JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Wat is een ultrasoonreiniger en hoe werkt het?

Je kent het wel, het schoonmaken van dure voorwerpen die kras gevoelig zijn. Dure juwelen, zilverwerk, mooie uurwerken, brillen van een bekend merk of misschien wel je kunstgebit. Al deze voorwerpen zijn kostbaar maar moeten op zijn tijd schoongemaakt worden. Gelukkig zijn er ultrasoonreinigers! Ultrasoon… wat is dat? Hieronder vind je alle informatie over het reinigen met deze cleaners.

Bekijk alle ultrasoonreinigers

 

Wat is een ultrasoonreiniger?

Om te weten te komen wat een ultrasoonreiniger doet, is het belangrijk om te weten waar ultrasoon voor staat. Ultrasoon is een geluid van een hoge frequentie. Dit geluid wordt ook wel ultrageluid genoemd en is niet waar te nemen door het menselijk oor. Het zijn eigenlijk trillingen die in hertz worden uitgedrukt. Hertz (afkorting Hz) is een eenheid die de frequentie van een geluid/trilling aangeeft. Het ultrasone geluidsgebied bevindt zich rond de 20.000 hertz (20 kilohertz) en loopt op tot 800 miljoen hertz (800 MHz). In tegenstelling tot ouderen kunnen jonge mensen hoge tonen wel waarnemen. Deze grens ligt net op 20 KHz.  

 

Hoe werkt een ultrasoonreiniger?

Nu je weet waar ultrasoon voor staat, kunnen we de werking van een ultrasoonreiniger gaan bekijken. Een reiniger wordt gevuld met water en reinigingsvloeistof. In dit bad worden de voorwerpen geplaatst die lastig te reinigen zijn. De techniek van een ultrasoonreiniger is gebaseerd op de verplaatsing van geluidsgolven. Door deze golven door het reinigingsbad te sturen, ontstaan er vele kleine luchtbelletjes. Door het tegen elkaar botsen van deze belletjes ontstaan er implosies die stromingen langs de voorwerpen geleiden.

Bekijk alle ultrasoonreinigers

 

Wat zijn de voordelen van ultrasoon cleanen?

Een reden waarom men ultrasoonreinigers gebruikt, is om krassen en schuurplekken op voorwerpen te voorkomen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Van sieraden tot een brillen, dit soort dure objecten die gevoelig zijn voor schade, kunnen hiermee gereinigd worden. Luchtbelletjes en stromingen die ontstaan door de ultrasone geluidsgolven werken als borstels die vuile oppervlakten poetsen en vuil los weken. Deze techniek heeft vele voordelen ten opzichte van reinigen met de hand:

 • Geen beschadigingen 
  Bij het met de hand reinigen van voorwerpen wordt er altijd gereinigd door met een doek stevig op de ondergrond te wrijven. Dit heeft als risico dat er krassen en kleine beschadigingen kunnen ontstaan. Bij het reinigen op basis van ultrasoon wordt er alleen gebruik gemaakt van vloeistof dat geen schurende werking heeft.
 • Altijd en overal schoon 
  Het reinigingsbad van water en vloeistof bereikt iedere plek van het voorwerp. De lastig bereikbare oppervlakten van bijv. sierraden worden zo altijd bereikt. Met de hand zal je deze plekken nooit schoon kunnen maken. Door de sterke implosies in het vloeistofbad ben je altijd verzekerd van een volledig schoon voorwerp.
 • Geen inspanning nodig
  Het grootste voordeel van een ultrasooncleaner is dat je geen inspanning hoeft te leveren om je sierraden of zilverwerk schoon te krijgen. Het werkt erg eenvoudig. Je voegt water en reinigingsvloeistof toe aan het apparaat. Vervolgens leg je de voorwerpen in het mandje van de reiniger en zet hem aan. Afhankelijk van het reinigingsprogramma is hij binnen afzienbare tijd klaar en zijn je voorwerpen schoon.

Bekijk alle ultrasoonreinigers

 

Schoonmaakmiddel

Het reinigingsbad bestaat uit water en schoonmaakmiddel. Het middel is speciaal ontwikkeld voor ultrasoonreinigers. Je kunt niet zomaar een willekeurig reinigingsmiddel gebruiken. Er zijn verschillende ultrasoon-vloeistoffen verkrijgbaar. Welk middel je moet gebruiken is afhankelijk van het voorwerp dat je wilt schoonmaken. Enkele veel gebruikte middelen:
Universeel: voor reinigen van sierraden, brillen, horloges, DVD’s en goud.
Desinfectie: voor het cleanen van bijvoorbeeld medische apparaten en gereedschappen.
Gebitsreiniging: ideaal voor het grondig reinigen van je kunstgebit of beugel.
Ontvetters: worden met name gebruikt voor het reinigen van carburateur en gietstaaloppervlakten.
Moeilijke gevallen: middel dat speciaal ontwikkeld is voor printplaten en messing voorwerpen.

 

Industriële en consumenten reinigers

Eerder was deze vorm van reinigen erg duur en alleen toegankelijk voor bedrijven. Ultrasoonreinigers worden in verschillende branches gebruikt. Denk hierbij aan de medische-, automotive- en micro-electronica branches. De mogelijkheden zijn veelzijdig en divers inzetbaar. Tegenwoordig zijn er al complete sets verkrijgbaar vanaf een paar tientjes. Deze instapmodellen zijn ideaal voor particulieren en midden-/ kleinbedrijven. De ultrasoonreinigers hebben een eenvoudige bediening en zijn voorzien van professionele techniek.

