Hoe kunnen we helpen?
Deze tekst is automatisch vertaald.
Wat u moet weten over de gasmeter(s apparaten
-
WAS is een gasmeter?
-
Meetinstrumenten voor aardgas, vloeibare gassen (propaan, butaan) en koelmiddel
-
Meetapparaten voor het bepalen van het zuurstofgehalte
-
Meetinstrumenten voor koolmonoxide (CO) en rookgasmeetapparatuur
-
Meetinstrumenten voor kooldioxide (CO2) (luchtkwaliteit meetapparatuur)
-
Meetapparaten voor het bepalen van de stroomsnelheid van lucht: anemometer
-
Onze Praktijktip: meetbereik tegen tocht beschermen
-
Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over de gasmeter(s apparaten
WAS is een gasmeter?
Mobile gasmeter(s apparaten zijn op batterijen werkende, handzame en compacte gasmelder voor het interieur. U controleren de lucht op verhoogde gehalte van verschillende gassen en geven meetwaarden aan. Bij een stijging van de gasconcentratie via de voor de betreffende gassen specifieke grenswaarden wordt er een optisch signaal weergegeven of er klinkt een akoestisch alarm. Voor de vaststelling van de aanwezigheid van verschillende gassen bestaan verschillende soorten gasmelder. Daarnaast zijn mehrgaswarngerate verkrijgbaar, die als combinatie-apparaten op verschillende gassoorten reageren.
De gasmeter(s apparaten werken, afhankelijk van de detektierender gasart verschillend. Terwijl de gemeten gaswaarden techniek bij CNG/LPG melders, zuurstof melders en CO-melders op elektrochemische sensoren is gebaseerd die het voor de betreffende gasart specifieke elektrochemische processen analyseren, werkt een CO2-meetapparaat met een IR-meetcel.
Meetinstrumenten voor aardgas, vloeibare gassen (propaan, butaan) en koelmiddel
Aardgas is een brandbaar gasmengsel , waarvan de grootste deel methaan is. Er wordt voornamelijk voor de verwarming van woon- en zakelijke ruimtes, als verwarmings middelen voor thermische processen in de industrie of als aandrijf- of brandstof voor auto's of schepen gebruikt.
Vloeibare gassen zijn in het smallere zinvol gassen, die bij kamertemperatuur onder relatief lage druk vloeibaar blijven het gaat vooral om propaan en butaan en daarvan afgeleide producten. Gebruik vindt lpg als koelmiddel in airco-installaties, als brandende middelen te verwarmings doeleinden, als Autogas, voor zacht solderen en in kleine hoeveelheden voor koken op campings of voor de gasgrill.
Vrijkomend aardgas of lpg uit defecte voedingskabels, boilers, verwarmingen, gasfornuizen, airconditioning of gasflessen kan gevaarlijk worden, omdat er in een specifieke mengverhouding met zuurstof een uiterst explosief gas vormt , tot hun contact in vonk of een elektrische impuls is voldoende.
Sensoren aan de binnenkant van het meetapparaat voor aardgas- en vloeibaar gas meting bedrijf werd kleine hoeveelheden van de gassen waar . De apparaten waarschuwen door een akoestisch, veel apparaten extra door een optisch alarm. Dit gebeurt dit al bij een verrijking van de gassen onder de onderste explosiegrens, dus bij de mengverhouding met de kleinste aard-/LPG-aandeel, vanaf het het mengsel als explosief wordt aangemerkt.
Tijdens aardgas een lagere dichtheid dan lucht heeft en in de ruimte naar boven stijgt, dalen vloeibare gassen met een hogere dichtheid dan lucht in de kamer vanaf . Daarop is bij de uitvoering van de meting te letten. Daarmee wordt het meetapparaat bij de meting van de aardgas concentratie aan de mogelijke plaats of op plafondhoogte gehouden, bij de meting van vloeibaar gas daarentegen op de mogelijke plaats of op aan de bodem hoogte.
Speciale meetapparatuur voor de detectie van komt met koelmiddel, (vloeibare gassen) beschikken over een buigzame zwanenhals, die een meting op moeilijk toegankelijke plaatsen mogelijk maakt.
Meetapparaten voor het bepalen van het zuurstofgehalte
Zuurstof komt in een industriële omgeving vooral bij het lassen en solderen als bijmenging voor het brandstofgas gebruikt. In de levensmiddelentechniek vindt hij als levensmiddelen toevoegingsmiddel E 948 toepassing als aandrijf- of packgas, verder is onderdeel van gasmengsels in ondergedompelde bereik (Nitrox-, Trimix-, of vergelijkbare gasmengsels worden).
Weliswaar treden directe gevolgen hebben voor de gezondheid pas na een langere blootstelling met pure zuurstof of lucht met een verhoogd zuurstofgehalte aan, toch kan het vrijkomen van zuurstof vanwege de oxiderende werking gevaarlijk zijn, vooral als zich zuurstof ongecontroleerd met andere gassen mengt. Deze gasmengsels zijn in karakteristieke mengsel omstandigheden is zeer explosief, ontsteek volstaan reeds elektrische impulsen , bijvoorbeeld door bediening van een lichtschakelaar.
In ondergedompelde gebied is een controle van het zuurstofgehalte van de tauchgasmischungen voor elke duik onontbeerlijk.
Zuurstof-apparaten zijn voorzien van een sensor voor elektrochemische bepaling van het zuurstofgehalte. Meetapparaten voor de dompel bereik geven bovendien de maximaal mogelijke diepte voor de betreffende meetwaarde aan.
