bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over keramische condensatoren 

  • WAS zijn keramische condensatoren?

  • Welke typen en types van keramische condensatoren zijn er?

  • Criteria voor keramische condensatoren - waar komt het aan?

  • Conclusie: zo vindt u de juiste keramische condensator

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over keramische condensatoren

WAS zijn keramische condensatoren?

WAS zijn keramische condensatoren

Keramische condensatoren zijn elektrische condensatoren, waarbij het diëlektricum van keramische materialen bestaat. Gelijktijdig dient het keramische diëlektricum als dragermateriaal voor de metalen elektroden. Keramische condensatoren zijn ungepolt, hebben dus geen vastgestelde anode en kathode, zoals het bij elektrolyt- of tantal condensatoren het geval is. Daarmee bent u ook voor gebruik op wisselspanningen geschikt en kunnen op basis van de constructie niet verkeerd om worden aangesloten. Keramische condensatoren zijn de meest gebruikte condensatoren in elektronica. U vindt gebruik als koppel-condensatoren, dienen om ongewenste gelijkspanning aandelen buiten te houden en worden in scheidingsfilters en oscillator schakelingen gebruikt. Andere toepassingsgebieden plaatsen filter schakelingen en draadloze ontstoringsmaatregelen weer.

 

Welke typen en types van keramische condensatoren zijn er?

Keramische condensatoren worden tegenwoordig overwegend in twee verschillende soorten aangeboden , als keramische meerlagige chipcondensator (MLCC) in SMD-behuizing of Axial resp. radiaal bedraad met de conventionele THT-uitrusting . Keramische schijven condensatoren zijn radiaal bedraad en doorgaans einschichtkondensatoren, die voor hogere spanningen zijn ontworpen. Een speciale vorm plaatsen coaxiale keramische doorvoer condensatoren. U bent momenteel flensmontage in elektrisch geleidende abschirmgehausen bedoeld en voert u een van uw beide elektrodes geïsoleerd naar buiten, terwijl de buitenste elektrode in de wand van de behuizing ingesoldeerd of met uw vastgeschroefd wordt.

Volgens uw eigenschappen worden keramische condensatoren in twee toepassingen klassen ingedeeld:

De capaciteit waarden van klasse-1-keramische condensatoren zijn relatief veldsterkte onafhankelijk. Voor verschillende bedrijfsspanningen oefenen nauwelijks invloed op hun capaciteit uit, en uw temperatuurstabiliteit is goed. Daarom zijn ze voor schakelcircuits, de hoge eisen ten aanzien van frequentiestabiliteit moeten voldoen en als geringe kleine diëlektrische verliezen gewenst zijn. Nadelig is dat deze typen voornamelijk met naar boven toe beperkte capaciteitwaarden verkrijgbaar zijn en bij dezelfde capaciteit een groter bouwvolume hebben dan keramische condensatoren van de toepassing klasse 2.

Klasse-2 keramische condensatoren beschikken door het materiaal via een duidelijke hogere dielektrizitatskonstante. Daarmee heeft u aanzienlijk meer capaciteit bij dezelfde component grootte in vergelijking met klasse-1-keramische condensatoren. Verschillende spanningen en vooral temperatuurschommelingen zitten echter met een sterke invloed op de capaciteit waarden. Bovendien kantel bij mechanische belasting, zoals bijvoorbeeld schokken of trillingen voor mikrophonie. 

 

Criteria voor keramische condensatoren - waar komt het aan?

Afhankelijk van het toepassingsgebied ontstaan er voor- en nadelen van verschillende types met het oog op factoren zoals vocht- en langdurige stabiliteit, doorslagvastheid, lineariteit bij veranderingen van de spanning en de temperatuur stabiliteit. Klasse-1-keramische condensatoren zijn goed voor toepassingen, waarbij hoge eisen aan geringe kleine diëlektrische verliezen bestaan en stabiele capaciteitswaarden van belang is. In elektrische schwing circuits gebruikt, maken klasse-1-keramische condensatoren op de lange termijn hoge frequentie nauwkeurigheden ook bij schommelende omgevingscondities. Uw lage gevoeligheid ten opzichte van piëzo-elektrische effecten voorkomt problematische storende invloeden, die er onder andere in audioschakelingen te voorkomen geldt.

