JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Danalock Smart Deurslot: unboxing, installatie en ingebruikname

In de aflevering van RTL4 zag u al hoe u uw huis Smart kunt beveiligen. Dit deden we met o.a. met een elektronisch deurslot van Danalock. In die post verklapten we al dat de installatie niet zo plug & play is als die van bijvoorbeeld een IP-camera. Toch is het met de meegeleverde handleiding prima te doen. Omdat beelden meer zeggen dan woorden vindt u hier onze complete installatie met foto’s, een unboxing en instelproces met screenshots. Kortom, smeuïg leesvoer voor iedereen die zijn huis smart wil beveiligen.

Danalock Deurslot unboxing: Verrassend veel in een kleine verpakking

De doos van Danalock is zwaar, erg zwaar gezien de kleine afmetingen. Dit belooft veel want iedereen weet dat zware elektronica altijd goed is.

In de doos vinden we:

 • Het Danalock elektrisch deurslot – Verrassend
 • 5 cilinders met dummysleutel – Diverse maten voor verschillende deurdiktes
 • 4 montageplaten – Een backplate voor eenvoudige installatie
 • 5 sleutels – Eén voor u, één voor uw partner, één als reserve en twee om er kwijt te raken
 • 4 batterijen – Krachtige batterijen om de motor te laten draaien (zitten al in het slot)
 • Montage-onderdelen – Schroeven, adapter-ringen en een inbussleutel

Het slot zelf is stevig maar iets aan de lompe kant. Opzich niet gek, er zit namelijk een motor in om het slot te laten draaien. De behuizing is van aluminium met opstaande groeven voor coole finish en meer grip. De front-cover, welke ook over een touchknop beschikt, is gemaakt van gedipt pianolak en dus stijlvol afgewerkt. Iets wat zeker niet zal misstaan in uw Smart Home!

Danalock-installatie: RTDM!

RTDM, oftwel Read The Damn Manual! Zelfs wij kwamen er niet uit het slot te installeren zonder de (veel te lang genegeerde) handleiding erbij te pakken. Het oude slot lag al in de prullenbak, de deur had ondertussen iets teveel boorgaten en het zweet stond mijn collega blank op het voorhoofd. Ik hoor het mezelf die dag nog zo zeggen “ik doe het wel even, ga jij die IP-Doorcam maar verder installeren”… Door (wat achteraf bleek) een storing met het netwerk, ging ook dat niet vlekkeloos. Dus wat afwisseling was niet verkeerd. Anyway, 10 seconden later was ik het spoor ook bijster. Dan maar op nieuw beginnen, en nu... mèt de handleiding!

Stap 1 – Demonteer het huidige slot

Iets waar wij goed in zijn, is het demonteren (ofwel slopen) van dingen. De cilinder eruit halen mag dan ook geen probleem zijn. Hierbij voor de zekerheid een uitleg:

 • Draai de schroeven uit het deurbeslag (afbeelding rechts, linker schroef). Gooi het deurbeslag niet weg, want één kant vervangt u voor Danalock en de andere kant monteert u weer terug
 • Draai de borgschroef (afbeelding rechts, rechter schroef) uit het binnenwerk. Bewaar deze schroef goed! Deze zit namelijk niet bij de leveromvang en bespaart u zo een tripje naar de bouwmarkt.. En ja we spreken uit ervaring.
 • Draai de schroeven aan de andere kant van de deur uit het deurbeslag (op de afbeelding de rechter schroef).
 • Draai met uw sleutel het slot om, zodat de nok (aangeduid met een pijl) in de cilinder draait. Als het één geheel is kunt u de cilinder uit de deur halen door hem naar u toe te trekken.

Stap 2 - Installeer de nieuwe cilinder

Omdat er deuren van verschillende diktes zijn, worden er verschillende cilinders meegeleverd. Om de juiste cilinder te kiezen, is het makkelijk als u de oude cilinder erbij pakt.