Bekijk alle industriële ultrasoonreinigers

Bekijk alle ultrasoonreinigers voor particulieren

 

Waar kan ik een ultrasoon reiniger voor gebruiken?

EMet een ultrasoon reiniger kun je heel veel verschillende voorwerpen en materialen grondig schoonmaken. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende toepassingen:

 • Brillen schoonmaken 
  Als je een bril draagt, weet je dat het vrijwel niet te voorkomen is dat deze vuil wordt. Je kunt de glazen schoonwrijven met een brillendoekje, maar hiermee is er altijd een kans dat er vuil achterblijft. Bovendien kun je het montuur en de neuskussentjes met een doekje moeilijk schoon krijgen. Met een ultrasoon reiniger kun je met lauw water en een beetje ultrasoon reinigingsmiddel de bril geheel schoon krijgen en voorkom je bovendien dat je de glazen of het montuur beschadigt.

 • Sieraden reinigen 
  Gouden en vooral zilveren sieraden kunnen vuil worden door vette vingers en het ontstaan van zwarte aanslag. Indien een sieraad uit puur goud of zilver bestaat, kan een ultrasoon reiniger deze grondig en snel weer schoon krijgen. Dat scheelt heel wat poetswerk. Let er wel op dat sieraden, die niet alleen uit goud of zilver bestaan of goedkope sieraden die verlijmd zijn, beschadigd kunnen raken omdat de lijm los kan laten. Dit geldt ook voor geverfde sieraden. Het is dan ook aan te raden dit soort sieraden niet te lang achter elkaar te reinigen.

 • Metalen onderdelen
  Ultrasoon reinigers worden ook veel gebruikt voor het reinigen van metalen onderdelen zoals de carburateur of diverse kleinere onderdelen zoals de onderdelen van een klok of injectoren. Let er op dat je de juiste vloeistoffen gebruikt bij de juiste materialen en dat in het geval van de carburateur de ultrasoon reiniger groot genoeg is (minimaal 15 cm diep).

 • Printplaten en PCB's 
  Voor het verwijderen van vet en aanslag bij printplaten en PCB’s kan een ultrasoon reiniger ook uitstekend gebruikt worden. Let er wel op dat alle componenten ook daadwerkelijk tegen water kunnen en dat deze ook geen water vasthouden.

Bekijk alle ultrasoonreinigers

 

Wat is het verschil tussen direct en indirect ultrasoon reinigen?

Bij het ultrasoon reinigen bestaan twee manieren om dit te doen. De zogenaamde directe en indirecte methode. Beide methoden hebben zo hun voordelen, hieronder een korte beschrijving van wat de methodes inhouden:

 • Direct ultrasoon reinigen 
  Deze methode ligt het meest voor de hand. Je dompelt het te reinigen materiaal direct in de vloeistof (water met reinigingsvloeistof) in een geperforeerde bak of je hangt het met een tang of haakje in de vloeistof. Dit is de meest eenvoudige en effectieve reiniging. Minpunt is wel dat je maar een soort materiaal per keer kunt reinigen en dat het vuil achterblijft in de reiniger. Deze methode kun je het best gebruiken bij sterk vervuilde voorwerpen of materialen en grotere objecten.

 • Indirect ultrasoon reinigen 
  Bij het indirect reinigen doe je eerst warm water in de reiniger. Daarna hang je dichte schaal of beker in de reiniger en doe je vervolgens de reinigingsvloeistof in de schaal of beker. In die beker of schaal doe je dan het te reinigen materiaal. Let er wel op dat de schaal of beker de bodem van de reiniger niet raakt. Hiermee kun je bij gebruik van meerdere bekers twee oplossingen tegelijk gebruiken. Ook blijft het vuil achter in de beker of schaal, waardoor je de tank minder vaak hoeft te verversen. Deze methode is het meest geschikt voor het reinigen van glas en kleine voorwerpen

Bekijk alle ultrasoonreinigers

 

Hoe krijg ik een optimaal reinigingsresultaat?

Als je voorwerpen en materialen wilt gaan reinigen met een ultrasoon reiniger let dan goed op een aantal zaken:

 • Gebruik de juiste vloeistof 
  Niet iedere reinigingsvloeistof is geschikt voor ieder materiaal. Als je de verkeerde vloeistof gebruikt, loop je kans dat het materiaal niet schoon wordt of zelfs beschadigd raakt. Lees dus goed de toepassingsmogelijkheden door die bij de reinigingsvloeistoffen wordt verstrekt. Let er tevens op dat je bij de eerste keer gebruik van nieuwe vloeistof het bad 10 minuten laat trillen voor het zogenaamde ontgassen van de vloeistof.

 • Voldoende vloeistof 
  Zorg dat je voldoende vloeistof in de reiniger hebt, deze moet minimaal voor 2/3 gevuld worden. Als je de reiniger te lang laat staan, kan deze droogkoken en kan het apparaat beschadigd raken. Zorg er tevens voor dat je de vloeistof met enige regelmaat ververst voor een optimaal resultaat.

 • Nabehandeling 
  Als je het materiaal of voorwerp hebt gereinigd in het bad is het van belang na deze reiniging nog even te letten op een goede nabehandeling. Daarmee voorkom je aanslag en snelle terugkeer van het vuil. Spoel de gereinigde voorwerpen grondig af met stromend water, zodat ook alle reinigingsvloeistof niet meer op het voorwerp aanwezig is. Als dit gedaan is, dien je de voorwerpen goed te drogen. Dit kun je het beste doen met perslucht. Als je dit niet doet, is de kans groot dat de niet gedroogde delen van het materiaal binnen de kortste keren weer aanslag zullen bevatten.

>> Bekijk alle ultrasoonreinigers