JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
danalock_header.jpg

Danalock Smart Deurslot: unboxing, installatie en ingebruikname

Danalock-binnen.jpg

In de aflevering van RTL4 kon je al zien hoe je je huis Smart kunt beveiligen. Dit deden we met o.a. met een elektronisch deurslot van Danalock. In die post verklapten we al dat de installatie niet zo plug & play is als die van bijvoorbeeld een IP-camera. Toch is het met de meegeleverde handleiding prima te doen. Omdat beelden meer zeggen dan woorden vind je hier onze complete installatie met foto’s, een unboxing en instelproces met screenshots. Kortom, smeuïg leesvoer voor elke Tekkie die zijn huis smart wil beveiligen.

Danalock Deurslot unboxing: Verrassend veel in een kleine verpakking

De doos van Danalock is zwaar, erg zwaar gezien de kleine afmetingen. Dit belooft veel want elke Tekkie weet dat zware elektronica altijd goed is.

In de doos vinden we:

 • Het Danalock elektrisch deurslot – Verrassend
 • 5 cilinders met dummysleutel – Diverse maten voor verschillende deurdiktes
 • 4 montageplaten – Een backplate voor eenvoudige installatie
 • 5 sleutels – Eén voor jou, één voor je partner, één op reserve en twee om er kwijt te raken
 • 4 batterijen – Krachtige batterijen om de motor te laten draaien (zitten al in het slot)
 • Montage-onderdelen – Schroeven, adapter-ringen en een inbussleutel

Het slot zelf is stevig maar iets aan de lompe kant. Opzich niet gek, er zit namelijk een motor in om het slot te laten draaien. De behuizing is van aluminium met opstaande groeven voor coole finish en meer grip. De front-cover, welke ook over een touchknop beschikt, is gemaakt van gedipt pianolak en dus stijlvol afgewerkt. Iets wat zeker niet zal misstaan in jouw Smart Home!

lijn_met_puntje.png

Danalock-installatie: RTDM!

RTDM, oftwel Read The Damn Manual! Zelfs wij, de Tekkie’s van Conrad kwamen er niet uit het slot te installeren zonder de (veel te lang genegeerde) handleiding erbij te pakken. Het oude slot lag al in de prullenbak, de deur had ondertussen iets teveel boorgaten en het zweet stond mijn collega blank op het voorhoofd. Ik hoor het mezelf die dag nog zo zeggen “ik doe het wel even, ga jij die IP-Doorcam maar verder installeren”… Door (wat achteraf bleek) een storing met het netwerk, ging ook dat niet vlekkeloos. Dus wat afwisseling was niet verkeerd. Anyway, 10 seconden later was ik het spoor ook bijster. Dan maar op nieuw beginnen, en nu... mèt de handleiding!

Danalock-slot_demonteren.jpg

Stap 1 – Demonteer het huidige slot

Iets waar wij Tekkies goed in zijn, is het demonteren (ofwel slopen) van dingen. De cilinder eruit halen mag dan ook geen probleem zijn. Hierbij voor de zekerheid een uitleg:

 • Draai de schroeven uit het deurbeslag (afbeelding rechts, linker schroef). Gooi het deurbeslag niet weg, want één kant vervang je voor Danalock en de andere kant monteer je weer terug
 • Draai de borgschroef (afbeelding rechts, rechter schroef) uit het binnenwerk. Bewaar deze schroef goed! Deze zit namelijk niet bij de leveromvang en bespaart je zo een tripje naar de bouwmarkt.. En ja we spreken uit ervaring.
Danalock-slot_demonteren2.jpg
 • Draai de schroeven aan de andere kant van de deur uit het deurbeslag (op de afbeelding de rechter schroef).
 • Draai met je sleutel het slot om, zodat de nok (aangeduid met een pijl) in de cilinder draait. Als het één geheel is kun je de cilinder uit de deur halen door hem naar je toe te trekken.
lijn_met_puntje.png
danalock-cilinders.jpg

Stap 2 - Installeer de nieuwe cilinder

Omdat er deuren van verschillende diktes zijn, worden er verschillende cilinders meegeleverd. Om de juiste cilinder te kiezen, is het makkelijk als je de oude cilinder erbij pakt.

