JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Zwenkwielen of zwenkwieltjes met en zonder rem | Voor een vlotte bedrijfsvoering

Zwenkwielen klinken klinkt dan misschien niet zo belangrijk, maar ze zijn erg belangrijk in tal van situaties. Zoals in het bedrijfsleven, waar efficiëntie en snelheid essentieel zijn, kan het verschil tussen slechte of goede wielen het verschil maken tussen een slordige of vlotte bedrijfsvoering!

Zwenkwielen met rem

Een zwenkwiel is een wiel dat 360 graden kan draaien om een vast punt heen, en er zijn verschillende soorten. Zowel op het vlak van beweeglijkheid als materiaal kunt u kiezen tussen diverse types wielen, en dat is maar best ook: voor elke situatie is immers nood aan een ander stel wielen.

Belangrijke factoren

Wielen zijn erg belangrijk, zeker als u zware of waardevolle objecten veilig en vlot wilt kunnen verplaatsen. Het risico dat er iets misloopt is beduidend kleiner als u kiest voor kwalitatieve wielen, en de volgende factoren om de juiste keuze te kunnen maken zijn dan ook het vermelden waard.

Verschillende soorten wielen

Eerst en vooral kan er een onderscheid gemaakt worden tussen wielen met een rem, of wielen met één vaste richting, maar er zijn nog heel wat andere variaties op het vlak van materiaal.

Verschil Bokwielen en Zwenkwielen

Bokwielen kunnen niet draaien, maar slecht één kant op rijden: voor- of achteruit. Bokwielen zitten bijvoorbeeld aan de voorkant van winkelwagentjes. Zwenkwielen daarentegen kunnen meestal 360 graden draaien. Wanneer er veel rechte stukken mee gereden moeten worden, kan het beste twee bokwielen en twee zwenkwielen worden gebruikt.

Er zijn wielen uit RVS, kuntstsof wielen of gegalvaniseerde wielen. Kunststof types zijn doorgaans iets lichter en goedkoper, terwijl gegalvaniseerde exemplaren dan weer erg stevig zijn.

Hoe wordt het zwenkwiel bevestigd?

Daarbij kunt u ook voor verschillende wielen kiezen op het vlak van bevestiging. Zo zijn er diverse mogelijkheden, waaronder plaatbevestiging, boutgatbevestiging en boutbevestiging. Hierover meer weten is van groot belang als u de juiste keuze wilt maken!

Plaatbevestiging

Dit is de meest voorkomende bevestigingstechniek, waarbij de plaat van het wiel aan het object bevestigd wordt. Over het algemeen volstaan vier bouten of schroeven om het wiel vast te maken. Het voordeel van dergelijke wielen is dat ze erg goed vast zitten en dus een stevige basis vormen voor het transport van zware goederen.

Boutgatbevestiging

Een dergelijke bevestiging vraagt iets minder plaats dan een plaatbevestiging, en in dit geval zit een rond gat in de zogenaamde gaffel. Hier wordt een bout doorheen gemonteerd, waarna het vervolgens met een moer wordt afgedicht. Het wiel zit dan tussen de moer en het bout vast.

Boutbevestiging

Tenslotte zijn er ook zwenkwielen met boutbevestiging, waarbij de bout vast zit aan de gaffel van het wiel. Daarbij wordt een moer gebruikt om het wiel vast te maken - en die moeren zijn vaak bij objecten reeds aanwezig.

Zwenkwielen gebruiken

Zwenkwielen bieden enkele voordelen, vooral op de werkvloer. Zo kan er ergonomischer gewerkt worden, wat dan weer leidt tot betere arbeidsomstandigheden. Maar ook het huishouden kan drastisch vereenvoudigd worden dankzij zwenkwielen. Het verplaatsen van zware meubels en stoelen is bijvoorbeeld heel wat gemakkelijker, veiliger én het kost minder tijd.

Op de werkvloer zijn dergelijke wielen terug te vinden bij trolleys, rolcontainers, transportkarren en serveerkarren, vaak in werkplaatsen, restaurants en magazijnen. Ook in de zorg komen dergelijke wielen echter goed van pas, bijvoorbeeld om bedden gemakkelijk te kunnen verplaatsen of medische apparatuur snel op locatie te krijgen.

Voor elke situatie is er een geschikt zwenkwiel dat het verplaatsen van zware of moeilijk hanteerbare objecten zoveel eenvoudiger maakt.

Het juiste wiel kiezen voor uw situatie:

Zwenkwielen voor stoelen

Het wiel dat u kiest hangt af van het doel. Ten eerste is het van belang te weten welk object u ermee wilt verplaatsen. Een eetkamerstoel vereist immers andere wielen dan een grote kast, en een serveerwagen zult u niet zomaar kunnen verplaatsen met wielen die bedoeld zijn voor rolcontainers.

Op zoek gaan naar het beste wiel voor uw situatie is dan ook essentieel om veiligheid en
gebruiksgemak te verzekeren!

Zwenkwielen voor buiten

Welke wielen u voor buiten dient te gebruiken, is een vraag die veel voorkomt. Belangrijk voor buiten dat de delen gegalvaniseerd zijn en dus niet gaan roesten. Zeker bij intensief gebuik als bijvoorlbeeld een rolcontainer zijn gegalvaniseerde zwenkwielen van belang.

Voor buiten in uw tuin of op het terras zijn roestvrij- of roestvaste zwenkwielen aan te raden. 

Het blijft zaak goed te kijken in welke omgeving de zwenkwieltjes gebruikt worden. Soms kunnen standaard wieltjes gebnruikt worden; vaak ook niet.

Naar boven