Klantenservice
Direct bestellen
  • Nieuwe producten
  • Aanbiedingen
  • Offerte aanvragen
  • Onze diensten
  • Nieuws en inspiratie

Advies nodig? Wij zijn er van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00. Houd uw klantgegevens bij de hand.

Terug naar Complete satellietsets
  • Multimedia
  • TV-ontvangst
  • Satellietontvangst (DVB-S)
  • Complete satellietsets
  • Satellietsets
Terug naar Complete satellietsets
Satellietsets
  • Satellietinstallaties voor 2 deelnemers
  • Satellietinstallaties voor 4 deelnemers

Hoe kunnen we helpen?

Conrad klantenservice
  • 088 - 4285490

Satellietsets

  • Satellietinstallaties voor 2 deelnemers
  • Satellietinstallaties voor 4 deelnemers

Deze tekst is automatisch vertaald.

 

Interessante feiten over satellietsystemen

  • Wat is een SAT-systeem?

  • Welke verschillende SAT-systemen zijn er?

  • Waar kan een SAT-systeem worden geïnstalleerd?

  • Hoe is een SAT-systeem correct ingesteld?

  • Hoe wordt een SAT-systeem correct aangesloten?

  • Hoe is een SAT-systeem correct ingesteld?

  • De meest gestelde vragen over SAT-systemen

Wat is een satellietsysteem?

Satellietsysteem

Zoals de naam al doet vermoeden, ontvangt een satellietsysteem digitale radio- en televisiesignalen in HD-kwaliteit van een satelliet vanuit de ruimte.

De televisiesatellieten bevinden zich boven de evenaar in de ruimte en draaien eenmaal per dag met een snelheid van 11.070 km / u om de aarde. De vlieghoogte van circa 35.800 km is zo gekozen dat de middelpuntvliedende kracht van de cirkelvormige vliegbaan en de zwaartekracht elkaar opheffen.

Dit traject wordt ook wel een geostationair traject genoemd, omdat de satellieten bij observatie vanaf de aarde stevig in de lucht lijken te zijn verankerd.

Omdat niet slechts één televisiesatelliet in een baan om de aarde draait, zijn de satellieten als parels aan een touwtje in de geostationaire baan gerangschikt.

Klassieke SAT-antenne gemonteerd op de antennemast.

Satellieten in de geostationaire baan

Geostationaire baan

Gezien vanaf de aarde is de geostationaire baan vrij dichtbevolkt met satellieten. Maar door de grote afstand tot de aarde is er nog steeds veel ruimte tussen de afzonderlijke satellietsystemen.

Een SAT-systeem is vereist om de signalen van deze televisiesatellieten te ontvangen. Deze SAT-systemen bestaan uit verschillende componenten:

LNB

Binnenaanzicht LNB

De twee korte draadpennen zijn de eigenlijke SAT-antennes.

Omdat de televisiesatellieten uitzenden met een frequentie van 10,7 tot 12,75 GHz (10,7 tot 12,75 miljard trillingen per seconde), zijn de benodigde ontvangstantennes slechts enkele millimeters lang. Om beide ontvangstniveaus te kunnen ontvangen, is de ene antennedraadpen horizontaal opgesteld en de andere verticaal.

Deze kleine draadpennen zijn ondergebracht in een geluidsarme converter (LNB voor Low Noise Blockconverter).

In deze LNB worden de zendersignalen versterkt en omgezet in het frequentiebereik van 950 tot 2.150 MHz. Deze frequenties kunnen vervolgens eenvoudig via coaxkabels worden doorgegeven. Maar de LNB's kunnen nog meer.

In onze gids hebben we alles wat u moet weten over LNB's voor u op een rijtje gezet.

 

Reflector of SAT-spiegel

Sat-schotel;

De taak van de SAT-schotel is reflecteren en focussen.

Er wordt een reflector gebruikt zodat er een voldoende sterk signaal beschikbaar is aan de korte antennepennen in de LNB.

De reflector vangt de zendersignalen op als een vergrootglas en bundelt ze aan de ingang (feed) van de LNB.

In de gewone zin wordt de SAT-reflector vaak een SAT-antenne genoemd, wat technisch niet helemaal correct is.

De eigenlijke antennes zijn verborgen in de LNB.

De term SAT-gerecht is meer geschikt.

