Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Bent u op zoek naar een oplader voor uw telefoon, voor uw batterijen of voor uw accu's? Bij Conrad vindt u een enorm assortiment aan laadapparatuur voor alles waar energie in zit. Of het nu gaat om het opladers voor particulier gebruik of om opladers voor uw bedrijf, bij Conrad vindt u gegarandeerd de oplader die u zoekt.

    Interessante feiten over opladers

    Wat hebben een smartphone, een camera en een auto gemeen? Om ze te laten werken, heb je een oplaadbare batterij nodig. U kunt erachter komen hoe u de juiste batterijlader kunt vinden en op welke criteria u moet letten bij het kopen.

    • Overzicht van opladers

    • Belangrijke criteria bij het kopen van opladers

    • Onze praktische tip: laad de Li-ion-batterijen correct op

    • FAQ - veelgestelde vragen over opladers

    Overzicht van opladers

    Er is tegenwoordig een uitgebreide selectie van veel verschillende batterijladers. Dingen bijhouden kan lastig zijn. Om het voor u gemakkelijker te maken om het juiste model voor uw doeleinden te vinden, laten we u kort kennismaken met de belangrijkste soorten opladers.

    Iedereen heeft thuis een oplader voor zijn mobiele telefoon: deze compacte plug-in laders kunnen smartphones, tablets en andere compatibele apparaten snel opladen via micro-USB of USB-C. Een powerbank, waarmee je ook je mobiele telefoon of andere apparaten kunt opladen, is vooral handig gebleken als je onderweg bent en er geen stopcontact in de buurt is. Het is een compacte batterij die dienst doet als oplader voor mobiele telefoons of voor andere mobiele apparaten onderweg. Huidige mobiele telefoons kunnen ook draadloos worden gevoed met een inductielader. Met USB-laders kunnen een of meer apparaten worden opgeladen met een USB-kabel. Ze zijn verkrijgbaar als stekker, tafel en ingebouwde apparaten. Er zijn ook speciale voertuigadapters verkrijgbaar, waarmee u bijvoorbeeld een smartphone in de auto kunt opladen als er geen USB-poort is.

    Maar de selectie is zeker niet uitgeput. Gebruik je bijvoorbeeld een wandklok met een micro AAA batterij in je appartement, dan heb je een zogenaamde round cell charger nodig. Afhankelijk van het model kunnen deze apparaten batterijen van verschillende formaten opladen, zoals Mignon AA of AAA Micro. Je hebt dan alleen een batterijlader nodig voor alle Ni-MH / Ni-CD batterijen die in het huishouden gebruikt worden.

    Veel camera's hebben speciale batterijen, waarvoor er ook speciale opladers zijn die zorgen voor een betrouwbare en zachte oplading van de energiecel. Oudere Apple-producten hebben ook eigen oplaadadapters nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor apparaten met een 30-pins of Magsafe-connector. Nieuwere modellen vertrouwen echter op de USB-C-standaard en zijn niet langer afhankelijk van een Apple-oplader. Er zijn ook geschikte acculaders voor gereedschappen die met een accu werken. Machines van hoge kwaliteit bevatten meestal duurzame lithium-ionbatterijen, waarvoor meestal fabrikantspecifieke laadstations nodig zijn.

    Niet te vergeten: opladers voor accu's van auto's en vrachtwagens en acculaadsystemen. Loodzuuraccu's worden meestal in voertuigen geïnstalleerd en worden opgeladen met een oplaadkabel die is uitgerust met krokodillenklemmen. Het opfrissen van loodzuuraccu's kan de capaciteit van de accu na langdurig gebruik weer verhogen door sulfaatafzettingen te verminderen. Voor accu's die buiten voertuigen worden gebruikt, zijn speciale loodzuuracculaders verkrijgbaar.

    Er is ook een trend naar compacte brandstofcellen die apparaten kunnen opladen die via USB zijn aangesloten. De elektriciteit wordt opgewekt met waterstof of methanol. Ook zonneladers zijn bijzonder milieuvriendelijk. Ze hebben een groot formaat geïntegreerde batterij die wordt aangedreven door zonne-energie en andere apparaten van energie kan voorzien wanneer ze worden opgeladen. Een thermo-elektrische generator genereert elektrische energie op basis van het zogenaamde Seebeck-effect. In de basisplaat zijn verschillende thermo-elektrische modules geïnstalleerd. Door verhitting van de grondplaat wordt door het temperatuurverschil met het erboven liggende met water gevulde reservoir elektriciteit gegenereerd. Ten slotte zijn er verschillende universele laders en ontladers beschikbaar, evenals modelspecifieke modelbouwladers. In onze winkel vindt u ook een grote selectie accessoires voor opladers.

