Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Verwarmingsregeling en thermostaten: moderne regeltechniek voor maximale warmte-efficiëntie

    Verwarmingsregeling verwijst naar een systeem dat de warmteafgifte van een verwarmingssysteem beïnvloedt. Hiervoor worden verschillende componenten gebruikt, zoals thermostaten en verwarmingskleppen, maar ook actuatoren en verwarmingspompen. Op deze pagina leest u welke soorten verwarmingsregeling er zijn en welke voordelen slimme systemen bieden.


    Verwarmingsregeling om de warmteafgifte te regelen

    Een verwarmingsregelingssysteem is een systeem van sensoren, actuatoren en regelapparatuur dat wordt gebruikt om het vermogen of de warmteafgifte van een verwarmingssysteem individueel te regelen. De belangrijkste functie van een verwarmingsregeling is warmteregeling. Het zorgt ervoor dat de warmte in de gewenste hoeveelheid beschikbaar is en optimaal wordt verdeeld. Daarom is een verwarmingsregeling een van de essentiële elementen van een efficiënt werkend verwarmingssysteem.


    Verschil tussen een thermostaat en verwarmingsregeling

    De termen verwarmingsregeling en thermostaat worden vaak synoniem gebruikt, maar verwijzen niet naar hetzelfde. Controle en regeling verschillen wat betreft de vraag of de regelkring open of gesloten is. Bij een verwarmingsregeling meet een sensor, zoals een temperatuursensor, een bepaalde ingangsvariabele als een werkelijke waarde. Een werkelijke waarde kan bijvoorbeeld de huidige buitentemperatuur zijn. De werkelijke waarde wordt doorgegeven aan de besturingseenheid, die de informatie verwerkt.

    Hij bepaalt of de werkelijke waarde afwijkt van de instelwaarde en stuurt een actie-instructie naar de actuator (verwarmingsklep of iets dergelijks) als de waarden niet overeenkomen. De besturingseenheid krijgt echter geen feedback of de instelwaarde is bereikt. Eenvoudig gezegd wordt niet gecontroleerd of de actie tot het gewenste resultaat leidt. In dit verband spreekt men van een open actiepad of een open regelkring. In het geval van verwarmingsregeling is de situatie anders, omdat hier sprake is van terugkoppeling. De instelwaarde wordt door een regelapparaat permanent vergeleken met de werkelijke waarde. De regelaar stuurt instructies naar de actuator totdat de werkelijke waarde overeenkomt met de instelwaarde.

    In dat geval is het werkingspad of de regelkring gesloten. Het voordeel van een verwarmingsregeling ten opzichte van een verwarmingsregeling is dat rekening wordt gehouden met de invloed van storende variabelen zoals open ramen of zonnestraling. Aangezien een verwarmingsregeling geen controle-instantie heeft die de werkelijke waarde controleert, wordt met dergelijke factoren geen rekening gehouden. Bij een verwarmingsregeling worden afwijkingen door de permanente balancering opgemerkt en wordt het systeem geregeld totdat de werkelijke waarde de instelwaarde heeft bereikt.

    Moderne verwarmingssystemen zijn meestal gebaseerd op systemen die zowel met een verwarmingsregeling als met een verwarmingsregeling werken. Veel ketels zijn daarom uitgerust met elektronische regel- en besturingsapparatuur die de werkelijke en de instelwaarden voortdurend vergelijken en verwerken.


    Soorten temperatuurregeling in één oogopslag

    In principe kunnen drie soorten temperatuurregeling worden onderscheiden: regeling op basis van de buitentemperatuur, regeling op basis van de ruimtetemperatuur en regeling op basis van het verschil tussen de aanvoer- en retourtemperatuur.

