Tips: onderhoud vijver

Een tuin kan zoveel meer zijn dan de gebruikelijke kruidentuin of bloembed en het verplichte gazon. Maak van uw tuin een persoonlijke, aangename oase – met een vijver als kers op de taart. Alles wat u nodig heeft voor de aanleg en het onderhoud van dit tuinjuweel, vindt u in het uitgebreide Conrad assortiment.

De vijver - een bijzonder stukje natuur in uw tuin

Een vijver is de bekroning op elke tuin. Maar wie een vijver aanlegt, moet zich ook realiseren dat dit werk en onderhoud met zich meebrengt. Een vijver is namelijk niet enkel een uitgegraven gat dat gevuld is met water. Ook andere zaken zoals vallende bladeren, afgestorven planten, vissenvoer en uitwerpselen van vissen beïnvloeden de waterhuishouding in de vijver. Er ontstaan algen, op de bodem van de vijver wordt slib gevormd, bacteriën breken organisch materiaal af en verbruiken daarbij zuurstof. In het ergste geval neemt dit proces de overhand en wordt het een probleemvijver. Toch is het onderhoud voor een gezonde, levendige vijver in het algemeen niet zo groot.

Reiniging en onderhoud van uw vijver

Vijverfilter

Een goed onderhouden, verzorgde vijver is de trots van elke tuineigenaar. Het kabbelende geluid zorgt voor een ontspannende sfeer. Maar een vijver is kunstmatig aangelegd en om die reden net als een groot aquarium. Elke aqauriaan weet dat zijn biotoop een filter nodig heeft, zodat het biologisch evenwicht van het water in stand gehouden wordt. Zo werkt het ook bij een vijver: deze benodigt een goed en effectief vijverfilter.

Een vijverfilter waarborgt helder en schoon water. Grove onzuiverheden worden uit het water gefilterd. Bacteriën in filtersponzen zetten organische verontreinigingen om en een UVC-lamp doodt de kleinste algen en ziektekiemen. Zo werkt een filtersysteem met een mechanisch en biologische filterstand. Een UVC-lamp vult beide filterstanden aan.

1. Mechanische filtering: alle grote en buitenste onzuiverheden worden aangezogen en uitgefiltert. Dit ontlast alle verdere filterfuncties aanzienlijk.

2. Biologische filtering: door de vijverfilter-bacteriën worden ammoniak en nitriet (die ontstaan door de stofwisseling van de vissen en het omzetten van biologische stoffen) omgezet en afgebroken.

3. UV-bestraling: door de bestraling van het vijverwater kunnen vrij drijvende kiemen en algen onschadelijk gemaakt worden. Filter zonder UVC-lamp zijn eenvoudig om te bouwen.

Tip: gebruik het van het filter afkomende water als voeding voor een beekloop of waterval.

Vijverstofzuiger

De natuur neemt haar beloop, planten sterven af en blijven in de vijver. In de herfst vallen de bladeren van de bomen in de vijver en zinken op den duur naar de bodem, samen met de uitwerpselen en voedselresten van de vijvervissen. Dit organische afval wordt afgebroken door bacteriën. Tot op zekere hoogte is dit wenselijk, omdat zo weer voedingsstoffen voor de planten in de vijver ontstaan. Echter kan dit proces in een (door folie of met plastic afgedichte) vijver snel de overhand nemen. Is het slib te dik, dan zullen in de onderste laag anaerobe processen gaan plaatsvinden, evenals ontbindingen door de uitsluiting van zuurstof. Als gevolg zullen stinkende rottingsgassen ontstaan zoals zwavelwaterstof. De vijver is omgeslagen en uw vissen zijn in levensgevaar!

Let ook in de winter goed op als uw vijver door ijs gesloten is. Gassen kunnen niet meer ontsnappen dus van gaswisseling is dan geen sprake meer. De vuile gassen kunnen het water vergiftigen! Daarom is het belangrijk dat voordat de winter begint er zich zo min mogelijk organisch materiaal in het water bevindt. En dan is er meer één oplossing; het overtollige slib moet eruit!

De vijverstofzuiger, ook wel slibzuiger genoemd biedt hier uitkomst. Deze praktische apparaten zijn vergelijkbaar met een waterstofzuiger en kunnen bovendien ook zo gebruikt worden. U zuigt net als met een gewone stofzuiger het overtollige slib eenvoudig van de bodem van de vijver. Als het reservoir vol zit, stopt het apparaat en leegt het zichzelf om daarna weer verder te gaan. In de herfst en lente moet men slibzuigen.