 • Pak de oude cilinder en meet de afstand tussen het gat voor de borgschroef en de buitenkant.
 • Vergelijk dit met een cilinder van Danalock. Pak voor de maat de langste kant, de andere kant is iets korter ivm het elektrisch slot. Gebruik de cilinder die het meest met de maat overeenkomt. Het slot mag iets korter zijn maar niet uitsteken aan de kant van het slot.
 • Steek de cilinder in de deur maar let op: de cilinder is niet op meerdere manier te gebruiken. Eén kant heeft 2 schroefgaatjes, hier monteer je later het slot op. Deze plaats je logischerwijs aan de binnenkant.
 • Als alles er goed uitziet, kun je de borgschroef er weer indraaien en de cilinder vastzetten.
lijn_met_puntje.png
danalock-adapterplaten.jpg

Stap 3 – Installeer de nieuwe montageplaat

Standaard worden er 4 montageplaten meegeleverd maar in Europa is de adapterplaat met het logo “U” erop gebruikelijk. De andere platen zijn voor sloten met een “deadbolt”-systeem.

 • Houd de adapterplaat goed voor het slot. Neem de “U” als referentiepunt, als deze leesbaar is heb je de adapterplaat op de juiste manier voor de deur. Vervolgens lijn je de adapterplaat uit zodat de onderste gaten uitlijnen met de schroefgaten in het slot.
 • Pak de lange schroeven met inkepingen. Het is de bedoeling dat je de schroeven zelf op maat knipt met een kniptangetje. Normaal gesproken kun je hem afknippen bij de eerste inkeping maar better save than sorry! Dus prik bijv. een cocktailprikker in het schroefgat en meet hoelang de schroef moet zijn. Als je tevreden bent met het resultaat knip je de schroeven door en draai je ze vast.
 • Plaats nu één schroef van het originele deurbeslag terug in de deur door deze te geleiden door de Danalock adapterplaat en het originele schroefgat. Het andere gat vul je op met het schroefdraad-buisje van Danalock.
 • Zet nu het deurbeslag aan de andere kant van de deur vast. Loop na of alle schroeven goed vast zitten en de adapter stevig op zijn plek zit.
lijn_met_puntje.png

Stap 4 – Bereid het slot voor

Om de cilinder te kunnen laten draaien zit er een soort van dummysleutel in het slot. Deze dien je nog wel zelf op maat te maken.

danalock-adapterplaat_deur.jpg
 • Knip deze af op maximaal 24 mm buiten de adapterplaat. Je kunt deze afknippen middels een kniptang of door hem af te breken met 2 tangen.
danalock-achterkant.jpg
 • Druk één van drie dummysleutel-adapters(groen, grijs of wit) in het middelste gat.
danalock-binnenkant.jpg
 • Draai (als dit nog niet gedaan is) de kleine inbusschroeven aan de zijkant een stukje naar buiten met de meegeleverde inbussleutel.
 • Wip vervolgens voorzichtig de frontcover van het slot af door een platte schroevendraaier in de kleine uitsparing te steken. Let hierbij op dat je de cover niet beschadigd
 • Haal nu het stukje plastic tussen de batterijen en de contactpinnen weg. Het LED’je zal gaan branden als indicatie dat het slot werkt.
lijn_met_puntje.png

Stap 5 – Monteer het slot

Dit is de laatste stap van de hardwarematige installatie, hierna kun je verder gaan op je smartphone of tablet. Danalock heeft apps voor Apple en Android. Let er wel op dat je een bluetooth compatible device gebruikt.

 • Schuif met de batterijen aan de onderkant het slot met de dummysleuteladapter over de dummysleutel heen. 
 • Lijn het slot vervolgens zo uit dat je de inbusschroeven in de schroefgaten van de adapter kunt schroeven.
 • Schroef dus schroeven vast en klik de frontcover terug op het slot.
 • Draai het slot met de Danalock helemaal open totdat het slot niet meer verder open kan en laat hem in deze stand staan. Het slot stel je verder in met de software.
Danalock-binnen.jpg
lijn_met_puntje.png

Danalock-installatie: Overzichtelijke app met veel mogelijkheden

Omdat we Tekkies zijn en de software kinderlijk eenvoudig is (en we de handleiding ritueel hebben verbrand nadat het slot stevig aan de deur gemonteerd was), hebben we de software zonder handleiding aan de praat gekregen. De installatie maar ook de app is erg eenvoudig en overzichtelijk.