    Buitentemperatuur gestuurde verwarmingsregeling

    Met een buitentemperatuurgestuurde verwarmingsregeling wordt de temperatuur van het verwarmingswater verhoogd of verlaagd afhankelijk van de buitentemperatuur. Daartoe wordt de buitentemperatuur gemeten en wordt de aanvoertemperatuur dienovereenkomstig aangepast door het vermogen van de warmteopwekker dienovereenkomstig te wijzigen. De aanvoertemperatuur is de temperatuur van het verwarmingswater dat aan het verwarmingssysteem wordt toegevoerd. De retourtemperatuur daarentegen is de temperatuur van het verwarmingswater dat terugstroomt naar de warmteopwekker. Hoe hoog de aanvoertemperatuur moet zijn bij welke buitentemperatuur is vastgelegd in de zogenaamde stookcurve. Bij oudere verwarmingssystemen moet dit handmatig worden ingesteld. Digitale verwarmingssystemen bepalen zelf de waarden en passen deze automatisch aan op basis van intelligente algoritmen.


    Geleide verwarming op kamertemperatuur

    Bij kamertemperatuurgestuurde verwarmingsregeling is de kamertemperatuur bepalend. Eerst wordt gemeten of er een verschil is tussen de werkelijke en de gewenste kamertemperatuur en hoe groot dit verschil is. Uit het verschil wordt een stromingstemperatuur bepaald.

    Als de werkelijke kamertemperatuur lager is dan de beoogde kamertemperatuur, wordt het vermogen van de warmteopwekker verhoogd en de aanvoertemperatuur verhoogd. Als de werkelijke waarde boven de instelwaarde ligt, wordt de uitgang gesmoord en de aanvoertemperatuur verlaagd. In het algemeen is het mogelijk beide soorten temperatuurregeling te combineren. Dit wordt dan een door de buitentemperatuur gestuurde verwarmingsregeling met ruimteactivering genoemd.


    Temperatuurverschil tussen aanvoer- en retourtemperatuur

    Een derde mogelijkheid is verwarmingsregeling op basis van het temperatuurverschil tussen aanvoer- en retourtemperatuur. In dit geval meten sensoren de temperatuur van het binnenkomende verwarmingswater en de temperatuur van het terugkomende verwarmingswater. Als de waarden weinig of niet verschillen, kan worden geconcludeerd dat er slechts weinig warmte via de verwarmingsoppervlakken wordt afgegeven en dat de ruimte warm genoeg is.

    De stromingstemperatuur wordt dus verlaagd. Als de temperatuurwaarden daarentegen sterk van elkaar verschillen, is dat een aanwijzing dat er meer warmte wordt afgegeven en dat er verwarmd moet worden. De kamer lijkt te koel en de aanvoertemperatuur wordt dienovereenkomstig verhoogd. Dit type temperatuurregeling heeft het voordeel dat er kan worden verwarmd volgens de vraag, zonder dat de verwarmingscurve moet worden aangepast.


    Apparaten voor de controle en regeling van verwarming

    Thermostaten worden in vrijwel elk verwarmingssysteem gebruikt om de verwarming te regelen. Ze zijn uitgerust met sensoren die de omgevingstemperatuur detecteren en vergelijken met de ingestelde temperatuur. Als ze een verschil ontdekken, activeren ze een actuator.

    Ruimtethermostaten en inbouwthermostaten

    Kamerthermostaten werken op precies dezelfde manier, maar worden niet rechtstreeks op de radiator geïnstalleerd, maar worden aan de muur gemonteerd of vrij in de kamer geplaatst als een op zichzelf staande oplossing. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bedrade kamerthermostaten, die soms nog worden aangetroffen in combinatie met oudere vloerverwarmingssystemen op gas, en thermostaten die via radio communiceren.

    Bij draadloze kamerthermostaten worden actuatoren geïntegreerd in radiatoren die de gegevens van de thermostaten radiografisch ontvangen en ook informatie terugsturen. Zo is afstandsbediening mogelijk. Inbouwthermostaten die de temperatuur binnen een systeem bewaken worden aangeboden voor inbouw in apparaten voor verwarming, airconditioning en ventilatietechniek.

    Radiatorthermostaten

    Afhankelijk van de plaats van opstelling kan een onderscheid worden gemaakt tussen radiatorthermostaten en kamerthermostaten. Radiatorthermostaten worden rechtstreeks op de radiator gemonteerd.

    Zij bestaan uit een ventiel en een draaibare kop waarop de gewenste temperatuur kan worden ingesteld. Elektronische versies hebben een display en knoppen voor het instellen.
    Radiatorthermostaten reageren op de kamertemperatuur en openen of sluiten de radiatorkraan naargelang het te koud of te warm is.

