bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Ronde connectoren: Onmisbare verbindingselementen

Kabels en apparaten met ronde connectoren komen zowel in particuliere huishoudens als in de handel en industrie voor. Zij maken deel uit van het standaardrepertoire van elektrische en elektronische verbindingen en brengen zowel signalen als stroom over. Op deze pagina informeren wij u over de gemeenschappelijke kenmerken van ronde connectoren, presenteren wij typen en ontwerpen en geven wij tips voor de aankoop van ronde connectoren.



Wat zijn ronde connectoren?

Ronde connectoren zijn meerpolige verbindingselementen die hoofdzakelijk worden gebruikt voor externe interfaces.

Zij kunnen worden gebruikt om gegevens over te dragen, signalen door te geven of elektrische apparaten van stroom te voorzien.

In sommige gevallen zijn ronde connectoren ontworpen om een gemengd signaal van stroom en gegevens door te geven. Deze meerpolige ontwerpen komen vaak voor bij de gelijktijdige transmissie van stroom en netwerkgegevens.



Soorten en ontwerpen van ronde connectoren

De term ronde connector werd oorspronkelijk uitsluitend gebruikt voor ronde connectoren van kunststof.

Tegenwoordig is de term ook van toepassing op connectoren met een metalen behuizing, die voornamelijk in industriële toepassingen worden gebruikt. Deze ronde stekkers en stopcontacten zijn ontworpen om bestand te zijn tegen een ruwe omgeving en zorgen voor een veilige verbinding.

Ronde connectoren zijn ook te vinden voor andere soorten connectoren, waaronder DIN-circulaire stekkers en contactdozen, militaire connectoren en micro- of nanoconnectoren.

Ronde connectoren kunnen worden gedefinieerd aan de hand van het aantal contacten, de grootte van de behuizing en de contactdiameter. Elke connector is proportioneel gedimensioneerd voor zijn toepassing, standaard connectoren bijvoorbeeld volgens DIN of militaire normen.

De zogenaamde insert is een volledig geïsoleerd lichaam in de behuizing. Het wordt gebruikt om de elektrische verbindingen uit te lijnen. Elk inzetstuk is ontworpen voor specifieke contacttypes of -afmetingen. Zij hebben een contactindeling waardoor zij zoveel geleiders kunnen opnemen als er contactopeningen of -gaten in de bus zijn.

Bij het bedraden van de contacten hoeft niet elke beschikbare contactopening te worden gebruikt. Zo kan een zesaderige kabel die aan de kabeldiametervereisten voldoet, worden gebruikt met een inzetstuk waarin meer dan zes klemmen passen. In sommige gevallen verdient het echter de voorkeur slechts een deel van de beschikbare contacten te bezetten, zodat de stekker en het stopcontact kunnen worden uitgelijnd door de blinde of ontbrekende contacten uit te lijnen.

De grootte van de behuizing van ronde connector is vrij variabel en hangt in het algemeen af van de compatibiliteit met het stopcontact of de koppeling.



Waar moet u op letten als u ronde connectoren bestelt?

De belangrijke parameters die bij de keuze van ronde connectoren en contrastekkers in aanmerking moeten worden genomen, zijn geslacht, aantal polen, ontwerp, IP-beschermingsklasse, verbindingstechnologie, montage, nominale spanning en nominale stroom en kabeldiameter.

Geslacht

Een connector is ofwel een stekker met pinnen ofwel een contactdoos of koppeling met gaten of sleuven. Een mannelijke connector heeft pinnen die qua oriëntatie precies overeenkomen met hun tegenhanger.

Aantal polen

Het aantal polen verwijst naar het aantal van alle verbindingspennen, -sleuven of -gaten waarmee contact kan worden gemaakt. Voor connectoren voor netspanning wordt gewoonlijk ook het beschermingscontact gespecificeerd, afgekort PE voor Protective Earth. Bij ronde connectoren moet dit contact leidend zijn, d.w.z. het beschermingscontact verbindt zich met het aardcontact nog voordat een verbinding via de contacten van de contactdoos onder spanning tot stand komt. Zo kunnen eventuele kortsluitingen worden opgespoord door aardlekschakelaars of kleine automaten.

Type

Naast rechte ronde connectoren of koppelingselementen zijn ook haakse ontwerpen verkrijgbaar; de hoek is meestal 90 graden. Ook zijn y-vormige adapters en ronde connectoren in miniatuurvorm verkrijgbaar.

IP-bescherming

De IP-beschermingsklasse wordt gedefinieerd in de IEC 60529-norm, die de beschermingsgraad van mechanische en elektrische behuizingen tegen binnendringen, stof, toevallig contact en water classificeert en evalueert. De beschermingsgraden IP67 en IP68 komen vaak voor bij ronde connectoren. Zij staan voor dichtheid tegen stof en water en bescherming tegen aanraking.

Aansluittechniek

De aansluiting van ronde connectoren beschrijft hoe de geleidende elementen van de kabel passen op de elektrische contacten in de stekker, het stopcontact of de koppeling. Er bestaan verschillende soorten verbindingen, waarvan solderen, schroeven en krimpen de belangrijkste zijn.

Montage

Ronde connectoren kunnen worden ontworpen om te worden gemonteerd aan een uiteinde van een kabel, in een paneel, op een gedrukte schakeling of op een ander ingangspunt. 

Nominale spanning en nominale stroom

De nominale spanning en stroom beschrijven het typische energieniveau waarvoor de connector is ontworpen. De spanning en stroomsterkte worden bepaald door de grootte en het type van de gebruikte contacten. Lage stroom- en spanningswaarden komen vaak voor bij sensoren en signalen in de elektronica. Voor de voeding van apparaten bepaalt de gebruikelijke belasting de nominale spanning en de nominale stroom. De stroomsterkte beschrijft de stroomsterkte, gemeten in ampère. De stroomcapaciteit van connectoren ligt gewoonlijk tussen 1 en 150 ampère. De spanning wordt aangegeven in volt; typische nominale waarden zijn 60, 125, 250 en 600 volt.

Kabeldoorsnede

De kabeldiameter verwijst naar de draaddikte waarvoor de connector is ontworpen. Het wordt gewoonlijk gespecificeerd met een minimum en een maximum, waarbij de maximumdraaddikte vaak tweemaal zo groot is als het minimum.



FAQ – veelgestelde vragen over ronde connectoren

Wat zijn M12 stroomconnectoren?

Deze connectoren zijn gecodeerd om verwisseling met signaalconnectoren en connectoren met verschillende spanningen te voorkomen. M12-stroomconnectoren bieden een robuuste, waterdichte verbinding voor hoog vermogen AC- en DC-spanningen. In de regel biedt de handel deze connectoren aan met PCB-stekkers, kabelstekkers en single-ended kabels.

Wat wordt bedoeld met DIN-connectoren?

DIN-connectoren zijn connectoren die eind jaren vijftig populair werden. Alle ronde connectoren in deze familie hebben een metalen afscherming met een diameter van 13 millimeter en een inkeping die de oriëntatie voor paring beperkt. Er zijn een aantal connectoren van dezelfde vorm die alleen verschillen in de configuratie van de pennen en gestandaardiseerd zijn.

Oorspronkelijk was de connectorfamilie door DIN gestandaardiseerd voor analoge audiosignalen. Sommige van deze connectoren werden echter ook gebruikt voor analoge videotoepassingen, voor voedingsaansluitingen en voor digitale interfaces zoals MIDI of PC-toetsenborden.