bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over temperatuursensoren

  • Welke functies kunnen temperatuursensoren overnemen?

  • Welke temperatuursensoren zijn er?

  • Aansluitmogelijkheden voor temperatuursensoren

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over temperatuursensoren

 

Welke functies kunnen temperatuursensoren overnemen?

Temperatuursensoren worden als temperatuursensor, temperatuurbewaking, inschakelstroombegrenzer, overbelastingsbeveiliging, beveiliging tegen oververhitting en voor zelfregelende verwarmingselementen gebruikt.

Fundamenteel kan worden onderscheiden

  • Temperatuursensoren, die uw weerstand bij temperatuurschommelingen wijzigen en voor analyse op een meter en een extra besturing eenheid moeten worden aangesloten.
  • Temperatuursensoren, die direct een elektrisch signaal voor het verwerken voor de besturing leveren
     

Temperatuurafhankelijke weerstanden worden ook thermistoren genoemd. U bent als thermistor of koude draad uitgevoerd.

Thermistor: de weerstand van hete geleiders daalt als de temperatuur stijgt. Ze hebben een negatieve temperatuurcoëfficiënten ( n egative t emperature c oefficient). Thermistor worden daarom ook als NTC-weerstand genoemd.

Thermistoren: de weerstand van koude geleiders neemt in een bepaald temperatuurbereik bij stijgende temperatuur snel toe. U hebt een positieve temperatuurcoëfficiënt ( p ositive t emperature c oefficient). Ptc-thermistor worden daarom ook als PTC-weerstand genoemd.

 

Ptc-thermistor in detail

Met de koude geleiders cijfers de met platina meetweerstanden en de silicium meetweerstanden:

Temperatuursensor

Platina temperatuursensoren zijn bij de inbouw in industriële weerstandsthermometers en in geïntegreerde schakelingen zeer populair, want het materiaal platina verandert elektrische weerstand bij temperatuur afwijkingen vrijwel lineair . Dit effect werkt in het meetbereik van -200 °C tot +850 °C, ook als de gegevensbladen van platina meet weerstanden vanwege andere gebruikte materialen in de praktijk specifieke eingrenzungen van het betreffende toepassingsgebied voorschrijven.

Een vaak voorkomende uitvoering van een temperatuurafhankelijke weerstand platina is de Pt100, die bij een temperatuur van 0 °C een genormeerde nominale weerstand van 100 vertoont. Weerstandswaarden voor alle temperaturen worden in tabelvorm af te lezen. De Engelse beschrijving voor deze temperatuursensor is resistance temperature-detector, kort RTD . Verschillende merken en typen onderscheiden zich ten aanzien van de meetnauwkeurigheid . Analoog hieraan zijn ook Pt500-, Pt1000 en Pt2000-weerstanden met Platinum warmtesensoren verkrijgbaar.

Silicium-Messwiderstande worden gebruikt voor het meten, besturen en regelen van de temperatuur van de lucht, andere gassen en vloeistoffen gebruikt. Silicium-Temperaturfuhler zijn ook voor het meten van de temperatuur in vloeistoffen onder druk geschikt . Uw toepassingsspectrum bevindt zich in het meetbereik van -50°C tot +150 °C. Voor temperatuursensoren wordt een n-geleidende silicium gebruikt.

 

Andere functies van temperatuursensoren in detail

Naast de weerstand veranderende sensoren zijn er temperatuursensoren, die direct een elektrisch signaal voor verdere verwerking leveren . Doorgaans halfgeleider temperatuursensoren met beperkte temperatuurbereik. Vaak zorgt in dergelijke directe temperatuursensoren een microcontroller voor een automatische correctie van meetfouten van het feitelijke sensor. Praktijkvoorbeelden voor de implementatie van temperatuurveranderingen in directe elektrische signalen zijn:

  • Van de temperatuur abhangiges digitaal signaal
  • Voor de proportionele spanning
  • Voor de proportionele stroom
 

Welke temperatuursensoren zijn er?

Temperatuursensor worden als gewickelter draad of met de dunne film-techniek gebouwd.

  • Bij de uitvoering als draad wordt het temperatuurgevoelige materiaal buiten of onder een beschermhoes op een glas- of keramisch lichaam opgerold (mantel sensor).
  • Bij de dunne film-techniek wordt een dunne film van de temperatuurgevoelige materiaal met andere onderdelen van de temperatuursensor verbonden.

