bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is een lijmpistool?

Lijmpistolen zijn onmisbaar geworden in werkplaatsen, hobbykelders en huishoudens. Ze kunnen worden gebruikt om zware verbindingen te maken zonder veel moeite. Daartoe wordt een synthetische smeltlijm in patroonvorm in het lijmpistool verwarmd tot hij als een dikke hete lijm uit de voorkant van het mondstuk komt. Vervolgens wordt de lijm op het lijmoppervlak aangebracht en worden de te lijmen delen samengevoegd. Na een paar minuten is de hete lijm afgekoeld tot kamertemperatuur. De gelijmde delen zijn nu stevig aan elkaar verbonden met een viscoplastische lijmnaad. Dankzij deze verlijmingstechniek kunnen zelfs moeilijk te combineren materialen, zoals hout, glas, metaal, kunststof of steen, zonder problemen aan elkaar worden gelijmd. Zelfs natuurlijke materialen zoals dennenappels, twijgen of riet kunnen worden gelijmd.

Welke soorten lijmpistolen zijn er?

 Lijmpistolen zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen. Het ontwerp en de functies zijn echter bij alle toestellen vrijwel gelijk.

  • Lijmpistolen voor hobbydoeleinden
    Als u slechts af en toe iets moet lijmen, kunt u met een gerust hart vertrouwen op een goedkoop lijmpistool. Deze pistolen hebben een iets langere opwarmtijd en een lagere lijmdoorvoer als gevolg van het lagere verwarmingsvermogen. Voor privé-gebruik is dit echter niet erg belangrijk. In ieder geval is het belangrijk een goed functionerende standaard te hebben, zodat het lijmpistool tijdens de lijmpauzes goed kan worden geparkeerd. Aangezien het mondstuk van de lijm tijdens het opwarmen zeer heet wordt, is het belangrijk dat het niet in contact komt met lichaamsdelen, het tafelblad of andere voorwerpen.
  • Lijmpennen
    Lijmpennen, ook hete lijmsticks genoemd, verschillen van conventionele hete lijmpistolen door hun vorm. Zij zijn ook iets lichter en dus gemakkelijker te hanteren. Hete lijmpennen worden bij voorkeur gebruikt voor het lijmen van kleinere onderdelen, aangezien zij bij voorkeur zijn uitgerust met een zeer fijn lijmmondstuk. Hun lijmprestaties zijn echter vaak wat minder dan die van hete lijmpistolen. In de meeste gevallen wordt de stroomvoorziening verzorgd door een oplaadbare batterij.
  • Industriële lijmpistolen
    Deze hetelijmpistolen worden bijvoorbeeld gebruikt in de elektrotechnische, de meubel- en de automobielindustrie, alsook bij de productie van verpakkingen. De professionele apparaten hebben krachtige verwarmingselementen met temperatuurregeling en daardoor zeer korte opwarmtijden. Bovendien kan een deel van de sproeiers worden vervangen. Dit maakt het mogelijk verschillende kleefstoffen te gebruiken, afhankelijk van het doel. Speciale pneumatische lijmpistolen zijn niet beperkt tot het gebruik van lijmsticks, maar kunnen de smeltlijm ook in tanks in de vorm van blokken of granulaten houden. Deze speciale pistolen kunnen ook worden gebruikt om grote oppervlakken te verlijmen indien nodig.

Hoe werkt een lijmpistool?

Funktionselemente einer HeißklebepistoleDe oplosmiddelvrije lijm (4) wordt als een langwerpige cilinder of lijmpatroon of lijmstaafje in de achterkant van het hete lijmpistool geplaatst. Afhankelijk van de uitvoering van het lijmpistool zijn lijmsticks met een diameter van 7 mm of 11 mm nodig. Een automatische toevoer (3) wordt in werking gesteld via een trekker (7), die de lijmcilinder naar voren in de verwarmingskamer (2) drukt. In de verwarmingskamer wordt de hete lijm vloeibaar gemaakt en komt aan de voorkant uit het mondstuk (1). De hoeveelheid lijm die tevoorschijn komt, wordt bepaald door de kracht van de verwarmingskamer en de hoeveelheid kracht die wordt gebruikt om de lijmstift vooruit te brengen. Sommige lijmpistolen hebben een extra verwarmingselement (8) ingebouwd voor snelle opwarming. Een elektronische regeleenheid (5) zorgt ervoor dat bij sommige modellen de juiste smelttemperatuur wordt gehandhaafd. De stroomvoorziening (6) van het verwarmingselement geschiedt ofwel via een 230 V netaansluitkabel, ofwel draadloos via een oplaadbare accu.

