bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Als u wilt zien wat dieren in het wild 's nachts doen, dan heeft u een wildcamera nodig. Voor de hobby of voor uw werk, met een wildcamera spot u dieren die u met het blote oog niet kunt zien. Ter observatie of bewaking van uw omgeving.

Waarvoor wordt een wildcamera gebruikt?

Wildcamera’s zijn weersbestendige buitencamera’s en worden gebruikt door jagers, boswachters of natuurliefhebbers om wilde dieren te observeren. Daarnaast zijn ze ook geschikt om bosgebieden, privéterreinen of bedrijfsomgevingen te bewaken. 

Welke soorten wildcamera’s zijn er verkrijgbaar?

  • Wildcamera’s met infraroodflitser
    Deze camera’s hebben de voorkeur van boswachters en jagers voor het observeren van wilde dieren, bijvoorbeeld tijdens het voederen. De camera’s werken met infrarood lichtgevende diodes. Dit licht wordt nauwelijks waargenomen door mensen of dieren. De flitser wordt geactiveerd door de sensor die bij beweging direct begint met opnemen. 
  • Wildcamera’s met wit licht flitser
    Deze flitser is een oude klassieker, bekend van de fotografie. Hoewel deze flitser wel zichtbaar is, garandeert het een goede belichting van de omgeving en daarmee een hoogstaande beeldkwaliteit. Bovendien werkt de camera met zeer korte belichtingstijden zodat onscherpe bewegende beelden tot het verleden behoren. Juist omdat de flits kortdurend is, kan de camera niet worden herkend door dieren waardoor er minder kans tot afschrikken is. Dit type camera wordt gebruikt wanneer er beelden van hoge kwaliteit nodig zijn. Daarnaast is een flitser op basis van wit licht in staat om ‘s nachts foto’s in kleur te maken, terwijl een infraroodflitser alleen zwart-witte beelden maakt. 
  • Wildcamera’s met black light flitser
    Black light is volledig onzichtbaar voor menselijke en dierlijke ogen, in tegenstelling tot infrarood en wit licht. Het flitsbereik is wel korter waardoor de beeldruis hoger wordt. Voor het monitoren van schuwe wilde dieren hebben deze camera’s de voorkeur omdat de zwarte flits de locatie niet verraad.

Onze praktische tip

Een hoge resolutie leidt niet altijd tot de hoogste beeldkwaliteit. Bij wildcamera’s leidt een hoge resolutie juist tot beeldruis, vooral ‘s nachts. Daarom is het belangrijk de juiste sensoren te installeren als u gebruikt maakt van een wildcamera met een hoge resolutie. 

Aankoopcriteria voor wildcamera’s - wat is belangrijk?

  • Bedrijfsmodi
    De meeste wildcamera’s kunnen zowel video’s opnemen als foto’s maken. Sommige beschikken over een time-lapse functie, een nachtzicht modus en een timer zodat u een gebied op gezette tijden kunt bewaken. 
  • Reikwijdte flits
    Het flitsbereik van verschillende wildcamera’s ligt tussen de 8 en 30 meter. Hoe groter het gewenste bewakingsgebied, hoe groter de reikwijdte van de flitser moet zijn. 
  • Werking
    De meeste wildcamera’s hebben een LC-display en druktoetsen waarmee u handmatig functies kunt in- en uitschakelen. Sommige modellen zijn uitgerust met een automatisch programma en zijn handig te bedienen met een draaischakelaar.
  • Stroomvoorziening
    Wildcamera’s werken meestal op conventionele AA-batterijen of oplaadbare batterijen. Inmiddels zijn er ook camera’s die worden opgeladen met zonne-energie. Dit heeft echter alleen zin als er voldoende zonlicht is op de locatie waar de camera geplaatst wordt. Sommige camera’s hebben een aansluiting voor een stroomkabel en kunnen zo ook het huis of de tuin bewaken.
  • Resolutie
    Als de beelden alleen voor bewakings doeleinden zijn, is een lage resolutie van 3 of 5 megapixels voldoende. Voor bestanden die alleen op uw smartphone of op het beeldscherm van de camera worden afgespeeld, is een resolutie van maximaal 720 pixels al voldoende. Met een hogere resolutie van 8 of 12 megapixels of een video resolutie van 1080 x 1920 in Full HD kunnen de beelden ook op grote schermen worden afgespeeld in hoge kwaliteit. Dit is ook terug te zien als u bijvoorbeeld uw foto’s uitprint. Het voordeel van een lagere resolutie is dat bestanden veel minder ruimte in beslag nemen. 

