JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
verwarming_header.jpg

Stuur je verwarming aan voor meer wooncomfort!

Met een zinvolle, doordachte verwarmingsbesturing verhoog je niet alleen je wooncomfort, je bespaart ook nog eens geld! Hoe je verwarmt aan de hand van je behoeftes, en daardoor je kosten vermindert, welke systemen er bestaan en andere tips & trucs, onthullen we je vandaag.

homematic-ip-mood-klima.jpg
lijn_met_puntje.png
verwarming-gezin.jpg

Verwarm alleen als dat nodig is

Het doel van een moderne verwarming is duidelijk: de verwarming moet voldoen aan je behoeftes. Dat kan op een dag het volgende betekenen:

  • 06.30 uur - opstaan: in de slaapkamer is het nog nachtelijk koud, zo kun je beter wakker worden. In de badkamer daarentegen, is de verwarming al een half uurtje geleden aan gegaan, zodat je na het douchen niet verkleumd. 
  • 12.00 uur - ’s middags: in hartje zomer staat de verwarming natuurlijk niet aan, maar op koele dagen zal het aangenaam warm worden vanaf een bepaalde tijd en vooraf ingestelde temperatuur. Tijdens het middaguur mag het werkdagen ook koel in huis blijven, als iedereen toch aan het werk is. Maar het weekend is een aangename temperatuur erg fijn aan de lunchtafel. 
  • 15.00 uur - namiddag: je bedenkt je ineens dat je vergeten bent het bovenraampje dicht te doen. Maar je slimme verwarming had dat al door en ziet er vanaf om nutteloos energie te verspillen. De kamer is dus koud als je thuis komt, omdat je verwarming intelligent genoeg was om het open raam te herkennen en dus niet voor de mussen te gaan verwarmen. 
  • 18.00 uur - vooravond: je bent klaar met werken en terwijl jij onderweg bent naar huis, is je verwarming (tijdens de koude tijd van het jaar) al bezig om de ruimte lekker te verwarmen, zodat je niet thuiskomt in een koud huis. 
  • 22.00 uur - naar bed: in de slaapkamer is het al lekker koud, om hoofdpijn in de nacht te voorkomen. En terwijl jij de woonkamer verlaat om naar bed te gaan, schakelt de verwarming daar uit zonder dat jij je er over hoeft te bekommeren. 
lijn_met_puntje.png

Manieren om aan de hand van je behoeftes te verwarmen 

Verwarmen aan de hand van je behoeftes betekent ook: de verwarmingsbesturing wordt zo gereguleerd, dat de ruimte (afhankelijk van je woondoel) afgestemd op jaar en dag, individueel opgewarmd is. Om dit te bereiken, zijn er verschillende manieren: 

  • Tijdschakelklokken: de verwarmingsbesturing via schakelklokken, zorgt voor verwarmen op aparte, vastgelegde tijden. In de regel herhaalt zich de voorgedefinieerde interval elke 24 uur. Er zijn ook schakelklokken die de mogelijkheid bieden op aparte dagen verschillende schakeltijden toe te wijzen. Jaarschakelklokken kunnen zelfs feestdagen herkennen of het programmeren van vakantietijden, waarin de verwarming anders geregeld is dan op normale werkdagen. 
  • Gebouwbesturing: ook bestaande gebouwen zijn naderhand te automatiseren - met behulp van gebouwbesturing. Bij deze variant bestuurt de techniek op een centrale plek je gebouw aan, meestal via een app op je smartphone. Meer individualiteit is nauwelijks niet voor te stellen: wijs kamers aparte temperaturen toe, bepaal de tijden waarop de verwarming aan of juist uit moet gaan, definieer reacties voor speciale gevallen zoals een per ongeluk open gelaten raam. Geen enkele andere manier van verwarmen is zo efficiënt, omdat hier verschillende gebouwcomponenten op elkaar worden afgestemd. De gebouwbesturing zorgt bijvoorbeeld zelfstandig dat de verwarming lager gaat, als de rolluiken bij een bepaalde temperatuur dicht gaan om het binnen een koelere kamertemperatuur te bereiken. 
  • Sensoren en voelers: een extra mogelijkheid is, om je verwarming te koppelen met binnen- en buitensensoren. Een temperatuurvoeler komt hier, net als een weerstation, voor in aanmerking. Maak de aansturing van je verwarming bijvoorbeeld afhankelijk van het weer: een buitensensor bericht dat het tijd is om te verwarmen, om je aangename temperatuur per ruimte te bereiken. Geeft het weerstation aan dat het vandaag een koude dag wordt, dan wordt je verwarming aangesproken.
verwarming-binnen.jpg
lijn_met_puntje.png
verwarming-bank.jpg

