bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Decoupeerzagen - experts in het zagen van vormen

Een decoupeerzaag is een universele fijne zaag voor veel pas- en zaagwerk. Het handige gereedschap wordt gekenmerkt door precieze geleiding langs vormen en flexibel gebogen snijden - dus geen enkel huishouden mag het missen.


Wat zijn de voordelen van een decoupeerzaag?

Een decoupeerzaag behoort tot de basisuitrusting van doe-het-zelvers en professionele ambachtslieden. Het is onmisbaar voor zaagwerk in huis, werkplaats en tuin wanneer fijn en precies gezaagd moet worden.

Kies gewoon een zaagblad dat past bij het materiaal en de taak - en u bent klaar om te beginnen met precisiezagen.

Decoupeerzagen zijn specialisten voor individuele gebogen sneden en passen zich perfect aan het materiaal aan. U kunt ruwe contouren, fijne vormen en exacte contouren snijden.

Zelfs krappe radii drijven decoupeerzagen niet tot het uiterste met het juiste zaagblad.

Bij het leggen van parket, laminaat en wandpanelen zorgt een decoupeerzaag voor nauwkeurige zaagsneden bij deuren, deurlijsten, trappen en verwarmingsbuizen.

Bij de installatie van keukens snijdt u op de millimeter nauwkeurig uitsparingen voor kookplaten, spoelbakken en stopcontacten in werkbladen en achterwanden. Je plaatst meubelstukken zoals kasten en planken op plinten met een decoupeerzaag.
De bekendste fabrikanten die decoupeerzagen aanbieden zijn Bosch, Einhell, Fein, Makita en Metabo.


Knopgreep of beugelgreep?

Decoupeerzagen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: met een knopgreep of met een beugelgreep. Beide versies zijn even geschikt voor zagen van boven en onder en voor werken "boven het hoofd".

Decoupeerzagen met knophandgreep

Modellen met een handgreep met knop, ook wel bekend als een staafhandgreep, zijn populair bij vakmensen. Deze variant wordt beschouwd als bijzonder gemakkelijk te hanteren en is vooral te vinden in het hogere prijssegment. De hand zit laag op de behuizing in de buurt van het zaagblad, dat niet zo gemakkelijk opzij kan kantelen. Voor precieze vormsneden kunt u het apparaat met beide handen geleiden: Eén hand stabiliseert de zaag, de andere leidt de zaagsnede op het zaagblad langs de gewenste contour. Met beide handen kunt u het zaagproces heel goed controleren voor gebogen lijnen.

Decoupeerzagen met beugelgreep

Zagen met een beugelgreep worden geleid door een ovaal handvat zoals een strijkijzer. De beugelgreep is voordelig voor werk met één hand en voor kleine handen. Door het hogere geleidingspunt kan de zaag echter niet zo nauwkeurig met één hand worden gestuurd. U kunt dit meestal compenseren door de tweede wijzer bovenop te zetten.


Wat is de meerwaarde van een slingerslag?

Als uw nieuwe decoupeerzaag is uitgerust met een pendelslag, bespaart u kracht en tijd. De pendelslag verbetert de snij-eigenschappen en is vooral nuttig voor snelle sneden.

De extra voor- en achterwaartse oscillatie van het blad zorgt voor een voorwaartse beweging en een betere spaanafvoer. Hierdoor kunt u sneller vooruitgang boeken bij het zagen van hout. Bovendien kunt u op zacht hout vaak een invalzaagsnede maken en zonder voorboren in de volte storten.

Beter uitgeruste decoupeerzagen bieden een pendelslag die in verschillende stappen kan worden aangepast. Zo kunt u het gereedschap aan verschillende eisen aanpassen en variabel gebruiken.

Voor snel werken met maximale voedingskracht activeert u de hoogste pendeltrap. Als een hogere snijkwaliteit vereist is, vermindert u de pendelslag. Voor nauwkeurige sneden zonder noemenswaardige vezelbreuk schakelt u de oscillatie gewoon volledig uit.

Zelfs met dunne materialen zoals plaatstaal bereikt u vaak betere snijresultaten zonder de pendelaandrijving.


Draadloze accu decoupeerzagen

Als bewegingsvrijheid bij het zagen belangrijk voor u is of als u uw nieuwe decoupeerzaag buiten het stopcontact wilt gebruiken, kies dan een model met een oplaadbare accu.

