bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Een verzinkboor zorgt altijd voor een net resultaat. Verzinkboorsets en speciale verzinkers bestelt u via conrad.be. Voor alle materialen ✓ Betaal achteraf ✓

Een goede afwerking met een passende verzinkboor

Een verzinkboor is een speciale boor die gebruikt wordt om gaten te verzinken. De boor heeft in principe een tophoek van negentig graden en is kegelvormig. Er zijn echter ook verzinkboren met andere tophoeken verkrijgbaar. U monteert de verzinker op uw boormachine en gebruikt het bijvoorbeeld om een gat te bramen of om klinknagels te monteren. Houd er wel rekening mee dat een verzinkboor niet altijd geschikt is om het eigenlijke gat te boren.

Een verzinkboor voor elke materiaalsoort

In ons assortiment vindt u zogenoemde universele verzinkboren terug. Dergelijke universele verzinkboren gebruikt u gewoon voor alle courante materialen, denk maar aan het verzinken in hout of in zachte metalen. Ze zijn heel handig, maar voor sommige materialen is het toch beter om te kiezen voor een speciale verzinkboor. Dat is het geval voor het verzinken in zeer zachte materialen, zoals kunststof. Hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld de conische verzinkboor WS van Bosch Accessories. Voor het verzinken in harde materialen, zoals RVS, kiest u dan weer voor een radiaal achtergeslepen verzinkboor of een verzinkboor met een speciale TiCN-coating.

Ook speciale verzinkboren zijn bij ons verkrijgbaar

Standaard heeft een verzinkboor een 3-kantige snijkantvorm, maar soms zijn afwijkende snijkantvormen aangewezen. Er zijn bijvoorbeeld varianten met een schuin gat in de verzinking voor het afvoeren van de spanen. Zo'n verzinker is ideaal voor gebruik bij langspanige materialen. Daarnaast zijn er verzinkboren met een enkele spaangroef voor taaie materialen. Wilt u meer dan 3 snijkanten? Ook dat kan. Dergelijke verzinkers worden voornamelijk gebruikt voor het verzinken in extreem harde materialen.

Wat dan met de tophoek? Eerder haalden we al aan dat de meeste verzinkboren een tophoek van 90° hebben. Voor het merendeel van de toepassingen is zo'n verzinker 100% geschikt. In sommige gevallen verkiest u echter toch een afwijkende tophoek. Er zijn dan ook verzinkboren verkrijgbaar met een tophoek van 60° of 100°. Met onze filterfunctie zoekt u eenvoudig op basis van de gewenste toepassingen, zodat u meteen de meest geschikte verzinkboor vindt voor uw opdracht. 

Afwerking van het boorgat

Na het boren, verzinken en het aanbrengen van de schroef werkt u het boorgat eenvoudig af, zodat de verzonken schroef niet meer zichtbaar is. U brengt hiervoor wat plamuur aan om het gat te dichten. Als u het vervolgens nog eens van een likje verf voorziet, is de schroef helemaal onzichtbaar geworden.

Het gemak van een verzinkboorset

Eigenlijk kent elke toepassing wel zijn eigen ideale verzinkboor. Professionals zullen meestal hun eigen set samenstellen. Voor wie slechts sporadisch een verzinkboor nodig heeft, raden wij aan om te kiezen voor een verzinkboorset. In zo'n verzinkboorset zijn alle courante verzinkboren terug te vinden en heeft u in principe steeds een geschikte verzinker beschikbaar. Let daarbij wel even op de diameters en de geschiktheid van de set. Voor metaalbewerking is de 6-delige conische verzinkboorset DIN 335 C PM bijvoorbeeld een aanrader. Deze set bevat verschillende diameters van 8,3 tot 20,5 mm met een tophoek van 90°. Uiteraard zijn er voor andere toepassingen ook aangepaste verzinkboorboorsets verkrijgbaar.