bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Interne SSD harde schijven - de turbo voor uw computer

Harde schijven worden al tientallen jaren in computers ingebouwd. Ze slaan het besturingssysteem op en bieden voldoende ruimte voor gegevens, muziek en video's. De fabrikanten hebben voortdurend de wensen van de gebruikers gevolgd en harde schijven met een steeds grotere opslagcapaciteit geproduceerd. Daarom zijn er tegenwoordig HDD's beschikbaar die meerdere terabytes aan ruimte bieden.

Helaas is de toegangssnelheid niet zo groot geworden als zou moeten. De gelijktijdige technische ontwikkeling van het flash-geheugen leidde er echter toe dat steeds meer opslagcapaciteit in de kleinste ruimte kon worden gepropt.

Dit leidde tot de ontwikkeling van SSD-opslag, die een harde schijf praktisch kan vervangen. Wij leggen u graag uit welke voordelen daaruit voortvloeien en waarmee rekening moet worden gehouden bij het gebruik van SSD-opslag.


Wat is een SSD harde schijf?

Bij een HDD harde schijf worden vaste schijven in schijfvorm geïnstalleerd.

Volgens de technische definitie bestaat een SSD harde schijf niet echt. De term harde schijf komt namelijk nog steeds van de HDD (Hard Disk Drive). Bij een HDD worden vaste schijven geïnstalleerd in de vorm van schijven die draaien en waarop de gegevens magnetisch worden opgeslagen.

Een SSD-schijf (Solid State Drive) daarentegen heeft alleen geheugenchips. De zogenaamde flash-geheugens slaan de informatie op als elektrische ladingen. Solid magnetic disks, zoals in de HDD harde schijf, zijn zeker niet aanwezig. Daarom is de term SSD harde schijf technisch gezien niet noodzakelijk correct.

In de spreektaal is de naam SSD harde schijf echter ingeburgerd, omdat een SSD-schijf gemakkelijk een conventionele harde schijf kan vervangen. En omdat de functie als harde schijf ondanks de verschillende technologie hetzelfde is gebleven, is de SSD de SSD harde schijf geworden. Als de SSD harde schijf vervolgens ook in de computer wordt geïnstalleerd, wordt deze in de volksmond een interne SSD harde schijf genoemd.


Hoe werkt een interne SSD harde schijf?

Zoals reeds vermeld, heeft een SSD-harde schijf of een SSD-schijf, net als een USB-stick of een geheugenkaart, geheugenchips met flash-geheugens. In principe bestaat een flash-geheugen uit een groot aantal geheugencellen. Single Level Cells (SLC) kunnen één gegevensbit (0 of I) per cel opslaan. SSD-geheugens met SLC-technologie zijn de snelste, maar ook de duurste. Met Multi Level Cells (MLC) kunnen twee gegevensbits per cel worden opgeslagen. Dit vergroot de opslagcapaciteit met dezelfde fysieke ruimte. Triple Level Cells (TLC) slaan 3 bits per cel op en Quadruple Level Cells (QLC) slaan 4 bits per cel op.

In tegenstelling tot het hoofdgeheugen van de computer, dat wordt gewist wanneer het wordt uitgeschakeld, blijven de gegevens in een SSD-schijf ook na het uitschakelen bewaard en kunnen ze later worden teruggehaald. Een SSD-schijf functioneert dus volgens hetzelfde schema als een geheugenkaart. Net als een geheugenkaart heeft ook een SSD harde schijf een controllerchip die de gegevensstroom tijdens het schrijven en lezen regelt.

Goed om te weten:

Hoe meer geheugenchips een SSD-schijf heeft, hoe korter de toegangstijden. Als de controller in de SSD-schijf de gegevens gelijktijdig kan verdelen over bijvoorbeeld vier verschillende geheugenchips, is dat namelijk aanzienlijk sneller dan wanneer hij slechts over twee geheugenchips zou beschikken.


Wat zijn de voordelen van een interne SSD harde schijf?

Het belangrijkste voordeel van een interne harde schijf met SSD-technologie is het ruimtebesparende ontwerp. Vooral in notebooks, waar elke millimeter telt, helpen SSD's om ruimte te besparen. Maar dat niet alleen: een ander onverslaanbaar voordeel van een interne SSD-schijf is de enorm snelle toegangstijd. Dit betekent dat gegevens veel sneller kunnen worden geschreven en gelezen. De overdracht van grote hoeveelheden gegevens verloopt dus veel sneller, waardoor kostbare tijd wordt bespaard.

