JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Achteruitrijcamera's
Voorkom parkeerschade en ongelukken

 

Parkeerhulp en achteruitrijcamera

Voorkom parkeerschade en ongelukken met een achteruitrijcamera

Het kan iedereen overkomen, parkeerschade. Een over het hoofd gezien paaltje, een parkeerplek waar je toch van zou zweren dat het zou passen of domweg een muurtje. Een ongeluk zit in een klein hoekje. De nieuwste auto’s zijn vaak al uitgerust met parkeerhulpen zoals sensoren of camera’s, maar in feite kun je elke auto upgraden met parkeerhulpen!Met een kant-en-klare set kun jij als echte tekkie jouw auto in één middag upgraden met een camera en monitor. Lastige installatie? Helemaal niet! Lees hier hoe je dit moet installeren.

Achteruitrijcamera of parkeersensoren

Als je op zoek bent naar een achteruitrijcamerasysteem, heb je vast en zeker de optie parkeersensoren overwogen. In tegenstelling tot een achteruitrijcamera heb je geen volledig beeld van wat er achter de auto gebeurt. Je wordt middels een akoestisch en/of optisch signaal op de parkeerruimte om je heen gewezen. Parkeersensoren zijn een stuk voordeliger en discreter in te bouwen. En over het algemeen kun je parkeersensoren het beste gebruiken bij normale auto’s.Maar wat zijn de voor en nadelen van een achteruitrijcamera en parkeersensoren?  We hebben ze hieronder opgesomd.

  Parkeersensoren Achteruitrijcamera
Kosten ++ +
Eenvoudige installatie ++ ++
Geschikt voor auto ++ +
Geschikt voor camper / bus + ++
Geschikt voor caravan - ++
Onopvallend ++ +
Draadloos signaal + ++

Installeer een achteruitrijcamera

De installatie van een achteruitrijcamera is erg eenvoudig, wij hebben dit getest met bestnr. 856433. Eigenlijk is het enige waar je goed op moet letten de montage en de aansluiting van de camera.

Stap 1: de camera monteren Monteer de camera met behulp van de montagebracket en de meegeleverde schroeven. De camera kan draaien op de bracket wat zorgt voor een eenvoudige installatie. Let bij de installatie wel goed op dat je de plus (rode kabel) moet aansluiten op de kabel van de achteruitrijverlichting. Om te kijken welke kabel de juiste is, zet je alle verlichting uit en de auto in z’n achteruit. Meet nu met een multimeter welk contactpunt stroom krijgt en verbindt de kabel met deze kabel. Een eenvoudige en goede manier om de kabels te verbinden is door dit te doen middels eenkabel-snelverbinder. De min (zwarte kabel)sluit je aan op de massa. Een goede plek hiervoor is een schroef die in de carrosserie gaat.

Stap 2: het beeldscherm plaatsen Het beeldscherm is eenvoudig te plaatsen middels de meegeleverde zuignaphouder en de installatie is plug-and-play. Sluit de 12V-plug kabel aan op de voedingskabel van het beeldscherm, plug de stekker in de sigarettenaanstekerplug van de auto en zet het beeldscherm aan. Als de auto in z’n achteruit gaat, herkent het beeldscherm direct de camera en zal dan ook gaan werken. Door op de knop menu te drukken, kun je een aantal dingen instellen zoals het spiegelen van het beeld (handig bij een montage ondersteboven). De aansluitkabel van het beeldscherm beschikt ook over cinch-bussen zodat je er evt. een DVD-speler op aan kunt sluiten.

Het beeldscherm kun je uiteraard ook goed wegwerken. Door een houder bijv. vast te monteren op het dashboard, kun je het beeldscherm hier vast op zetten. Met de meegeleverde plus-/min-kabel heb je een alternatieve voedingsbron t.o.v. de sigarettenaanstekerplug. Deze kabel kun je aansluiten op de accu en wegwerken voor een mooi en strak resultaat.

Een extra camera installeren

Als je een caravan, camper of ander groot voertuig hebt, is het makkelijk als je meerdere camera’s hebt zodat je alle hoeken goed kunt zien. Gelukkig beschikken de meeste beeldschermen over meerdere ingangen. Zo kun je met een extra camera een volledig beeld krijgen. Ideaal om parkeerschade te voorkomen.