bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Stroomstootschakelaar voor een praktische lichtbesturing

Stroomstootschakelaar komen altijd gebruikt wanneer een lichtbron van verschillende plaatsen worden geschakeld moet worden. aus geschaltet werden soll. 

In de praktijk kan het in gang of corridor in een bedrijfsgebouw zijn. Naast elke portier is dan een drukknop, waarmee de vloerverlichting in- of uitgeschakeld kan worden.  

Wordt een van de knoppen langdurig indrukt, produceert de elektromechanische stroomstootschakelaar een unieke schakelgeluid.

Hoe zo'elektromechanische stroomstootschakelaar werkt, waarom de vakman van een Eltako spreekt en WAS bij de aansluiting moet worden gelet, verklaren wij u graag.

Door de vele deuren worden veel lichtschakelaar nodig.

  • WAS is een stroomstootschakelaar?

  • Welke voordelen bieden stroomstootschakelaar?

  • Hoe werkt een stroomstootschakelaar?

  • Hoe wordt een stroomstootschakelaar aangesloten?

  • Waar worden stroomstootschakelaar ingebouwd?

  • Welke toets worden voor stroomstootschakelaar nodig?

  • WAS is een elektronische stroomstootschakelaar?

  • WAS is bij de keuze van een stroomstootschakelaar schakelaar gaat?

 

WAS is een stroomstootschakelaar?

Om precies te begrijpen, WAS een stroomstootschakelaar onderscheidt, willen wij eerst de klassieke bedrading van lichtschakelaars nauwkeuriger bekijkt: 

Serieschakeling

Als een lichtbron van slechts één punt moet worden geschakeld, is de 

Zaak erg eenvoudig: u heeft een schakelaar (S) en een lichtbron (L) en u kunt een schakelbare circuit worden opgebouwd (schets A).

 

 

Wisselschakeling

Als de lichtbron van twee uit worden geschakeld, wordt met verwisselbare schakelaars (W) gewerkt. Aan beide schakelaars kan het licht worden in- en uitgeschakeld worden, ongeacht in welke stand via de andere schakelaar staat (schets B).

 

 

Kruisschakeling

Als u meer dan twee schakelaars nodig, is voor jaren nog

Met cross-schakelaars (K) gewerkt. Ongeacht de stand van de overige schakelaar en van het aantal kruisschakelaar kan op elke schakelaar het licht worden in- en uitgeschakeld (schets C).
Echter heeft een kruisschakeling de groot nadeel : de stroom voor de verbruiker stroomt altijd via alle lichtschakelaars . Bij een onderbreking op een schakelaar werkt de hele schakeling niet meer.

 
 

Al in het jaar 1949 werd door Horst Ziegler de eerste Eltako stroomstootschakelaar S6w voor inbouw in 70 mm aftakdozen gepresenteerd. De bedrijfsnaam Eltako is de afkorting voor " El ektrischer ta st ko ntakt". Daarmee staat de aanduiding Eltako synoniem voor elektromechanische stroomstootschakelaar . Een stroomstootschakelaar schakelrelais vaak als Eltako genoemd, zelfs als het niet van de firma Eltako afkomstig is.

Elektromechanische Stroomstootschakelaar voor inbouw.

Een stroomstootschakelaar of ook pulsschakelaar, installatie afstandsschakelaar, Eltako, stroomstootschakelaar schakelrelais of ook stroomstootschakelaar serieschakelaar is een elektromagnetisch bediende schakelaar.

Hij bevat een relais waarvan schakelcontact de verbruiker in- en uitschakelt.  Omdat de beide schakeltoestanden niet vanzelf wijzigen, gaat het om een bistabiel relais.

Om de actuele schakelstatus van te wijzigen is een korte spanningsimpuls aan de relaisspoel . Deze spanning impuls wordt met behulp van toetsen produceert, die parallel zijn geschakeld.

De aanbevolen opstelplaats van stroomstootschakelaar schakelrelais zijn trappenhuizen of gangen , waarin de verlichting van veel verschillende plaatsen worden geschakeld moet worden.

