JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
rolluiken_header.jpg

Rolluiken aansturen: koelte en schaduw op de automatisch piloot

Een mooi huis is een fijn huis als je gebruik kunt maken van licht. Zonlicht zorgt voor een goede stemming. Maar... het kan ook als vervelende stoorfactor ervaren worden, als je er tijdens je activiteiten (zoals thuiswerken achter je PC of laptop) hinder van hebt. Door je rolluiken centraal aan te sturen, verhoog je je comfort en zorg je ook zeker voor meer veiligheid.

Veiligheidsaspecten bij het aansturen van je rolluiken

Een Smart Home in het algemeen en intelligente rolluiken in het bijzonder, hebben als belangrijk pluspunt dat je er ook toegang toe hebt als je van huis bent. In geval van gevaar, kunnen voorgedefinieerde scenario's snel hulp bieden. Bij het intelligent aansturen van rolluiken betekent dit:

  • Terwijl jij lekker op vakantie bent, laat je potentiele inbrekers geloven dat er iemand thuis is. Een schemerschakelaar kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je rolluiken zakken als de zon onder de horizon is verdwenen.
  • Ook bij onweer kan een rolluik bescherming bieden: als het pijpestelen regent, laat je via je smartphone je rolluik te laten zakken - waar je ook bent! Handig, want zo regent het niet naar binnen als je bent vergeten je raam van de kiepstand te halen.
  • De mechanische barrière ondersteunt bovendien bij het afschrikken van inbrekers en gaat het eventueel gluren van nieuwsgierige buurtjes tegen. Een goede zichtbescherming draagt bij aan een verhoogde veiligheid.
rolluiken-buitenkant.jpg
lijn_met_puntje.png
rolluiken-planten.jpg

Intelligente rolluiken besparen energie

De meeste mensen komen er pas achter dat het intelligent aansturen van rolluiken gepaard kan gaan met een immense energiebesparing, als ze deze daadwerkelijk in huis gebruiken. Als je planmatig te werk gaat en je rolluikbesturing in je temperatuurbesturing integreert, voorkom je in de zomer dat je huis opwarmt en ga je in de winter warmteverlies tegen. Zo blijft het in de zomer lekker koel in huis en in de winter aangenaam warm.

Het intelligent aansturen van je rolluiken is in het kader van energiebesparing een hele goede start! Maar het grootste effect zul je verkrijgen door systemen in je Smart Home intelligent met elkaar te koppelen. Als je je rolluiken, verwarming, ventilatie en verlichting slim laat samenwerken, realiseer je de meest efficiënte energiebesparing. En dat is naast ontzettend comfortabel, ook nog eens goed voor je gezondheid en je portemonnee!

Smart rolluikbesturing voor je gezondheid

Dat rolluiken goed kunnen zijn voor je gezondheid klinkt nogal komisch. Maar vergeet niet dat je huis een plek is voor rust en ontspanning. Zonlicht is niet alleen handig om ruimten optisch groter te laten lijken, het beïnvloedt ook ons welzijn en dus onze stemming.

Afhankelijk van het moment van de dag en natuurlijk je eigen wensen, zijn er verschillende mogelijkheden voor het verlichten van je kamers. In de slaapkamer bijvoorbeeld, mag voor een frisse start van de dag natuurlijk het zonlicht lekker naar binnen schijnen.

Wakker worden van natuurlijk licht is bovendien gezonder dan elke wekker, volgens vele studies. Ook dat je in het donker gezonder in slaap komt, is bewezen.

Bijvoorbeeld in combinatie met schakelklokken (meer mogelijkheden laten we je meteen zien) laat je je slimme rolluiken op vaste tijden omhoog en omlaag gaan. In de donkere winter simuleer je met een extra dimmer de zonsop- en ondergang, om je natuurlijke slaapritme te ondersteunen. 

lijn_met_puntje.png

Soorten rolluikbesturing

Schakelaars, sensoren of draadloos: om rolluiken te besturen heb je verschillende mogelijkheden. Terwijl elk systeem op zichzelf werkt, kan het zinvol zijn om de opties te combineren. Zo leef je nog intelligenter, comfortabeler en gezonder. 