 • Pak de oude cilinder en meet de afstand tussen het gat voor de borgschroef en de buitenkant.
 • Vergelijk dit met een cilinder van Danalock. Pak voor de maat de langste kant, de andere kant is iets korter ivm het elektrisch slot. Gebruik de cilinder die het meest met de maat overeenkomt. Het slot mag iets korter zijn maar niet uitsteken aan de kant van het slot.
 • Steek de cilinder in de deur maar let op: de cilinder is niet op meerdere manier te gebruiken. Eén kant heeft 2 schroefgaatjes, hier monteert u later het slot op. Deze plaatst u logischerwijs aan de binnenkant.
 • Als alles er goed uitziet, kunt u de borgschroef er weer indraaien en de cilinder vastzetten.

Stap 3 – Installeer de nieuwe montageplaat

Standaard worden er 4 montageplaten meegeleverd maar in Europa is de adapterplaat met het logo “U” erop gebruikelijk. De andere platen zijn voor sloten met een “deadbolt”-systeem.

 • Houd de adapterplaat goed voor het slot. Neem de “U” als referentiepunt, als deze leesbaar is heeft u de adapterplaat op de juiste manier voor de deur. Vervolgens lijnt u de adapterplaat uit zodat de onderste gaten uitlijnen met de schroefgaten in het slot.
 • Pak de lange schroeven met inkepingen. Het is de bedoeling dat u de schroeven zelf op maat knipt met een kniptangetje. Normaal gesproken kunt u hem afknippen bij de eerste inkeping maar better save than sorry! Dus prik bijv. een cocktailprikker in het schroefgat en meet hoelang de schroef moet zijn. Als u tevreden bent met het resultaat knipt u de schroeven door en draait u ze vast.
 • Plaats nu één schroef van het originele deurbeslag terug in de deur door deze te geleiden door de Danalock adapterplaat en het originele schroefgat. Het andere gat vult u op met het schroefdraad-buisje van Danalock.
 • Zet nu het deurbeslag aan de andere kant van de deur vast. Loop na of alle schroeven goed vast zitten en de adapter stevig op zijn plek zit.

Stap 4 – Bereid het slot voor

Om de cilinder te kunnen laten draaien zit er een soort van dummysleutel in het slot. Deze dient u nog wel zelf op maat te maken.

 • Knip deze af op maximaal 24 mm buiten de adapterplaat. U kunt deze afknippen middels een kniptang of door hem af te breken met 2 tangen.
 • Druk één van drie dummysleutel-adapters(groen, grijs of wit) in het middelste gat.
 • Draai (als dit nog niet gedaan is) de kleine inbusschroeven aan de zijkant een stukje naar buiten met de meegeleverde inbussleutel.
 • Wip vervolgens voorzichtig de frontcover van het slot af door een platte schroevendraaier in de kleine uitsparing te steken. Let hierbij op dat u de cover niet beschadigt!
 • Haal nu het stukje plastic tussen de batterijen en de contactpinnen weg. Het LED’je zal gaan branden als indicatie dat het slot werkt.

Stap 5 – Monteer het slot

Dit is de laatste stap van de hardwarematige installatie, hierna kunt u verder gaan op uw smartphone of tablet. Danalock heeft apps voor Apple en Android. Let er wel op dat u een device gebruikt dat compatible is met Bluetooth.

 • Schuif met de batterijen aan de onderkant het slot met de dummysleuteladapter over de dummysleutel heen. 
 • Lijn het slot vervolgens zo uit dat u de inbusschroeven in de schroefgaten van de adapter kunt schroeven.
 • Schroef dus schroeven vast en klik de frontcover terug op het slot.
 • Draai het slot met de Danalock helemaal open totdat het slot niet meer verder open kan en laat hem in deze stand staan. Het slot stelt u verder in met de software.

Danalock-installatie: overzichtelijke app met veel mogelijkheden

Omdat de software kinderlijk eenvoudig is (en we de handleiding ritueel hebben verbrand nadat het slot stevig aan de deur gemonteerd was), hebben we de software zonder handleiding aan de praat gekregen. De installatie maar ook de app is erg eenvoudig en overzichtelijk.

