bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Alles wat u wilt weten over LiPo-laders

LiPo-laders worden vaak gebruikt in de modelbouw en RC-modelsport. Ze worden gebruikt om LiPo-batterijen op te laden en te ontladen, die onder andere worden gebruikt voor veel op afstand bestuurbare modelvliegtuigen en drones. Op deze pagina kunt u lezen welke specifieke kenmerken LiPo-laders hebben en waar u op moet letten als u ze koopt.



LiPo-batterijen en LiPo-opladers voor stroomvoorziening

LiPo-batterijen, kortweg LiPo's, zijn oplaadbare energieopslagapparaten die vooral worden gebruikt in de moderne modelbouw en RC-modelsport. Ze worden voornamelijk gebruikt om op afstand bestuurbare modelauto's en vliegtuigen van stroom te voorzien. LiPo-batterijen hebben een hogere opslagcapaciteit dan nikkel-metaalhydridebatterijen (NiMH-batterijen) en nikkel-cadmiumbatterijen (NiCd-batterijen) en zijn ook aanzienlijk lichter. Daarom zijn ze zeer geschikt voor het aandrijven van RC vliegtuigen en drones, waarbij de accu's om ontwerpredenen zo licht mogelijk moeten zijn.

LiPo-batterijen (LiPo = lithiumpolymeer) zijn een verdere ontwikkeling van lithium-ion-batterijen. Beide soorten accu's hebben een vergelijkbare celchemie, maar verschillen in de consistentie van de elektrolyten. In Li-ion-accu's zijn de elektrolyten vloeibaar, terwijl ze in LiPo-accu's vast tot gelvormig zijn. Hierdoor hebben de afzonderlijke cellen een flexibele en vooral platte vorm, waardoor de batterijen ruimtebesparend kunnen worden gebouwd en ook in kleinere apparaten kunnen worden ondergebracht.

LiPo's gaan slechts 150 tot 200 laadcycli mee en hebben daarom een beperkte levensduur. Ze moeten voorzichtig worden behandeld, want ze mogen niet te ver worden ontladen of te heet worden. Anders verliezen ze een aanzienlijk deel van hun opslagcapaciteit of worden ze volledig vernietigd. Daarom zijn er speciale laders nodig om LiPo-batterijen op de juiste manier op te laden en te ontladen. LiPo-laders zijn uitgerust met sensoren die de oplaadtemperatuur bewaken en hebben in veel gevallen een ontlaadfunctie die een opslagspanning vaststelt en voorkomt dat de accu's worden ontladen onder 3,3 volt, wat de kritieke grens is.



Laders voor LiPo's: specifieke kenmerken en ontwerpen op de rij

Het assortiment laders voor LiPo's is uitgebreid. Naast stationaire modellen met een netadapter, die zijn ontworpen voor gebruik thuis en worden aangesloten op het 230-volt elektriciteitsnet om op te laden, zijn er ook mobiele laders. Deze zijn uitgerust met een aansluiting voor de sigarettenaansteker in de auto (12-volt stopcontact) en maken het mogelijk om de batterij op te laden via de accu van de auto. Deze modellen zijn ideaal als u veel onderweg bent en maximale flexibiliteit wilt. Er zijn ook USB-laders verkrijgbaar die kunnen worden aangesloten op de USB-aansluiting van een notebook of pc.

Er zijn ook dubbele laders waarmee u niet één maar twee LiPo's tegelijk kunt opladen. Ze hebben meestal een display waarop alle relevante laad- en ontlaadinformatie wordt weergegeven. Hoogwaardige modellen zijn ook geschikt voor het opladen van andere accutypen zoals lithium-ion, nikkel-cadmium, nikkel-metaalhydride of loodaccu's. Als u een groot aantal RC voertuigen of vliegtuigen bezit en regelmatig verschillende soorten accu's moet opladen, is het handig om dit soort modellen te gebruiken.