Toepassing ten opzichte zijn uitvoeringen als mantel voeler, oppervlaktevoeler of Voelerelement:

  • Mantel voeler: de temperatuursensor zit in een beschermingsbuis , het de sensor tegen invloeden van buitenaf beschermt.
  • Oppervlaktevoeler: oppervlaktesensor zijn zo dun mogelijk gehouden, om een goede contact opnemen met een oppervlakken of gevormde oppervlak te houden, van die de temperatuur worden gemeten. De temperatuurgevoelige plaatje van oppervlaktevoelers worden met dunne film-techniek gemaakt.
  • Voelerelement: als voelerelement wordt de met draad omwikkelde temperatuursensor genoemd. Deze vorm is uiterst eenvoudig gehouden, zodat u ook bij weinig ruimte voor de temperatuurmeting kan worden gebruikt.

Overigens: meetweerstanden zijn meestal verbouwd in een beschermingsbuis ondergebracht, om materiaal slijtage door omgevingsinvloeden te voorkomen.
Thermistor zijn vaak schijfvormig, als chip of halfgeleider parel uitgevoerd. Ptc-thermistor zijn er bijvoorbeeld staaf-, plaat- of parels vormig . Thermo-elementen bestaan uit twee aan elkaar gelaste geleiders, de door de uiteenlopende elektron concentratie op verwarmen een spanningsverandering veroorzaken.

 

Aansluitmogelijkheden voor temperatuursensoren

Temperatuursensoren

Bij de aansluitmogelijkheden voor temperatuursensoren worden twee-aderige techniek, drie-aderige techniek en 4-aderige techniek verschillen:

  • 2-aderige techniek: sensor en werkingschakeling is samen met een twee-aderige kabel verbonden. Omdat sensor en leidingweerstand op een rij liggen, komt het tot een meetwaardevervalsing die een compensatie nodig.
  • Drie-aderige techniek: hier kunnen leidingweerstand en temperatuurafhankelijkheid compenseren door een extra connectoren naar de sensor wordt geleid, waardoor twee meetcircuits ontstaan.
  • 4-aderige techniek: vermogensweerstanden en hun temperatuurafhankelijkheid zijn grotendeels zonder invloed. Door de sensor vloeit er een constante stroom. De spanningsval bij de sensor wordt afgegeven en op de ingang een hoogohmige werkingschakeling geleid.
 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over temperatuursensoren

Temperatuursensor

Wat betekent temperatuurmeetbereik (min.) en (max.)?

Veel temperatuursensoren kunnen de temperatuur alleen meten en hebben in de praktische toepassing bovendien meetapparaten aangesloten en aparte besturingseenheden voor het analyseren van de meting. Bovendien is het meetbereik van veel temperatuursensoren vanwege hun structuur beperkt, omdat gebruikte onderdelen anders in hun functioneren beperkt zijn of zelfs schade oplopen. In de shop vindt u temperatuursensoren voor meetbereiken van -270 °C tot +1360 °C. De concrete omstandigheden vindt u in de bijbehorende product gegevensbladen.

Welke contacttype heb ik voor een temperatuurzekering met automatische uitschakelfunctie?

Als de temperatuursensor tegen oververhitting beschermen door bij het bereiken van een bepaalde maximumtemperatuur de stroomkring scheidt, hebt u een nc. In het filter "uitschakelpunt" kunt u bij ons een vooraf in te uitschakeltemperatuur nemen die de zoekresultaten worden eingrenzt. In onze online shop vindt u mogelijke uitschakeltijd temperaturen van +30 °C tot +170 °C.

Hoe kan ik de inschakelautomatiek van airco-installaties, motoren en soortgelijke met behulp van temperatuursensoren?

Hiervoor heeft u een temperatuursensor met een specifieke inschakelpunt die u in het filter kunt kiezen. Pas bij het bereiken van deze temperatuur wordt de stroomkring bijvoorbeeld voor het gebruik van een koeling of een motor aangesloten om bij lagere temperaturen blijven u uitgeschakeld. De bandbreedte instelbare inschakel temperaturen bedraagt in onze shop +20 °C tot +155 °C.