Kenmerken

Wildcamera’s onderscheiden zich van elkaar door hun functies en kenmerken. Eenvoudigere modellen hebben meestal aleen een foto- en videofunctie. Complexere apparaten beschikken over een wifi-module of bieden ruimte voor een SD-kaart. Zo kunnen mediabestanden direct na opname worden verzonden naar een aangesloten smartphone of computer. Niet elke wildcamera beschikt over een display waarop u de opgenomen beelden direct kan afspelen. 

Onze praktische tip

Het is verstandig om uw wildcamera niet onbewaakt op te hangen en deze te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld met een kabelslot met een variabele lengte. Nog veiliger is het om de wildcamera in een metalen behuizing of vogelkast te plaatsen. Let wel op dat de lens, LED’s en sensor niet worden afgedekt.

Wettelijke aspecten die belangrijk zijn bij het gebruik van wildcamera’s

Wanneer u een wildcamera gebruikt, dient u zich te houden aan de wetgeving op dit gebied. Het gebruiken van een wildcamera op eigen terrein is meestal geen probleem zolang de camera geen beelden van openbare plekken vastlegt. Bij het ophangen van een wildcamera in het bos moet er rekening worden gehouden met een aantal aspecten:

  • Wildcamera’s mogen alleen buiten de gebaande paden worden gebruikt

  • Ze moeten zodanig geïnstalleerd worden dat er geen mogelijkheid is tot het nemen van foto’s van voorbijgangers. Doe dit bijvoorbeeld door de camera stijl naar beneden te laten wijzen.

  • Het gebruik van wildcamera’s moet u aangegeven door middel van informatieborden.

FAQ - Veelgestelde vragen over wildcamera’s

Hoe worden bestanden van de camera naar de computer overgebracht?

Afhankelijk van het model zijn er één of meerdere opties mogelijk:

  • Overdracht via Wifi, e-mail of GPRS

  • Aansluiting op de computer of laptop via USB-kabel

  • Uitlezen van SD-kaart met behulp van een computer of kaartlezer

Waar worden de opgenomen beelden opgeslagen?

De meeste wildcamera’s beschikken over SD- of MMC-kaart. Deze worden meestal niet meegeleverd en moeten apart worden aangeschaft. Hierbij moeten de specificaties van de fabrikant in acht worden genomen, anders wordt de maximale capaciteit overschreden en eindigt u met een lege geheugenkaart. Bij oudere modellen worden soms nog CF-kaarten gebruikt. Deze zijn echter niet handig omdat moderne computers geen CF-kaartsleuf hebben. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk om uw foto’s uit te lezen en te versturen. 

Hoeveel kost een wildcamera?

Eenvoudigere wildcamera’s zijn al te koop vanaf 50 euro. Meer geavanceerde apparaten kosten tussen de 300 en 600 euro. 

Conclusie: Hoe vindt u de beste wildcamera?

Zoals bij de meeste technische apparaten speelt het beoogde gebruik een doorslaggevende rol bij het aanschaffen van een wildcamera. Als u de ideale camera zoekt, dient u ook na te denken over de grootte van het te bewaken gebied en de levensduur van de batterij. Bovendien is het belangrijk wat u later met de opgenomen beelden wilt doen. Zo bepaalt u welke camera geschikt voor u is.