bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Alles wat u moet weten over USB-adapters


Wat is een USB-adapter?

USB staat voor Universal Serial Bus en verwijst naar een gestandaardiseerde computeraansluiting. Met behulp van USB-stekkers en -aansluitingen kunnen randapparaten worden aangesloten op computers, servers en laptops. De toepassingen van de USB-adapters zijn vrijwel onbeperkt. Smartphones gebruiken een van de compacte versies (afhankelijk van het model: micro-USB, mini-USB of USB-C) om de accu op te laden en gegevens over te dragen met een computer. De USB-adapter wordt het meest gebruikt in verband met mobiele opslagmedia. Fabrikanten van elektronische entertainmentmedia gebruiken de interface voor updates en service in geval van reparatie.

Het universele toepassingsgebied van de interface kan worden gecombineerd met adapters en converters. De USB-adapter gebruikt de poort om directe gegevensuitwisseling tussen twee apparaten mogelijk te maken, zelfs zonder pc. Adapters en converters kunnen worden gebruikt om connectiviteitsproblemen op te lossen. Bijna elke poort kan worden omgezet in een eenvoudige USB-poort.

Welke soorten USB-adapters zijn er?

USB 1.0

USB 1.0 werd geïnstalleerd in oude computers en was met zijn datasnelheid van 12 Mbit/s te traag voor nieuwere apparaten.

Tegenwoordig is de datasnelheid in het beste geval voldoende om een muis, toetsenbord, scanner of printer aan te sluiten.


USB 2.0

USB 2.0 bereikt een hoger voltage en een datasnelheid tot 480 Mbit/s. USB 2.0 is sinds 2000 de standaard voor elektronische entertainmentmedia en computerhardware. Deze versie is nog steeds zeer wijdverbreid. Bij de verdere ontwikkeling werd steeds aandacht besteed aan neerwaartse compatibiliteit. In de regel kunnen oudere normen zonder problemen op de nieuwe verbindingen worden gebruikt.


USB 3.0 / USB 3.1 (Gen 1)

USB 3.0 werd geïntroduceerd in 2008. USB 3.0 kan tot 5 Gbits/s overbrengen. Voor het eerst was de transmissie van meerdere gegevensstromen tegelijk mogelijk. Vanwege de hoge datasnelheid vereist deze verbinding dikkere kabels met meer draden. Het stroomvoerend vermogen steeg tot 900 mA. USB 3.0 werd later omgedoopt tot USB 3.1 (Gen 1).


USB 3.1 (Gen 2)

Deze interface heeft een datasnelheid tot 10 GBit/s en werd in 2013 beschouwd als de snelste USB-verbinding van dat moment.

De stroomsterkte kan worden verhoogd tot 5A. Dit zou bijna alle behoeften moeten dekken. 


USB 3.2 (Gen 2x2)

USB 3.2 werd in 2017 geïntroduceerd. De interface bereikt tweemaal de snelheid en beheert 20 Gbits/s.

Aangezien Type A-stekkers (zoals bij USB 3.0) niet compatibel zijn met de USB 3.2-transmissiestandaard, worden Type C-stekkers geïnstalleerd. 


USB-C

De USB-standaard Type C, geïntroduceerd in 2014, is veel gemakkelijker aan te sluiten (kan niet "verkeerd om" worden aangesloten omdat USB-C een symmetrische stekker is) en kan verder alles wat de vorige varianten kunnen. Omdat moderne USB-C kabels USB Power Delivery ondersteunen, kunnen apparaten met een stroomverbruik tot 100 watt erop werken zonder extra stroombron, bijvoorbeeld notebooks. 


Micro-USB / Mini-USB

De kleinste versies van de USB-poort zijn mini-USB en micro-USB. Ze worden meestal gebruikt voor mobiele elektronische apparaten, bijvoorbeeld smartphones en digitale camera's. Ook hier zijn er verschillende stekkers en stopcontacten. Belangrijk om te weten: Micro-USB- en mini-USB-stekkers zijn er in drie versies, volgens de USB 2.0-norm: als USB 2.0 Micro-A, die wordt gebruikt aan de hostzijde, als USB 2.0 Micro AB, die wordt gebruikt voor communicatie zonder pc, en USB 2.0 Micro-B.


Tip: let op de compatibiliteit

Om de volledige prestaties te kunnen benutten, moeten alle drie de componenten (host, kabel en eindapparaat) geschikt zijn voor USB 3.1. Anders vindt een downgrade naar USB 2.0 plaats. 


Welke uitvoeringen van stopcontacten, stekkers en adapters zijn er?

USB-adapters en converters zijn verkrijgbaar in vele varianten, met Centronics-aansluitingen, D-SUB-aansluitingen, jack-aansluitingen en stekkers met 9 of 25 polen. De meest voorkomende types voor USB-A zijn contactdozen en stekkers met USB 2.0 en USB 3.1 Gen 1. Sommige van deze USB-adapters worden aangeboden als micro-versies. Alle adapterversies worden aangeboden als "moeder" en "vader". Stekkers zijn verkrijgbaar in roterende en statische vorm met en zonder kabel.


Voor welke soorten aansluitingen kunnen USB-adapters worden gebruikt?

  • FireWire: Adapters voor FireWire worden uitsluitend gebruikt voor gegevensoverdracht en maken geen deel meer uit van de gemeenschappelijke interfaces.
  • SATA: Om externe harde schijven met een kabel op een USB-slot te kunnen aansluiten, is een adapter van SATA naar USB nodig. Als adapter voor een SSD harde schijf is het de moeite waard deze aan te sluiten op een USB 3.1 poort, zodat de hogere datasnelheid kan worden benut.
  • USB 2.0 naar USB 3.1: Als u een apparaat hebt dat ontworpen is voor USB 3.1, maar niet over de nodige aansluiting beschikt, kunt u upgraden met een adapter. Het USB 3.1-apparaat kan dan worden gebruikt met een USB 2.0-aansluiting.
  • Jack plug naar USB 3.1: De overgang van jack plugs naar USB is populair bij gaming: veel fabrikanten van headsets vertrouwen op jack plugs voor de aansluiting op de hoofdtelefoon. Voor de aansluiting op de computer wordt een USB-stekker gebruikt, zodat de nodige stroom de headset bereikt.

Conclusie

Als universeel toepasbare interface dient USB als standaard voor oplaad- en gegevensoverdrachtverbindingen en wordt praktisch overal gebruikt. Wegens de permanente technische ontwikkeling is het niet mogelijk permanente normen voor USB-verbindingen te garanderen. Daarom leveren adapters en converters nuttige diensten. Alvorens apparaten of accessoires te vervangen wegens ongeschikte aansluitingen, is het de moeite waard de aanschaf van een adapter of converter te overwegen - meestal kan een geschikte oplossing worden gevonden om de levensduur van de hardware in kwestie te verlengen.