bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Waar worden MicroSD kaarten voor gebruikt?

Micro SD kaarten zijn langzaam maar zeker de klassieke SD kaart aan het inhalen. Of het nu in smartphones, MP3-spelerstablets of zelfs in spelconsoles en action cams zit - de geheugenkaarten die door het bedrijf SanDisk zijn ontwikkeld, worden in veel apparaten gebruikt. De kleine kaarten zijn niet alleen uiterst robuust, maar ook ongevoelig voor schokken, waardoor ze perfect zijn voor gebruik in mobiele toestellen. Met opslagcapaciteiten tot 1000 GB maken de compacte geheugenkaarten in veel gevallen zelfs een conventionele harde schijf overbodig en zijn ze nog eens aanzienlijk kleiner dan een USB-stick. Ze bieden voldoende ruimte voor het opnemen van full HD-video's en stellen u in staat om uw volledige muziekcollectie altijd en overal bij u te hebben op uw smartphone.

Structuur van een geheugenkaart in microSD-formaat

Terwijl een normale SD-kaart ongeveer 32 x 24 x 2,1 mm meet, zijn de afmetingen van een SDHC- of micro SD-geheugenkaart veel kleiner, namelijk slechts 11 x 15 x 0,7 mm. In de compacte behuizing bevindt zich de controller en een geheugenchip die, afhankelijk van het model, tot 1000 GB gegevens kan bevatten (b.v. SanDisk Extreme PRO R170/W90). Terwijl SD-kaarten een schrijfbeveiligingsfunctie hebben die via een schuifregelaar kan worden geactiveerd, is deze functie niet aanwezig op microSDHC-geheugen vanwege het kleine formaat. De functie kan echter nog steeds worden gebruikt met een SD-adapter.

Hoe werkt flashgeheugen?

In tegenstelling tot een normale harde schijf, hebben geheugenkaarten geen bewegende delen. Daarom worden geen roterende magnetische schijven gebruikt om informatie op te slaan, maar een zogenaamd flash-geheugen. Dit is een niet-vluchtige geheugenchip die informatie opslaat in de vorm van elektrische ladingen. Het gebruik van flash-geheugen maakt geheugenkaarten bestand tegen trillingen en tenslotte zijn het deze geheugencomponenten die de kleine vormfactoren van SD of microSD mogelijk maken. Bovendien kunnen moderne microSDHC- en microSDXC-flashgeheugenkaarten, zoals de SanDisk-kaarten van de Ultra-serie, overdrachtsnelheden bereiken die aanzienlijk hoger zijn dan die van een conventionele harde schijf.

Capaciteitsklassen van microSD-kaarten

De SD Association geeft licenties voor microSD-kaarten volgens drie capaciteitsklassen: Voor microSD (Secure Digital Standard) ligt het beschikbare geheugen tussen 8 MB en 2 GB, met gebruikmaking van het FAT16-bestandssysteem. Voor microSDHC (Standard Secure Digital High Capacity) ligt de capaciteit reeds tussen 4 GB en 32 GB. Vanwege de grotere opslagcapaciteit wordt het FAT32-bestandssysteem gebruikt. De nieuwste versie wordt microSDXC (Secure Digital Extended Capacity) genoemd en kan tussen 64 GB en 1000 GB (theoretisch is een maximum van 2000 GB mogelijk) aan gegevens opslaan. De verdere toename van de opslagcapaciteit maakt het noodzakelijk over te schakelen op het exFAT-bestandssysteem.

MicroSD snelheidsklassen

Zoals gebruikelijk is bij normale SD-kaarten, is ook microSD verdeeld in verschillende snelheidsklassen. Opdat een toestel de snellere geheugenkaarten kan gebruiken, is het ook noodzakelijk dat de overeenkomstige SD-busmodus wordt ondersteund. De laagste snelheidsklasse is klasse 2, waar de minimale schrijfsnelheid slechts 2 Mb/s bedraagt en de SD-busmodus met normale snelheid wordt gebruikt. Klasse 4 gebruikt ook de normale snelheidsmodus, maar de schrijfsnelheid is nu verdubbeld tot 4 Mb/s. De minimale schrijfsnelheid is 2 Mb/s. Geheugenkaarten met de snelheidsklasse klasse 6 kunnen gegevens schrijven met ten minste 6 Mb/s en ook de normale snelheidsmodus gebruiken. Kaarten met snelheidsklasse 10 vereisen een apparaat dat de hogesnelheidsmodus ondersteunt. De schrijfsnelheid van dergelijke geheugenkaarten bedraagt ten minste 10 Mb/s. Met de nieuwste microSD-geheugenkaarten zijn de UHS-snelheidsklassen UHS Klasse 1 en UHS Klasse 2 geïntroduceerd. Terwijl de snelheid van UHS-klasse 2 minimaal 10 Mb/s is, is de snelheid van een UHS-klasse 3 geheugenkaart minimaal 30 Mb/s. Om de volledige snelheid te kunnen gebruiken, vereisen beide standaarden een eindapparaat dat de UHS-I of UHS-II modus aankan.

