bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Schuurpapier is verkrijgbaar met verschillende korrelgroottes. Zo is er voor elke klus wel geschikt schuurpapier te vinden. Maximale keuze ✓ Minimale prijzen ✓

Kies het juiste schuurpapier voor uw oppervlakte

Het schuren van oppervlaktes zorgt ervoor dat ze eenvoudiger te behandelen zijn. Vooral bij het verven of lakken is dit een cruciale fase, omdat verf anders niet goed hecht. Het resultaat? Onaangename druipers, een slecht resultaat en extra werk! Door het oppervlak vooraf even op te schuren, maakt u uw leven een stuk eenvoudiger. Op voorwaarde natuurlijk dat u het juiste schuurpapier gebruikt, want voor elke klus is dat anders.

Let op de korrelgrootte van het schuurpapier

De korrelgrootte van het schuurpapier wordt steeds uitgedrukt door een getal in combinatie met de letter 'p' of 'k'. Onthoud vooral dat hoe groter dit getal is, hoe fijner het schuurpapier is. Voor het verwijderen van verflagen of roest volstaat een korrelgrootte van 60 tot 80, maar bij het schuren van nieuw hout moet het toch iets fijner zijn. Denk daarbij aan een korrelgrootte van 80 tot 120. Let wel op de staat van verflagen want bij het opschuren van bestaande verflagen in redelijke staat (korrelgrootte 120 tot 150), goede staat (korrelgrootte 180 tot 220) of bij het opschuren tussen nieuwe verflagen (schuurpapier met korrelgrootte 240) moet u uiteraard veel verfijnder aan de slag gaan. Houd er bovendien rekening mee dat u dus best eerst de oude verf met een grove korrel (korrelgrootte 60 tot 80) wegschuurt, om vervolgens de ondergrond met een middelgrove korrel van 120 tot 150 voor te bereiden en tot slot elke tussenlaag op te schuren met een fijne korrel met korrelgrootte 240.

Hoe vindt u het beste schuurpapier?

Dat is eigenlijk vooral afhankelijk van de toepassing die u in gedachten heeft. De korrelgrootte van het schuurpapier is dan ook een belangrijk element, maar er zijn nog een aantal zaken waar u rekening mee houdt. Denk daarvoor bijvoorbeeld aan de kleur van het schuurpapier. Rood schuurpapier gebruikt u op blank hout of metaal, terwijl u wit schuurpapier gebruikt voor schilderwerk en plamuursel. Vergeet tot slot niet om de specificaties van uw schuurmachine in acht te nemen, zoals de bevestigingsmethode of de afmetingen ervan. Voor een excentrische schuurmachine met een ronde schuurzool heeft u nu eenmaal een ander type schuurpapier nodig dan voor een vlakschuurmachine met een rechthoekige schuurzool.

Bijzondere toepassingen vergen aangepast schuurpapier

Het goedkoopste schuurpapier bestaat uit glasdeeltjes op een bevestigingsmateriaal. Dat kan goed zijn om verflagen te verwijderen, maar voor metaal of kunststof volstaat dat allesbehalve. Kies in dat geval voor schuurpapier op basis van amaril. Amaril is niet alleen veel slijtvaster, maar gaat ook langer mee. Wilt u hout behandelen? Dan gebruikt u granaatschuurpapier. Is een bijzonder gladde afwerking noodzakelijk? Dan is watervast schuurpapier een goed idee.

Het belang van stofvrij schuren

Tijdens het schuren komen er eenvoudig stofdeeltjes vrij. Dan is het toch opletten geblazen, want dergelijke stofdeeltjes kunnen heel schadelijk zijn bij het inademen ervan. Dat is niet alleen het geval bij het schuren van verf of kunststof, maar ook bij het schuren van hout. Zeker bij hardhout moet u zichzelf beschermen. Het gebruik van een stofmasker is geen overbodige luxe, maar overweeg daarnaast om een schuurmachine met stofzak of -zuigsysteem te gebruiken. Omdat diezelfde stofdeeltjes ook de ogen kunnen irriteren, gebruikt u een beschermingsbril. Met een goed paar flexibele werkhandschoenen heeft u een volledige uitrusting.