  • Tijdschakelklok: hiermee stel jij (of een van je gezinsleden) concreet in, wanneer het rolluik geopend of gesloten moet worden. Programmeer een schakelklok op bepaalde dagen of in een langer tijdsbestek. Bepaalde dagen zijn vooral tijdens je vakantie erg nuttig, of misschien wil je onderscheid maken tussen werkdagen en het weekend.
  • Schakelaar: hoewel het minachtend klinkt voor in een Smart Home, het is toch erg nuttig. Met zo'n goede oude schakelaar bedien je je rolluik handmatig. Optioneel kun je een speciale of hoofdschakelaar integreren. Met een hoofdschakelaar stuur je meerdere rolluiken in huis (bijvoorbeeld een hele etage) tegelijk aan.
  • Sensoren: met sensoren die de helderheid in een ruimte herkennen, kun je bijvoorbeeld in de zomer de rolluiken laten zakken zodat je kamers koel blijven en niet verblind worden (helderheidssensoren). Ook in de winter zijn dit nuttige hulpjes: ze herkennen wanneer het gaat schemeren en laten de rolluiken dan zakken, om de warmte in huis te houden (schemersensoren).
  • Draadloze besturing: het draadloos aansturen van je rolluiken brengt als voordeel met zich mee, dat je een bepaald rolluik vanuit elke ruimte of zelfs vanuit de tuin aan kunt sturen.
  • Weerstation: koppel je weerstation om je rolluik intelligent te laten werken. Het weerstation herkent weerverhoudingen en temperaturen. Deze informatie geeft het weerstation aan de alles verbindende stuurunit door. Deze zorgt er dan voor dat je rolluiken omhoog of omlaag gaan.
  • Centrale gebouwbesturing: integreer je je rolluikbesturing centraal met je gebouwbesturing, dan kun je heel comfortabel met de app op je smartphone (altijd en vanaf elke plek ter wereld), je rolluiken openen of juist sluiten. Bovendien zijn hiermee meerdere intelligente hulpjes met elkaar te verbinden. Bijvoorbeeld de net genoemde weerbesturing of je intelligente verlichting.
rolluiken-zonlicht.jpg
lijn_met_puntje.png

Tips & trucs voor het aansturen van je rolluiken

Geautomatiseerde rolluiken houden in de zomer de warmte en in de winter de kou buiten. De lucht tussen je rolluik en het raam werkt isolerend. Wel moet je opletten als het gaat vriezen, als je je rolluiken helemaal naar beneden laat, kunnen we vastvriezen. Veiliger is het dan om iets voor het einde te stoppen. Hier komt de handmatige schakelaar dan weer van pas.

Richt je je rolluikbesturing in met een centrale bedienunit, bedenk je dan wat er moet gebeuren in geval van nood. Als een rookmelder bijvoorbeeld brand constateert, is het belangrijk dat je je rolluiken zo automatiseert dat ze omhoog gaan. Zo blijft je vluchtroute vrij en verlies je geen kostbare tijd.

In je vakantie heb je - naast de boven besproken schakelklok met regelmatige tijden, ook de mogelijkheid om een toevalsbesturing te integreren. Je intelligente rolluik gaat dan bijvoorbeeld op de normale tijden plus/min 30 minuten omhoog of omlaag.

Smart je rolluiken aansturen

Veiligheid, energie besparen, gezondheid en welzijn: van het smart aansturen van je rolluiken in je intelligente huis kun je alleen maar profiteren. Er zijn eenvoudig te integreren aparte oplossingen op de markt, maar ook complexere, die meer voor je kunnen betekenen dan alleen het aansturen van je rolluiken.

Voordat je iets koopt: ga na wat je belangrijk vindt. Ga je voor een eenvoudige bediening? Wil je dat het integreren van meerdere componten makkelijk kan? Of laat je het afhangen van je portemonnee, welke oplossing mogelijk is? De markt van de intelligente oplossingen is complexer geworden.