 

Welke voordelen bieden stroomstootschakelaar?

Het belangrijkste voordeel is dat de stroom voor de verbruiker of de lamp (L) alleen nog via een enkele potentiaalvrij schakelcontact (NO-contact) en niet meer via alle lichtschakelaars stroomt. Dit vermindert de kans op storingen aanzienlijk.

Omdat de lichtschakelaar (T1 ...T3) voor het bedienen van stroomstootrelais parallel  

Worden bedraad, is de installatie-inspanningen duidelijk lager en voordeliger. Zelfs de uitbreiding van een bestaande schakeling met extra toetsen is zonder veel moeite mogelijk. Indien nodig kan zelfs een radiografische schakelontvanger worden geïntegreerd, als deze via een potentiaalvrij relaiscontact met wis-functie beschikt.

Mocht een toets uitvallen , kan de verbruiker nog altijd via de resterende toets worden aangestuurd. Is de stroomstootschakelaar voor een stuurspanning van bijvoorbeeld 12 V of 24 V ontworpen en is voldoende voor de bedrading van de schakelaar voordelige beldraad volledig uit.

 

 

Hoe werkt een stroomstootschakelaar?

Een stroomstootschakelaar bevat een relais (1) , dat de schakelcontacten (2) echter niet direct ingedrukt. Veel meer bediend wordt het relais via een stuurleiding tong (3) een insluitmechanisme (4) , die bij elke bediening van een fotocel een raster positie verder wordt gedraaid.

In de ruststand als er geen licht toets wordt ingedrukt, trekt een veer (5) het anker (6) van de spoelen kern weg. Het vastklikmechanisme wordt door een bladveer (7) in de actuele stand goed vastgehouden. Een automatisch verdraaien van de grendelmechaniek is dus niet mogelijk.

Het schakelcontact (2) is geopend, omdat de naar boven voorgespannen bladveer (8) van het schakelcontact van de regelnok (9) naar beneden gedrukt wordt.

De verbruiker, die via de klemmenstrook (10) wordt aangesloten, is daarom uitgeschakeld.

Wordt de relaisspoel (1) door de bediening van een fotocel van stroom voorzien , trekt u het anker (6) aan. De stuurcommando tong (3) , de met het anker verbonden is, draait het vergrendelingsmechanisme (4) om een "nok" tegen de wijzers van de klok mee. Dit proces produceert ook het typische schakelgeluid . De bladveer (7) houdt de grendelmechaniek daarna in de nieuwe stand weer betrouwbaar vast. 

De regelnok (9) hebben zich met de grendelmechaniek mitgedreht en kunt nu de bladveer (8) van de no-schakelcontact niet meer naar beneden te drukken. Het schakelcontact (2) wordt gesloten, omdat de bladveer (8) van het schakelcontact mechanisch zo worden voorgespannen is dat de twee contacten stevig samen worden gedrukt.  

De verbruiker wordt hierdoor ingeschakeld (zie afbeelding A).

 

Lichtsensor ingedrukt

Het schakelcontact is gesloten en de lamp gaat branden.

 

Licht de toets niet ingedrukt

Proces voor een stroomstootschakelaar schakelaar

Het schakelcontact is gesloten en de lamp gaat branden.

 

Lichtsensor opnieuw wordt ingedrukt

Het schakelcontact is geopend en de lamp gaat niet.

 

Als door het loslaten van de lichttoets de spanning aan de spoel weer wordt uitgeschakeld, vangt het anker terug. De positie van de grendelmechaniek en de stand van het schakelcontact veranderen daardoor niet . De verbruiker blijft ingeschakeld. (Zie afbeelding B).

Pas bij de volgende indrukken van de knop wordt de grendelmechaniek weer om een tand gedraaid en het contact springt terug (zie afbeelding C).

Ondanks het gebruik van een monostabiele relais heeft een stroomstootrelais twee stabiele toestanden en heeft dus de functionaliteit wodt gemaakt van een bistabiel relais.

