Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Zonne- & windenergie: Toenemend gebruik van hernieuwbare energiebronnen

    Groene stroom wint enorm aan belang. Terwijl het aandeel van "groene" energie in het bruto elektriciteitsverbruik in 2000 ongeveer 6% bedroeg, was dit in 2020 al 45,4%. Hieronder geven wij u een overzicht van de technologieën voor het opwekken van elektriciteit uit de twee belangrijkste hernieuwbare energiebronnen: zonne-energie en windenergie.


    Zonne- en windenergie als essentiële pijlers van de energietransitie

    Fossiele energiebronnen zoals steenkool, gas of olie worden steeds meer vervangen. Op de weg naar broeikasgasneutraliteit spelen hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie een essentiële rol. 227 miljoen ton aan broeikasgasemissies kan worden vermeden door elektriciteit op te wekken uit hernieuwbare energiebronnen. 

    De doelstelling voor het jaar 2050: ten minste 80% van de elektriciteitsvoorziening moet afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen. Om dit doel te bereiken, worden de uitbreiding en het gebruik van wind- en zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen door de staat bevorderd en gesubsidieerd. Zoals blijkt uit de actualisering van de Wet hernieuwbare energiebronnen (wijziging 2021 van de EEG) is het belangrijk technologisch bij te blijven, aangezien bijvoorbeeld oudere fotovoltaïsche systemen na verloop van tijd niet meer in aanmerking kunnen komen voor subsidies.


    Zonnesystemen, solarlampen en andere oplossingen

    Zonne-energiesystemen zijn de meest kosteneffectieve manier om elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen op te wekken. Er worden voortdurend nieuwe fotovoltaïsche systemen gebouwd - van zonnepanelen op de daken van eengezinswoningen tot grootschalige zonneparken. Een fotovoltaïsche cel maakt gebruik van de energie van de zon en zet deze om in elektriciteit door middel van het fotovoltaïsch effect.

    Silicium wordt vaak gebruikt als halfgeleider in zonnecellen, met twee verschillend gedoteerde lagen en een grenslaag. In de zonnecel worden een negatieve en een positieve pool gecreëerd. Het invallende zonlicht maakt de elektronen in de cel vrij.

    De opgewekte gelijkstroom wordt uiteindelijk met behulp van een omvormer omgezet in wisselstroom voor onmiddellijk gebruik.

    In ons assortiment vindt u een ruim assortiment zonne-energiesystemen, solarmodules en nieuwigheden op het gebied van zonne- en windenergie, inclusief uitgebreide accessoires voor elke behoefte. Om de hoogst mogelijke opbrengst uit zonne-energie te halen, is een optimale oriëntatie van het systeem van cruciaal belang. 

    In de regel moeten de zonnecellen op het dak worden geplaatst onder een hellingshoek tussen 30 en 35 graden in zuidelijke richting. Schaduwen van naburige gebouwen of bomen kunnen de opbrengst aanzienlijk verminderen. Daarom moet vóór de installatie worden nagegaan hoe de lichtomstandigheden op verschillende tijdstippen van de dag zijn.

    Zonne-energie kan op vele manieren worden gebruikt: zowel op openbare open ruimten als op privéterreinen kunnen solarlampen overdag zonne-energie omzetten in elektriciteit en deze opslaan om gebieden 's nachts te verlichten.

    Voordat u de lampen plaatst, moet u controleren of overdag voldoende zonlicht de cellen kan bereiken.

    Fonteinen op zonne-energie zorgen voor een indrukwekkende waterpartij tegen een betaalbare prijs. Aangezien de pompwerking van solar fonteinen wordt geregeld door zonne-energie, ontstaan er geen bedrijfskosten. Ze zijn gemakkelijk te installeren en kunnen decoratieve LED-verlichting hebben.