Stap 1 - Bereid de app voor

 • Download en installeer de app. Log in op uw bestaande account of registreer u eerst door op “New user” te klikken.
 • Eenmaal ingelogd, krijgt u een melding dat u een slot toe kunt voegen door op “Menu” te klikken.

Stap 2 – Koppel het slot aan uw account
Gelukkig begrijpt Danalock dat een huishouden uit meerdere mensen kan bestaan. Een slot koppelt u dan ook niet aan uw smartphone of tablet, maar aan uw account.

 • Klik op de hierboven genoemde menu-button en vervolgens op “Add lock”. U krijgt een melding dat u dicht bij het slot moet gaan staan (dit i.v.m. met de bluetooth-connectie).
 • Klik op de pijl naar rechts of swipe het beeld naar links om naar de volgende stap te gaan. Druk op het midden van de knop en laat niet eerder los dan dat het slot 3x gepiept heeft. Het slot zal nog 1x piepen als bevestiging dat de verbinding gelukt is. Klik op de pijl naar rechts of swipe het beeld naar links om naar de laatste stap van het koppelproces te gaan. Geef hier uw slot een naam. En ga weer verder naar de volgende stap.

Stap 3 – Stel het slot in
De app stuurt u automatisch door naar het instelproces. De eerste stap is dat Danalock zich moet kalibreren op het slot.

 • Dit doet u eenvoudig door op “calibrate” te klikken. Danalock zal nu tot het maximaal mogelijke draaipunt draaien. Raak het slot niet aan, het kalibratieproces zal automatisch stoppen. Als het slot uit is gedraaid, kunt u verder gaan naar de volgende stap.
 • Kalibreer hier (rechter screenshot) handmatig het slot door eraan te draaien. Stel het slot bijvoorbeeld zo in dat Danalock stopt met draaien als het één slag heeft gemaakt. Vaak is na één slag de deur al op slot en door dit in te stellen bespaart u behalve tijd ook de batterij. Als u het slot open of op slot heeft gedraaid, drukt u op de desbetreffende knop. Het slot zal een pieptoon geven. Test het slot met de test-knop en ga verder als u tevreden bent.

De volgende stappen zijn meer persoonlijke voorkeuren

Zo kunt u bijvoorbeeld:

 • Het slot open en dicht doen, door 2 keer te tikken op het beeldscherm (mits u binnen het bereik bent).
 • Het slot instellen zodat het automatisch verder draait als u het slot een zetje geeft.
 • Het slot automatisch laten vergrendelen nadat het slot open is gedaan (in te stellen van 0 seconden tot 3 minuten).
 • De kracht van het slot instellen.
 • Laat Danalock als deurklink fungeren (handig als u geen klink aan de buitenkant heeft).
 • Als alles klaar is, kunt u de instellingen opslaan en krijgt u het slot te zien in uw “keychain”.

Als u voor “knock to unlock“ heeft gekozen, kunt u hiermee het slot open/dicht doen. Naast deze optie is er altijd de optie om op het slot-icoon te drukken op het hoofdscherm. Ook kunt u handmatig het slot open/dicht doen door op het slot op de touchknop te drukken. Uiteraard gaat er niets boven mechanische kracht dus kunt u het slot altijd handmatig opendraaien met de metalen behuizing of met één van de sleutels.

Conclusie: Een verdraaid goede must-have

All yokes aside, de hardware-matige installatie had iets beter gekund maar al met al is de Danalock een top apparaat! Als één van de eerste in zijn klasse weet de Danalock waar te maken wat deze beloofd zonder kinderziektes. Op het moment van schrijven is de nieuwe versie met Z-wave ook uitgekomen en inmiddels besteld. Houd de website dus goed in de gaten, binnenkort updaten we deze post met de bevindingen!

TIP: Bent u op zoek naar slimme beveiliging maar heeft u geen idee hoe dit er in de praktijk uit ziet? Maak een afspraak en neem een kijkje in ons Smart Home!

Naar boven