Maar dat niet alleen. Als de bestaande harde schijf wordt vervangen door een SSD-schijf, start de computer veel sneller op. De tijd tussen het indrukken van de aan/uit-knop en het gebruiksklaar zijn van de computer is veel korter. Maar afsluiten kost ook veel minder tijd. Zelfs als het er eerst zo uitziet: De computer crasht niet bij het uitschakelen, maar wordt goed afgesloten.

Meer pluspunten voor SSD-schijven

Aangezien een SSD harde schijf geen bewegende delen bevat, is zij ongevoelig voor schokken en trillingen. Bovendien werken SSD's absoluut geruisloos.

De enige reden waarom SSD-schijven HDD's nog niet volledig hebben kunnen verdringen, is de prijs. De prijs van SSD-schijven is hoger dan die van HDD's. Maar zelfs dat is geen echt probleem. Veel gebruikers werken met een combinatie van SSD-schijf en HDD. De SSD-schijf bevat het besturingssysteem en enkele belangrijke gegevens en programma's. De schijf hoeft niet zo groot te zijn, wat uiteindelijk een positief effect heeft op de prijs.

Gegevens die minder vaak nodig zijn of alleen moeten worden gearchiveerd, kunnen op de HDD worden opgeslagen. De HDD-opslagcapaciteit kan iets groter zijn, omdat er nu voor weinig geld HDD's met een grote opslagcapaciteit verkrijgbaar zijn.

Welke soorten interne SSD harde schijven zijn er?

Intussen is er een bonte verscheidenheid aan verschillende producten ontstaan op het gebied van interne SSD-harde schijven of liever SSD-opslag. Het ontwerp van de desbetreffende SSD-opslag hangt af van de gebruikte databus en de mechanische installatiemogelijkheden.

Data bus

Soms zijn er nog SSD-schijven te vinden met een HDMI-aansluiting (High Definition Multimedia Interface) of een SAS-aansluiting (Serial Attached SCSI). Deze interfaces of databusverbindingen worden echter steeds minder gebruikt door de fabrikanten van apparaten. Daarom zullen deze producten vroeg of laat van de markt verdwijnen.

SSD-geheugens die zijn ontworpen voor de SATA-gegevensbus (Serial AT Attachment) of de PCIe-gegevensbus (Peripheral Component Interconnect Express) komen veel vaker voor. Aangezien de PCIe-bus hoofdzakelijk was ontworpen voor snelle grafische en netwerkkaarten, werd het NVMe-protocol (Non-Volatile Memory Express) voor harde schijven geïntroduceerd voor SSD-opslagmedia. Dit betekent dat SSD-opslagapparaten rechtstreeks op de PCIe-bus kunnen werken.

Goed om te weten:

Met SATA III is de theoretisch maximaal mogelijke overdrachtssnelheid 600 MB/s. Met PCIe is de overdrachtssnelheid aanzienlijk hoger dan met SATA III. De werkelijke waarden hangen echter af van de PCIe-versie en van de lanes. De twee paren lijnen voor het zenden en ontvangen van gegevens worden lanes of links genoemd. Hoe hoger de versie en het aantal banen, hoe hoger de transmissiesnelheid. Met PCIe 3.0 x4 is de theoretisch mogelijke transmissiesnelheid tot 4 GB/s.

Installatiemogelijkheden

Een klassieke interne 3,5" HDD wordt in een geschikte sleuf in de computer geschroefd. Naast de stroomaansluiting is een kabel nodig voor de gegevensoverdracht. Deze montagemogelijkheid is nog steeds beschikbaar voor SSD-schijven. 

SATA SSD zur Montage im PC-Gehäuse

Aangezien een SATA SSD 6,35 cm (2,5 inch) kleiner is dan een conventionele interne harde schijf (HDD), moet een adapter worden gebruikt voor installatie in een 3,5 inch montageframe. In nieuwere computers zijn er al geschikte houders voor 2,5 inch SSD harde schijven.

Deze SSD's worden voornamelijk gebruikt voor het upgraden en retrofitten van computers met HDD's en zijn ontworpen voor aansluiting op de SATA-bus.