    Zonneboilers voor zwembaden van verschillende afmetingen, zorgen voor een hoog comfort tijdens het badseizoen. Ook hier geldt: de systemen kunnen hun werk alleen betrouwbaar doen als zij voldoende zonlicht hebben geabsorbeerd.

    Overal waar geen betrouwbaar elektriciteitsnet is, bieden mobiele zonneladers een oplossing voor de dalende batterijcapaciteiten. Het opladen van de batterijen van smartphones en tablets is overal mogelijk met zonne-energie - op voorwaarde dat er zonlicht is.

    Zonthermische systemen daarentegen worden gebruikt om water te verwarmen.

    De systemen bestaan onder meer uit zonnecollectoren, warmtewisselaars en opslagtanks, alsmede een regelaar.

    Zonne-energiesystemen kunnen worden gebruikt voor de verwarming van warm water, maar ook voor de gecombineerde verwarming van water en centrale verwarming.

    Alle toebehoren voor solartechnologie moeten worden aangepast aan de bestaande componenten van de zonnemodules.


    Duurzame stroomopwekking met windgeneratoren

    Windgeneratoren gebruiken de wind om elektriciteit op te wekken. Dit betekent dat zodra er voldoende wind is, de rotor begint te draaien. Een generator zorgt ervoor dat deze energie wordt omgezet in elektriciteit, die uiteindelijk in het elektriciteitsnet van het huishouden terechtkomt. Hoe groter de rotorbladen, hoe hoger de windgenerator en hoe sterker de wind, hoe meer elektriciteit er kan worden geproduceerd.

    Voordat u windgeneratoren koopt, is het belangrijk de windomstandigheden op de beoogde locatie te analyseren. De locatie van een windturbine heeft een enorme invloed op het rendement en de rentabiliteit. Afhankelijk van het gebruiksgebied is het mogelijk zonne- en windenergiesystemen in combinatie te installeren en met beide systemen elektriciteit op te wekken. In onze onlineshop zijn windgeneratoren verkrijgbaar die een ideale aanvulling vormen op zelf opgewekte zonne-energie.

    Gebruik in bedrijven

    Vooral bedrijven met een hoog elektriciteitsverbruik kunnen baat hebben bij windenergie (ook in combinatie met zonne-energie). In een klein gebied leveren windgeneratoren "groene" energie voor het eigen bedrijf. Dit bevordert de duurzaamheid en draagt bij tot CO2-besparing.

    Fotovoltaïsche energie en windenergie bieden een milieuvriendelijke oplossing voor het opwekken van elektriciteit voor productiefaciliteiten, magazijnen, werkplaatsen en andere bedrijven. Windgeneratoren worden ook gebruikt in verkeersregelings- of verlichtingssystemen en in noodoproepsystemen. Zij spelen ook een belangrijke rol in de ontwikkelingshulp.


    Gebruik in de privé-omgeving

    Naast zonnecellen kunnen ook windgeneratoren worden gebruikt om in de particuliere sector elektriciteit op te wekken. Gebruikers hebben baat bij kleinere, krachtige windturbines, bijvoorbeeld in het tuinhuis, op de boot of in de camper. Zij leveren elektriciteit waar er anders geen toegang is tot het openbare elektriciteitsnet.


    Belangrijke informatie over de aankoop van wind- en zonne-energiesystemen

    Fotovoltaïsche energie (vaak afgekort als PV) en windgeneratoren kunnen de elektriciteitskosten blijvend verlagen. Wie hernieuwbare energiebronnen wil gebruiken om elektriciteit op te wekken, moet nagaan welke systemen het best geschikt zijn voor zijn individuele geval. Windgeneratoren zijn bijvoorbeeld meer de moeite waard in winderige gebieden, zoals langs de kust, dan in dichtbevolkte woongebieden. De aankoop van een PV- of windenergiesysteem moet worden voorafgegaan door een gedetailleerde planningsfase.