Zagen op batterijen zijn meestal duurder dan zagen op netstroom met dezelfde functies.

Let bij de aanschaf op het batterijtype en het voltage: modellen met Li-Ion batterijen leveren meestal meer vermogen dan oudere NiMH-versies.

Uit de spanning van de accu kunt u conclusies trekken over het vermogen van het apparaat - hoe hoger de accuspanning, hoe meer vermogen de zaag heeft.

Praktisch zijn decoupeerzagen met verwisselbare batterijen die ook in andere apparaten van de desbetreffende fabrikant kunnen worden gebruikt.


Belangrijke eigenschappen voor decoupeerzagen

Variabele snelheid

Bij een model met elektronisch instelbare slagsnelheid kunt u de slagsnelheid aanpassen met een draaiknop. Bij het zagen van houtmaterialen wordt de volle zaagsnelheid aanbevolen. Voor warmtegevoelige materialen zoals kunststoffen of acrylglas en voor het zagen van aluminium en andere metalen de zaagsnelheid verlagen. Dit voorkomt smelten of aantasten van het materiaal langs de snijkant en verlengt de levensduur van de messen.


Wisseling van blad

Bij eenvoudige decoupeerzagen beweegt het blad vrij onder de houder. Dit kan leiden tot een schuine snede bij zijdelingse druk. Beter uitgeruste modellen hebben een hardmetalen bladgeleider die het zaagblad links en rechts stabiliseert. De bekken voorkomen zijdelingse speling en zorgen voor hoekige sneden. U moet de bladgeleider aanpassen aan de dikte van het gebruikte zaagblad.


Gereedschapswissel

Bij instapmodellen hebt u een schroevendraaier of inbussleutel nodig om het zaagblad te verwisselen. Betere zagen hebben een snelwisselsysteem. Hier kunnen de messen in enkele seconden en zonder gereedschap worden verwisseld. Een snelwisselsysteem is niet alleen een voordeel bij het wisselen van het blad voor het bewerken van een ander materiaal, maar ook omdat een bot zaagblad snel tussendoor door een nieuw kan worden vervangen.


Vermogen

Het motorvermogen of nominaal vermogen in watt geeft het stroomverbruik van het apparaat aan. De waarde dient als leidraad voor de kracht van een decoupeerzaag.

Omdat de snijkracht van meerdere factoren afhangt, is het wattage alleen maar van beperkte betekenis.


Onze praktische tip: let op de leveringsomvang

De fabrikanten van decoupeerzagen variëren de leveringsomvang van hun apparaten afhankelijk van het model. Een of meer meegeleverde decoupeerzaagbladen zijn handig, evenals gereedschap en een stofopvangreservoir. Als een koffer wordt meegeleverd, kunt u het apparaat inclusief zaagbladen na gebruik handig opbergen, veilig opbergen en gemakkelijk vervoeren. Bij modellen op batterijen is een tweede batterij praktisch.


Andere criteria bij het kiezen van een decoupeerzaag

  • Schone werkplek: Zaagsel en stof op de werkplek kunnen worden vermeden door een zaag met blaasinrichting, opvangbak (stofzak) of afzuigaansluiting voor een afzuigsysteem van derden te gebruiken. Het opvangen of opzuigen van de snippers zorgt voor een helder zicht op het snijgebied en schone lucht, en u bespaart bovendien tijd op onnodig schoonmaakwerk.
  • Verstekzagen: Een aan beide zijden 45 graden kantelbare bodemplaat maakt precieze verstekzaagsneden mogelijk, zelfs zonder de bodemplaat te vervangen. Bij sommige modellen kan de bodemplaat worden verwijderd en vervangen door een speciale hellingsplaat voor schuine sneden.
  • Luidheid: Vergelijk het in de productbeschrijving gespecificeerde bedrijfsgeluid in decibel (db).
  • Werklamp: Een geïntegreerde LED-lamp om het werkgebied te verlichten is standaard op de betere decoupeerzagen.
  • Gids hulpmiddelen: Met een decoupeerzaag werkt u meestal uit de vrije hand volgens potloodstrepen. Optionele rondsnijders zijn bij sommige fabrikanten verkrijgbaar als toebehoren. Lange rechte sneden zijn geen probleem met een geleider in de lengterichting.

