JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Luchtcompressor
Tal van mogelijkheden

Meer info

 

Luchtcompressor | Informeer u hier over de mogelijkheden

Bent u op zoek naar een goede luchtcompressor, maar weet u niet goed waar te beginnen en waar u allemaal op moet letten? De keuze voor de beste compressor is er inderdaad geen eenvoudige, juist omdat een dergelijk systeem zoveel toepassingsmogelijkheden heeft en het aanbod zo uitgebreid is.

De volgende factoren kunnen u echter helpen om snel de beste keuze te maken, zodat
het geen weggegooid geld is!

Hoe werkt een luchtcompressor?

Eerst en vooral is de toepassing van de compressor van groot belang als u een keuze wilt maken. Een luchtcompressor zuigt lucht op en perst dit zo hard samen, waardoor het gebruikt kan worden om allerhande apparaten mee aan te drijven.

Welke toestellen u ermee wilt gaan aandrijven is dan ook de belangrijkste vraag. Niet elk type compressor is immers geschikt om een bepaald apparaat aan te drijven, aangezien er grote verschillen zijn op het vlak van maximale luchtdruk, ketelmaat, enzovoort.

Enkele taken die met een luchtcompressor uitgevoerd kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

1. (Auto)banden oppompen (bandenvulpistool)
2. Verf spuiten (verfspuit)
3. Spijkers schieten (tacker)
4. Slijpen (slijpmachine)
5. Boren (boormachine)

Zoals u ziet heeft elke opdracht een ander toestel nodig, en dat is van groot belang bij de keuze voor een luchtcompressor. U goed informeren is dan ook essentieel om geen miskoop te begaan!

Welke luchtcompressor heeft u nodig?

Ten tweede is het ook belangrijk te weten hoe intensief u de compressor wilt gaan gebruiken. Gaat het om een sporadisch gebruik voor korte werkjes, of bent u van plan er haast elke dag urenlang mee te werken?

Hoe vaker u het toestel wil gebruiken, hoe groter de ketelinhoud moet zijn. Hoe groter deze immers is, hoe langer het duur voor de minimumdruk optreedt en de motor begint te draaien om deze ketel weer bij te vullen.

Bij sommige toepassingen, waaronder verfspuiten, is een constante druk belangrijk, en als u een kleine ketel kiest (van 5 of 6 liter), dan zal de druk na enige tijd veel minder worden. Het gevolg is dat de compressor niet langer de kracht heeft om het toestel aan te drijven.

Bij verfspuiten betekent dit bijvoorbeeld een slordig verfresultaat omdat de compressor niet gelijkmatig functioneert. Het voordeel van een kleine ketel is echter wel dat het toestel lichter is, maar voor zwaardere werken kiest u toch best voor een type met een
ketel van 24, 50 of 100 liter.

Accessoires voor de compressor

Ook niet onbelangrijk bij de aankoop van een compressor is natuurlijk de accessoires die het gebruik ervan mogelijk maken. De compressor op zich heeft immers weinig zin. Welk luchtgereedschap gaat u kiezen? Wilt u autobanden kunnen oppompen, dan is een bandenvulpistool een logische keuze. Voor het los- en vastdraaien van moeren is een ratelsleutel dan weer perfect, terwijl een beitelhamer gebruikt wordt voor breek- en hakwerkzaamheden.

Belangrijke zaken bij een compressor

Naast bovenstaande factoren zijn er echter nog wat zaken waar u het beste op kunt letten bij de aankoop van een compressor.

Zo is er het aanzuigvermogen: hoe hoger dit is (weergegeven in liter per minuut), hoe sneller de tank aangevuld kan worden en lucht wordt afgeven. Daarbij is ook de kracht van de compressor van groot belang: hoe sterker deze is, hoe meer toestellen u ermee kunt aandrijven en hoe beter deze zullen werken.

De luchtdruk van een compressor wordt weergegeven in BAR, en zo kunt u dus precies te weten komen hoeveel vermogen het apparaat geeft. Dat is immers van groot belang als u het beste uit de compressor wil halen voor uw situatie!

Naar boven