Skimmer

Bloembladeren, stuifmeel, dode insecten – vooral in de lente draagt de wind veel vervuiling met zich mee de vijver in, die aan het oppervlak van het water blijven drijven waardoor uw vijver er smerig uitziet. Het vijverfilter is bij verwijdering van deze viezigheid geen optie, omdat deze water van onder het wateroppervlak aanzuigt. De zogenaamde skimmer is de oplossing, deze zuigt uitsluitend water van het oppervlak aan en reinigt dit.

Wateronderhoud preparaten

Net als bij een aquarium, bestaan er ook voor vijvers beproefde en effectieve middelen om de waterkwaliteit te verbeteren of problemen te voorkomen.

Voor ons mensen is het omringende medium lucht en voor de vissen in uw vijver is dit water. Zowel mensen als vissen kunnen niet lang gezond blijven als het omringende medium zwaar belast is met schadelijke stoffen.

Vijvergereedschap

Vijvertangen, -netten en -scharen behoren tot de basisuitrusting van elke vijverbezitter. Ook rond de vijver is af en toe een beetje verzorging nodig. Praktisch gereedschap is dan ideaal. Dode planten, takken en draadalgen moet altijd weer uit de vijver gehaald worden.

Vijverdecoratie

Verlichting

Wat is er mooier dan een zwoele zomeravond bij de vijver? Maar wat heeft u daar aan als u niets ziet in het donker? De juiste verlichting is niet alleen praktisch ter oriëntatie, maar u kunt ook bijzondere accenten creëren. Richt een spot op uw waterval en een andere op het wateroppervlak en uw vijver transformeert in een sprookjeslandschap.

Solarfonteinen

Bewegend water heeft een bijzonder effect en geeft een extra dimensie. Romantici zullen zich interesseren voor een zacht gorgelende bronsteen of een waterspuwer, een kletterende fontein past goed in een moderne omgeving. Een welkome bijkomstigheid is dat bewegend water voor extra zuurstof in uw vijver zorgt.

Beeklooppomp

Beeklopen en watervallen zijn highlights van iedere vijver, maar deze moeten wel met water gevoed worden. En omdat niemand in zijn tuin een natuurlijke bron heeft, wekt u met een krachtige doch zuinige pomp uw vijver tot leven.

Andere producten

Oplossingen voor probleemsituaties

Kleine hulpjes voor in en om uw vijver vindt u hier. Een vijververwarmer voorkomt in de strenge winter een compleet gesloten ijsvlak, waardoor de gasuitwisseling niet stopgezet wordt.

Een vijverbeluchter dient als zuurstofverrijking in uw vijver – belangrijk op warme zomerdagen (warm water kan minder zuurstof vasthouden dan koel water) en ter ondersteuning bij de afbraak van organische substanties (dode planten etc.). 

De vijverthermometer geeft u informatie of in de zomer uw vijver misschien te warm is. Typische vijvervissen zijn koudwatervissen, deze verdragen geen warm water. Bovendien ontstaat er een zuurstoftekort in de vijver bij te warm water. 

Grote gewassen aan de rand van de vijver, evenals de waterlelie kunnen overmatige opwarming van de vijver tegengaan.

Het vijverjaar

Een aangelegde tuinvijver is geen zelfonderhouder, afhankelijk van het seizoen zijn er diverse werkzaamheden die u dient te verrichten. Hier leest u wat u wanneer doet.

Lente

  • Slib van de vijverbodem zuigen (maart)
  • Beeklopen en watervallen bevrijden van blad en vuil
  • Oude plantenscheuten verwijderen
  • Filters en pompen in werking stellen
  • Herbeplanten (vanaf april)
  • Beste tijd om een nieuwe vijver aan te leggen (vanaf mei)
  • Draadalgen verwijderen (vanaf juni) - noodrem: algenbestrijdingsmiddelen

Zomer

  • Tijd om te genieten, weinig onderhoud aan de vijver
  • Afgestorven plantenscheuten verwijderen
  • Overmatig veel drijfplanten gedeeltelijk verwijderen

Herfst

  • Slib van de vijverbodem zuigen (oktober)
  • Gevallen bladeren van het water vissen
  • Net over de vijver spannen tegen vallend blad
  • Filter, pomp, fontein, beekloop etc. uitschakelen
  • Pompen reinigen en in emmer overwinteren binnenshuis
  • Bij ondiepe vijvers (tot 1 meter diep) eventueel een vijververwarmer of ijsvrijhouder installeren
  • Waterplanten dicht aan het oppervlak afsnijden, de stengels fungeren als ‘snorkel’ voor de gaswisseling bij ijs

Winter

  • Bij gesloten ijsdeken de eventueel voorhanden zijnde vijververwarmer in gebruik nemen
  • NOOIT HET IJS WEGHAKKEN - deze schokken zijn gevaarlijk voor vissen
  • Sneeuw van het ijs vegen - sommige waterplanten zijn altijd groen en produceren ook in de winter zuurstof waarvoor ze licht nodig hebben