bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Waterpassen: de perfecte hulp wanneer het recht moet zijn

Er is waarschijnlijk geen vakman, bouwvakker, installateur of doe-het-zelver die zonder waterpas kan. Omdat de eigen eis voor een kwalitatief hoogstaand werkresultaat vereist dat alles perfect uitgelijnd en recht is.

De huidige waterpassen, waarvan sommige zijn uitgerust met de nieuwste technologie, zijn geëvolueerd uit dit eenvoudige instrument.

Op deze pagina leggen we uit hoe een waterpas werkt en waar de verschillen liggen.


De geschiedenis van de waterpas

Een waterpas is de technische vooruitgang van een liniaal. De eenvoudige houten plank werd gebruikt om de juiste uitlijning van bouwmaterialen te controleren.

Als je een waterpas tegen een muur zette, kon je meteen zien of alle stenen op één lijn lagen of dat er één steen uitstak. De exacte horizontale uitlijning kon echter niet worden gecontroleerd met een richtlat.

Daarom werden reeds in de oudheid zogenaamde instellingsschalen gebruikt.

Instelweegschalen waren er in een grote verscheidenheid van ontwerpen en maten. De functie was echter altijd dezelfde: een loodlijn bewoog in een driehoek, waarbij de exacte horizontale uitlijning van de onderrand van de driehoek kon worden herkend.

Maar men wist ook dat water ideaal was om gebouwen perfect recht te richten. Zo trokken de bouwers van de piramiden rechthoekige sleuven rond de fundamenten en vulden die met water. Het wateroppervlak (waterlijn) kan dan worden gebruikt als referentielijn voor de verdere constructie.  

De eerste bruikbare waterpas werd in 1661 uitgevonden door Melchisédech Thévenot. Thévenot vulde een banaanvormige buis bijna volledig met een vloeistof en sloot vervolgens de vulopening goed af. Deze constructie met de luchtbel wordt een waterpas genoemd.
De eerste waterpas met deze boogvormige libellen was echter nog vrij ingewikkeld in het gebruik.

Bij de verdere ontwikkeling in de 18e eeuw werd de luchtbel in de glazen buis vervangen door een luchtledige ruimte en werd de glazen buis licht gebogen.

De waterpas in zijn huidige vorm bestaat nu ongeveer 100 jaar.

Onze praktische tip: Waar komt de naam "libel" vandaan?

De libel in een waterpas dankt zijn naam niet aan het gelijknamige vliegende insect. Hoewel het vliegende insect al in het midden van de 16e eeuw door de Franse natuuronderzoeker Guillaume Rondelets de naam libel kreeg. Met de naamgeving van het vliegende insect verwees hij niet alleen naar de typische T-vorm van hamerhaaien (geslacht Libella), maar ook naar een meetinstrument dat destijds door architecten werd gebruikt. Blijkbaar werden de eerste voorlopers van de waterpas toen al gebruikt en werden de indicatoren libellen genoemd.


Hoe is een waterpas opgebouwd?

Een klassieke waterpas bestaat uit een paar belangrijke onderdelen:

Waterpas-profiel (1)

Het waterwagenprofiel is het lichaam van de waterpas en was aanvankelijk van hout. Omdat hout echter gevoelig is voor vocht en gemakkelijk krom trekt, worden tegenwoordig vooral lichte metalen zoals aluminium of zelfs kunststof gebruikt. De houten waterpassen die nog verkrijgbaar zijn, zijn gemaakt van geselecteerd hardhout en worden gebruikt voor gevoelige oppervlakken.  

Meetoppervlak (2)

Het meetvlak is het referentievlak waarop de waterpassen worden uitgelijnd. Bij sommige waterpassen is het meetvlak voorzien van sterke magneten. Dit betekent dat bijvoorbeeld een aluminium waterpas zich hecht aan magnetische oppervlakken en niet met de hand hoeft te worden vastgehouden.

Verticale-Libelle (3)

De verticale waterpas staat onder een hoek van 90° ten opzichte van het meetoppervlak. Het kan worden gebruikt om de exacte verticale uitlijning van objecten te controleren.

Horizontale Libelle (4)

De horizontale waterpas is evenwijdig aan het meetoppervlak gericht. Hij kan worden gebruikt om de horizontale uitlijning van oppervlakken en voorwerpen te controleren.

Hoek Libelle (5)

Met de hoekwaterpas kunnen hellingshoeken worden gemeten. Om de meest uiteenlopende hellingshoeken te kunnen controleren, is de hoekbel gedeeltelijk draaibaar en dus individueel instelbaar.

Hoe werkt een waterpas?

De functie van een waterpas hangt af van de libel. Zoals al vermeld, is de waterpas een lichaam van glas of plastic waarin zich een vloeistof met een luchtbel bevindt.

De fabrikant vult de vorstvrije vloeistof in de waterpas tot aan de rand. De vulopening wordt dan onmiddellijk luchtdicht afgesloten.

