bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

DJI-drones: hierdoor zijn de helikopters van de marktleider zo populair

Wie geïnteresseerd is in drones of copters komt al snel in aanraking met de producten van de fabrikant DJI. Hoewel het aantal merken waaronder drones worden verkocht relatief groot is, zijn de producten van DJI enorm populair.

Maar verrassend is het wel, want tenslotte werken alle drones op dezelfde manier. Ze stijgen op als een helikopter, zijn gemakkelijk te besturen, kunnen ter plaatse in de lucht zweven en maken zo nodig indrukwekkende foto's en video's vanuit de lucht.

Maar waar komt de dominantie van DJI drones vandaan en waarom is dat? Om deze en andere vragen te beantwoorden, namen we een kijkje.


EU-droneverordening: Wat verandert er vanaf 1 januari 2021?

De Europese Unie heeft de exploitatie van onbemande vliegtuigen volledig opnieuw gereguleerd. De EU-verordening, beter bekend als de droneverordening, heeft niet alleen betrekking op drones. Op de pagina voor de droneverordening leggen we uit wat er vanaf 1 januari 2021 verandert en waar u op moet letten.

DJI - van startup naar martkleider

De drie letters DJI staan voor Da-Jiang Innovations Science and Technology Co, LTD. Het hoofd en de oprichter van het Chinese bedrijf is Wang Tao, die zichzelf in het buitenland "Frank Wang" noemt. Hij vindt dat deze naam in het buitenland beter onthouden moet worden. Zijn plannen om aan de gerenommeerde Standford University of het Massachusetts Institute of Technology te gaan studeren moest hij vanwege zijn nogal middelmatige cijfers laten varen en in plaats daarvan ging hij naar Hongkong. In 2006, terwijl hij nog studeerde voor zijn masterdiploma, richtte hij in een klein kamertje het bedrijf DJI op.

Als door werk geobsedeerde perfectionist hield Wang zich vooral bezig met de ontwikkeling en productie van besturingsmodules voor drones. Aangezien het echter om niche-producten ging, waren de verkoopcijfers eerder matig. Daarom werden andere producten en accessoires voor de dronebouw ontwikkeld. Maar omdat hij daardoor lessen bleef overslaan, duurde zijn studie veel langer dan normaal.

Maar zijn inzet betaalde zich uiteindelijk uit. In deze periode bracht DJI de eerste winstgevende producten op de markt. Dit legde de basis voor een onvergelijkbaar succesverhaal. Wang merkte dat de drones op dat moment te groot, te duur en veel te moeilijk te bedienen waren. Daarom begon hij zijn eigen drones te ontwikkelen, die veel stabieler en gemakkelijker te bedienen zijn.


DJI-drones en hun succesverhalen

Vanaf het begin was het doel van DJI de ontwikkeling en productie van onbemande luchtvaartuigen en onderdelen daarvan. De nadruk lag op helikopters die verticaal konden opstijgen en landen, zoals helikopters. De latere uitrusting met camera's was als het ware het logische gevolg, aangezien vanuit vogelperspectief uitstekende foto's en films kunnen worden gemaakt. Hieronder hebben we enkele van de talloze "mijlpalen" uit het DJI-productassortiment op een rijtje gezet:

DJI Phantom

2012: De eerste versie van de DJI Phantom-copter kwam op de markt en had nog geen geïntegreerde camera. De vliegeigenschappen waren echter zo ingenieus dat de Phantom drone al snel een grote schare fans kreeg. De stijve ophanging voor een action cam kan indien nodig worden vervangen door een 2/3-assige gimbal.

2013: De opvolger DJI Phantom 2 had bijna een dubbele vliegtijd dankzij een krachtige batterij. Maar er was nog steeds geen camera aan boord. Dit kwam alleen met de DJI Phantom 2 Vision. Nu kon de persoon met de afstandsbediening het camerabeeld live zien en het virtueel besturen vanuit de cockpit (First Person View).

2014: Met de DJI Phantom 2 Vision+, uitgebracht in 2014, werd de ingebouwde camera gecombineerd met een gimbal. Dit betekende dat de camera horizontaal werd gebalanceerd, ongeacht de beweging van de helikopter. Bovendien werden nu full HD-camera's geïnstalleerd.

2015 - 2017: In deze periode werden verschillende varianten van de DJI Phantom 3 met de aanvullende aanduidingen "Standard", "Advanced" en "Professional" geïntroduceerd aan de gestaag groeiende fans wereldwijd. De DJI Phantom 3 Professional drone werd uitgerust met een 4K camera vanwege de hoge eisen van klanten.