Hoe werken lijmpennen?

Intussen worden de zogenaamde lijmpennen op batterijen steeds populairder voor kleine en fijne lijmklusjes. De lijmstiften werken volgens hetzelfde principe als de lijmpistolen, maar hebben een iets ander mechanisme voor de lijmtoevoer. Sommige hulpmiddelen hebben kleefkamers waarin slechts 2 cm lange kleefpatronen worden ingebracht. De stroomvoorziening wordt verzorgd door geïntegreerde oplaadbare batterijen, waardoor het mogelijk is draadloos te werken zonder stopcontact.

Wat zijn lage temperatuur lijmpistolen?

Met conventionele hete lijmpistolen ligt de maximale smelttemperatuur tussen 150°C en meer dan 200°C. Het verlijmen van temperatuurgevoelige materialen zoals Styropor® of zacht PVC is daarom problematisch. Het te verlijmen materiaal wordt gemakkelijk aangetast door de hoge temperatuur.Maar het is ook problematisch wanneer kinderen en jongeren op school met zeer hete lijm moeten werken. Daarom zijn er lijmpistolen ontwikkeld die werken met een smelttemperatuur van 90 graden Celsius en hoger. Dit betekent dat zelfs temperatuurgevoelige materialen gemakkelijk kunnen worden gelijmd en dat het risico op verbranding niet zo groot is. Er moet echter op worden gelet dat de lijmsticks ook zijn ontworpen voor lage temperaturen en niet voor hoge temperaturen.

Wanneer worden hete lijmpistolen gebruikt?

Hoewel hete lijm kan worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan materialen probleemloos samen te voegen, is hij toch niet geschikt voor alle lijmtaken. Als gebroken stukken hout of porselein bijvoorbeeld weer aan elkaar moeten worden gelijmd, zijn lijmen met een dunne lijmlaag vaak geschikter. Vooral als de fragmenten naadloos in elkaar passen op de punten van scheiding. Als de te lijmen delen echter niet naadloos op elkaar passen, is hete lijm de betere keuze. Dit komt omdat de openingen op het hechtingspunt prachtig kunnen worden opgevuld met lijmbruggen. De lijm kan in dotten of rupsen worden aangebracht. Afhankelijk van de gebruikte hotmeltlijm kan de lijmverbinding viscoplastisch of vast zijn. Om de lijmverbinding optisch onopvallend te maken, zijn de lijmsticks verkrijgbaar in verschillende kleuren of ook in een transparante versie.

Hoe worden lijmpistolen gebruikt?

Om ervoor te zorgen dat de hete lijm een stevige verbinding vormt met het oppervlak van het werkstuk, moet dit schoon, stof- en vetvrij zijn. Nadat de hete lijm aan één kant is aangebracht, worden de te lijmen delen onmiddellijk samengevoegd. De lijm moet nog steeds erg heet zijn voor dit! Werkstukken met een hoog warmtegeleidingsvermogen moeten worden voorverwarmd, zodat de lijm niet te snel afkoelt vóór het verbinden. Indien nodig kan nog warme lijm worden aangebracht op open kieren of scheuren, indien deze na het lijmen nog van buitenaf toegankelijk zijn. Nadat de lijm is afgekoeld, is hij uitgehard en kan de gelijmde verbinding worden belast.

Waar moet u op letten bij het kopen van een lijmpistool?