U.2 PCIe SSD voor montage in PC-behuizing

Voor gebruikers die in zeer korte tijd enorme hoeveelheden gegevens moeten overbrengen, is er ook een 2,5-inch SSD beschikbaar met een PCIe-aansluiting.

De hoge overdrachtssnelheid heeft echter ook zijn prijs. Daarom zijn deze systemen bij voorkeur bedoeld voor professionele toepassingen of voor commercieel gebruik in de IT.   

Montage in een PCIe-kaartsleuf

PCIe-SSD's zijn ook verkrijgbaar als insteekkaart. Deze kunnen dan worden gemonteerd in een bestaand PCIe-slot op het moederbord. Mits het moederbord een PCIe-aansluiting van geschikte lengte heeft die nog kan worden bezet.

De installatie is dan vergelijkbaar met het achteraf inbouwen van een hoogwaardige grafische kaart. Indien nodig zijn er ook PCIe-insteekkaartadapters. Deze insteekkaarten worden gemonteerd in een PCIe-sleuf op het moederbord en bieden dan een M.2-aansluiting.

Montage op het moederbord via M.2

Een andere versie van SSD-opslag is het M.2-ontwerp. Vooral in notebooks en mini-pc's, waar de ruimte zeer beperkt is, zijn deze SSD-geheugenkaarten populair. Maar veel moederborden zijn nu ook uitgerust met M.2 bussen.

Afhankelijk van de opslagcapaciteit zijn M.2-geheugenkaarten verkrijgbaar in verschillende lengtes. Een M.2 PCIe NVMe SSD 22110 is 22 mm breed en 110 mm lang. Andere afmetingen zijn 2230, 2242, 2260 of 2280. SSD-geheugen in M.2-ontwerp is beschikbaar voor SATA of PCIe. Vooral in de PCIe-versies bieden M.2-insteekkaarten een zeer goede prijs/prestatieverhouding.

Montage op het moederbord via mSATA

De voorlopers van de M.2-technologie waren insteekkaarten met mSATA-sleuven (mini SATA), die volgens hetzelfde principe functioneerden. De insteekkaarten worden schuin in het stopcontact gestoken en vervolgens vastgeklikt. Mini SATA SSD-insteekkaarten zijn korter dan M.2 SSD's en worden bij voorkeur geïnstalleerd in notebooks of ultrabooks.

Aangezien de mSATA-interface niet langer wordt gebruikt in moderne notebooks, zullen mSATA SSD's waarschijnlijk vroeg of laat van de markt verdwijnen.


Hoe vind ik de juiste SSD?

Hoewel SSD's een zeer breed toepassingsgebied hebben, zullen de meeste gebruikers hun pc's of notebooks waarschijnlijk upgraden of achteraf uitrusten met SSD-harde schijven. Waar moet u op letten als u dit doet? Wij leggen het uit.

Aansluitmogelijkheden

Allereerst moet u nagaan welke aansluiting of welk bussysteem de al in gebruik zijnde harde schijf heeft. In de meeste gevallen zou een SATA-aansluiting of een PCIe-aansluiting beschikbaar moeten zijn.

Vervolgens is het belangrijk te controleren of er een slot op de buslijn vrij is voor een ander station. U kunt deze gelegenheid ook aangrijpen om te controleren waar de SSD-schijf kan worden gemount.

Als het moederbord al een M.2-sleuf heeft, moet u nagaan hoe lang de M.2-geheugenkaart kan zijn. Niet elk apparaat is geschikt voor elke kaartlengte. U moet ook in de documentatie nagaan of de M.2 socket SATA, PCIe of zelfs beide ondersteunt.

Eventueel kunt u op internet onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de desbetreffende computer te upgraden of om te bouwen met SSD-opslag. In geval van twijfel moet een specialist worden geraadpleegd als er onduidelijkheid bestaat over de ombouw- of installatiemogelijkheden.

Rechts in het omkaderde gebied zit de M.2 aansluiting en links daarvan ziet u vier bevestigingspunten voor insteekkaarten van verschillende lengte.