 

Satellietontvanger

Satellietontvanger

De ontvanger bedient de LNB en schakelt tussen de programma's.

Nadat de zendersignalen zijn omgezet van de LNB naar een "kabel-compatibele" frequentie, kunnen ze worden doorgestuurd naar de SAT-ontvanger.

De SAT-ontvanger kan een stand-alone apparaat zijn of rechtstreeks in een televisie worden ingebouwd.

De belangrijkste taken van de SAT-ontvanger zijn het voeden en regelen van de LNB / multischakelaar, programma-omschakeling en het leveren van beeld en geluid voor de televisie.

 

Multischakelaar

Multischakelaar

Een multischakelaar verdeelt de SAT-signalen naar de respectievelijke deelnemers.

Multischakelaars worden gebruikt in SAT-systemen met meerdere deelnemers. Een multiswitch heeft vier SAT-ingangen waarop meestal een Quattro LNB wordt aangesloten. Dit betekent dat de horizontaal en verticaal gepolariseerde zenders aan de ingangszijde beschikbaar zijn in het onderste frequentiebereik van 10,7 - 11,75 GHz (lage band) en in het bovenste frequentiebereik van 11,8 - 12,75 GHz (hoge band).

Afhankelijk van het programma dat de gebruiker wil bekijken, geeft de SAT-ontvanger een gelijkspanning van 14 V uit voor verticaal gepolariseerde zenders of 18 V voor horizontaal gepolariseerde zenders via de antennekabel. Als zenders in de bovenste frequentieband moeten worden ontvangen, legt de ontvanger de gelijkspanning op met een 22 kHz stuursignaal.

De multiswitch herkent de spanning of het stuursignaal dat eraan wordt toegevoerd bij elke uitgang en verbindt de uitgang met de bijbehorende ingang.

Naar de SAT-multischakelaars

Notitie:

Er worden zogenaamde SAT-systemen aangeboden, zodat de gebruiker niet zelf naar de afzonderlijke componenten hoeft te zoeken en op hun compatibiliteit moet letten. Het grote voordeel hiervan is dat de componenten in de set perfect in elkaar passen, zowel mechanisch als elektrisch.

    

Welke verschillende SAT-systemen zijn er?

SAT-systemen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan versies en met een breed scala aan uitrustingskenmerken. We willen enkele essentiële punten nader bekijken:

Grootte en vorm van de reflectorspiegel

Waarschijnlijk het meest opvallende verschil met SAT-systemen is de grootte en vorm van de reflector. Een klein campingsatellietsysteem redt zich met een spiegel van slechts 35 cm. Hierdoor bieden deze systemen vrijwel geen "slechtweerreserves" als het ontvangstsignaal verzwakt wordt door dikke regen of sneeuwwolken. In systemen met meerdere deelnemers worden vaak reflectoren met een diameter van 80 cm gebruikt. Door de hogere signaalsterkte kunnen ook langere antennekabels tussen de LNB en ontvanger worden gebruikt. Als alternatief zijn er ook platte antennes, die bijvoorbeeld vermomd als balkonstoel niet opvallen en ook geen boorgaten nodig hebben voor een muurbeugel.

Aantal deelnemers

Zoals reeds vermeld bij de multiswitch, wordt de LNB of multiswitch aangestuurd door de SAT-ontvanger. Om deze reden kunnen twee ontvangers niet op één antennelijn worden gebruikt zonder elkaar te beïnvloeden. Elke SAT-ontvanger moet rechtstreeks op de LNB of de multischakelaar worden aangesloten. In systemen met maximaal vier deelnemers is elke ontvanger aangesloten op een uitgang op de LNB. SAT-systemen voor meer dan vier deelnemers hebben meestal een multischakelaar.

Uitvoering

De vereisten voor een SAT-systeem zijn heel verschillend. Waar de ene gebruiker een complete set met spiegel, LNB en ontvanger nodig heeft, wil de ander een bestaande ontvanger blijven gebruiken. Daarom bieden de fabrikanten verschillende setcombinaties aan.
Omdat het echter vaak niet duidelijk is of de antenne op een bestaande antennemast of aan de muur moet worden gemonteerd, wordt een speciale muurbevestiging meestal niet meegeleverd. Net als de antennekabel moet deze apart worden aangeschaft.

Waar kan een SAT-systeem worden geïnstalleerd?