2016: Bij de DJI Phantom 4 werd de gimbal gedeeltelijk geïntegreerd in de behuizing van de copter. Bovendien werden meer detectoren toegevoegd voor obstakeldetectie en het vermijden van botsingen. Dankzij de grote batterij kon de DJI Phantom 4 nu vliegtijden van ongeveer 30 minuten bereiken, en met het OcuSync-protocol werd de gegevensoverdracht tussen de drone en de controller naar een nieuw niveau getild.


DJI Mavic

2016: De semi-professionele drone DJI Mavic werd in september in New York gepresenteerd. Technisch gezien stond de Mavic op hetzelfde niveau als de Phantom 4, maar in tegenstelling tot de copters uit de DJI Phantom-serie kon de DJI Mavic worden opgevouwen om ruimte te besparen. Deze compactheid, de lange vliegtijd, het grote radiobereik en het stabiele vlieggedrag zorgden ervoor dat de DJI Mavic in zeer korte tijd een zeer grote acceptatie op de massamarkt verwierf. Geen wonder dat DJI de Mavic serie bleef uitbreiden. Naast de DJI Mavic Pro en Pro Platinum was ook de veel lichtere DJI Mavic Air beschikbaar.

2018: In augustus werd de DJI Mavic 2 geïntroduceerd in twee verschillende varianten. De DJI Mavic 2 Pro heeft een 20 megapixel Hasselblad camera en de DJI Mavic 2 Zoom is uitgerust met een 12 megapixel camera en een dubbele optische zoom. Bovendien zijn de vliegtijden van de helikopters verlengd tot 30 minuten. Andere uitgebrachte edities waren de Mavic 2 Enterprise Advanced en de Mavic Dual.

2019: De DJI Mavic Mini wordt geïntroduceerd. Vanwege zijn lage gewicht van 249 g is alleen registratie van de exploitant vereist krachtens de EU-droneverordening, in plaats van het EU-certificaat van bekwaamheid. De DJI Mini 2, geïntroduceerd in 2020, weegt ook 249 g en heeft een 4K-camera. Volgens zijn naam maakt hij echter geen deel meer uit van de Mavic familie.

2020: Met de DJI Mavic Air 2 en DJI Air 2S heeft ook de DJI Mavic Air een krachtige opvolger gekregen.

Overigens: Sommige copters uit de compacte serie, zoals de Air of de Mini, worden aangeboden als DJI Mavic Mini Fly More Combo of DJI Mini 2 Fly More Combo met extra accessoires en meer vliegbatterijen voor nog langer vliegplezier.


DJI Inspire 

2014: De eerste drones van de DJI Inspire-serie hadden 4K-camera's met 12 megapixels en werden ontwikkeld voor professioneel gebruik bij video- of televisieproducties. Een slim mechanisme draait de landingspoten inclusief rotors omhoog tijdens de vlucht. Hierdoor kan een gemonteerde camera een pan van 360° uitvoeren zonder dat delen van het landingsframe het beeld verstoren.

De DJI Inspire 1 Pro gebruikte toen Zenmuse X5-camera's met 16 megapixels en M4/3-sensor in plaats van de X3-camera's om de scherpte en details bij luchtfotografie te vergroten.

2016: Het opvolgingsmodel DJI Inspire 2 werd gelanceerd. Uitgerust met de Zenmuse X5s camera waren nu video-opnamen tot 5,2K mogelijk met een resolutie van 20,8 megapixels. De helikopter was ook uitgerust met uitgebreide sensoren voor obstakeldetectie.


Meer innovatieve helikopters en drones

Natuurlijk hebben de ontwikkelaars bij DJI nog veel meer copters ontworpen en op de markt gebracht. De Spark selfie drone met gebarenbesturing of de copters van de Flame Wheel serie maken deel uit van de grote DJI productfamilie. Voor professionele bewaking vanuit de lucht tijdens reddings- en zoekacties zijn de helikopters van de "Spreading Wings"-serie ideaal, waarvan sommige met zware camera's kunnen worden uitgerust.

De helikopters van de Agras-serie worden gebruikt in de landbouw en helpen bij het verspreiden van meststoffen of pesticiden. Voor commercieel gebruik, maar ook voor reddingstroepen hebben de helikopters van de Matrice-serie zich zeer goed bewezen.

Als je de omvang van het assortiment bekijkt, wordt het duidelijk dat DJI voor elke taak in haar programma de juiste copter of quadrocopter heeft. Dit begint al met de kleine compacte drone, die gemakkelijk in een rugzak past en spectaculaire video's kan maken tijdens wandelingen. Aan het andere eind van de schaal bevinden zich zeer gespecialiseerde vliegtoestellen die het werk van degene die ze gebruikt vergemakkelijken en zelfs op het meest onbegaanbare terrein snel en probleemloos succes boeken.