    Ontdek welk 12V PV-systeem voor u geschikt is met behulp van onze gratis zonne-energie systeemplanner. De planner houdt rekening met de vermogens- en energiebehoeften en de bedrijfstijden van de verbruikers en helpt bij het bepalen van de accucapaciteit, de modulegrootte en de laadregelaar - belangrijke parameters en componenten die u moet bepalen voordat u een zonne-energiesysteem aanschaft. 

    Naast complete fotovoltaïsche systemen, die op veel daken van woningen, pakhuizen of productiefaciliteiten te vinden zijn, zijn ook kleine zonnesystemen en stand-alone zonnesystemen verkrijgbaar.

    Het voordeel: complete pakketten bieden alles wat nodig is voor de installatie en kunnen worden opgesteld op plaatsen waar aansluiting op het openbare net moeilijk is.

    Bij windgeneratoren is de eerste prioriteit een nauwkeurige analyse van de windomstandigheden. Vervolgens moet het vereiste vermogen worden berekend.

    Opgelet: Op sommige plaatsen is een bouwvergunning vereist voor de installatie van een windgenerator.

    Bovendien moet bij de aanschaf van een windgenerator speciale aandacht worden besteed aan de duurzaamheid en stabiliteit ervan, zodat hij bestand is tegen sterke wind. Vooral in woonwijken is het belangrijk dat het geluidsniveau zo laag mogelijk is. Alle andere vereiste componenten (laadregelaar, omvormer, mast, enz.) moeten op de windturbine worden afgestemd.


    Onze praktische tip: combineer wind- en zonne-energie

    Zowel wind als zon variëren gedurende het jaar. Zonne- en windenergiesystemen kunnen elkaar dus zeer goed aanvullen en de weg vrijmaken voor energieonafhankelijke bouweenheden die het hele jaar door energie kunnen leveren. Fotovoltaïsche modules dienen vaak als basis - enerzijds zijn fotovoltaïsche systemen goedkoper en kunnen ze sneller worden uitgevoerd, en anderzijds is er meestal geen bouwvergunning vereist. De installatie van een windturbine vergt meer tijd, die voornamelijk wordt besteed aan windmetingen gedurende verscheidene maanden en, indien nodig, aan het verkrijgen van een bouwvergunning. Gecoördineerde hybride kits zijn beschikbaar voor particulier gebruik.


    FAQ - veelgestelde vragen over zonne- en windenergie

    Moeten zonnepanelen worden gereinigd?

    Ja. Zonnemodules die vervuild zijn, kunnen geen vol vermogen produceren. De opbrengst van de zonnestorm neemt af. Plan daarom een regelmatige schoonmaak.

    Wat is belangrijk bij het onderhoud van windturbines?

    Alle onderdelen van de windturbine moeten met regelmatige tussenpozen worden gecontroleerd. Als de rotor goed vastzit, worden alle schroeven en moeren geïnspecteerd. Alle bevestigingen aan de mast en aan de windgenerator moeten worden geïnspecteerd. In de regel is het voldoende de rotorbladen om de 6 maanden aan een grondige inspectie te onderwerpen. Beschadigde messen moeten onmiddellijk worden vervangen. Het is ook raadzaam de windgenerator schoon te maken en vuil te verwijderen als dat nodig is.

    Hoe wordt zonne-elektriciteit opgeslagen?

    U kunt uw eigen zonne-elektriciteit later met een accu-opslagsysteem gebruiken om op elk moment in uw elektriciteitsbehoefte te voorzien - ook als de zon langere tijd niet schijnt. Een PV-systeem met een batterij maakt u nog meer zelfvoorzienend. Overtollige elektriciteit van de fotovoltaïsche installatie kan dus dankzij de opslageenheid op elk moment worden gebruikt, bijvoorbeeld thuis of op het gebied van e-mobiliteit voor het opladen van de e-car. Een andere mogelijkheid is om zonne-energie die niet nodig is, aan het openbare net te leveren.