Wat is belangrijk bij het kopen van LiPo-laders?

Voor een perfecte werking moet een LiPo-lader precies zijn afgestemd op de laadparameters van de LiPo-batterij. Daarom is het belangrijk om te weten welke laadstroom de accu nodig heeft en uit hoeveel cellen de accu bestaat. Hoe meer cellen in serie zijn geschakeld (S1, S2, S3 enz.), hoe groter het vermogen dat een LiPo kan bereiken en hoe belangrijker het is om een geïntegreerde balancer te hebben die de spanning gelijkmatig over de cellen verdeelt en er zo voor zorgt dat ze allemaal dezelfde laadspanning krijgen. Een balancer wordt gerealiseerd als een stekker die naast de laadkabel op de lader wordt aangesloten. De stekker wordt gebruikt om de uiteindelijke laadspanning van elke afzonderlijke cel permanent te controleren en te bepalen of er tijdens het ontladen verschillende spanningen in de cellen zijn ontstaan die weer gelijk moeten worden gemaakt.

Sommige laders zijn ook gebaseerd op de C-waarde van een LiPo-batterij. De C-waarde verwijst naar de stroomuitvoercapaciteit in verhouding tot de capaciteit. Het geeft de hoeveelheid stroom aan die een batterij in één keer kan leveren of verbruiken binnen een bepaalde tijdsperiode en is direct gerelateerd aan de laad- of ontlaadstroom. In principe geeft de C-waarde informatie over hoeveel een LiPo accu kan worden opgeladen of ontladen.

Voordat u tot aankoop overgaat, moet u nagaan of u een vast laadstation voor thuis of een mobiele lader wilt kopen. U moet ook controleren of een netadapter wordt meegeleverd of apart moet worden aangeschaft. Bovendien is het verstandig om na te gaan of in de toekomst alleen LiPo's of ook andere accutypen zullen worden opgeladen. Multifunctionele laders die bijvoorbeeld ook NiMH-accu's kunnen opladen, zijn vaak niet veel duurder dan pure LiPo-laders, maar zijn wel veelzijdiger, zodat de investering meestal de moeite waard is. Dergelijke apparaten zijn meestal uitgerust met verschillende instelbare oplaadprogramma's, waaruit u het juiste programma voor het betreffende accutype kunt kiezen.




Onze praktische tip: Accessoires voor nog meer aansluitmogelijkheden

Veel LiPo-laders kunnen worden uitgebreid met accessoires zoals voorgemonteerde multilaadkabels. Multi-kabels zijn voorzien van verschillende soorten stekkers en contacten, zoals die vaak worden gebruikt voor modelbouwbatterijen. Ze bieden verschillende aansluitmogelijkheden en maken de aanschaf van aparte laadkabels of adapters overbodig.



FAQ – veelgestelde vragen over LiPo-laders

Hoe lang duurt het om een LiPo-accu op te laden?

Dit hangt onder andere af van de oplaadcapaciteit of het vermogen (opgegeven in watt) van de oplader. Met eenvoudige en goedkope modellen met een lagere laadcapaciteit kan het opladen van een S3 2200 mAh LiPo drie tot vier uur duren. Bij laders met een hogere laadcapaciteit wordt de tijd verkort tot 30 tot 60 minuten. Over het algemeen geldt: hoe meer vermogen of watt er beschikbaar is, hoe sneller de accu wordt opgeladen.

Wat betekent de term "oplader"?

LiPo-laders worden vaak ook opladers genoemd. De term is afgeleid van het werkwoord opladen, wat simpelweg "laden" betekent. Ontladers zijn anders dan laders, hoewel veel laders zowel een laad- als een ontlaadfunctie hebben. Multifunctionele laders die voor verschillende soorten accu's kunnen worden gebruikt en automatisch de vereiste laadstroom kunnen genereren op basis van een ingangsspanning, worden ook slimme laders genoemd.