bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Met een LiPo balancer board houdt u uw LiPo batterijen in topvorm

Om LiPo batterijen optimaal te gebruiken en te onderhouden, moet u ze balanceren in een LiPo balancer board. LiPo batterijen balanceren betekent dat u alle cellen in een pack oplaadt tot dezelfde spanning. Dat is noodzakelijk omdat het bijna onmogelijk is om bij de fabricage cellen met exact dezelfde inwendige weerstandswaarden te produceren.

Lithium Polymeer batterijen (of LiPo) hebben vele voordelen en zijn zonder meer een enorme technologische vooruitgang in de wereld van de batterijen. U gebruikt deze accu's voor modelbouwprojecten of modelauto’s. Het is wel belangrijk om LiPo batterijen goed toe te passen en correct te balanceren in een LiPo balancer board.

Hoe vermijdt u een verschil in spanning en gebruikt u een LiPo balancer board?

Gebruikt u LiPo batterijen zonder LiPo balancer board, dan leidt dit tot een minimaal verschil in de spanning. Uiteindelijk zal de ene cel hierdoor meer belast worden dan de andere. Dit fenomeen zal alleen maar erger worden tijdens het opladen en ontladen. Het leidt immers tot cellen die in het ene geval te veel zijn opgeladen en in het andere geval te veel zijn ontladen. Het resultaat kunt u al raden. Deze onevenwichtige verdeling zonder LiPo balancer board leidt tot een vorm van onherstelbare schade waardoor uw LiPo accu’s stuk gaan.

Om dit verschijnsel te vermijden, brengt u met een LiPo balancer board de belasting in evenwicht en schakelt u de spanning gelijk. Er is hoe dan ook altijd een minimale tolerantie toegestaan die ligt tussen de 0,05 volt tot 0,1 volt. Zelfs met een goed LiPo balancer board kunt u dit niet vermijden.

Een LiPo balancer board is dus onmisbaar om uw LiPo batterijen in topvorm te houden. Om uw batterij op te laden, moet u hierbij de voedingsstekker maar ook de balanceerstekker aansluiten.

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van LiPo-batterijen en een LiPo balancer board

LiPo batterijen zijn licht en laden snel op, maar houd zeker rekening met een aantal voorzorgsmaatregelen als u een LiPo balancer board gebruikt:

  • Laat de batterijen tussen elke laad-/ontlaadbeurt gedurende 15 tot 60 minuten afkoelen.
  • Houd de laadstroom op een maximum van 1C tot 3C. 1C staat hierbij voor 1 maal de capaciteit. U moet tijdens het laden soms het maximum van 3C bereiken, maar zeker niet te veel.
  • Kies een batterij met een ontladingscapaciteit (in C) die overeenkomt met uw gebruik.
  • Als u een batterij laat vallen, inspecteer deze dan op gaten of beschadigingen. Als dit het geval is, dan is het beter deze niet meer te gebruiken en naar een specialist te brengen.

LiPo batterijen zijn elektrochemische accu’s met elektrolyt in de vorm van een gel

LiPo-batterijen zijn elektrochemische accu's waarvan de reactie is gebaseerd op lithium; niet in de ionische toestand (bij Li-Ion) maar in de polymeertoestand (de elektrolyt is in de vorm van een gel), waardoor zij veel veiliger zijn dan hun neef Li-Ion. In vergelijking met de Ni-Mh-batterijen zijn de voordelen eveneens talrijk:

  • Ze zijn licht. LiPo batterijen hebben geen metalen behuizing.
  • U kunt ze snel opladen. Bij Ni-Mh-batterijen is het aangeraden een laadintensiteit te gebruiken die gelijk is aan de capaciteit, wat voor een batterij van 4000 mAh een maximale laadintensiteit van 4 A/uur oplevert.
  • Uit onderzoek blijkt dat LiPo-batterijen tot vijf maal met hun capaciteit kunnen worden opgeladen (een batterij van 4000 mAh kan dus in principe met 20 ampère/uur worden opgeladen. U moet zich er echter van bewust zijn dat dit de levensduur van uw batterij verkort. Daarom is het raadzaam niet boven 3C op te laden en idealiter op 1C. Niets houdt u tegen om af en toe op te laden bij 2 of 3C, maar u moet vaak opladen bij 1C.

Grote keuze voor uw nieuwe LiPo balancer board bij Conrad

Bij Conrad geniet u van een grote keuze LiPo balancer boards en andere accessoires voor uw LiPo-batterijen. Deze zijn van bekende merken zoals Voltcraft of ons eigen merk Conrad. Voltcraft LiPo accu's zijn geschikt voor twee tot zes cellen. U combineert ze desgewenst met een passende verlengkabel. Bij Conrad hebben we een passie voor elektronica en leuke projecten. Als u vragen heeft over een LiPo Balancer board, dan contacteert u ons en we helpen u verder met uw vraag.