bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Alles wat u wilt weten over zekeringhouders

Zekeringhouders zijn houders voor elektrische en elektronische zekeringen. Ze zijn beschikbaar voor verschillende soorten zekeringen, zoals fijndraads zekeringen, platte zekeringen, miniatuurzekeringen of autozekeringen. Een zekeringhouder is een elektromechanisch onderdeel waarin de zekering wordt geplaatst. De bijbehorende elektronische contacten in de behuizing van de zekeringhouder zorgen ervoor dat de zekering tijdens de werking stroom geleidt en wordt geactiveerd wanneer zich relevante gebeurtenissen voordoen. Naast zekeringhouders vindt u in deze categorie ook zekeringhouders, zekeringdeksels, zekeringtesters en zekeringtrekkers als toebehoren.

Hoe werken zekeringhouders?

Zekeringhouders zijn adapters voor het inbrengen van elektronische zekeringen. Ze worden geïnstalleerd in elektronische apparaten, op machines, in zekeringkasten en vliegend op elektrische leidingen. De zekeringhouder is een elektromechanisch onderdeel:

  • De zekering is mechanisch bevestigd in de zekeringhouder of de zekeringhouder zelf is bevestigd.

  • elektrisch worden de in- en uitgangslijnen van de zekering verbonden met de zekeringhouder, die overeenkomstige elektrische contacten heeft voor de in te brengen zekering.

Het gebruik van zekeringhouders maakt een snelle en ongecompliceerde vervanging van zekeringen mogelijk. Aangezien de elektrische draden verbonden zijn met de zekeringhouder en niet met de zekering, hoeven niet alle soldeerverbindingen te worden vervangen, maar alleen de zekering zelf.

Welke zekeringhouders en welke accessoires zijn er?

Zekeringhouders zijn er in verschillende uitvoeringen. Zij verschillen in het type houder en het type zekering waarvoor zij geschikt zijn. Het zijn bijvoorbeeld steek-, klem- of schroefapparaten voor fijndraadszekeringen, voor vlakke zekeringen of voor speciale zekeringen zoals fotovoltaïsche (PV) zekeringen.

Autozekeringhouders

Auto zekeringhouder voor standaard platte zekering met deksel

Zekeringhouders voor auto's zijn vooral geschikt voor types zekering die gewoonlijk in voertuigen worden gebruikt. Zo worden bijvoorbeeld de binnenverlichting, de koplampen of de elektrische ruitenwissers in voertuigen elektrisch gezekerd.

Cilinder zekeringhouder

Cilinderzekeringhouders voor de hoge eisen in fotovoltaïsche toepassingen

Cilinderzekeringhouders worden op verschillende gebieden gebruikt. Ze bevatten cilindrische zekeringen. Deze worden aangetroffen in elektrische installaties, maar ook in hoogspanningsnetwerken en vervullen als zekeringen verschillende speciale functies.  

SMD zekeringhouder

SMD zekeringhouder van onderen

SMD zekeringhouders zijn geschikt voor opbouwmontage als opbouwapparaten (SMD). De soldeerpunten voor permanente montage op een andere component zijn al aanwezig.

Deze accessoires voor zekeringhouders zijn nodig

Naast de eigenlijke houders hebben wij ook een ruim assortiment accessoires in voorraad:

Veiligheidsborgveer

Zekeringsveer voor fijndraadse zekering

Zekeringhouders zijn eenvoudige zekeringhouders van metaal. Zij maken het elektrische contact met de verbindingskabel. Zij worden gebruikt als rudimentaire zekeringhouders zonder isolatie of als vervangingsonderdeel in een grotere zekeringhouder.

Zekeringdeksel

Deksel voor platte zekering

Zekeringdeksels worden gebruikt om de beschermingsklasse van zekeringhouders met ingebouwde zekeringen te verhogen. De extra afdekking verbergt de elektronische contacten en voorkomt zo ongewenst contact of schadelijk contact met stof en andere milieu-invloeden.

Zekeringtester

Zekeringtester met signaal-LED

Zekeringstesters zijn testapparaten voor het controleren van de werking van zekeringen. Voor het testen wordt de zekeringtester tegen de polen van de zekering gehouden. Een statuslampje geeft informatie over de functie van de zekering: als de zekering intact is, gaat een LED branden; als de zekering daarentegen defect is, gaat het lampje niet branden. 

Zekeringstrekker

Zekeringstrekker met gripoppervlak voor gemakkelijker hanteren

Zekeringtrekkers vergemakkelijken het plaatsen en verwijderen van zekeringen op moeilijk bereikbare plaatsen.

Hoe vind ik de juiste zekeringhouder?

In de regel wordt eerst de zekering gekozen en vervolgens een geschikte zekeringhouder. 