Stap 1 – Bereid de app voor

 • Download en installeer de app. Log in als je al een account hebt of registreer je door op “New user” te klikken.
 • Eenmaal ingelogd, krijg je een melding dat je een slot toe kan voegen door op “Menu” te klikken.
Danalock-app.jpg
Danalock-app2.jpg
Danalock-app3.jpg
Danalock-app4.jpg
grey_line.png

Stap 2 – Koppel het slot aan jouw account
Gelukkig begrijpt Danalock dat een huishouden uit meerdere mensen kan bestaan. Een slot koppel je dan ook niet aan je smartphone of tablet maar aan je account.

 • Klik op de hier bovengenoemde menu-button en vervolgens op “Add lock”. Je krijgt een melding dat je dicht bij het slot moet gaan staan (dit i.v.m. met de bluetooth-connectie).
Danalock-koppeling.jpg
Danalock-koppeling2.jpg
grey_line.png
 • Klik op de pijl naar rechts of swipe het beeld naar links om naar de volgende stap te gaan. Druk op het midden van de knop en laat niet eerder los dan dat het slot 3x gepiept heeft. Het slot zal nog 1x piepen als bevestiging dat de verbinding gelukt is. Klik op de pijl naar rechts of swipe het beeld naar links om naar de laatste stap van het koppelproces te gaan. Geef hier je slot een naam. En ga weer verder naar de volgende stap.
Danalock-koppeling3.jpg
Danalock-koppeling4.jpg
grey_line.png

Stap 3 – Stel het slot in
De app stuurt je automatisch door naar het instelproces. De eerste stap is dat Danalock zich moet kalibreren op het slot.

 • Dit doe je eenvoudig door op “calibrate” te klikken. Danalock zal nu tot het maximaal mogelijke draaipunt draaien. Raak het slot niet aan, het kalibratieproces zal automatisch stoppen. Als het slot uit is gedraaid, kun je verder gaan naar de volgende stap.
 • Hier(rechter screenshot) kun je handmatig het slot kalibreren door aan het slot te draaien. Zo kun je bijvoorbeeld het slot zo instellen dat Danalock stopt met draaien als het één slag heeft gemaakt. Vaak is na één slag de deur al op slot en door dit in te stellen bespaar je tijd en batterij. Als je het slot open of op slot hebt gedraaid, druk op de desbetreffende knop. Het slot zal een pieptoon geven. Test het slot met de test-knop en ga verder als je tevreden bent.
Danalock-instellen.jpg
Danalock-instellen2.jpg
grey_line.png

De volgende stappen zijn meer persoonlijke voorkeuren

Zo kun je bijvoorbeeld:

 • Het slot open en dicht doen, door 2 keer te tikken op het beeldscherm (mits je binnen het bereik bent).
Danalock-instellen3.jpg
Danalock-instellen4.jpg
grey_line.png
 • Het slot instellen zodat het automatisch verder draait als je het slot een zetje geeft.
 • Het slot automatisch laten vergrendelen nadat het slot open is gedaan (in te stellen van 0 seconden tot 3 minuten).
Danalock-instellen5.jpg
Danalock-instellen6.jpg
grey_line.png
 • De kracht van het slot instellen.
 • Laat Danalock als deurklink fungeren (handig als je geen klink aan de buitenkant hebt).
Danalock-instellen7.jpg
Danalock-instellen8.jpg
grey_line.png
 • Als alles klaar is, kun je de instellingen opslaan en krijg je het slot te zien in je “keychain”.
Danalock-instellen9.jpg
Danalock-instellen10.jpg

Als je voor “knock to unlock “ hebt gekozen, kun je hiermee het slot open/dicht doen. Naast deze optie is er altijd de optie om op het slot-icoon te drukken op het hoofdscherm. Ook kun je handmatig het slot open/dicht doen door op het slot op de touchknop te drukken. Uiteraard gaat er niets boven mechanische kracht dus kun je het slot altijd handmatig opendraaien met de metalen behuizing of met één van de sleutels.

Conclusie: Een verdraaid goede must-have voor elke Tekkie

All yokes aside, de hardware-matige installatie had iets beter gekund maar al met al is de Danalock een top apparaat! Als één van de eerste in zijn klasse weet de Danalock waar te maken wat deze beloofd zonder kinderziektes. Op het moment van schrijven is de nieuwe versie met Z-wave ook uitgekomen en inmiddels besteld. Houd de website dus goed in de gaten, binnenkort updaten we deze post met de bevindingen!

TIP: Ben jij op zoek naar slimme beveiliging maar geen idee hoe dit er in de praktijk uit ziet? Maak een afspraak en neem een kijkje in ons Smart Home!

lijn_met_puntje.png