JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Verwarmingsregeling, thermostaten

 

Slimme thermostaten
Bespaar op uw energiekosten

Meer info

Verwarm slim en bespaar geld met een slimme thermostaat

Met een goede thermostaat kunt u veel geld besparen en comfortabeler leven. Diverse onderzoeken wijzen uit dat uw verwarming zorgt voor meer dan de helft van uw energieverbruik. Uiteraard is een lekker warm huis erg aangenaam, maar is het echt nodig dat elke radiator in huis staat te loeien? En vergeet u ook wel eens de thermostaat lager te zetten als u naar bed of de deur uit gaat?

Uiteraard is dit vandaag de dag geen probleem meer met slimme thermostaten zoals Nest, Tado°Anna en Netatmo. Slimme thermostaten die zich aanpassen aan uw levensstijl en met een hoog comfortgehalte besparen op energiekosten. Het is misschien even een grote investering maar dat verdient zich wel weer terug.

Maar ook zonder een grote investering kunt u slim besparen op uw energiekosten en toch genieten van een comfortabel warm huis. Zo zijn er al slimme radiatorthermostaten voor nog geen €20,- waarmee u flink bespaart op uw energierekening! Voor iedereen hebben wij dè oplossing om uw huidige verwarming te upgraden met slimme apparatuur. Hebben we u warm gemaakt? Lees hier hoe u uw huis comfortabel en slim verwarmt.

Hoe bespaart u met slim verwarmen?

Het is makkelijk uitgelegd en klinkt ook aannemelijk, maar waarin zit de besparing met slim verwarmen precies? We beginnen met de apparatuur. Uiteraard zijn er thermostaten die zijn uitgerust met een thermische sensor. Deze herkent temperatuur en handelt vervolgens op basis van de door u aangegeven instellingen. Een tijdschakelaar is ook een bekend concept. Zo kunt u ’s avonds lekker warm genieten op de bank en overdag wanneer u niet thuis bent, besparen op energie. Maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, helemaal in deze moderne tijd.

Er zijn bijvoorbeeld ook bewegingssensoren die o.b.v. bewegingen een kachel aan/uit kunnen zetten. Ook bestaan er lichtsensoren, die herkennen wanneer de zon schijnt en de verwarming dan lager zetten. En wat dacht u van een slimme thermostaat die zich aanpast aan uw levensstijl en ‘leert’ wanneer en wat uw ideale temperatuur is.

Nu is een uitgebreide kamerthermostaat een redelijk bekend concept, maar wist u dat dit
ook per kamer of zelfs per radiator te regelen is? Zo kunt u bijvoorbeeld de radiator bij de eettafel tijdens het eten op een comfortabele temperatuur instellen en de rest van de dag wat milder om energie te besparen. Dit laatste is eenvoudig te realiseren met slimme radiatorknoppen.

Het komt er simpelweg op neer dat de verwarming alleen gebruikt wordt in de betreffende kamer of ruimte wanneer dat nodig is. Al deze toevoegingen dragen bij aan energiebesparing. U hoeft geen rekenwonder te zijn om te constateren dat u zodoende flink bespaart op uw energiekosten. 

Regel alles met een kamerthermostaat

De meeste eengezinswoningen met een CV-systeem hebben er ééntje, een kamerthermostaat. We kennen 2 klassiekers: de mechanische kamerthermostaat met een draaiknop en de digitale versie met een display. Met deze thermostaten stelt u eenvoudig en traploos de temperatuur in. Komt de temperatuur onder de ingestelde temperatuur, dan gaat er een seintje naar de CV die warm water laat stromen. Komt de temperatuur erboven, dan gaat er weer een seintje naar de CV en dan stopt het systeem. Dit is natuurlijk niet echt slim verwarmen. U stelt eenmalig de temperatuur in en uw CV handelt hiernaar tot het moment dat u zelf de temperatuur weer verandert. Vergeet u dit te veranderen (als u de deur uitgaat of naar bed gaat) dan stookt u onnodig. De oplossing in dit geval is een kamerthermostaat met dag- of weekprogramma.