De nieuwste ontwikkelingen zijn de DJI FPV, die FPV vliegen naar een nieuwe dimensie brengt, en de DJI RoboMaster Tello Talent educatieve drone, die geïnteresseerde studenten op een quasi-spelende manier kennis laat maken met de onderwerpen programmeren, robotica en AI.


Waarom zijn DJI-Drohnes so geliefd?

DJI is nu onbeperkt wereldmarktleider en pionier op het gebied van foto- en videodrones. Acht van de tien verkochte drones komen van de Chinese fabrikant. Daar zijn vele redenen voor:

Uitgebreid assortiment

Een belangrijk aspect voor de populariteit is natuurlijk de productvariëteit. Geen enkele andere fabrikant kan altijd de juiste drone leveren voor de meest uiteenlopende toepassingsscenario's. Maar een uitgebreid assortiment is zeker geen garantie voor zo'n doorslaand zakelijk succes. Er moeten dus andere redenen zijn.

Kwaliteit en functionaliteit van de producten

Naast innovatie staan kwaliteit en functionaliteit bovenaan de specificaties van DJI. Dit is des te belangrijker omdat een drone voor foto- en filmopnames een uiterst complexe constructie is. Veel elektronische en sommige mechanische onderdelen moeten feilloos samenwerken om het systeem perfect te laten functioneren. Dit omvat zelfs het correct aandraaien van schroeven.

Zekerheid

Bij het omgaan met drones is veiligheid de hoogste prioriteit. Een automatische landingsfunctie wanneer de accu bijna leeg is of de slimme Return to Home-functie zorgen ervoor dat het vliegtuig altijd veilig landt. Maar ook de veiligheid voor het vliegtuig wordt zeer serieus genomen. Dankzij GPS-navigatie stijgen de drones niet op als ze zich in een no-fly zone bevinden. 

Lange vliegtijden

Een andere sleutel tot succes is de lange vluchttijd van de drones. Bij een speelgoeddrone is de vast ingebouwde batterij vaak al na 6 à 7 minuten vliegen leeg. Opladen duurt dan tot tien keer zo lang. Dit zou een onaanvaardbaar scenario zijn voor professioneel gebruik. Maar lange vliegtijden zijn ook absoluut noodzakelijk voor recreatief gebruik.

Uitgebreide functies

Afhankelijk van het ontwerp van de drone kan de gebruiker putten uit een groot aantal verschillende prestatiekenmerken. Deze omvatten in de eerste plaats de kwaliteit van de camera en de wiebelvrije ophanging. Navigatieondersteuning via satelliet en complexe obstakeldetectie zijn echter ook uiterst belangrijke functies die het vliegen actief ondersteunen. 

Ondersteuning bij het filmen en fotograferen

Mensen die hun drone gebruiken om te filmen en te fotograferen profiteren van de innovatieve opnameondersteuning. Je hoeft alleen maar een onderwerp te selecteren en de drone voert automatisch verschillende vliegmanoeuvres uit. Het onderwerp blijft altijd in beeld. Het resultaat zijn filmische filmsequenties van de hoogste kwaliteit.

Zeer goede vluchteigenschappen

Het besturen van RC-modelvliegtuigen en vooral modelhelikopters moet beslist worden geleerd. Drones daarentegen vliegen zo stabiel dat zelfs onervaren mensen onmiddellijk kunnen opstijgen zonder oefening of extra hulp. De drone vliegt quasi automatisch en krijgt alleen de richting waarin hij moet vliegen door een commando van de afstandsbediening.


Feit: De som maakt het verschil

Natuurlijk hebben de drones van andere fabrikanten ook slimme functies, kunnen ze lang vliegen, zijn ze gemakkelijk te bedienen of maken ze geweldige foto's en video's.

Maar het is waarschijnlijk de som van alle hier genoemde prestatiekenmerken waarmee DJI keer op keer de gunst van de kopersgroep weet te winnen.

Ingenieuze en innovatieve producten zoals de DJI Mavic 2 Pro, de DJI Mavic Air, de DJI Mini 2 of de DJI FPV zijn de sleutel tot succes.

Dit wordt ook duidelijk bij het bekijken van de relevante videoportalen. Want daar vind je video's in bijna filmische kwaliteit die gemaakt zijn met een quadrocopter van DJI.

Maar er waren geen professionals aan het werk. De video's werden eerder gemaakt door mensen die zichzelf terloops filmden tijdens hun vrijetijdsbesteding. En dat wekt bij veel kijkers het verlangen om zoiets zelf te proberen.