JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Warmtebeeldcamera's
Uitgebreid inzicht in temperaturen

► Meer info over de verschillende warmtebeeldcamera's

   

  

Warmtebeeldcamera’s – uitgebreid inzicht in temperaturen

Of het nou gaat om het vinden van isolatielekken in huis of professioneel gebruik in de mechanica: een warmtebeeldcamera is het ideale instrument om snel een uitgebreid beeld te krijgen van temperaturen. Het apparaat meet infrarode straling en zet dit begrijpelijk om in een visuele weergave. Zo zie je niet alleen de warmte van bepaalde objecten, maar ook de onderlinge verhoudingen daartussen.

Voordelen van een warmtebeeldcamera:

  • Uitgebreid: Doordat je niet van één punt maar van een complete matrix de temperaturen ziet, krijg je een uitgebreid beeld. Ook van onderlinge verhoudingen
  • Veilig: Omdat je contactloos meet, zijn hoge temperaturen veilig te meten
  • Stabiel: De werking van de camera wordt niet beïnvloed door externe factoren als duisternis of rook

Nadelen van een warmtebeeldcamera:

  • Relatief duur: In vergelijking met een infrarood-thermometer is een warmtebeeldcamera vrij prijzig. Daardoor zal hij niet voor iedereen interessant zijn
  • Ingewikkeld: Thermografie, de techniek achter warmtebeeldcamera’s, is complexe materie. Wanneer je het maximale uit je apparaat wil halen, zal dit een flinke uitdaging zijn
  • Beperkt meetbereik: In tegenstelling tot IR-thermometers die vaak een hoog maximaal meetbereik hebben, komt een standaard warmtebeeldcamera vaak niet boven de 300 graden Celsius uit

Verschillende merken

Warmtebeeldcamera’s zijn er van verschillende merken. De drie meest voorkomende zijn Fluke, FLIR en Testo, die allen hun eigen unieke kenmerken hebben:

  • Fluke laat zich voorstaan op veilige en stevige camera’s met een goed oog voor detail. Perfect voor wie een degelijk apparaat wil.
  • FLIR maakt gebruik van zijn eigen MSX-technologie, waardoor de warmtebeelden op een slimme manier gecombineerd worden met het real-time zicht. Dit levert een gedetailleerder beeld op.
  • Testo biedt warmtebeeldcamera’s met een hoge resolutie, waardoor nauwkeuriger metingen en het meten van grotere ruimtes mogelijk worden.

Toepassingen voor consumenten

Door de lager geworden prijzen en de eenvoudige opzet van sommige modellen, zijn warmtebeeldcamera’s de laatste jaren ook een interessante optie voor consumenten geworden. Zo zijn diverse fabrikanten met modellen op de markt gekomen die zeer betaalbaar voor de consument zijn. Bijzondere voorbeelden zijn de Flir One, en de Seek Thermal, warmtebeeldcamera's die werken met je Smartphone.

Wordt je laptop heet en wil je weten waar die warmte vandaan komt? Dat maak je dat eenvoudig visueel inzichtelijk met een warmtebeeldcamera. Ook wanneer je wilt weten of al je zekeringen nog wel goed zijn, komt een warmtebeeldcamera perfect van pas.

Isolatie

Maar deze apparaten zijn niet alleen handig om warmte te meten. Ook het detecteren van kou is een zeer nuttige toepassing. Heb je last van tocht in je huis en/of wil je weten of je isolatie wel goed is? Met een warmtebeeldcamera zie je in een oogopslag de ‘pijnpunten’ in je huis. Die je dan vervolgens dus alleen nog maar aan hoeft te pakken om flink energie (en dus kosten) te gaan besparen.  

Toepassingen voor professionals

De warmtebeeldtechniek heeft zich ontwikkeld tot een van de meest waardevolle diagnostische hulpmiddelen voor preventief onderhoud. Door het detecteren van afwijkingen die vaak onzichtbaar zijn voor het blote oog, maakt het apparaat de uitvoering van corrigerende maatregelen vóór dure systeemstoringen mogelijk.

Veel industrieën over de hele wereld hebben de voordelen van warmtebeeldcamera’s erkend in hun preventieve onderhoudsprogramma's. Op het gebied van preventief onderhoud, zijn er vele toepassingen.

Inspecties bij laagspanning

Warmtebeeldcamera's worden vaak gebruikt voor elektrische inspecties. Als elektrische aansluitingen losraken, wordt de weerstand in stroom omgezet, wat kan leiden tot een temperatuurstijging. Dit kan vervolgens resulteren in het falen van onderdelen, wat onvoorziene storingen veroorzaakt en aanzienlijke hoge kosten geeft. Bovendien is de effectiviteit van een elektriciteitsnet minder bij een storing, aangezien energie wordt verbruikt voor het opwekken van warmte.

Inspecties bij hoogspanning

Power transformatoren worden vaak gecontroleerd met warmtebeeldcamera's. De temperatuur van de koelvinnen en de hoogspanningsverbindingen worden vergeleken om indien nodig corrigerende maatregelen te nemen, voordat zich problemen voordoen. Andere hoogspanningsinstallaties die met een infraroodcamera worden gecontroleerd zijn onder andere stroomonderbrekers en schakel apparatuur zoals hoogspanningslijnen. Potentiële probleemgebieden worden duidelijk herkend in de infrarode afbeelding.

Mechanica

In veel fabrieken vormen mechanische systemen het hart van de operatie. De thermografische data kunnen een onschatbare bron van extra informatie zijn voor trillingsmetingen bij het toezicht op mechanische systemen.

{{#if options.showAdditonalSales }}
{{/if}}
Naar boven