JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Conrad, uw partner in netwerkkabels!

Als u op zoek bent naar de perfecte netwerkkabel voor uw bedrijfsnetwerk bent u hier op het juist adres! Wij begrijpen dat u niet op zoek bent naar een CCA kabel en dat u alleen kabels zoekt met een lage AWG waarde.

Ook begrijpen wij dat niet iedereen weet wat bijvoorbeeld CCA en AWG betekenen. Maar als Europa’s grootste aanbieder in kabels hebben wij deze kennis wel in huis. De kennis en de kabels welteverstaan!

1. De juiste netwerkkabel voor uw business

Met duizenden kilometers op voorraad zijn wij uw partner in netwerkkabels en kunnen wij elke lengte leveren. Van korte kabels voor in patchkasten tot kilometers lange kabels om een compleet netwerk aan te leggen. Uiteraard in alle kleuren, CAT-specificaties en afscherming. Dankzij deze inkoopkracht kunnen wij u aantrekkelijke prijzen bieden bij grote aantallen.

Niet helemaal zeker welke kabel het beste bij uw vraag past? Geen probleem! Met onderstaande informatie maken we van u in een mum van tijd een Tekkie op netwerkkabel gebied. Eenmaal ingelezen kunt u snel een keuze maken voor uw kabel middels een overzichtelijke tabel.

2. Wat is AWG?

AWG is de afkorting voor American Wire Gauge en een aanduiding voor de doorsnede van de metalen draad in een kabel. Ondanks dat het geen internationale norm is, wordt AWG veelal gebruikt ter aanduiding van kabeldikte in de netwerkwereld.

Voor een AWG-waarde geldt, hoe lager de waarde hoe dikker de diameter en dus hoe beter de overdracht. Het verschil in AWG-waarde is hiermee ook één van de grootste verschillen tussen “goedkope” en goede kabels.  Als u zeker wilt zijn van een goede en stabiele overdracht kies dan voor een kabel met een niet al te hoge AWG-waarde. Een goede kabel heeft een AWG waarde van 23 of 24.

Hier dient wel een kleine nuance aan toegevoegd te worden. Er zijn namelijk ook platte netwerkkabels beschikbaar. Ideaal om weg te werken onder tapijt of achter plinten. Door het dunne design en de hoge flexibiliteit zijn de aders dus dun. Zo levert u een stukje stabiliteit in maar krijgt er  veel flexibiliteit voor terug.

3. Welke CAT-specificatie moet ik kiezen?

CAT is een meer bekendere term bij de massa, en is in het leven geroepen als aanduiding voor de snelheid die de kabel aankan. Met elke “upgrade” kan een specificatie meer snelheid aan. Hieronder een overzicht van de snelheid die een bepaalde CAT-specificatie aankan:

  • CAT 5 – maximaal 100 Mbps

  • CAT 5e – maximaal 1000 Mbps / 100 MHz

  • CAT 6 – maximaal 1000 Mbps / 250 MHz
    (ook 10.000 Mbps mogelijk afhankelijk van de kabel/lengte)

  • CAT 6a – maximaal  10.000 Mbps / 500 MHz

  • CAT 7 – minimaal 10.000 Mpbs / 600 MHz
    (maximale snelheid is nog niet bekend)

Nou ziet u hierboven dat CAT 5e volgens de cijfers ook geschikt is voor een gigabit netwerk en dat is in theorie ook zo. In de praktijk is doorvoer van de kabel echter te langzaam om dit te realiseren. Dit heeft namelijk te maken met de bandbreedte (aangeduid in MHz).

Zie bandbreedte als een snelweg waar de CAT 5e bandbreedte een vierbaansweg is en CAT 6 bandbreedte een achtbaansweg. De doorvoerruimte is bij de achtbaansweg veel groter en er kan dus meer verkeer tegelijkertijd overheen. Dit geldt ook voor data. Bij CAT 5e is er minder bandbreedte om tegelijkertijd veel data te verwerken en zal dus trager zijn. CAT 6 kan veel meer data tegelijkertijd aan. Hiermee kunt u de volledige snelheid van een gigabit netwerk benutten.

