bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Koppelbare rookmelders redden samen levens

Bij een brand breidt dodelijke rook zich snel en vaak onopgemerkt uit. Rookmelders waarschuwt vroegtijdig voor beginnende brand en vuur met rookontwikkeling. In luide omgevingen is het akoestische alarmsignaal van de rookmelders goed te horen. Echter, bij harde muziek is het niet altijd goed hoorbaar. En hoe groter het gebouw, hoe groter de kans dat het alarm niet wordt gehoord.

Door het gebruik van koppelbare rookmelders bent u er zeker van dat u het alarm altijd hoort. De rookmelders zijn draadloos of via kabel met elkaar verbonden en geven allen tegelijkertijd het signaal als er rook wordt gesignaleerd. 



Waar zijn gekoppelde rookmelders voor nodig?

Het gebruik van gekoppelde rookmelders is nuttig in flats, eengezinswoningen, appartementsgebouwen, huurwoningen, kantoren, werkplaatsen, gebouwen met meerdere verdiepingen, fabrieksgebouwen en soortgelijke omgevingen.

Voor appartementsgebouwen en grotere panden zijn er rookmelders met een lijnfunctie. Elke wooneenheid vormt zijn eigen alarmlijn. De apparaten kunnen zo worden geconfigureerd dat een alarm binnen een flat alleen de detectoren van dit apparaat activeert. Als een van de detectoren in het trappenhuis of de kelder afgaat, gaat er een collectief alarm af over alle lijnen.



Hoe werkt een gekoppelde rookmelder?

In een netwerk opgenomen rookmelders werken als op zichzelf staande rookmelders volgens het optische principe. De apparaten gebruiken lichtzenders om rookdeeltjes te meten die een meetkamer binnenkomen. Als de alarmdrempel wordt overschreden, klinkt een waarschuwingstoon van 85 dB. Tegelijkertijd wordt het alarm doorgegeven aan de andere detectoren. Afhankelijk van het systeem kan de individuele melder die de rook als eerste heeft geregistreerd, door een andere signaaltoon worden onderscheiden van de andere alarmgevers.

In een netwerk opgenomen rook- en hittedetectoren combineren optische detectiemethoden met thermische metingen. Warmtedetectoren in een netwerk reageren alleen op een plotselinge temperatuurstijging of wanneer een maximumtemperatuur wordt overschreden. Ze zijn geschikt voor ruimtes met rook- en stoomontwikkeling, zoals keukens.



Koppelbaar via kabel, draadloos of via WiFi?

In nieuwe gebouwen wordt een netwerk via de kabel aanbevolen. In dit geval worden kabels tussen de rookmelders gelegd. Kabelverbindingen scoren punten voor betrouwbaarheid, geringe storingsgevoeligheid en stabiele signaaloverdracht. Een aansluiting op de 230V voeding spaart de batterij van de detector of maakt deze overbodig.

In bestaande gebouwen is netwerken via de radio gemakkelijker, sneller en goedkoper. Draadloze rookmelders scoren punten voor de eenvoudige installatie zonder het leggen van kabels. Ze kunnen flexibel worden gebruikt en worden gevoed door lithiumbatterijen met een lange levensduur of vervangbare batterijen. Detectoren met een permanente batterij dragen naast de CE-markering vaak ook het Q-label als kwaliteitskeurmerk. Naast modellen met een voorgeïnstalleerde radiomodule zijn er optionele radiomodules.

WiFi-rookmelders communiceren ook op radiobasis en zijn via de WLAN-router of een toegangspunt verbonden met het internet. Hiermee kunt u berichten verzenden of alarmoproepen activeren via een pushbericht op uw mobiele telefoon.

Netwerkbare rookmelders zijn ook beschikbaar voor smart home systemen. De rookmelders worden via het basisstation in een netwerk opgenomen en maken deel uit van uw eigen Smart Home. In geval van nood kan het Smart Home-controlecentrum automatisch reddingsmaatregelen in gang zetten, zoals het inschakelen van de verlichting op vluchtroutes, het optillen van rolluiken en het ontgrendelen van deursloten.



Kunnen rookmelders achteraf worden gekoppeld?

Ja, sommige fabrikanten bieden modules aan voor montage achteraf. De draadloze module, die als accessoire verkrijgbaar is, wordt in de rookmelder gestoken en maakt er een draadloze rookmelder van. De draadloze modules zijn uitsluitend ontworpen voor gebruik in de bijbehorende rookmelders.



Wat zijn de voordelen van draadloze rookmelders met repeaters?

Het draadloze bereik is een belangrijk kenmerk van draadloze netwerkmodellen. Rookmelders met een repeaterfunctie bereiken een groter bereik. De repeater-module vergroot het radiobereik door het alarm opnieuw te verdelen. Daartoe ontvangt het de signalen van de dichtstbijzijnde detectoren, slaat ook alarm en zendt het signaal met maximaal zendvermogen door naar de omringende apparaten, die op hun beurt als repeaters fungeren.

De cascade van de detectoren zorgt ervoor dat de alarminformatie betrouwbaar wordt doorgegeven. Als een waarschuwingsdetector een alarm geeft, wordt dit doorgestuurd langs de hele keten van het eerste tot het laatste apparaat. Dit verhoogt de veiligheid, omdat een draadloze verbinding tussen alle detectoren niet nodig is.

Detectoren zonder repeaterfunctie ontvangen alleen het signaal van de trekker die de brand heeft gedetecteerd. Apparaten buiten het bereik van de triggerende detector worden afgesloten van het alarm en waarschuwen niet.



Wat kunnen slimme rookmelders?

Een bijzonder kenmerk van slimme rookmelders is de overdracht van gegevens naar een app. Bij een alarm sturen de draadloze rookmelders alle relevante gegevens via het internet naar de mobiele telefoon, die u en desgewenst ook andere mensen waarschuwt. De app vertelt u waar rook is gedetecteerd en u kunt via uw mobiele telefoon om hulp bellen. De app ondersteunt statusvragen, functietests en batterijcontroles.



Hoe werkt de teach-in?

Elke draadloze rookmelder moet worden gekoppeld aan de ontvangers of de draadloze centrale die erop moet reageren. Stel daartoe de detector volgens de gebruiksaanwijzing in op de leer- of koppelingsmodus. Start vervolgens de koppeling op het andere apparaat, in de draadloze centrale of in de Smart Home.



Hoeveel rookmelders zijn er nodig?

Als minimumuitrusting volgens de voorschriften van de bouwvoorschriften van de Duitse staat moet in elke slaapkamer en kinderkamer en in gangen en vluchtwegen ten minste één rookmelder worden geïnstalleerd. Voor een netwerk heb je minstens twee draadloze rookmelders nodig. Kamers zoals logeerkamers die vaak als slaapkamer worden gebruikt, hebben ook een detector nodig.

Bevestig de rookmelder, indien mogelijk, aan het plafond in het midden van de kamer, met behulp van schroeven en muurpluggen of een als accessoire verkrijgbare kleefmat. Voor vroegtijdige detectie moet de rook van de brand het apparaat ongehinderd kunnen bereiken. Zorg voor een minimale afstand tot muren en meubilair. Netwerkbare mini-rookmelders zijn een goede keuze voor kleine kamers en kleine ruimtes.