JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Smart lighting

 

Smart Lighting
Bedien licht met uw smartphone

Meer info

Maak uw huis slim met slimme verlichting

Plafondlampen, LED-strips, E27 peertjes en meer bedienen met uw smartphone, dat is slim verlichten! Slimme verlichting wordt ook wel smartverlichting genoemd en doet zijn naam eer aan. Schakel verlichting aan/uit, stel kleuren in en meer. En dat alles vanaf uw smartphone of tablet, waar ook ter wereld! Bedien verlichting vanaf uw luie stoel voor meer comfort of vanaf uw vakantiebestemming voor beveiliging d.m.v. simulatie. U kunt het zo slim maken als u zelf wilt. Diverse systemen werken zelfs al samen en de echte liefhebber van techniek koppelt alles aan elkaar. Betekent dit dat het niet geschikt is voor de digibeten onder ons? Zeker niet! Slimme verlichting is kinderlijk eenvoudig te bedienen en installeren. Hoe u dat doet leest u hier.

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting is normale verlichting maar dan een tikkeltje slimmer. Door de kracht van draadloze standaarden zoals Zigbee, Z-wave en WiFi kunt u met uw smartphone of tablet lampen bedienen. Maar daar houdt het niet op, slimme verlichting is altijd LED. En wij houden van LED, het is energiezuinig maar ook instaat om meerdere kleuren te produceren.

Meerkleurige LED-lampen kunnen peertjes, spots, kaarsjes of strips zijn. En al deze lampen zijn beschikbaar in RGBW (Red, Green, Blue, White). Door deze techniek kunt u alle kleuren van regenboog realiseren en dat per lamp! Creëer uw favoriete sfeerverlichting per hoek van de kamer of bundel alle verlichting samen tot 1 koud-witte heldere verlichting. Ideaal als u moet klussen en helder licht nodig hebt.

Maar het kan nog gekker, koppel apparaten en standaarden aan op elkaar en creëer gave scenario’s. Zo kunt u met de App IFTT (If This Then That) bijvoorbeeld Twitter koppelen aan Philips Hue en het werkt zo simpel als de naam doet beloven: Als (If) het Nederlands elftal ooit eens scoort (This) laat dan de verlichting (Then) oranje branden (that). Zo verandert u elke saaie wedstrijd in een spektakel!

Hoe werkt en installeert u slimme verlichting?

Ongeacht welk systeem u ook gebruikt (Philips Hue, Osram Lightify, etc.) de communicatie tussen smartphone en de verlichting vindt meestal plaats met WiFi. Een centrale besturings-unit stuurt alle lampen aan en u stuurt de unit aan met uw smartphone of tablet. De communicatie tussen de centrale besturings-unit (ook wel gateway genoemd) en de lampen is vaak Zigbee of Z-wave. Deze twee standaarden zijn energiezuinig en open-source. Zo bent u niet gebonden aan een merk maar kunt u diverse systemen van diverse merken aan elkaar koppelen.

Zigbee en Z-wave zijn de twee meest gebruikte standaard maar zeker niet de enige. Onder andere WiFi, bluetooth, de goede oude 433 Mhz band en zelfs DECT zijn ook in de strijd om de meest gebruikte draadloze standaard te worden. Wie de winnaar gaat worden is nog een speculatie. Als die er überhaupt komt, misschien blijven merken wel met hun favoriete standaard werken. Dit betekent overigens niet dat u Z-wave producten niet met Zigbee producten kunt gebruiken. Systemen zoals Mediola zijn bekend met alle standaarden en koppelen dit aan elkaar.

De basis van slimme verlichting is een gateway. Deze verbindt u middels WiFi of netwerkkabel rechtstreeks met uw router. De Apps verschillen onderling maar de basis is hetzelfde. Tijdens het installatieproces maakt u met uw smartphone verbinding met de gateway en stelt u deze in. Voorzie de lampen van stroom en ga in de app op zoek naar de lampen. Voeg ze vervolgens toe in het overzicht / uw account en klaar! De app synchroniseert elk apparaat met de beschikbare lampen zodat u en uw partner de lampen kunnen bedienen. Zo simpel installeert u smartverlichting!

Naar boven