Het juiste zaagblad

De grote flexibiliteit van decoupeerzagen is te danken aan de verscheidenheid aan zaagbladen die u kunt gebruiken.

Voor bijna elke taak en elk materiaal is er een speciaal decoupeerzaagblad dat zorgt voor een hoge zaagprecisie en gemakkelijk werken.

Naaldhout, hardhout, spaanplaat, blokplaat, fineerplaten, zachte kunststoffen, acryl, laminaat, staal, staalplaten, roestvrij staal, aluminium, bakstenen, keramiek, glas, vezelversterkte kunststoffen, isolatiemateriaal of composieten - de keuze aan bladen is enorm.

Zelfs raspen en vijlen kunnen aan decoupeerzagen worden bevestigd.

De bladen verschillen in aantal, grootte, geometrie en slijping van de tanden, de offset van de tanden, de verharding en coating, de lengte en breedte en de ophanging.

Twee systemen van zaagbladbevestiging zijn gebruikelijk: T-as en U-as.

Een blik op de bovenkant van het zaagblad verklaart de benaming. Sommige fabrikanten maken het gemakkelijker om de bladen aan bepaalde materialen toe te wijzen met een kleurensysteem en een cijfercode.

Houd bij de keuze rekening met de te verwerken materiaaldikte en trek ongeveer 25 mm af van de opgegeven zaagbladlengte voor de slag. Door de op- en neergaande beweging is niet de volledige lengte beschikbaar als snijdiepte.

De breedte van een zaagblad bepaalt of het meer geschikt is voor gebogen sneden of vooral goed is voor rechte sneden. Smalle bladen zijn gebogen, zijn perfect voor het uitzagen van cirkels en kunnen ook door kleine boorgaten in het materiaal duiken. Brede zaagbladen zijn gemakkelijker te geleiden voor rechte sneden. Steltanden worden afwisselend naar beide zijden getrokken. Rijen tanden in verschillende hoeken maken snel zagen mogelijk, terwijl zaagbladen met tanden in een enkele rij voor zuivere zaagkanten zorgen.

Afkortingen als HCS (koolstofstaal), BIM (bimetaal), HSS (hoogwaardig snelstaal) en HM (carbide) staan voor het materiaal waarvan de bladen zijn gemaakt.

Decoupeerzaagbladen slijten na verloop van tijd. Versleten messen met stompe tanden kunnen leiden tot zichtbare scheuren. Vervang daarom tijdig de zaagbladen.


Waarom een verwisselbare voetplaat?

Bij sommige semi-professionele en professionele puzzels is de buitenzool verwisselbaar. Zo kunt u het gereedschap aanpassen aan de specifieke kenmerken van verschillende materialen. Metalen voetplaten zijn robuust, krasbestendig en duurzaam. Ze zijn geschikt voor bijvoorbeeld houten panelen, metalen en gipsplaten. Voordeel van de harde zool: zaagsel kan niet blijven hangen.

Voor gefineerde oppervlakken, acryl en andere gevoelige materialen is een kunststof voetplaat voordelig. Het zachtere materiaal laat gewoonlijk geen krassen achter.

Schone snede aan de bovenrand

Bij decoupeerzagen wijzen de tanden van het zaagblad meestal naar boven. Hierdoor wordt het werkstuk tijdens het snijden automatisch naar de machine getrokken. Dit heeft als voordeel dat u bij het zagen minder kracht hoeft te gebruiken om de machine op het gesneden materiaal te geleiden. Nadeel van de naar boven gerichte zaagtanden: gevoelige of gemakkelijk splinterende oppervlakken kunnen rafelen of uitscheuren. Door van links te zagen voorkom je scheuren.

U kunt ook meer of minder ernstige scheuren voorkomen door een spaanbeschermer te gebruiken en vanaf de rechterkant, d.w.z. de decoratieve kant, te zagen. Het transparante inzetstuk voor de voetplaat dient als splinterbeveiliging. Het beschermt het oppervlak bij het snijden aan de kant waar de machine staat. U krijgt een scheurvrij snijvlak. Een spaanbeschermer wordt bij veel modellen meegeleverd of is verkrijgbaar als goedkoop accessoire.