Om het beste lijmpistool voor uw doeleinden te vinden, moet u rekening houden met de volgende punten:

  • Energievoorziening
    Lijmpistolen met een stroomkabel kunnen langere tijd zonder onderbreking worden gebruikt, maar vereisen een stroomaansluiting. Lijmpistolen op batterijen zijn flexibeler, maar hebben vaak een beperkte gebruikstijd en een lagere smelttemperatuur. Een automatische uitschakeling bespaart energie en biedt meer veiligheid. Sommige mini lijmpistolen kunnen ook snel worden opgeladen met een standaard micro USB lader.
  • Lijmstiften
    Voor kleinere reparaties of lijmwerkzaamheden zijn lijmpistool sets geschikt waarin de bijgevoegde lijmsticks een diameter van 7 millimeter hebben. Bij lijmpistolen voor doe-het-zelf of commercieel gebruik moeten de lijmsticks een diameter van 11 mm hebben. Het is belangrijk dat de smelttemperatuur van de hot glue sticks overeenkomt met de smelttemperatuur van het pistool.
  • Smelttemperatuur
    Hoe hoger de smelttemperatuur, hoe sneller de hete lijm vloeibaar is. De beste prestaties worden bereikt door toestellen met temperaturen tussen 200 en 220 graden. Hete lijmpistolen met een lage smelttemperatuur zijn geschikt voor het lijmen van warmtegevoelige materialen zoals polystyreen. Lijmpistolen met een lage temperatuur kunnen op school worden gebruikt voor knutselwerkjes of voor versieringen met gekleurde of glitterlijmsticks.
  • Opwarmtijd
    Apparaten met een korte opwarmtijd zijn vereist voor professioneel gebruik. Voor handwerk is een verhittingstijd van 2 tot 8 minuten gewoonlijk voldoende. Een automatische hittebescherming voorkomt oververhitting en dus defecten in het toestel.
  • Kleefkracht
    De lijmbekwaamheid of afgiftesnelheid geeft aan hoeveel warme lijm de verwarmingsspiraal binnen een minuut vloeibaar maakt. In de doe-het-zelf sector is 10 tot 16 gram per minuut redelijk. Voor puntlijmen is een apparaat dat 2 tot 3 gram per minuut kan leveren volkomen toereikend.
  • Accessoires en uitrusting
    Een LED-batterijindicator op apparaten die op batterijen werken is praktisch en gebruiksvriendelijk. Een USB-poort voor het opladen van de batterij in het lijmpistool bespaart een extra oplader. Een docking station wordt gebruikt voor veilige opslag tijdens opwarm- of werkpauzes, evenals een oplaadstation voor snoerloze lijmpistolen. Een etui bergt het hete lijmpistool veilig op wanneer het niet wordt gebruikt. Lijmpistolen met een anti-druppelsysteem voorkomen dat er onbedoeld lijm uit de spuitmond lekt. Verwisselbare spuitmonden maken het mogelijk verschillende lijmen aan te brengen voor verschillende lijmdoeleinden.

FAQ: veelgestelde vragen over lijmpistolen

Welke materialen kunnen met een lijmpistool worden gelijmd?

Er zijn bijna geen materialen die niet met een hete lijm kunnen worden gelijmd, zolang de lijmbasis maar hittebestendig is. Goede resultaten worden gewoonlijk bereikt bij het verlijmen van polystyreen, klei, keramiek, hout, textiel en kunststoffen. Vóór het aanbrengen moeten de gelijmde delen zorgvuldig worden schoongemaakt en zo nodig licht worden opgeruwd of geschuurd.

Wat kost een lijmpistool?

De goedkoopste toestellen worden reeds aangeboden voor bedragen in de orde van grootte van één cijfer. Deze zijn gewoonlijk voldoende voor occasioneel gebruik of eenvoudig handwerk. In de modelbouw en doe-het-zelfsector blijkt uit testrapporten dat machines met een prijs tussen 30 en 60 euro zeer goed presteren. Voor professionele toestellen loopt de prijsklasse op tot enkele honderden euro's.

Zijn er alternatieven voor lijmpistolen?

Lijmpistolen hebben het voordeel dat een grote verscheidenheid van materialen gemakkelijk kan worden gelijmd met de lijmsticks. Hiervoor bestaat geen echt alternatief, maar in plaats daarvan zijn diverse lijmen en kleefstoffen nodig die met de hand op de gelijmde plaatsen moeten worden aangebracht.