In principe kan een SAT-antenne overal worden geïnstalleerd waar vrij zicht op de satelliet is. In Duitsland zijn de meeste SAT-antennes uitgelijnd met het ASTRA-satellietsysteem en deze antennes vereisen een vrij zicht naar het zuiden.

Of het nu op het balkon, in de tuin, aan de huismuur of op het dak is, qua ontvangst maakt het niet uit. De verschillende opstellingslocaties hebben echter hun voor- en nadelen:

Balkon of tuin:

Makkelijk bereikbaar voor service of als er sneeuw in de reflector ligt.

Slechte bescherming tegen onbedoelde aanpassingen of onbevoegde toegang.

Muur of dak:

Hoog beschermingsniveau tegen onbedoelde aanpassingen of onbevoegde toegang.

Slechte toegankelijkheid bij onderhoud of als er sneeuw in de reflector ligt.

De uiteindelijke installatielocatie is afhankelijk van waar er een duidelijk zicht op de satelliet is en waar de reflector het minst storend is. Bovendien mogen de kabels niet onnodig lang zijn.

Hoe is een SAT-systeem correct ingesteld?

Om duidelijk te maken of de installatielocatie geschikt is, moet je weten welke satelliet je wilt ontvangen.

Controleer de ontvangstrichting

Een satellietsysteem opzetten

De horizontale uitlijning volgens de lengtegraad van de bouwplaats.

De exacte positie van de satellieten wordt gegeven met een hoek van hoe ver west (W) of oost (E) ze zijn vanaf de nulmeridiaan. De nulmeridiaan is een halfronde lijn die van de noord- naar de zuidpool over het Londense observatorium Greenwich loopt.

Om de installatielocatie van een SAT-antenne te kunnen controleren, moet u de positie van de satelliet weten en welke positie (ten opzichte van de nulmeridiaan) de installatielocatie is.

In Duitsland zijn er ongeveer 6 locaties°E (in West-Duitsland) tot 15°E (in Oost-Duitsland) ten oosten van de betreffende nulmeridiaan.

Als bijvoorbeeld in de regio München (ca.°ten oosten van de nulmeridiaan) een SAT-antenne het ASTRA SAT-systeem op 19.2°E moet worden ontvangen, de antenne moet eerst naar het zuiden worden gericht.

Dit is nodig omdat de satellieten zich in de geostationaire baan boven de evenaar bevinden. De exacte uitlijning is dan 7.2°"Links" vanuit het zuiden (19.2°E - 12°E = 7,2°E) als je achter de spiegel staat.

Controleer de hellingshoek

verhoging

Hoe verder naar het noorden, hoe steiler de antenne is.

Hoe steil een SAT-antenne moet zijn (hoogte) hangt ook af van de ontvangende satelliet en de locatie. In principe kan gezegd worden: hoe zuidelijker de bouwplaats, hoe steiler de spiegel naar boven gericht moet zijn.

Gebaseerd op het Astra-satellietsysteem op 19.2°E, de hoogte in Noord-Duitsland is ongeveer 27°(zie foto A) en in Zuid-Duitsland ca. 35°(zie foto B).

Aan veel beugels op de SAT-antennes is een schaal bevestigd, waar de hoogte vooraf kan worden ingesteld voordat deze op de installatieplaats wordt gemonteerd. De weegschaal is niet erg nauwkeurig, maar kan als grove richtlijn worden gebruikt.

Vrij zicht op de satelliet

SAT-schaduwen

SAT-systemen mogen niet worden overschaduwd door obstakels.

Satellietantennes zie je vaak op ongebruikelijke installatielocaties, zoals onder dakranden, onder balkons of achter struiken. Men vraagt zich terecht af: werkt het nog naar behoren of is de antenne gedeeltelijk in de schaduw van het dak, het balkon of de planten?

Hoewel de laterale (horizontale) ontvangstrichting nog relatief gemakkelijk kan worden gecontroleerd door een denkbeeldige verlenging van de LNB-arm, lijkt het moeilijker met de verticale ontvangstrichting.