    Verwarmingspompen en tapwaterpompen

    Moderne verwarmingspompen en tapwaterpompen kunnen ook een regelfunctie vervullen. Verwarmingspompen behoren tot de belangrijkste onderdelen van een verwarmingssysteem. Zij zorgen ervoor dat het verwarmde verwarmingswater van de ketel naar de radiator wordt getransporteerd en dat het afgekoelde water van de radiator terug naar de ketel wordt getransporteerd. Elektronisch geregelde verwarmingspompen passen hun vermogen automatisch aan de instelling van de thermostaat en aan de buitentemperatuur aan. Tegenwoordig worden in principe alleen hoogrendementspompen geïnstalleerd die traploos regelbaar zijn en hun snelheid aanpassen aan de verwarmingsbehoefte.

    Circulatiebesturing

    Veel verwarmingssystemen hebben ook geïntegreerde circulatiepompen die het warme water constant in beweging houden. Om dit proces te regelen wordt circulatiebesturing gebruikt.

    Circulatieregelaars kunnen circulatiepompen alleen inschakelen wanneer dat nodig is en ze bijvoorbeeld 's nachts volledig uitschakelen.
    Met hun hulp worden de circulatietijden beperkt om energie en dus elektriciteits- en verwarmingskosten te besparen.

    Vloerverwarmingssystemen

    Vloerverwarmingssystemen nemen als het ware een bijzondere positie in onder de verwarmingssystemen, omdat hun architectuur speciale oplossingen voor de regeling vereist. Regelingen voor vloerverwarming zijn complexe systemen die bestaan uit een sensor, een regelaar en een schakellogica die de afzonderlijke actoren van de vloerverwarming openen of sluiten. Systemen met tijdprogramma's zoals een nachtverlaging of vakantieschakeling blijken praktisch te zijn. Dit maakt het mogelijk om energie-efficiënt en naar behoefte te verwarmen.


    De voordelen van slimme verwarmingsregeling

    Een slimme verwarmingsregeling biedt maximaal comfort en maakt het mogelijk het verbruik beter te beheersen en effectief energie te besparen. De meeste slimme verwarmingsregelingen worden gerealiseerd als draadloze verwarmingsregelingen die werken met intelligente thermostaten.

    In veel gevallen gaat het om Wifi-thermostaten die kunnen worden geïntegreerd in smart home-systemen en bijvoorbeeld via een app of spraakbesturing kunnen worden bediend. In de regel hebben Wifi-thermostaten een gateway (ook wel hub of bridge genoemd) en een router nodig voor de communicatie. Bediening via de app is dan overal mogelijk, mits er een internetverbinding is.

    Een slimme verwarmingsregeling voor thuis biedt talrijke instelmogelijkheden en functies. Er kunnen bijvoorbeeld verwarmingsschema's worden opgesteld waarin wordt bepaald op welke tijdstippen van de dag er moet worden verwarmd. Veel slimme thermostaten kunnen informatie van weerdiensten opnemen in het verwarmingsschema. Bovendien is het vaak mogelijk om voor afzonderlijke ruimten de temperatuur te bepalen. Het is niet meer nodig om de temperatuur handmatig hoger of lager te zetten, want de slimme thermostaten regelen alles zelf.

    Intelligente verwarmingsregelingen kunnen echter nog meer nuttige functies bieden. Via geofencing bijvoorbeeld herkennen slimme thermostaten of er iemand in huis aanwezig is of niet en passen ze de temperatuur daarop aan. Een ander voordeel is de detectie van open ramen. In samenwerking met deur- en raamsensoren registreren thermostaten wanneer een deur of raam openstaat en sluiten dan de verwarmingsklep zodat er geen warmte verloren gaat.


    Dit is belangrijk bij de aankoop van componenten voor verwarmingsregeling

    Een goede regeling van een verwarmingssysteem wordt gekenmerkt door hoge precisie, een groot aantal regelmogelijkheden en bedieningsgemak. Er zijn zeer efficiënte regelsystemen beschikbaar voor verwarmingssystemen op basis van olie, gas, warmtepompen, pellets, hout, thermische zonne-energie, brandstofcellen, warmtekrachtkoppelingsinstallaties en hybride verwarmingssystemen. Het verwarmingssysteem en de vereisten ervan bepalen welke onderdelen daadwerkelijk nodig zijn en op welke factoren moet worden gelet bij de aankoop.