Bij afkoeling trekt de vloeistof samen en ontstaat de karakteristieke bel.

Het drijfvermogen zorgt er nu voor dat de luchtbel zich altijd op het hoogste punt in de waterpas bevindt.

Om ervoor te zorgen dat de luchtbel precies in het midden staat wanneer de waterpas waterpas staat, wordt een truc toegepast: De holte die de vloeistof en de bel bevat is gebogen in een nauwkeurig bepaalde straal.

Om de uitlijning van de flacon in één oogopslag te kunnen zien, heeft de flacon twee ringen. Als de luchtbel zich precies tussen de twee ringen bevindt, is de flacon precies horizontaal gericht.

Voor een nauwkeurige werking van de waterpas is het noodzakelijk dat de fabrikant de waterpas precies op het meetoppervlak uitlijnt. Met een nauwkeurig vervaardigde libel en een perfecte uitlijning kan een professionele waterpas horizontale afwijkingen van 0,5 millimeter detecteren over een meter meetlengte.

Tip: Libelle ringen

Sommige verticale waterpassen hebben niet één, maar drie ringen rechts en links van de luchtbel. Deze waterpassen worden bij voorkeur gebruikt voor het leggen van rioolbuizen. Als de bel in het midden zit, is de leiding waterpas en loopt het water niet of slecht weg. Als de bel aan één kant de middelste ring bereikt, is de helling 1°. Als de bel de buitenste ring bereikt, heeft de helling een waarde van 2°. Het water kan nu goed weglopen.

Ronde luchtbellen

Een speciaal type waterpas is de ronde luchtbel.

In plaats van een langwerpige buis heeft de ronde bel een ronde holte met een licht gebogen top.

Als de cirkelvormige waterpas aan alle kanten horizontaal is, bevindt de bel zich in het midden.

Ronde libellen staan bijvoorbeeld op een statief dat rechtop gezet moet worden.


Welke soorten waterpassen zijn er?

Waterpassen zijn verkrijgbaar in allerlei maten en uitvoeringen. Van mini-waterpassen, waarmee stopcontacten recht kunnen worden gemonteerd, tot meterslange uitschuifbare exemplaren. Maar ongeacht hun ontwerp kunnen waterpassen in de volgende groepen worden onderverdeeld:


Analoge waterpassen

Een klassieke analoge waterpas werkt met luchtbellen en is perfect voor thuisgebruik. De aanschafkosten blijven binnen de perken en de meetnauwkeurigheid voldoet ook voor uiterst nauwkeurige doe-het-zelvers.


Digitale waterpassen

Naast de digitale waterpassen heeft een digitale waterpas een LC-display dat de hellingshoek aangeeft. Vanwege de meetnauwkeurigheid en de hogere aanschafprijs zijn deze apparaten meer geschikt voor ambachtslieden en professionele doe-het-zelvers.


Laserwaterpassen

Een waterpas met laser is ideaal wanneer een bepaalde meting op verschillende plaatsen in de ruimte moet worden overgebracht.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij binnenafwerking of ook bij het lijmen van tegels of behang.


Slangwaterpassen

Een slangwaterpas is eigenlijk een slang gevuld met water. Aangezien het water in de twee naar boven gerichte uiteinden van de slang hetzelfde is, kan een bepaalde meting dus naar verder gelegen plaatsen worden overgebracht.

Het nadeel van een slangwaterpas is dat hij door twee personen moet worden bediend. Bovendien duurt het altijd even voordat het water weer rustig is na het verplaatsen van een kant van de slang.

Naast de al genoemde soorten geven fabrikanten hun waterpassen de meest uiteenlopende namen. Er zijn bijvoorbeeld torpedo-waterpassen of zakwaterpassen die zeer compact zijn en afgeschuind aan de uiteinden. Daardoor zijn deze waterpassen gemakkelijker op te bergen in een heuptasje.

Maar er wordt ook vaak een aanduiding volgens het gebruiksgebied gemaakt. De fabrikanten spreken dan van koordwaterpassen, elektricienswaterpassen of schakelkastwaterpassen.

Veel machines of apparaten moeten recht worden opgesteld ondanks een oneffen ondergrond. Daarom monteren fabrikanten graag stevig vastgeschroefde dooswaterpassen of kruiswaterpassen. Met behulp van verstelbare voetjes kunnen de respectieve apparaten dan precies op elkaar worden afgestemd.


Waar moet u op letten als u een waterpas koopt?

Versie of type

Voordat u op zoek gaat naar een geschikte waterpas, moet u eerst nagaan welk model u nodig hebt om te meten. Om de keuze te vereenvoudigen, hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende modellen op een rijtje gezet.