In geval van twijfel kunnen tafels helpen of u kunt een SAT-gradenboog gebruiken

verhoging Hoogteverschil in cm op een afstand van 1 m Minimale afstand in m tot een obstakel van 10 m hoog
27 50,95 19,63
28 53.17 18,81
29 55.43 18.04
°30 57.74 17,32
31 60.09 16,64
° 32 62.49 16.00 uur
33° 64,94 15.40
34 ° 67.45 14,83
° 35 70.02 14,28

Praktische tip

Het maakt uiteindelijk niet uit of het SAT-systeem aan de muur, op het balkon, op het dak of in de tuin wordt gemonteerd. Tenminste als de antenne een ‘vrij zicht’ op de satelliet heeft. Maar wat een belangrijke rol speelt, is de stabiliteit van de beugel. Op een zwaaiende antennemast of wiebelige muurbeugel zal de beste satellietantenne op de lange termijn geen bruikbaar beeld opleveren. Omdat de reflectorspiegels een niet onaanzienlijke windbelasting vertegenwoordigen, moet de beugel echt stabiel zijn en moeten de schroeven stevig worden vastgedraaid.

  

Hoe wordt een SAT-systeem correct aangesloten?

F connector montage

Geen enkele draad van de afscherming mag in contact komen met de middengeleider.

De aansluiting van een SAT-systeem is vrij eenvoudig, aangezien er alleen coaxkabels hoeven te worden geïnstalleerd tussen de afzonderlijke componenten. 

Let er bij het monteren van de F-connector echter op dat de aders van de afschermingsvlecht (min-aansluiting) geen contact maken met de middelste geleider (plus-aansluiting) van de kabel.

In dit geval zou de zekering in de SAT-ontvanger worden geactiveerd, maar de LNB zou geen voedingsspanning krijgen en de SAT-ontvangst zou niet werken.

Bij gebruik van bestaande bekabeling dient men te letten op onder gips verborgen verdelers, filters of antenneaansluitingen. Sommige hebben ingebouwde condensatoren die de DC-spanningstoevoer van de LNB onderbreken.

Als er maar één deelnemer op de satellietantenne is aangesloten, is alles vrij eenvoudig: een antenne, een enkele LNB, een ontvanger en een coaxiale verbindingslijn naar de televisie (tv) - het HDTV-ontvangstsysteem is klaar. In dit geval is de grootste uitdaging waarschijnlijk het boren voor het leggen van kabels.  

Als er twee deelnemers moeten worden aangesloten, wordt een systeem met dubbele LNB gebruikt.

Met een Quad LNB kunnen maximaal vier deelnemers direct op de LNB worden aangesloten.

Als er meer deelnemers zijn, is het gebruik van een Quattro LNB en een multischakelaar zinvol.

SAT-systeem

De installatie is voor één deelnemer zeer beheersbaar.

Hoe is een SAT-systeem correct ingesteld?

U kunt natuurlijk een satellietantenne richten op het tv-beeld. Hiervoor zet u de receiver op een voorgeprogrammeerde programmaplaats. Vervolgens draai je de operationele antenne naar rechts en links of omhoog en omlaag totdat het beeld van de tv-zender verschijnt. De beugel wordt in deze positie gefixeerd zodat de reflector stabiel is maar toch kan worden gedraaid.

Vervolgens draai je de antenne zijwaarts naar links en naar rechts totdat het beeld weer verdwijnt. De beugel is op deze twee punten gemarkeerd. Vervolgens wordt de antenne afgesteld zodat deze precies tussen de twee markeringen zit.

Hetzelfde schema kan worden gebruikt voor elevatie, d.w.z. wanneer de antennes naar boven en naar beneden hellen.

Het is echter nauwkeuriger met een SAT-zoeker, die precies de signaalsterkte van het ontvangen signaal laat zien. Op de antennelijn tussen de LNB en de ontvanger zijn eenvoudige satellietzoekers aangesloten en geven het maximale signaal weer.

Hoogwaardige satellietzoekers hebben een ingebouwde oplaadbare batterij en kunnen ook zonder ontvanger op de LNB worden aangesloten. Ze tonen naast de signaalsterkte en kwaliteit ook de satelliet die op dat moment wordt ontvangen. Omdat deze apparaten aanzienlijk duurder zijn, zijn ze vooral geschikt voor mensen die ze dagelijks gebruiken.

Satellietzoeker

SAT-zoekers van hoge kwaliteit tonen de signaalsterkte en de satelliet.

Praktische tip

Ongeacht of u de antenne afstemt op het televisiebeeld of met een meetapparaat: Om de antenne af te stellen, raakt u altijd de houder aan. Als u de antenne op de spiegel houdt om deze te draaien, verdraait u het reflecterende oppervlak en wordt het verkeerd afgesteld.

