bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over metrische schroeven

  • Metrische schroeven voor vele toepassingsgebieden

  • Metrische schroefdraad volgens ISO

  • Soorten schroefkoppen en schroefkopaandrijvingen

  • Schroef materialen

  • Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen over metrische schroeven

Metrische schroeven voor vele toepassingsgebieden

Een van de vele manieren om machines of componenten met een perspassing te verbinden, is, naast klemmen, wiggen, spijkeren of nieten, de verbinding met schroeven. Hiervoor worden pennen of bouten gebruikt die zijn voorzien van schroefdraad. De metrische schroeven die bij Conrad verkrijgbaar zijn, zijn gestandaardiseerd volgens ISO en verschillen in hun afmetingen van Amerikaanse of Whitworth-schroefdraden, die inch-afmetingen hebben. 

Schroeven verschillen volgens de volgende criteria:

  • Type draad
  • Diameter van de pin, lengte van de pin
  • Staat van de schroefkop, schroefkopaandrijvingen
  • Materiaal
  • Textuur van de punt: puntig of stomp
Metrische schroef

Metrische schroefdraad volgens ISO

Het gebruik van metrische schroeven is het meest wijdverbreid in Duitsland. De ISO-norm 1502 voor metrische schroefdraad is van kracht sinds 1996. Het wordt nader gespecificeerd in DIN-normen 13 en 14. Er zijn ook de minder gebruikelijke imperiale schroeven, die bekend staan als US- of Whitworth-schroefdraad. De metrische ISO-draden zijn verdeeld in standaarddraden, fijne draden en puntige draden, die elk verschillen in de spoed van de draadvolgorde.

De buitendiameter van metrische schroeven wordt duidelijk gemaakt door de aanduiding in millimeters die begint met "M". M 10 is een schroef met een buitendiameter van 10 millimeter. Het bereik strekt zich uit van M 1 tot M 64. Er wordt alleen onderscheid gemaakt tussen standaardgaren en fijne draden doordat de spoed van de draad in millimeters lager is bij fijne draden.

In de volksmond worden schroef / moerparen met metrische ISO-schroefdraad ook wel metrische schroefdraad genoemd, zelfs als de schroef of moer in individuele gevallen van verschillende materialen zijn gemaakt. De term wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen schroeven die hun schroefdraad in het dragermateriaal snijden, zoals plaatmetaal of houtschroeven.

Soorten schroefkoppen en schroefkopaandrijvingen

soorten

Op het eerste gezicht verschillen schroeven in de vorm van de schroefkop.

  • Zeskantbouten hebben een zeshoekige buitenvorm en worden meestal met een moersleutel of tang in- en uitgeschroefd.
  • Platkopschroeven hebben een plat kopoppervlak en worden meestal in elkaar geschroefd met het dragermateriaal. Ze hebben in de regel een schroefaandrijving met een sleuf- of kruiskop en een geschikte schroevendraaier.
  • Platkopschroeven worden gebruikt wanneer de ondergrond niet ingedrukt mag worden en tegelijkertijd het risico op verwonding door uitstekende randen moet worden geminimaliseerd.
  • Verzonken schroeven zijn zo ontworpen dat de kop in het werkstuk zakt totdat ze gelijk liggen met het oppervlak. Er zijn verzonken schroeven met platte of ronde kop.
  • In tegenstelling tot andere schroeven worden kartelschroeven en vleugelschroeven met de hand bediend en niet met een gereedschap.
  • Sierschroeven zitten bovenop voor decoratieve doeleinden.

Naast de uitwendige vorm van de schroefkop wordt er onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde schroefkopaandrijving, dat wil zeggen het soort gereedschap waarmee de schroef wordt bediend. Veel voorkomende schijftypen zijn sleuf- en kruissleuf. Er zijn ook tal van andere aandrijvingen zoals interne zeskant (Allen), interne vierkant, interne multi-tand (XZN) en interne zeskant (Torx). Buitenzeskant en buitenvierkant zijn ook aandrijfvormen en tegelijkertijd kopvarianten. Er zijn ook combinaties van schroefvormen zoals een buitenzeskant in combinatie met een inwendige kruisuitsparing.

Schroef materialen

De schroeven die verkrijgbaar zijn in het Conrad-assortiment zijn gemaakt van verschillende materialen. U vindt metrische schroeven gemaakt van staalvarianten van constructiestaal tot roestvrij roestvrij staal, gemaakt van messing en andere legeringen, gezwart of gegalvaniseerd, evenals plastic schroeven gemaakt van polyamide. 

Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen over metrische schroeven

Welke schroeven moeten waarvoor worden gebruikt?

Het gebruik van de juiste schroeven is vooral belangrijk met het oog op de stabiliteit en levensduur van installaties. Dit gaat hand in hand met het veiligheidsaspect. Om deze reden is het belangrijk om van tevoren duidelijk te maken van welk materiaal de gebruikte schroeven gemaakt moeten zijn en welke schroefdraadmaat vereist is. De lengte van de schroef is ook relevant om stabiliteit te bieden, afhankelijk van het dragermateriaal van het te verbinden onderdeel. De informatie heeft de vorm van diameter x lengte, een schroef M 5 x 120 heeft dienovereenkomstig een buitendiameter van 5 millimeter en een lengte van 120 millimeter.

Het gebruikte materiaal hangt ook af van het beoogde gebruik. Bij gebruik buitenshuis is het essentieel ervoor te zorgen dat de gebruikte schroeven weer- en roestbestendig zijn. In hout hebben bijvoorbeeld stalen en roestvrijstalen schroeven de voorkeur. 

Welke pluggen en moeren moet je gebruiken?

Schroeven

Houtschroeven hebben geen tegenstuk nodig om een stevige verbinding te creëren door wrijvingsverbinding, omdat de draad in het houten deel graaft. Metaal vereist een bijpassende tegenhanger van schroefdraad. Sommige dragermaterialen moeten in de juiste maat worden voorgeboord en voorzien van een plug om de schroef vast te houden. 

Hout- en plaatschroeven hebben een spits uiteinde, metalen schroeven hebben een stomp uiteinde.

Als er moeren nodig zijn, let dan op de specificatie van de afmetingen van de binnendraad. Als een plug als verbindingsdeel wordt gebruikt, speelt de specificatie van de kerngatdiameter een rol, die doorgaans kleiner is dan de buitendiameter van de schroefdraad.

Gebruik voor het meten van de vereiste schroefmaat een schuifmaat en houd er rekening mee dat de schroefkop in de opgegeven totale lengte is inbegrepen.