Opslagcapaciteit

Ook al worden interne SSD's steeds goedkoper, ze zijn nog steeds aanzienlijk duurder dan harde schijven. En naarmate de opslagcapaciteit toeneemt, stijgen ook de prijzen. Daarom moet u eerst overwegen of een SSD van 1 TB absoluut noodzakelijk is. In de meeste gevallen zijn 240 GB SSD of 256 GB SSD de beste keuzes. Naast het besturingssysteem bieden deze interne harde schijven nog voldoende ruimte voor belangrijke gegevens en programma's.

U moet echter altijd de resterende capaciteit in de gaten houden en het geheugen niet vervuilen met onbelangrijke gegevens. Anderzijds is het slechts een kwestie van tijd voordat SSD-opslag wordt aangeboden tegen het prijsniveau van een goede harde schijf.

Tip: Vervanging van de harde schijf

Voordat u de nieuwe SSD-schijf installeert, moet u een back-up maken van alle belangrijke gegevens op een externe harde schijf of andere externe opslag. Voor notebooks sluit u de voedingseenheid aan. Gebruik een USB-adapter om de nieuwe SSD aan te sluiten op de computer. De oude interne harde schijf kan nu worden gekloond met geschikte software, die desgewenst als freeware op internet verkrijgbaar is. Hierdoor krijgt de nieuwe harde schijf dezelfde gegevensstructuur als de bestaande harde schijf.

Open vervolgens de computer, die is losgekoppeld van de voeding, en vervang de harde schijf. Bij notebooks moet de batterij worden verwijderd voordat u de computer opent. Werk met de nodige tact bij het vastschroeven en het losmaken en aansluiten van de kabels. Wanneer de SSD harde schijf veilig is gemonteerd en alle kabels correct zijn aangesloten, wordt de computerbehuizing weer gesloten. Laat u dan verrassen door de nieuwe snelstart eigenschappen van uw computer.


Veelgestelde vragen over SSD's

Welke lees- en schrijfsnelheid heb ik nodig?

Naast de opslagcapaciteit bepalen ook de schrijf- en leessnelheid van een SSD-opslag de prijs. Hoe hoger de gegevensoverdracht, hoe duurder de harde schijf. Daarom is het onnodig om een SSD harde schijf aan te schaffen die een hogere schrijf- en leessnelheid heeft dan de computer of server kan ondersteunen.

Een SATA-III interface maakt bijvoorbeeld een gegevensoverdrachtsnelheid tot 600 MByte/s mogelijk. Als een SSD-opslag met SATA-III op een SATA II-bus wordt gebruikt, daalt de gegevensoverdrachtsnelheid tot maximaal 300 MByte/s.

Zijn SSD's geschikt voor gebruik in een netwerk met NAS-systemen?

Grote SSD's met tot 2 terabyte opslagruimte zijn gericht op professionele en zakelijke behoeften. In netwerk- en NAS-systemen is het gebruik van grote SSD-opslagmedia zinvol, omdat snelle toegang en frequente opslagprocessen vaker voorkomen. Het is ook van belang of een standaard gigabitverbinding wordt gebruikt of dat het systeem over een 10 gigabitnetwerk loopt. SSD's zijn veel geschikter voor een 10 gigabit netwerk dan HDD's.

Is het beter om interne of externe harde schijven te gebruiken?

Alle gebruikers moeten dit voor zichzelf uitmaken, aangezien beide typen hun eigen specifieke voordelen hebben.
Een interne harde schijf is permanent geïnstalleerd in bijvoorbeeld een desktop-pc en gebruikt de voedingseenheid van de desktop-pc of notebook voor zijn stroomvoorziening. Wanneer SSD-harde schijven worden gebruikt als interne harde schijven, verloopt het in- en uitschakelen van de desktop-pc aanzienlijk sneller dan bij conventionele harde schijven.

Een externe harde schijf wordt via USB op de PC aangesloten en vereist in sommige gevallen een extra voedingseenheid. Externe harde schijven kunnen gemakkelijk worden losgekoppeld en opnieuw worden aangesloten op een andere PC. Inmiddels zijn er bij diverse fabrikanten externe harde schijven met SSD-technologie verkrijgbaar.

Wat betekent SSD bij een SSD harde schijf?

De afkorting SSD komt uit het Engels en staat voor Solid State Drive.  Solid State Drive moet echter niet letterlijk worden vertaald. Solid state drive staat eerder voor halfgeleiderschijf.