   

 

De meest gestelde vragen over SAT-systemen

Hoe groot moet de satellietschotel zijn?

Om deze vraag concreet te kunnen beantwoorden, moet je kijken naar de footprint van de betreffende satelliet op internet. Daar wordt getoond hoe groot de satellietschotel in het betreffende gebied moet zijn. Als er echter meerdere deelnemers via een satellietverdeler of multischakelaar op een systeem moeten worden aangesloten, is het beter om de satellietantenne een maat groter te kiezen. Vooral als er lange SAT-kabels zijn aangesloten.

Wat betekent DVB-S2?

DVB-S staat voor "Digital Video Broadcasting-Satellite" en betekent digitale satelliettelevisie. De DVB-S2-standaard is de opvolger van DVB-S. Na het uitschakelen van de analoge tv-programma's worden sinds 30 april 2012 alleen digitale satellietsystemen gebruikt.

Wat betekent HD of HDTV?

HD-programma's worden in high definition in high definition uitgezonden. Dit betekent dat het grotere aantal pixels de beelden helderder en contrastrijker maakt. Het eerste tv-formaat met 4: 3 werd uitgezonden in een resolutie van 768 x 576 pixels. Momenteel wordt er onderscheid gemaakt tussen HD “720 p” met 1280 x 720 pixels en Full HD “1080 i” of “1080 p” met 1920 x 1080 pixels, twee varianten van HDTV. De letter "p" staat voor een progressieve weergave waarin alle regels tegelijkertijd worden weergegeven. De letter "i" staat voor "interlaced", waarin alle oneven regels (1, 3, 5, 7,…) in één veld en vervolgens alle even regels (2, 4, 6, 8,…) wordt vertegenwoordigd. Bij een 4K resolutie is het beeld opgedeeld in vier delen en wordt elk kwartaal weergegeven met een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Wat onderscheidt een campingsatellietsysteem?

Camping SAT-systemen zijn bedoeld voor mobiel gebruik. Hierdoor zijn de SAT-schotels van de mobiele SAT-systemen vrij klein en uitgerust met een hoogwaardige digitale enkele LNB. Een campingsatellietsysteem kan gemakkelijk worden vervoerd en nog gemakkelijker worden opgesteld. De ontvanger heeft meestal een bedrijfsspanning van 12 V, waardoor hij op de sigarettenaansteker van het voertuig kan worden aangesloten. Een geschikte SAT-kabel met een gemonteerde F-connector is meestal bij de levering inbegrepen.

 
Deze tekst is automatisch vertaald.   Interessante feiten over satellietsystemen Wat is een SAT-systeem? Welke verschillende SAT-systemen zijn er? Waar kan een SAT-systeem worden geïnstalleerd? Hoe is een SAT-systeem correc...
  • Meer dan 750.000 producten
  • Franco levering vanaf €50*
  • Scherpe offertes op maat
  • Gratis retourneren
  • Gratis inkoopoplossingen
Klantenservice
  • Bestellen
  • Betalen
  • Bezorging
  • Garantie & Retour
  • Veelgestelde vragen
  • * Voorwaarden gratis levering
Over Conrad
  • Conrad Your Sourcing Platform
  • Nieuws & Blogs
  • Brochures & Magazines
  • Vacatures
  • ISO-certificering
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy policy
Conrad Diensten
  • Offerte aanvragen
  • Inkoopkoppelingen
  • Business Plus
  • C-Academy
  • Gekalibreerd assortiment
  • Download center
Contact
Contactgegevens
Betaalmogelijkheden /binaries/content/gallery/ccpjunior-nl/home/betaling-13-3/ideal_60-35.svg Mastercard Visa American Express Automatische incasso Op rekening acceptgiro
Volg ons ook op
Veilig winkelen ISO 9001

2020 © Conrad Electronic Benelux - Alle rechten voorbehouden

v1.9.2.1 (59b5b5fcfb-bbc6l)

Kies uw land

Wissel tussen onze Conrad shops

  • België
  • Conrad.com
  • Česká republika
  • Danmark
  • Deutschland
  • France
  • Hrvatska
  • Italia
  • Magyarország
  • Nederland
  • Österreich
  • Polska
  • Slovenija
  • Slovensko
  • Sverige
  • Schweiz