Eigenlijk is CAT 6 de standaard voor een nieuw netwerk. CAT 7 groeit in bekendheid maar weet de massa nog niet te raken. De volledige specificaties zijn nog niet bekend maar wilt u een netwerk aanleggen dat klaar is voor de verre toekomst zet u met CAT 7 een veilige stap.

4. Wat is het verschil tussen CCA, CCS en koper?

Samen met AWG is het verschil tussen CCA, CCS en koper het grootste verschil m.b.t. “goedkope” en goede kabels. Het is namelijk een aanduiding van welk materiaal de kabelkern is.

CCA staat voor (Copper Clad Aluminium) en houdt in dat de kabelkern uit aluminium met een dun laagje koper bestaat. Het nadeel van deze constructie is dat de snelheid
aanzienlijk slechter is i.v.m. een volledige koperen-ader. Koper geleid immers veel beter. Naast dit probleem is flexibiliteit en de kans op breuken een groot probleem bij CCA kabels. Het voordeel is echter weer dat de kabels aanzienlijk goedkoper zijn. Voor een tijdelijke oplossing kan een CCA kabel prima werken maar voor blijvend en intensief gebruik is een kabel met koperen kern zeker aan te raden.

Bekijk onze CCA kabels

CCS (Copper Clad Steel) is in principe hetzelfde als CCA maar dan met stalen kern i.p.v. aluminium. Het resultaat is gelijk dan wel slechter i.v.m. CCA kabels. Dit komt doordat de weerstand van een stalen kern nog hoger ligt dan aluminium t.o.v. koper. Hierdoor is hij niet geschikt voor langere lengtes. Tevens is de kabel een stuk stugger. Het voordeel is net als bij CCA de prijs welke t.o.v. koperen kabels een stuk lager is.

Bekijk onze CCS kabels

Het gros van ons assortiment bestaat uit kwalitatief goede 100% koperen kern kabels. Dankzij de koperen kern kan de snelheid worden gehaald en blijft de kabel flexibel. Omdat koper een lage weerstand heeft blijft de kabel goed werken op lange afstanden. Ondanks de wat hogere aanschafprijs, is een koperen kern kabel de meest gekozen kabel voor de bewuste koper.

Bekijk onze koperen kern kabels

5. Welke afscherming heb ik nodig?

Als u een goede kabel hebt gevonden wilt u natuurlijk dat koperen kern goed beschermd is en blijft. Niet alleen tegen tastbare invloeden maar ook tegen storingen van andere elektrische apparatuur. Hier komt de juiste afscherming om de deur kijken.

Vaak ziet men de aanduiding F/UTP of U/UTP maar wat is de juiste kabel voor uw situatie?

In het kort staat de letter voor de “/” voor de afscherming van de buitenkabel. De aanduiding achter de “/” staat voor de afscherming van een aderpaar. Het volledige overzicht leest u hieronder.

Afscherming Kabelafscherming Aderparen afscherming
F/FTP Folie Folie
F/UTP Folie Geen
S/FTP Gevlochten Folie
S/STP Gevlochten Gevlochten
S/UTP Gevlochten Geen
SF/UTP Gevlochten + folie Geen
U/FTP Geen Folie
U/UTP Geen Geen

Voor thuisgebruik is U/UTP prima. Maar naarmate er meer stroomfactoren bij de kabels
komen is het verstandig te kiezen voor folie dan wel gevlochten afscherming. De afscherming zorgt ervoor dat externe invloeden geen storingen veroorzaken voor uw datastroom. Deze factoren kunnen bijvoorbeeld Coaxkabels zijn in kantooromgevingen, maar ook machinekabels in fabriekshallen.  

6. Snel uw netwerkkabel kiezen

Heeft u snel een kabel nodig en weet u welke specificaties deze kabel moet hebben? Kies dan snel de kabel die bij u past uit onderstaande tabel met de meest gevraagde kabels. Voor een volledige overzicht van alle kabels verwijzen wij u naar de groep netwerkkabels waar u uw keuze middels filters kunt maken.

Kabels per meter:

Specificatie Afscherming AWG   
CAT 5e SF/UTP 22
26
U/UTP 24
26
S/UTP 24
26
CAT 6 F/UTP 23
24
U/UTP 24
26
SF/UTP
24
26
CAT 7 S/FTP 22
23

Goed beoordeelde producten

{{#if options.showAdditonalSales }}
{{/if}}
Naar boven