Praktisch voorbeeld bij de aansturing van je verwarming

Je ziet het: er zijn vele manieren om je huis aangenaam te verwarmen. Soms zijn er ook handige combinaties. Dit voorbeeld verduidelijkt de eQ-3 thermostaat:

Deze energiebesparende regelaar wordt als set van 3 geleverd. Stel tot wel 7 schakeltijden per dag in en lees alle informatie af van de displays. Indien gewenst gebruik je de voorgeprogrammeerde opwarm- en afkoelfasen, of richt ze zelf in. Het kernelement van dit apparaat is het ventiel, dat de warmtestroming naar de radiator bestuurt.

Deze thermostaat maakt temperatuurinstellingen mogelijk tussen 5 en 29 °C. Een nachtelijke temperatuurverlaging houdt rekening met de wens van velen, om ’s nachts heel weinig tot helemaal niet te verwarmen. De open raam functie voorkomt als het ware dat je je geld door het raam gooit: is
een raam niet gesloten, dan gaat de verwarming ook niet aan. Zo verspil je geen energie.

De vakantiefunctie maakt het mogelijk om tijdens je vakantie, als er niemand thuis is, niet onnodig te stoken. En andersom zorgt de boost-functie ervoor, dat het verwarmingsventiel voor 5 minuten compleet wordt geopend, daardoor de kamer in korte tijd aangenaam warm wordt. De toetsvergrendeling voorkomt dat je kinderen of huisdieren per ongeluk je bestaande instellingen kunnen veranderen.

Zomer- en wintertijd zijn bekend bij deze thermostaat, net als de verwarmpauzes, die je met enkele handelingen activeert. De ingebouwde kalkbescherming zorgt voor een lange levensduur. Deze regelaar is snel klaar voor gebruik: zonder het warmtecircuit te openen, monteer je de thermostaten op alle gangbare radiatorventielen.

lijn_met_puntje.png

Bespaar geld door je verwarming aan te sturen

Vergeetachtigheid en comfort: als we eerlijk zijn, zijn dat de grootste redenen waarom we nog steeds geld verspillen, tenminste als het om verwarmen gaat . Hoe vaak vergeet je niet de verwarming in de badkamer na het douchen weer laag te zetten? Of dat de verwarming staat te loeien terwijl er niemand thuis is…

Als we handmatig in elke ruimte de temperatuur moeten regelen, kost dat gigantisch veel tijd op den duur. En ook een kleine fouttolerantie, want wanneer je al één raam open laat staan, heeft het verwarmen niet echt nut meer. 

Met een automatisch verwarmingssysteem programmeer je een tijdschema, zonder grote ingrepen te doen. Alle ruimtes zijn op tijd op de gewenste temperatuur - en niet verwarmd als dat niet nodig is. Met verwarmen voorkom je bijvoorbeeld ook dat ruimtes teveel afkoelen, waardoor er schimmelvorming kan ontstaan, wat je gezondheid nou weer niet bepaald ten goede komt. Zo efficiënt kan niemand handmatig alles regelen in een heel huis - dus kunnen we dat beter overlaten aan systemen die dat veel beter kunnen!

1450866225252.png
lijn_met_puntje.png

Rekenvoorbeeld voor de verwarming

De Duitse Stiftung Warentest heeft berekend: als je de kamertemperatuur een graad verlaagt, kun je daar al tussen de zes en acht procent mee besparen op je stookkosten. Bij een graadje minder zal niemand verkleumen. Hier hebben programmeerbare thermostaten ook een neus voor: de temperatuur wordt alleen dan geregeld, als er ook echt niemand thuis is. En met een lekker avondje thuis stijgen de temperaturen weer.

Feiten over verwarmen

Tijd en energie besparen en gelijktijdig je wooncomfort verhogen: het aansturen van je verwarming heeft alleen maar voordelen. Natuurlijk kost een goede besturing ook wat. Maar zoals de test al berekend had, verdien je dat snel terug met je energierekening. Als je met een verlaging van slechts één graad al een besparing van zes tot acht procent kunt realiseren, kun je ook uitrekenen wat een automatische besturing van je verwarming je oplevert, die erop let of er iemand thuis is en de verwarming daarop aanpast.