SD-adapter en USB-adapter voor microSD-kaarten

Het grote voordeel van microSD zijn de compacte afmetingen van de geheugenkaarten. Voor een dergelijke kaart is echter een geschikte lezer nodig. Hoewel het gebruik van geheugenkaarten in microSD-formaat geen probleem is voor smartphones, tablet-pc's en veel camera's, is het vaak niet mogelijk om ze te gebruiken op een computer of laptop zonder een geschikte adapter. Als uw computer een SD-kaartsleuf heeft, kan een kaart in microSD-formaat gewoon worden gebruikt met een SD-adapter. Een dergelijke adapter heeft de afmetingen van een normale SD-kaart en kan plaats bieden aan een microSD-kaart. Veel fabrikanten leveren al zo'n adapter af fabriek bij hun kaarten. Maar wat doet u als uw computer geen ingebouwde kaartlezer heeft? In zo'n geval kunt u terugvallen op een speciale adapter die gewoon in een vrije USB-poort wordt gestoken. Eigenlijk is dit niet zomaar een adapter, maar een USB kaartlezer.

Waar moet u op letten als u een MicroSD kaart koopt?

Let er bij de aanschaf op dat het apparaat waarmee u de geheugenkaart wilt gebruiken, de overeenkomstige opslagcapaciteit aankan. Vooral oudere toestellen hebben vaak problemen met microSDHC-geheugenmedia die groter zijn dan 64 GB. Als uw apparaat overeenkomstige micro SD-kaarten ondersteunt, moet u op zijn minst gaan voor een kaart met 64 GB opslagcapaciteit, zoals de SanDisk Ultra R48. Kleine kaarten kosten niet veel minder, dus het prijsvoordeel is het vermelden niet waard.  

De capaciteitsklasse kan ook problemen veroorzaken, vooral bij oudere hosts: Een toestel dat standaard SD-geheugenkaarten ondersteunt, is niet compatibel met microSDHC- of microSDXC-kaarten. Anderzijds kunnen kaarten volgens de microSDHC- en microSD-norm worden gebruikt met een SDHC-host. Als u daarentegen een toestel hebt dat compatibel is met micro-SDXC-geheugenkaarten, kan het ook microSDHC- en microSD-kaarten beheren. Er is dus altijd achterwaartse compatibiliteit.

Er zij ook op gewezen dat microSDHC-kaarten die met de nieuwe UHS-bus werken (d.w.z. UHS-I en UHS-II) alleen compatibel zijn met apparaten die deze bus ook ondersteunen. Als bijvoorbeeld een UHS-I opslagmedium wordt gebruikt in een apparaat dat de UHS-bus niet ondersteunt, zal het alleen werken met de standaardbus en de bijbehorende langzamere snelheidsklasse in plaats van de snelle UHS-snelheidsklasse. Als u een microSDXC- of microSDHC-kaart vanaf uw computer wilt gebruiken, moet u ervoor zorgen dat een SD-adapter bij de aankoop is inbegrepen. Met een adapter kunt u een microSDXC-geheugenkaart gewoon in een SD-kaartsleuf plaatsen en gebruiken zoals u gewend bent. 

Als u een geheugenkaart nodig hebt voor video-opnamen, moet u letten op de zogenaamde Video Speed Class of kortweg V-klasse. De corresponderende micro SD-kaarten zijn speciaal ontwikkeld voor video-opnamen en garanderen u een minimale prestatie die niet onderdoet. Hierdoor kunt u ongestoord in Full HD of zelfs 8K opnemen. Micro SD-kaarten zijn verkrijgbaar die voldoen aan de volgende V-klassen: V6 garandeert u een minimum prestatie van 6 Mb/s, V10 is 10 Mb/s en V30 biedt ten minste 30 Mb/s. Met een gegarandeerde 60 Mb/s, is V60 twee keer zo snel. De huidige topmerken V90 met een gegarandeerde prestatie van 90 Mb/s.

FAQ meestgestelde vragen over Micro SD kaarten

Zijn er bijzonder aan te bevelen geheugenkaarten in microSD-formaat?

Er is een ruime keuze aan SDXC- en SDHC-kaarten, bijzonder aan te bevelen zijn onder meer de SDHC- en SDXC-geheugenkaarten (bijvoorbeeld de 64 GB-versie SDSQUAR-064G-GN6MA) van de en EVO Plus-kaarten (tot 512 GB). Voor video-opnamen zijn de SanDisk Extreme PRO microSDXC geheugenkaarten, die verkrijgbaar zijn met capaciteiten van 32 GB tot 1000 GB, bijzonder geschikt. Als algemene regel geldt: koop alleen micro-SDHC- of micro-SDXC-geheugenkaarten. 

Wat houdt de UHS-specificatie in?

De UHS-norm is onderverdeeld in UHS-I en UHS-II. De specificatie van de UHS-klasse geeft alleen informatie over de mogelijke bussnelheid die met compatibele eindapparatuur mogelijk is. UHS-I haalt een snelheid van 104 Mb/s, terwijl UHS-II tot 312 Mb/s reikt. De waarde zegt echter niets over de mogelijke bussnelheid. De waarde zegt echter niets over de mogelijke schrijfsnelheid. UHS-I- en UHS-II-kaarten zijn compatibel met SD- en SDHC-apparaten.

Wie heeft het Micro SD formaat uitgevonden?

Micro SD is eigenlijk ontwikkeld door het bedrijf SanDisk onder de naam T-Flash. Pas in 2005 kregen de kleine geheugenkaartjes de naam Micro-SD. Met de producten van de Ultra en Extreme PRO series is SanDisk nu een van de toonaangevende fabrikanten van geheugenkaarten.