JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Rolluiken aansturen: koelte en schaduw op de automatisch piloot

Een mooi huis is een fijn huis als u gebruik kunt maken van licht. Zonlicht zorgt voor een goede stemming. Maar... het kan ook als vervelende stoorfactor ervaren worden, als u er tijdens uw activiteiten (zoals thuiswerken achter uw PC of laptop) hinder van hebt. Door uw rolluiken centraal aan te sturen, verhoogt u uw comfort en zorgt u ook zeker voor meer veiligheid.

Veiligheidsaspecten bij het aansturen van uw rolluiken

Een Smart Home in het algemeen en intelligente rolluiken in het bijzonder, hebben als belangrijk pluspunt dat u er ook toegang toe heeft als u van huis bent. In geval van gevaar, kunnen voorgedefinieerde scenario's snel hulp bieden. Bij het intelligent aansturen van rolluiken betekent dit:

  • Terwijl u lekker op vakantie bent, laat u potentiele inbrekers geloven dat er iemand thuis is. Een schemerschakelaar kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw rolluiken zakken als de zon onder de horizon is verdwenen.
  • Ook bij onweer kan een rolluik bescherming bieden: als het pijpestelen regent, laat u via uw smartphone uw rolluik zakken - waar u ook bent! Handig, want zo regent het niet naar binnen als u bent vergeten uw raam van de kiepstand te halen.
  • De mechanische barrière ondersteunt bovendien bij het afschrikken van inbrekers en gaat het eventueel gluren van nieuwsgierige buurtjes tegen. Een goede zichtbescherming draagt bij aan een verhoogde veiligheid.

Intelligente rolluiken besparen energie

De meeste mensen komen er pas achter dat het intelligent aansturen van rolluiken gepaard kan gaan met een immense energiebesparing, als ze deze daadwerkelijk in huis gebruiken. Als u planmatig te werk gaat en uw rolluikbesturing in de temperatuurbesturing integreert, voorkomt u in de zomer dat uw huis opwarmt en gaat u in de winter warmteverlies tegen. Zo blijft het in de zomer lekker koel in huis en in de winter aangenaam warm.

Het intelligent aansturen van uw rolluiken is in het kader van energiebesparing een hele goede start! Maar het grootste effect zult u verkrijgen door systemen in uw Smart Home intelligent met elkaar te koppelen. Als u uw rolluiken, verwarming, ventilatie en verlichting slim laat samenwerken, realiseert u de meest efficiënte energiebesparing. En dat is naast ontzettend comfortabel, ook nog eens goed voor uw gezondheid en portemonnee!

Smart rolluikbesturing voor uw gezondheid

Dat rolluiken goed kunnen zijn voor uw gezondheid klinkt nogal komisch. Maar vergeet niet dat uw huis een plek is voor rust en ontspanning. Zonlicht is niet alleen handig om ruimten optisch groter te laten lijken, het beïnvloedt ook ons welzijn en dus onze stemming.

Afhankelijk van het moment van de dag en natuurlijk uw eigen wensen, zijn er verschillende mogelijkheden voor het verlichten van uw kamers in huis. In de slaapkamer bijvoorbeeld, mag voor een frisse start van de dag natuurlijk het zonlicht lekker naar binnen schijnen.

Wakker worden van natuurlijk licht is bovendien gezonder dan elke wekker, volgens vele studies. Ook dat u in het donker gezonder in slaap komt, is bewezen.

Bijvoorbeeld in combinatie met schakelklokken (meer mogelijkheden laten we u meteen zien) laat u uw slimme rolluiken op vaste tijden omhoog en omlaag gaan. In de donkere winter simuleert u met een extra dimmer de zonsop- en ondergang, om uw natuurlijke slaapritme te ondersteunen.

Soorten rolluikbesturing

Schakelaars, sensoren of draadloos: om rolluiken te besturen heeft u verschillende mogelijkheden. Terwijl elk systeem op zichzelf werkt, kan het zinvol zijn om de opties te combineren. Zo leeft u nog intelligenter, comfortabeler en gezonder. 