    Als u de voorkeur geeft aan een smart home-oplossing, kunt u bestaande verwarmingssystemen op een slimme manier aanpassen. Talrijke fabrikanten bieden intelligente bedrade of draadloze thermostaten aan die zeer gemakkelijk te installeren zijn. Het is belangrijk op te merken dat alleen thermostaten van hetzelfde type kunnen worden vervangen. Dit betekent dat u alleen een bestaande radiatorthermostaat kunt vervangen door een slimme radiatorthermostaat en een bestaande kamerthermostaat door een slimme kamerthermostaat. Als u meerdere apparaten gebruikt, moeten ze van dezelfde leverancier zijn om een goede werking te garanderen. Als u meerdere draadloze kamerthermostaten of draadloze radiatorthermostaten gebruikt, zorg er dan voor dat ze op dezelfde standaard uitzenden.

    Als u een verwarmingsregeling wilt integreren in het Smart Home en deze wilt bedienen via spraakassistentie, zorg er dan voor dat deze compatibel is. Niet alle slimme radiatorthermostaten en kamerthermostaten kunnen in elk Smart Home worden geïntegreerd of werken met alle spraakdiensten. Hoewel de meeste slimme thermostaten spraakgestuurd kunnen worden via Amazon Alexa of Google Assistant, wordt Apple's Siri minder vaak ondersteund. Even belangrijk is de compatibiliteit met het besturingssysteem van het mobiele apparaat als u uw verwarming via een smartphone-app wilt bedienen. Veel fabrikanten bieden apps aan voor zowel Android als iOS, maar het aantal apps dat met Android werkt is groter. Compatibiliteit speelt ook een rol bij de aankoop van accessoires. Dit geldt voor kranen, adapters en ander toebehoren voor radiatoren, alsmede voor toebehoren voor radiatorthermostaten en toebehoren voor kamerthermostaten, zoals aansluitstukken en sensoren.



    Onze praktische tip: Gebruik een netwerkverwarmingsregeling en optimaliseer het warmtebeheer

    Netwerkverwarmingsregelingen bieden uitgebreide comfortfuncties en maken het mogelijk het warmtebeheer in huizen, appartementen of bedrijfsgebouwen te optimaliseren. Ze kunnen slim worden bediend, bijvoorbeeld via pc-software of via een app op een smartphone of tablet. Elke persoon die zich in de kamer bevindt, kan op elk moment in de werking ingrijpen en het verwarmingsvermogen aanpassen. Deze oplossing is ook voordelig voor medewerkers in het facility management, omdat zij de verwarming centraal kunnen regelen.



    FAQ – Veelgestelde vragen over verwarmingsregeling

    Welke smart home aanbieders hebben intelligente verwarmingsregelingen in hun assortiment?

    Het onderwerp slimme huizen is vrijwel alomtegenwoordig. Zowat elke smart home-aanbieder die probeert allesomvattende oplossingen te vinden om elk huiselijk gebied te bestrijken, heeft slimme thermostaten voor intelligente verwarmingsregeling in zijn portfolio. Deze omvatten Magenta, Bosch, HomeMatic, HomeMatic IP, Honeywell Evohome en nog veel meer. 

    Wat zijn de nadelen van verwarmingsregeling via app?

    Een nadeel van verwarmingsregeling via een app is het potentiële veiligheidsrisico met betrekking tot de bescherming van persoonsgegevens en ongeoorloofde toegang van buitenaf. Het wordt aanbevolen Duitse of Europese fabrikanten te gebruiken voor app-gestuurde oplossingen, omdat zij momenteel gebonden zijn aan strengere voorschriften inzake gegevensbescherming. 

    Mijn radiatorthermostaat past niet op het ventiel op de radiator. Wat moet ik doen?

    In veel gevallen kunnen adapters helpen. Dit zijn meestal eenvoudige koppelingen die tussen de radiatorthermostaat en het ventiel worden aangebracht.