Bij het zoeken naar een geschikte zekeringhouder kunt u uw type zekering selecteren in het filter "Geschikt voor". Er worden dan zekeringhouders voor weergegeven. De volgende zekeringhouders zijn beschikbaar

  • Fijndraads zekeringen met verschillende afmetingen
  • Platte zekeringen (standaard, mini en micro)
  • Hoogwaardige zekeringen
  • Micro zekeringen
  • MELF-zekeringen voor SMD-ontwerpen met twee aansluitingen
  • Fotovoltaïsche zekeringen
  • Zekering strips
  • UMF miniatuur zekeringen

Een alternatieve aanpak bij het zoeken naar zekeringhouders voor fijndraads- en mespatronen is een selectie te maken op basis van de doorsnede van de elektrische contacten op de zekeringhouder. U kunt ook uw zoekresultaten hierop filteren, zodat alleen relevante producten worden weergegeven.

Elektrische parameters en andere specificaties voor zekeringhouders

Let op: Bij de keuze van een zekeringhouder is het niet alleen belangrijk dat de zekering in de houder past.

De elektronische parameters voor nominale spanning en nominale stroom van de zekeringhouder moeten ook geschikt zijn voor de toepassing. De kabels en elektrische contacten voor de voeding van de zekering bevinden zich immers meestal in de zekeringhouder. Als elektromechanische component voorziet de zekeringhouder de eigenlijke zekering van zowel spanning als stroom, die bepalend zijn voor de werking en het correcte uitschakelgedrag.

Veiligheidsaanwijzing: Let bij de keuze van een zekeringhouder op de specificaties in de technische gegevens, zodat onder andere de nominale spanning en de nominale stroom correct zijn gedimensioneerd. Anders bestaat het risico dat de geplaatste zekering niet correct uitschakelt.

Beschermingsklassen

Beschermingsklassen van zekeringhouders worden aangegeven in IP-codes. Deze zijn te vinden in de technische gegevens. De respectieve beschermingsklasse geeft het niveau van contactveiligheid en bescherming tegen omgevingsinvloeden zoals stof of water aan:

  • Een hoge beschermingsklasse is verplicht, vooral voor direct contact met de gebruiker door leken. Alleen met geschikte zekeringhouders kunnen de geplaatste zekeringen gemakkelijk worden vervangen.
  • In vochtige omgevingen mogen alleen zekeringhouders met hoge beschermingsklassen worden gebruikt, zodat water als medium de stroom niet langs de zekering kan geleiden.
  • Voor sommige zekeringhouders zijn er geschikte covers om de beschermingsklasse te verhogen.

Statusweergaven

Zekeringhouders met geïntegreerde statusindicatoren zijn praktisch. Hier geeft de zekeringhouder met een statusweergave aan of de geplaatste zekering functioneel of defect is.

Dit bespaart de moeite om bij technische problemen elke zekering apart uit te trekken en te controleren met een zekeringtester. De status wordt gewoonlijk aangegeven door kleine LED-lampjes.

Zekeringhouder voor motorvoertuigen met statusweergave

Hoe worden zekeringhouders geïnstalleerd?

Allereerst: De verbinding tussen de zekeringhouder en de geplaatste zekering is altijd afneembaar, zodat de zekering kan worden vervangen. Tenslotte is de ongecompliceerde verwisselbaarheid van de zekering het belangrijkste voordeel van het gebruik van een zekeringhouder als adapter tussen de zekering en het aangesloten circuit.

De montagetypes voor zekeringhouders verschillen wat betreft de montage-inspanning en de duurzaamheid van de mechanische en elektrische verbindingen tussen zekeringhouder, componenten en toevoerleidingen. Er zijn vaste installaties, steekassemblages en vliegende assemblages:

De meeste zekeringhouders zijn permanent geïnstalleerd. De zekeringhouder wordt bevestigd door gesoldeerde of gedrukte verbindingen. Voor vaste installatie zijn de volgende montagetypes beschikbaar:

  • Installatie (in apparaten, machines)
  • Montage (als verhoging, bijvoorbeeld in de zekeringkast)
  • PCB-assemblage (in de industriële productie van elektronische componenten, voor hobbyisten)

Zekeringhouder voor railmontage

Bovendien zijn sommige zekeringhouders geschikt voor steekmontage. In dit geval wordt eerst de zekeringhouder in het circuit gestoken en vervolgens de zekering. Deze procedure wordt snap-in genoemd, en de bijbehorende zekeringen worden snap-in zekeringen genoemd. Zij worden gewoonlijk gebruikt voor zeer lage spanningen.

De montage van zekeringhouders op een hoedrail is een tussenoplossing tussen de vaste installatie en de snel afneembare steekverbinding. In elektronische laboratoria wordt dit type montage vaak gebruikt voor ontwikkelings- en testdoeleinden.

Voor zekeringhouders op elektrische leidingen zoals kabels zijn vliegende bevestigingen beschikbaar. Sommige bevatten functies voor trekontlasting.

Opmerking over de installatie van zekeringhouders

Laat de installatie van veiligheidshouders uitsluitend uitvoeren door een specialist in elektrotechniek. Als hier fouten worden gemaakt, is de werking van de geplaatste zekering niet gegarandeerd en bestaat het risico van aanzienlijke schade. Bovendien worden verschillende aansprakelijkheidsclaims door het onjuiste gebruik van zekeringhouders ongeldig gemaakt.