  • Tijdschakelklok: hiermee stelt u (of een van uw gezinsleden) concreet in, wanneer het rolluik geopend of gesloten moet worden. Programmeer een schakelklok op bepaalde dagen of in een langer tijdsbestek. Bepaalde dagen zijn vooral tijdens uw vakantie erg nuttig, of misschien wilt u onderscheid maken tussen werkdagen en het weekend.
  • Schakelaar: hoewel het minachtend klinkt voor in een Smart Home, het is toch erg nuttig. Met zo'n goede oude schakelaar bedient u uw rolluik handmatig. Optioneel kunt u een speciale- of hoofdschakelaar integreren. Met een hoofdschakelaar stuurt u meerdere rolluiken in huis (bijvoorbeeld een hele etage) tegelijk aan.
  • Sensoren: met sensoren die de helderheid in een ruimte herkennen, kunt u bijvoorbeeld in de zomer de rolluiken laten zakken zodat uw kamers koel blijven en niet verblind worden (helderheidssensoren). Ook in de winter zijn dit nuttige hulpjes: ze herkennen wanneer het gaat schemeren en laten de rolluiken dan zakken, om de warmte in huis te houden (schemersensoren).
  • Draadloze besturing: het draadloos aansturen van uw rolluiken brengt als voordeel met zich mee, dat u een bepaald rolluik vanuit elke ruimte of zelfs vanuit de tuin aan kunt sturen.
  • Weerstation: koppel uw weerstation om uw rolluik intelligent te laten werken. Het weerstation herkent weerverhoudingen en temperaturen. Deze informatie geeft het weerstation aan de alles verbindende stuurunit door. Deze zorgt er dan voor dat uw rolluiken omhoog of omlaag gaan.
  • Centrale gebouwbesturing: integreert u uw rolluikbesturing centraal met uw gebouwbesturing, dan kunt u heel comfortabel met de app op uw smartphone (altijd en vanaf elke plek ter wereld), uw rolluiken openen of juist sluiten. Bovendien zijn hiermee meerdere intelligente hulpjes met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld de net genoemde weerbesturing of uw intelligente verlichting.

Tips & trucs voor het aansturen van uw rolluiken

Geautomatiseerde rolluiken houden in de zomer de warmte en in de winter de kou buiten. De lucht tussen uw rolluik en het raam werkt isolerend. Wel moet u opletten als het gaat vriezen, als u uw rolluiken helemaal naar beneden laat, kunnen we vastvriezen. Veiliger is het dan om iets voor het einde te stoppen. Hier komt de handmatige schakelaar dan weer van pas.

Richt u uw rolluikbesturing in met een centrale bedienunit, bedenk u dan wat er moet gebeuren in geval van nood. Als een rookmelder bijvoorbeeld brand constateert, is het belangrijk dat u uw rolluiken zo automatiseert dat ze omhoog gaan. Zo blijft uw vluchtroute vrij en verliest u geen kostbare tijd.

In uw vakantie heeft u - naast de boven besproken schakelklok met regelmatige tijden, ook de mogelijkheid om een toevalsbesturing te integreren. Uw intelligente rolluik gaat dan bijvoorbeeld op de normale tijden plus/min 30 minuten omhoog of omlaag.

Smart uw rolluiken aansturen

Veiligheid, energie besparen, gezondheid en welzijn: van het smart aansturen van uw rolluiken in uw intelligente huis kunt u alleen maar profiteren. Er zijn eenvoudig te integreren aparte oplossingen op de markt, maar ook complexere, die meer voor u kunnen betekenen dan alleen het aansturen van uw rolluiken.

Voordat u iets koopt: ga na wat u belangrijk vindt. Gaat u voor een eenvoudige bediening? Wilt u dat het integreren van meerdere componten makkelijk kan? Of laat u het afhangen van uw portemonnee, welke oplossing mogelijk is? De markt van de intelligente oplossingen is complexer geworden.

Naar boven