Met een dag- of weekprogramma kunt u namelijk meerdere waardes instellen. Zo kunt u de temperatuur ’s ochtends wat hoger zetten, overdag als u werkt wat lager en ’s avonds weer wat hoger. Gaat u slapen, dan stelt u de temperatuur weer lager in zodat u ’s nachts niet onnodig stookt. Dit is al een stuk slimmer. U hoeft zelf niet meer aan de verwarming te denken nadat u alles automatisch hebt ingesteld, want het meeste gaat vanzelf. Maar heeft u nou eens een dag die anders loopt dan andere dagen, dan moet u handmatig de verwarming aan of uit zetten. Ook dat kan uiteraard slimmer!

Heeft u ook wel eens een baaldag, zo’n dag dat alles tegenzit en u tot overmaat van ramp ook nog door de regen terug moet fietsen naar huis? Hoe fijn is het dan als u thuiskomt met een heerlijk warm behaaglijk temperatuurtje in huis! De techniek denkt met u mee, want tegenwoordig zijn er thermostaten die u met uw netwerk kunt verbinden en via internet overal ter wereld kunt bedienen. Thermostaten zoals NestTado°Anna maken dit mogelijk. Stel uw temperatuur onderweg naar huis in. Monitor overal ter wereld de temperatuur in uw woning. En om het nog slimmer te maken, leert de thermostaat zelf wanneer het warmer en kouder moet worden o.b.v. uw dagelijkse routine. Het mooiste van dit allemaal is nog wel dat deze thermostaten en hun apps gratis te gebruiken zijn, zonder maandelijkse kosten!

Als u uw thermostaat en programma naar wens heeft ingesteld, bent u vrijwel verzekerd van een lekker warm en huis en een lage energierekening, of toch niet? Niet altijd, denk eens aan de radiatoren boven, of bij die ene tafel waar u bijna nooit zit. Onnodig stoken = onnodig geld verspillen, dus upgrade naast uw thermostaat ook uw radiatoren.

Effectief besparen met slimme radiatorthermostaten

Bijna elke radiator heeft een radiatorknop- of thermostaat. De traditionele knop is een simpele ‘kraan’ waarmee u de doorstroom van water reguleert. Dicht is geen doorstroom en volledig open is veel doorstroom. Een radiatorthermostaatknop is iets slimmer. Deze ‘meet’ namelijk de temperatuur rondom de thermostaat en regelt de waterdoorvoer automatisch o.b.v. de door u ingestelde stand.

Hoewel de thermostaatknop slimmer is, is deze nog verre van slim. Deze traditionele knoppen en thermostaten zijn afhankelijk van de ingestelde temperatuur op uw kamerthermostaat.

Om een radiator echt slim te kunnen maken heeft u een elektrische radiatorthermostaat nodig. Deze regelt zelf realtime de temperatuur en laat pas water doorstromen als de temperatuur op die plek echt te laag is. Zo regelt elke verwarming onafhankelijk van de anderen de temperatuur die u heeft ingesteld. De besparing is hiermee erg groot. De radiatoren krijgen namelijk pas waterdoorstroom als de temperatuur te laag is. Het mooie van elektrische radiatorthermostaten is dat ze universeel zijn. U draait simpelweg de oude eraf en zet de nieuwe erop met de juiste meegeleverde montagering. De verwarming afsluiten is niet eens nodig, het binnenwerk van de kraan blijft onveranderd. Zo bespaart u flink op jaarbasis en het is maar enkele minuten werk. De meeste radiatorthermostaten functioneren standalone. Maar er zijn systemen zoals eQ-3 Max die slimme radiatorthermostaten combineren met een slimme wandthermostaat.

Naar boven