    Lader

    Belangrijke criteria bij het kopen van opladers

    Er zijn een aantal zaken waarmee u rekening moet houden bij het kopen van batterijladers of batterijladers. Opladers zijn dus meestal niet compatibel met elkaar; een Li-Ion-oplader kan bijvoorbeeld geen loodzuuraccu opladen. Je hebt absoluut een acculader nodig die past bij de accutypes die je gebruikt. Er moet ook voor voldoende laadstroom worden gezorgd; dit geldt vooral voor snelladers voor mobiele telefoons. Bij opladers met ronde cellen moet erop worden gelet dat de vereiste batterijgrootte wordt ondersteund en dat er voldoende laadruimte beschikbaar is. Als eindapparaten met ingebouwde oplaadbare batterijen moeten worden opgeladen, hebt u geschikte adapterkabels (micro-USB, USB-C etc.) nodig om uw tablet of smartphone op de oplader aan te sluiten. Merkgebonden pluggen worden speciaal gebruikt voor oudere Apple-apparaten. Er zijn ook een aantal zaken waarmee u rekening moet houden als het gaat om het scala aan functies: mobiele opladers moeten bijvoorbeeld robuust zijn en beschermd tegen opspattend water, zodat er onderweg geen kortsluiting is.

    Het netsnoer moet zo zijn gedimensioneerd dat de oplader kan worden gebruikt op de beoogde locatie. Kijk of er speciale adapters nodig zijn voor vrachtwagen- of auto-accu's. Speciale extra functies zoals statusweergaven kunnen handig zijn voor laders voor modelbatterijen. Als u waarde hecht aan de lange levensduur van uw batterijlader en batterijen, moet u een intelligente oplader kiezen. In tegenstelling tot eenvoudige opladers bewaken ze het laadproces en schakelen ze automatisch uit om te voorkomen dat de batterijen te ver worden opgeladen. Bovendien beschikken de intelligente modellen vaak over een batterij-defectdetectie, een geïntegreerd LC-display dat informatie geeft over de laadstatus en laadstroom, of in ieder geval een LED-display.

    Onze praktische tip: laad smartphone-batterijen correct op

    Idealiter zou het laadniveau van uw mobiele telefoon altijd tussen de 20 en 80 procent moeten zijn voor Li-ion-batterijen om slijtage te beperken. In tegenstelling tot NiCD-accu's worden lithium-ion-accu's het gevreesde geheugeneffect bespaard, maar ze hebben ook een beperkt aantal laadcycli. Om de batterij van de mobiele telefoon te beschermen, moet u na het opladen ook de stroomadapter uit het stopcontact trekken.

    FAQ - veelgestelde vragen over opladers

    Wat is diepe ontlading?

    Een diepe ontlading is een ontlading die de beoogde grootte van een batterij overschrijdt en sterk onder de nominale spanning van de batterij zakt. Veel huidige apparaten bieden beschermende circuits die zorgen voor automatische uitschakeling voordat diepontlading plaatsvindt, maar niet allemaal. Laat een apparaat op batterijen dus nooit helemaal leeglopen. Vooral lithiumbatterijen kunnen na diepe ontlading onherstelbaar worden beschadigd. Het maakt eigenlijk niet uit of het een lood-, Li-ion-, NiCd- of NiMH-batterij is, diepe ontlading moet worden vermeden.

    Hoe bewaar ik batterijen correct?

    De juiste opslag van een batterij is afhankelijk van het type. Idealiter moeten ongebruikte lithium-ionbatterijen op een oplaadniveau tussen 30 en 50 procent en op een koele plaats worden bewaard. Hoge temperaturen en opslag wanneer volledig opgeladen zijn schadelijk voor het leven. Ni-MH- en NiCD-batterijen moeten ook op een koele plaats worden bewaard. Het laadniveau kan echter lager zijn, 30 tot 40 procent is ideaal. Vanwege de snellere zelfontlading wordt opladen aanbevolen voor langere opslagperioden om diepe ontlading te voorkomen. Loodzuuraccu's daarentegen moeten altijd volledig zijn opgeladen. Ook in dit geval vindt continue zelfontlading plaats, waardoor af en toe opladen bij langere opslag noodzakelijk is.