Meetinstrumenten voor koolmonoxide (CO) en rookgasmeetapparatuur
Koolmonoxide is een met menselijke zintuigen niet waarneembaar gas , het aan onvoldoende geventileerde verbranding plaatsen en als onderdeel van uitlaatgassen kan ontstaan en al in lage concentraties schadelijk voor de gezondheid kan zijn.
In de meeste huishoudens en gebruikt zijn diverse potentiële van koolmonoxide , daartoe behoren in principe alle haardplaatsen en verbrandingsinrichtingen. Hieronder vallen gas-, hout-, olie- en pelletofen, verwarmings- en sierlijsten schoorstenen, maar ook gasboilers en -boilers, doorstroomboiler, gasbetriebene warmtestraler, motoren en alle apparaten, waarin brandstoffen zoals steenkool, olie, gas-, of hout onder onvoldoende zuurstoftoevoer zijn verbruikt.
Koolmonoxide-apparaten bepalen voorzien van een zeer gevoelige elektrochemische sensor de koolmonoxide-concentratie in gesloten ruimten en geven de meetwaarden op een display, verhoogde meetwaarden bovendien door een alarmsignaal naar.
Meetinstrumenten voor kooldioxide (CO2) (luchtkwaliteit meetapparatuur)
Luchtkwaliteit meetinstrumenten bewaken de lucht in de ruimte en geven meetgegevens zoals temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, luchtdruk en kohlenstoffdioxidgehalt (CO2-gehalte) de lucht aan.
De gezondheid schadelijk effect van koolstofdioxide berust op de waterverplaatsing van de oxyderende stof. Een stijgende kohlenstoffdioxidkonzentration maakt zich door moeheid, concentratieverlies, hoofdpijn en duizeligheid merken, bij het toenemen van CO2-gehalte verhogen zich respiratiefrequentie en bloeddruk.
In ruimten waar garprozesse processen , bijvoorbeeld in wijn kelders en voedersilo's, komt het vaak tot aanzienlijke anreicherungen van koolstofdioxide in de ademlucht.
De kooldioxide-concentratie geldt als belangrijkste indicator voor de luchtkwaliteit in binnenruimten. Door de DIN EN 13779 wordt de lucht afhankelijk van de kooldioxide-concentratie in vier kwaliteitsniveaus onderverdeeld:
Onder 800 ppm geldt de luchtkwaliteit dan goed, waarden tussen 800 en 1000 ppm worden als middelmatige, waarden tussen 1000 en 1400 ppm alleen nog als matige kwaliteit geclassificeerd. Overschrijdt de kohlenstoffdioxidanteil 1400 ppm, is de luchtkwaliteit als laag te bekijken.
De MAK (maximale werkplaatsconcentratie) is per werkdag (8 uur) bij 5000 ppm.
Luchtkwaliteit meetinstrumenten bepalen de CO2-concentratie met behulp van een IR-meetcel die het verzamelen nauwkeuriger meetwaarden met meet- en referentie golflengte mogelijk maakt.
Meetapparaten voor het bepalen van de stroomsnelheid van lucht: anemometer
Behaglichkeitsmessungen op de werkplek, metingen van de luchtstroom in airco's, kanaalsystemen, ventilatoren, en meteorologische onderzoeken worden met behulp van een anemometer uitgevoerd.
In verschillende apparaten van dit type komen verschillende meetmethoden voor gebruik:
- De vleugelrad-anemometer bepaalt via de draaiing van een zich in de windmeter ingebouwde bladen wiel de windsnelheid van de luchtstroom.
- De hittedraad-anemometer meet de afkoeling snelheid van een op een bepaalde temperatuur verwarmde draad. Uit de duur van de afkoeling, de temperatuur van de draad en de buitentemperatuur kan de snelheid van de luchtstroom betrouwbaar worden berekend.
- Het stuwbuis anemometer heeft een slank buis met een meetsonde voor meting van de druk, de de binnenstromende lucht zorgen. Uit deze meetgegevens zal de luchtsnelheid berekend.
Onze Praktijktip: meetbereik tegen tocht beschermen
Let bij het gebruik van de gasmeter(s apparaten op, niet in de onmiddellijke buurt van ramen, balkondeuren en ventilatoren te meten (dit geldt niet voor anemometer), omdat die op deze plaatsen hogere luchtcirculatie vertekening van de meetwaarden tot gevolg had!
Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over de gasmeter(s apparaten
Waarom moeten de gasmeter(s apparaten worden gekalibreerd?
De meetnauwkeurigheid lijdt onder langdurige opslag van het apparaat, luchtvochtigheid van buitenaf, hitte of andere invloeden van buitenaf, daarom zijn regelmatige kalibraties nodig.
De gasmeter(s-apparaten die niet van de ijking verplicht, moet regelmatig worden geijkt. Het kalibreren dient voor de kwaliteit van de in de meetresultaten. Hiervoor worden metingen op een bekende standaard uitgevoerd en afwijkingen geregistreerd. Het betreffende meetapparaat wordt bij het kalibreren dus op een uitgang waarde opnieuw worden ingesteld.
Waarin verschillen de gasmeter(s apparaten elkaar?
Verschillende gasmeter(s apparaten van hetzelfde apparaat type wijken omvang van uw extra functies. Modellen met displays kunnen meetwaarden weergeven, er zijn verschillen in de grootte van het meetwaardegeheugen en is in de breedte van het meetbereik. Sommige apparaten beschikken over instelbare alarmen. CO2-meetinstrumenten zijn bijvoorbeeld voor wandmontage en in draagbare uitvoering verkrijgbaar.