Analoge waterpassen Digitale waterpassen Laserwaterpassen
Voordelen Snelle meting Nauwkeurige weergave Nauwkeurige weergave
Altijd klaar voor gebruik Meting van hoeken Ideaal voor interieurinrichting
Gunstige geprijsd    
Nadelen Onnauwkeurige weergave Hoge aanschafprijs Complexe uitlijning
Hoekmeting Batterijen nodig Hoge aanschafprijs
    Batterijen nodig

Opmerking:

Bij analoge waterpassen spelen het aantal en de oriëntatie van de libellen een belangrijke rol. De meeste weegschalen zijn uitgerust met één bel voor horizontale en één voor verticale meting. Soms vindt u ook modellen met een derde libel voor hoekmetingen.

De meeste elektronische waterpassen zijn ook uitgerust met libellen. De waterpassen worden gebruikt om het meetresultaat gemakkelijk te controleren en helpen in geval van nood als de batterijen leeg zijn.


Lengte

Als u eenmaal hebt gekozen voor een bepaald type waterpas, moet u duidelijk maken welke lengte u nodig hebt. Langere waterpassen zijn meestal nauwkeuriger, maar ook logger dan korte versies.

Bedenk daarom goed waarvoor de waterpas gebruikt gaat worden en bepaal dan de benodigde lengte.

Profiel materiaal

Het profiel van de waterpas kan gemaakt zijn van hout, kunststof of licht metaal zoals aluminium. Ook al is een waterpas van aluminium stabieler dan die van hout of kunststof, een waterpas moet altijd voorzichtig worden gehanteerd. Harde klappen en stoten moeten in elk geval worden vermeden.

Onze tip: Magneet-waterpassen

Als de waterpas hoofdzakelijk moet worden gebruikt voor het opzetten van metalen constructies, zijn profielen met magneten nuttig. De waterpassen blijven dan automatisch op het te meten object staan en u hebt beide handen vrij voor de montage.

Nauwkeurigheid

Veel fabrikanten vermelden voor hun professionele waterpassen een meetnauwkeurigheid van bijv. 0,5 millimeter per 1 meter meetlengte. Ook als de opgegeven nauwkeurigheid voor de betreffende toepassing niet absoluut noodzakelijk is, kan de opgegeven waarde worden gebruikt als uitspraak over de kwaliteit van de waterpas.


Accessoires

Afhankelijk van het gebruik is het zinvol als bij de levering nuttige accessoires beschikbaar zijn. Maar niet iedere gebruiker heeft per se een opbergkoffer, een houder, een statief of een heuptasje nodig.

Daarom is het gerechtvaardigd dat deze onderdelen niet altijd in de leveringsomvang zijn opgenomen. Ga eventueel na in hoeverre de vereiste accessoires als optie worden aangeboden.


Veelgestelde vragen over waterpassen

Hoe komt de luchtbel in de waterpas?

De vloeistof in de flacon wordt in de holte van de flacon tot aan de rand gevuld terwijl deze nog warm is. De flacon wordt vervolgens luchtdicht afgesloten. De vloeistof koelt af en trekt iets samen. Er vormt zich een luchtbel die door zijn drijfvermogen altijd naar het hoogste punt in de flacon beweegt.

Hoe gebruik ik een waterpas correct?

Om nauwkeurig te kunnen meten, moet het gereedschap met het meetvlak op een recht, vlak oppervlak rusten. U kunt zien of een voorwerp waterpas staat door naar de ringen op de waterpas te kijken. Als de bel zich precies in het midden tussen de ringen bevindt, is het object perfect horizontaal uitgelijnd. Is dit niet het geval, dan beweegt de bel altijd in de richting van het hogere niveau. Bij een digitale waterpas toont het LC-display u de hoek van de afwijking tot op één decimaal nauwkeurig.

Hoe herkent u een goede waterpas?

Een goede waterpas heeft een zeer hoge libellenprecisie en een afwijking van 0,5 millimeter over een meter meetlengte. Digitale meetinstrumenten zijn nog nauwkeuriger. Naast de nauwkeurigheid van de libel bepalen ook de gebruikte materialen de kwaliteit van een waterpas. Een hoogwaardig gegoten metalen profiel is bijzonder robuust en duurzaam.

Hoe werkt een waterpas-app?

Een smartphone bevat een groot aantal sensoren. Daaronder zijn positiesensoren. De waterpas-app gebruikt deze sensoren en toont een virtuele waterpas op het scherm. Deze reageert dan op de verandering van de positie van de smartphone. Hoewel de sensoren een hoge graad van nauwkeurigheid hebben, is deze methode slechts in beperkte mate geschikt voor correcte metingen. Door het korte ontwerp van de smartphone kunnen er gemakkelijk meetfouten insluipen.

Wat is een waterpas?

Een paal- of hoekwaterpas meet tegelijkertijd de verticale uitlijning aan twee zijden van een paal. Bij het zetten van een paal of een buis kunt u dus in één oogopslag zien of de uitlijning correct is.

Welke voordelen biedt een waterpas van aluminium?

Door het gebruik van aluminium is deze waterpas licht en handzaam. Bovendien is er geen risico van vervorming, zoals bij een houten waterpas. Aluminium waterpassen zijn vaak gelakt om ze tegen vuil te beschermen, terwijl de gefreesde meetvlakken blank zijn.