bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over instantcamera's

  • Oud idee in een nieuw jasje

  • Instant camera fabrikant

  • Printers en printmaterialen

  • Selectiecriteria voor de aankoop

  • FAQ - veelgestelde vragen over instantcamera's

Oud idee in een nieuw jasje

Instant kleurenfoto's bestaan al heel lang, sinds het begin van de jaren zestig. De Amerikaanse natuurkundige Edwin Herbert Land bood destijds met zijn Polaroid-technologie een echt alternatief voor klassieke kleurenfilms. De filmontwikkeling en de tijdrovende productie van fotoprints waren ineens niet meer nodig, de voltooide foto kon binnen enkele minuten na het maken van de foto in uw handen worden gehouden.

Instantcamera's

Sinds de komst van digitale camera's halverwege de jaren negentig zijn instant-foto's echter steeds meer vergeten. Ook de prijsontwikkeling voor conventionele fotoafdrukken droeg hieraan bij. Hoe beter de kwaliteit van puur digitale foto's, hoe minder mensen op film 'snauwden' - en zeker niet op duur instant fotomateriaal.

Sinds enkele jaren wenden steeds meer mensen zich tot instantcamera's. Ze waren en worden als chic beschouwd en geven foto's terug wat verloren is gegaan door de inflatoire productie van pure geheugenbeelden: de waardering van een foto. Omdat elke foto gemaakt met een instant camera geld kost. Spontaan snappen komt minder vaak voor, eerder wordt voor een opname gecontroleerd of de financiële inspanning het überhaupt waard is. Resultaat: Directe foto's zijn meestal veel zorgvuldiger samengesteld en tonen eigenlijk alleen scènes die bedoeld zijn om later te bekijken.

Instant camera fabrikant

Polaroid                                                                                                                                      

Polaroid blijft de markt bepalen met zijn instantcamera's. Zowel camera's met een opnamechip als met een klassieke opnamefunctie direct op het instant fotomateriaal worden aangeboden. Voordeel van de digitale versies: het zijn hybride modellen, dus combineer de voordelen van een digitale camera zoals hoge resolutie, weergave en gegevensopslag met het direct printen van foto's op speciaal papier. Het proces genaamd ZINK (from "zero ink") werkt volledig zonder emulsies of inkten te ontwikkelen. Het fotopapier bestaat uit drie emulsielagen van op elkaar gestapelde kristallen. Deze bevatten de subtractieve primaire kleuren cyaan, magenta en geel. De kleuren van de foto ontstaan in de oorspronkelijk witte kristallen door elektrische impulsen met verschillende temperaturen en belichtingstijden.

Fujifilm camera

Fujifilm

Het Japanse bedrijf biedt naast pure instantcamera's ook hybride modellen aan. De features (en ook de winkelprijzen) zijn vergelijkbaar met die van de Polaroid camera's. Technologisch is het instant-fotoproces van Fujifilm gebaseerd op een principe dat vergelijkbaar is met het klassieke Polaroid-proces: het hele ontwikkelingsproces met negatief en positief is geïntegreerd in één beeldeenheid. Na blootstelling door het duidelijke positieve, wordt de ontwikkeling geïnitieerd door chemicaliën te verdelen tussen het positieve en het negatieve. Kleurstoffen worden in het positieve getransporteerd.

Kodak

Na een lange tijd heeft Kodak ook weer een instant camera in de aanbieding. De relatief goedkope modellen (<100 euro) genaamd "Printomatic" hebben een opname-chip met 10 megapixel resolutie, een ingebouwde flitser en een slot voor microSD-kaarten. De afbeeldingen worden gegenereerd met behulp van het ZINK-proces dat is ontwikkeld door Polaroid.

Printers en printmaterialenPrinters

Naast instantcamera's bieden zowel Polaroid als Fujifilm printers voor instant foto's. Hiermee is het mogelijk om op elk moment in hybride camera's opgeslagen foto's in elke gewenste hoeveelheid af te drukken. Hiermee wordt het grote nadeel van eerdere instantcamera's weggenomen: foto's bestaan niet meer alleen als unieke kopieën, maar kunnen zonder veel moeite worden gereproduceerd.

Het bedrijf Kodak is ook op de markt vertegenwoordigd met printers voor instant foto's. Hun apparaten werken echter niet met het ZINK-proces van Polaroid of het Fujifilm-proces, maar volgens thermische sublimatietechnologie: de printer drukt het warmtegevoelige fotopapier in drie passages af, waarbij de kleurpigmenten voor cyaan, magenta en geel worden geactiveerd.

Selectiecriteria voor de aankoop

Een instant camera is iets speciaals en is qua beeldkwaliteit niet te vergelijken met puur digitale camera's. Maar je hebt de voltooide foto meteen in je hand. Wil je alleen af en toe instant foto's maken, bijvoorbeeld op een feestje, dan zijn goedkope modellen zonder intern geheugen en uitgekiende opties geschikt. Als de camera echter wordt gebruikt voor vakantiefoto's, zijn hybride modellen veel geschikter. Omdat ze alle opnames bewaren voor later gebruik, speelt u altijd aan de veilige kant.

FAQ - veelgestelde vragen over instantcamera's

FAQ

Hoe lang duurt het om de instantfoto's te ontwikkelen?

De ontwikkeltijd is afhankelijk van de omgevingstemperatuur, al zijn Polaroid-camera's hier minder gevoelig voor. Meestal ontwikkelt de foto zich binnen vijf minuten of minder bij kamertemperatuur.

Hoe gevoelig is het fotopapier voor licht?

Zowel Polaroid als Fujifilm werken met een lichtgevoeligheid van 800 ISO. Dit betekent dat matige opnames mogelijk zijn, zelfs onder ongunstige lichtomstandigheden. Daarnaast hebben veel instantcamera's een ingebouwde flitser die automatisch wordt geactiveerd als er te weinig licht is.

Zijn er camera's met een zelfontspanner?

Ja, maar niet alle camera's hebben deze functie. Wil je vaker selfiegroepsfoto's maken, dan moet je op een ingebouwde zelfontspanner letten.

Onze praktische tip

Veel instantcamera's hebben een ingebouwde lithium-ionbatterij, die helaas vaak leeg raakt wanneer de camera het meest nodig is. Wie elke opnamesituatie wil aankunnen, kiest voor een camera die kan worden gebruikt met oplaadbare of alkalinebatterijen.