Gaat het om hoge capaciteit bij een geringe afmetingen, dan zijn klasse-2 keramische condensatoren de eerste keus. Weliswaar zijn uw toleranties aanzienlijk groter dan bij keramische condensatoren van klasse 1, is echter slechts een minimale capaciteit nodig, bijvoorbeeld bij afvlakking en filtering van wisselspanning, of in bepaalde filter schakelingen, speelt dit bij royale interpretatie van de capaciteit nagenoeg een rol. 

 

Conclusie: zo vindt u de juiste keramische condensator

Bij het vervangen van defecte keramische condensatoren moet erop worden gelet, dat - naast dezelfde capaciteit en nominale spanning - de tolerantievermelding gelijk of beter is dan bij het defecte origineel onderdeel. Aandacht verdient natuurlijk ook de model: klopt de rastermaat bij bedraade types resp. de model en daarmee positie en grootte van de soldeervlakken bij SMD- keramische condensatoren?

Bij nieuwe ontwikkelingen van schakelingen en apparaten dient altijd een veel aandacht besteed aan de betreffende waarden conform gegevensblad worden gelegd om een hoge betrouwbaarheid en functie beveiligingsniveau te verkrijgen. Het gebruik in veeleisende omstandigheden vereist bovendien een inachtneming van toegestane temperatuurbereik. Voor audio schakelcircuits, in meet schakelingen en andere hoogwaardige toepassingen dienen alleen klasse-1-keramische condensatoren worden gebruikt, om storingen door piëzo-elektrische effecten en capaciteit variaties te voorkomen.

Uit veiligheidsoverwegingen moet eveneens op worden gelet, dat de onderdelen eventueel vereiste keurmerk dragen en de telkens geldende norm voldoen. De in de shop van Conrad aangeboden keramische condensatoren voldoen aan hoge kwaliteitseisen en kenmerken zich door betrouwbaarheid en een lange levensduur. 

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over keramische condensatoren

Op Keramische multilayer condensatoren bevindt zich noch een kleurcodering nog een opdruk. Hoe kan ICH want herkennen om welk soort condensator?

Vanwege de vaak zeer kleine uitvoeringen zijn deze keramische condensatoren in de regel niet te labelen, een opdruk zou toch niet leesbaar. Na het uitnemen uit de bedrukte verpakking is een identificatie niet meer mogelijk, dit moet bij opslag en verwerking steeds rekening worden.


WAS is bij de omgang en bij de verwerking van keramische condensatoren?

Keramische condensatoren plaatsen elektrische lading geheugen. Afhankelijk van de capaciteit en spanning kunnen geladen keramische condensatoren gedurende langere perioden deel aanzienlijke hoeveelheden energie en, in voorkomend geval, leven gevaarlijk hoge spanningen opslaan. Daarom is ook hier altijd de algemene veiligheidsvoorschriften van de elektrotechniek in acht te worden genomen. Maar ook relatief lage spanningen zijn niet altijd onschadelijk; bij het aanbrengen van elektronische schakelingen kunnen hier door andere componenten beschadigd raken. Geladen keramische condensatoren moeten vóór de handling daarom altijd via een geschikte weerstand worden ontladen. Kortsluiting moeten worden vermeden, omdat hierbij door de lage inwendige weerstanden van keramische condensatoren hoge stromen waarbij beschadigingen kunnen ontstaan.


Kan je bij keramische condensatoren een lager nominale spanning waarde selecteren wanneer de werkelijke bedrijfsspanning deze slechts kortstondig overschrijdt?

Nee, dit is niet toegelaten. Zelfs kortstondige overschrijdingen van de nominale spanning kunnen tot beschadiging of onherstelbare beschadiging leiden. In elk geval wordt de levensduur verkort wordt, de betrouwbaarheid lijdt en kan er ontoelaatbare opwarming ontstaan.