JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Elektrosmog – een onzichtbaar gevaar?

Elektrosmog is een controversieel thema. Sommige mensen vinden dat er onterecht paniek wordt gezaaid en anderen dat er juist veel te luchtig over wordt gedaan. Wat ons betreft begint het met duidelijke informatie en goede meetresultaten. Zo kan je zelf tot een gedegen oordeel komen.

Wat is elektrosmog?

Elektriciteit en mobiele communicatie zorgen voor een mengsel van verschillende elektromagnetische velden (EMV) en golven in de ruimte. In de omgangstaal wordt dit elektrosmog genoemd. Normaal gesproken zijn deze elektromagnetische velden en hoogfrequente straling niet waarneembaar met menselijke zintuigen.  

Maakt elektrosmog ziek?

Hoe elektromagnetische velden en hoogfrequente straling op de mens inwerken is tot op heden nog niet helemaal duidelijk. Het feit dat elektrosmog van invloed kan zijn op levende wezens, wordt echter wel algemeen erkend. Over de vraag vanaf welke veldsterkte en bij welke belastingduur het schadelijk kan worden voor de gezondheid van mensen, lopen de meningen echter ver uiteen.

Elektrosmog tegengaan

Maak je je zorgen over elektrosmog en wil je weten hoe je de stralingen zoveel mogelijk kan verminderen? Er zijn een aantal simpele oplossingen. Zo kan je op plekken waar een draadloze telefoon niet noodzakelijk is, weer een ouderwets exemplaar aansluiten. Probeer ook je slaapkamer vrij te houden van apparaten met straling (mobiele telefoons, tablets, WiFi-apparatuur).

Informeren en meten

Een oordeel vormen over deze materie doen wij niet: daar zijn anderen beter in. Maar kennis is macht, dus als je het niet vertrouwt, raden wij zeker aan om eens wat metingen te verrichten. Als je daarbij een verhoogde belasting door EMV-straling vaststelt, dan is het verstandig om zoveel mogelijk metingen te verrichten en te werken met gemiddelden. Dat maakt je meting een stuk betrouwbaarder en biedt een stevige basis voor een discussie.

Naar boven