 

Hoe wordt een stroomstootschakelaar aangesloten?

De aansluiting van een stroomstootschakelaar schakelaar richt zich altijd naar de uitvoering van de betrokken schakelaar. In principe is het echter bij alle stroomstootschakelaar schakelaars gelijk dat de relaisspoel in serie met één of meerdere toetsen (T) moet worden geactiveerd. 

Daarbij speelt het geen rol of de fase pas naar de taster en van toets verder voor de spoel wordt gebracht (zie bovenste schakelvoorbeelden) of omgekeerd.

Bij de bediening van de toets is de spoelen stroomcircuit gesloten en het relais in stroomstootschakelaar trekt aan . In de meeste gevallen wordt de relaisspoel met 230 V wisselspanning (AC) gebruikt. Er zijn echter ook uitvoeringen, waar de spoelspanning 12 of 24 V (AC of DC) bedraagt. In dit geval is een netvoeding voor de toets circuit nodig.

Om een verbruiker ( L ampe) in- en uitschakelen te kunnen bedienen, moet u eerst de stroomvoerende leiding resp. fase (L1) voor het schakelcontact uitgevoerd. Bij de getoonde stroomstootschakelaar schakelrelais vindt het intern. De tweede aansluiting van het schakelcontact (geschakelde fase) voert dan verder voor de lamp . Om het circuit te sluiten, moet dan alleen nog een leiding van de lamp voor de nulleider (N) worden aangesloten.

In de eenvoudigste uitvoering kunt stroomstootschakelaar met een interne NO-contact, niet meer dan drie aansluitingen . Als de schakelaar niet alleen een, maar twee no heeft of zelfs wisselcontacten vertoont, verhoogt het aantal aansluitklemmen. In dit geval moet voor de bedrading de bezetting van de klemmen in de technische documentatie geïnspecteerd worden.

Stroomstootschakelaar kunnen zonder veel moeite bedraden.

Belangrijk! 

Voor de aansluiting en de inbouw van een stroomstootschakelaar schakelaar worden gespecialiseerde kennis van elektrische installatie vereist. Hiertoe behoren veiligheidsvoorschriften zoals:

  • Ontgrendelen
  • Tegen opnieuw inschakelen beveiligen
  • Vaststellen
  • Aarden en kortsluiten
  • De naastgelegen en onder spanning staande delen afdekken of slaapstand slierten

Wanneer u met de omzetting van de eerder genoemde veiligheidsvoorschriften niet vertrouwd is, moet u hulp vragen in beslag nemen of de installatie een vermelde vakman over te laten.

 

Waar worden stroomstootschakelaar ingebouwd?

Stroomstootschakelaar is leverbaar in de meest uiteenlopende uitvoeringen en behuizing vormen , die speciaal op de inbouwplaats zijn aangepast:

In-/opbouwmontage

Stroomstootschakelaar voor inbouwmontage zijn in de betreffende de afmetingen zo ontworpen, dat ze probleemloos in een 60 mm inbouwdoos passen. Bij sommige apparaten zijn op de behuizing bevestigingslippen aangebracht zodat ze ook in opbouw te kunnen monteren.

DIN-rail montage

Stroomstootschakelaar, voor montage op DIN-rail zijn zo ontworpen dat ze op een DIN-rail geplaatst kunnen worden. De schakelaars worden ofwel in de zekeringkast of in elektrische verdeelkast ingebouwd.

 

Welke toets worden voor stroomstootschakelaar nodig?

In principe kunnen op een stroomstootschakelaar schakelrelais alle soorten toetsen worden aangesloten, als uw contactbelastbaarheid voor de stuurspanning bijvoorbeeld 230 V/AC is ontworpen. De toetsen moeten als NO-contact zijn ontworpen en mogen alleen voor de duur van het indrukken om de stroomkring voor de relaisspoel sluiten .

