bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

LED-buitenwandlampen om uw eigendommen te verlichten

Lampen zijn niet alleen binnenshuis onmisbaar, maar verlichten als buitenverlichting ook terrassen en balkons en tuinen en eigendommen. LED's worden steeds vaker gebruikt omdat deze lichtbronnen efficiënter zijn, de gezondheid en het milieu beschermen en een lange levensduur hebben.

Als u LED buitenwandlampen wilt kopen, hebt u de keuze uit vele modellen en verschillende functies. Maak een weloverwogen beslissing over welk buitenwandarmatuur aan uw eisen voldoet. Deze gids helpt u met informatie over LED-buitenarmaturen en praktische tips.


Wat kenmerkt LED-buitenwandlampen?

Drie elementen zijn doorslaggevend voor deze armaturen: ze zijn gebaseerd op LED's, kunnen ook buiten worden gebruikt en zijn geschikt voor wandmontage. Deze drie punten zorgen ervoor dat gezellige avonden op balkons en terrassen mogelijk zijn en dat het licht vaak ook inbrekers afschrikt. 

LED-Basis

Solarlamp met vaste LED en lichtuitstraling naar beneden

Wanneer lampen met LED's werken, zijn ze gebaseerd op een lichtgevende diode. Dankzij de halfgeleiderchip kan met deze technologie een krachtig licht worden geproduceerd zonder giftige stoffen en met weinig energieverbruik.

De lichtbron heeft weinig energie nodig en daarom is de stroomvoorziening goedkoop.

De meeste LED-lampen worden met een klassieke 230-volt-voedingskabel op het huishoudelijke stroomnet aangesloten. Als alternatief zijn er modellen met een transformator, waarvoor een spanning van twaalf volt volstaat.

LED-buitenwandlampen worden ook steeds populairder. Als zonnelampen wekken ze overdag de nodige energie op en slaan die op voor de avond.


Buitengebruik

LED-buitenlamp in modern design en beschermingsklasse IP54

In tegenstelling tot LED wandlampen voor binnengebruik, zijn buitenarmaturen ontworpen om bestand te zijn tegen de elementen. De beschermingsklasse geeft aan tegen welke omgevingsomstandigheden ze bestand zijn.

Een buitenwandlamp moet ten minste een IP44-classificatie hebben. Dit betekent dat ze beschermd is tegen vaste stoffen vanaf één millimeter en spatwater. Als hij op een stoffige plaats moet worden opgehangen, is IP54 de moeite waard. Dan trotseert de lamp zowel stof als spatwater. 
Nog beter is de beschermingsklasse IP67, die stofdichtheid en zelfs bescherming tegen tijdelijke onderdompeling belooft.


Bevestiging als muurbevestiging

Bevestiging als muurbevestiging

Voor de buitenruimte zijn er zowel LED-armaturen voor staand gebruik als buitenarmaturen voor wandmontage. 

Deze laatste hebben het voordeel dat ze direct op de huismuur zitten en dus ruimte besparen.

Ook de stroomvoorziening is meestal eenvoudiger.


Welke soorten LED-buitenwandlampen zijn er?

In principe kunnen verschillende criteria worden toegepast en kunnen dus totaal verschillende groepen worden gevormd.

Indeling naar lichtkleur

Het is zinvol om de lichtkleur in Kelvin als onderscheidend kenmerk te gebruiken. 

Hoewel de meeste LED-lampen in wit schijnen, wordt in detail onderscheid gemaakt tussen koel wit, neutraal wit en warm wit. Afhankelijk van de golflengte van het licht lijkt het zichtbare wit gezelliger of meer op daglicht.

Onze praktische tip: buitenarmaturen met kleurverandering

Sommige buitenlampen zijn zelfs ontworpen voor kleurverandering. De lichtkleur kan worden veranderd van warm tot koel wit.

Met of zonder bewegingssensor

Een andere mogelijkheid tot onderverdeling is gebaseerd op de aanwezigheid van een bewegingssensor. Als de armatuur alleen moet worden gebruikt om obstakels te zien of om 's avonds comfortabel te kunnen lezen, is een bewegingsmelder niet nodig.

Als daarentegen een pad automatisch verlicht moet worden als er genodigden of ongenodigden aankomen, is een buitenwandlamp met geïntegreerde bewegingssensor zinvol.

Moderne buitenlamp met iHF-sensor

In tegenstelling tot een klassieke bewegingsmelder, die ook bij aanwezigheid van kleine dieren de buitenlamp zou activeren, onderscheidt deze sensorgeneratie zich op intelligente wijze. Hij detecteert menselijke bewegingen en doet dat dus zonder "vals alarm".


Richting van de lichtuitstraling

De vraag in welke richting het licht wordt uitgestraald, speelt een grote rol bij het effect van de verlichting.

Terwijl sommige LED-buitenwandlampen over hun hele oppervlak licht uitstralen, stralen andere alleen aan de boven- en/of onderkant licht uit.

Indien een eerder punctueel effect gewenst is, verdient lichtuitstraling in maximaal twee richtingen de voorkeur.


Welke kenmerken hebben LED-buitenwandlampen?

Hoewel een weerbestendig ontwerp hoort bij gebruik buitenshuis, zijn er enkele speciale kenmerken die sommige gebruikers willen en andere niet. Om een overzicht van uw opties te krijgen, presenteren wij de belangrijkste kenmerken.

Dimbare verlichting

De ervaring leert dat het bij lezen op het terras lichter moet zijn dan bij barbecueën.

LED wandarmaturen kunnen een dimmer hebben. Daarmee wordt de intensiteit van het witte licht aangepast aan de actuele behoefte. 

Modellen met bewegingsmelders zijn bijzonder nuttig om potentiële inbrekers af te schrikken.


Zwenkbare en draaibare buitenwandlampen

Nadat een LED-wandlamp is gemonteerd, kan deze in veel gevallen niet meer individueel worden uitgelijnd. 

Er zijn echter ontwerpen waarbij de constructie voorziet in beweegbare elementen. Hierdoor kan het te verlichten gebied worden aangepast.

Buitenwandlamp met twee LED's in draaibare eindstukken.


Buitenwandlampen bedienbaar via app

In het smart home worden veel apparaten via apps aangestuurd.

Dat kan in principe ook met een LED buitenwandlamp. 

De LED-buitenwandlamp is meestal verbonden met een gratis app en kan soms zelfs via Wifi van overal ter wereld worden bediend.


LED buitenwandlampen met schemersensor

Wie de buitenlamp niet alleen met de hand wil inschakelen of niet wil vertrouwen op een geprogrammeerde tijd, kan kiezen voor een LED-wandlamp die het begin van de schemering registreert en zichzelf inschakelt.


LED-buitenwandlamp met luidspreker

Sommige fabrikanten vertrouwen ook op LED-wandlampen die een kleine luidspreker hebben. 

Via Bluetooth kunnen smartphones of soortgelijke apparaten worden aangesloten en de gewenste muziek afspelen. 

Op die manier kunnen ze niet alleen verlichting maar ook entertainment bieden.