Schakelaar , die het elektrisch circuit continu gesloten kunt houden, zijn ongeschikt . De functie van de stroomstootschakelaar schakelrelais goederen niet meer weergegeven en door een duurzame stroomloop door de spoel kan deze beschadigen of kan deze oververhit raken.

Stroomstootschakelaar

De glimlampstroom stroomt via de spoel van de stroomstootschakelaar schakelaar.

Sommige installatie-knoppen hebben nog een glimlamp (G) ingebouwd, zodat men in het donker de lichtschakelaar voor het trappenhuis licht beter vindt.

In de slaapstand als de lichtsensor niet bediend wordt, loopt de glimlampstroom via de relaisspoel van stroomstootschakelaar schakelrelais.

Echter is de stroom zo laag, dat deze het relais niet geactiveerd. Let er wel op dat de som van alle glimlampen stromen de max. toelaatbare glimlampstroom van stroomstootschakelaar schakelrelais niet overschrijdt.

De betreffende maximale waarden kunnen de technische gegevens van de apparaten worden verwijderd.

Gedeeltelijk worden door de fabrikanten nog speciale condensatoren aangeboden, die parallel aan de spoel worden aangesloten. Omdat de glimlampstroom dan als blinde stroom via de condensator stroomt, wordt de spoel ontlast.

 

WAS is een elektronische stroomstootschakelaar?

Zo geniaal, als een elektromechanische stroomstootschakelaar schakelrelais ook is, heeft hij toch ook nadelen.

Door de mechanische grendelmechaniek ontstaat een niet unerhebliches schakelgeluid , het veilig iedereen wel eens heeft gehoord. Bovendien is de functionaliteit aanzienlijk beperkt .

Dat waren uiteindelijk de beslissende redenen, elektronische stroomstootschakelaar of ook multifunctionele ss-schakelrelais te ontwikkelen.

Door het gebruik van gewone schakelrelais werd het Schakelgeluid duidelijk gereduceerd . En sindsdien men bistabiele schakelrelais gebruikt, kan ook de stand-by verlies worden geminimaliseerd.

Elektronische stroomstootschakelaar hebben uitgebreide aansluiting- en instelmogelijkheden.

Maar het zijn niet alle voordelen.

Door de minimale stuurprestaties nodig kunnen de elektronisch geregelde multifunctionele ss-schakelrelais met een universele voeding van 8 - 230 V worden aangestuurd.

Dankzij de elektronische besturing zijn multi-functies zoals permanent licht bij langere indrukken van de knop , tijdelijk instelbare terugval vertraging of ook automatische uitschakeltijd waarschuwingen probleemloos mogelijk.

Om de contacten van de relais te ontzien, wordt de schakeling in de nuldoorgang van de wisselspanning uitgevoerd. Dit "milde schakelen" verlengt bovendien de levensduur van de spaarlamp en verbruikers met voorschakelapparaten .

 

WAS is bij de keuze van een stroomstootschakelaar schakelaar gaat?

Als een defecte stroomstootschakelaar moet worden vervangen, is het raadzaam de hetzelfde type weer te gebruiken. Dit heeft het grote voordeel dat de reserve-schakelaar 1:1 zoals de defecte schakelaar kan worden aangesloten.

Als dit niet mogelijk zou zijn, moet u controleren hoe de defecte schakelaar bedraad was om een passende ersatztyp te vinden. Vaak zijn kleine aansluiting schakelschema's direct op de stroomstootschakelaar schakelrelais aangebracht, die in een dergelijk geval verder helpen.

In geval van twijfel moet de aansluiting met behulp van geschikte meetapparaten worden bepaald.

Let op! 
De wijd verspreide fasetesters in-vorm zijn hiervoor heel overzichtelijk ongeschikt!

Mocht verlichte druktoetsschakelaar met neonlampen zijn geïnstalleerd, mag de werkelijke glimlampstroom de max. toelaatbare glimlampstroom van stroomstootschakelaar schakelrelais niet overschrijden.

Bij de herinstallatie staan een alle mogelijkheden open en men heeft de vrije keuze, welk product gebruikt moet worden.