JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Kabels en adapters

 

Kabels en adapters
Maak zelf draadloze speakers

Meer info

Maak zelf draadloze luidsprekers

U heeft een paar goede HiFi-luidsprekers en wilt deze eigenlijk draadloos maken. Hoe doet u dat? Met alle draadloze technieken (WiFi, Bluetooth) van tegenwoordig zou dat niet zo moeilijk moeten zijn. Maar toch is dit, qua techniek, bij gewone luidsprekers iets moeilijker dan u zou verwachten. Simpelweg een audiosignaal door de lucht sturen is niet voldoende. Dan heeft het signaal bij de speaker simpelweg te weinig vermogen om goed geluid uit despeaker te laten knallen. Gelukkig zijn er een aantal handige tools, zoals draadloze audiozenders én -ontvangers waarmee u uw speakers draadloos maakt. Hieronder vindt u de beste tips om uw speakers draadloos te maken.

Weg met kabels – maak uw speakers draadloos!

Zomaar een signaal door de lucht sturen is niet voldoende om uw speaker draadloos te maken. Dit komt omdat u te maken hebt met signaalverlies. Een luidspreker is van zichzelf passief en een HiFi-set/-versterker maakt de luidspreker actief. Een HiFi-versterker stuurt namelijk een bepaald vermogen door de kabels, zodat u meer of minder geluid uit uw luidsprekers krijgt. Dit vermogen moet u dus nabootsen, ook als u uw speaker draadloos wilt maken. Dit doet u bijv. met een draadloze zender én draadloze ontvanger. Wij gaan u uitleggen hoe u een luidspreker draadloos maakt. Bepaal voor uzelf eerst hoe u uw speakers draadloos wilt maken. We hebben de 3 meest populaire oplossingen voor u op een rijtje gezet: radiografisch signaal, Bluetooth en WiFi.

Bestaande HiFi-luidsprekers/-installatie draadloos maken

Het meest eenvoudige is om uw bestaande speaker via de radiografische band draadloos te maken. Dit wil zeggen dat de HiFi-componenten, zoals de versterker, cd-speler, tuner, enz. het luidspreker-signaal draadloos versturen naar de luidsprekers. Het voordeel is dat u nu geen lange kabels meer langs de plinten hoeft te leggen en dat alles netjes weggewerkt is. Dit is wat u nodig heeft:

  1. Uw bestaande HiFi-luidsprekers en -installatie
  2. Een draadloze audiozender, bijvoorbeeld de Marmitek Audio Anywhere 625
  3. Een actieve versterkermodule, bijvoorbeeld deze versterker-inbouwmodules
  4. In plaats van een versterkermodule een HiFi-versterker, bijvoorbeeld de Renkforce E-SA9 Mini Versterker


De draadloze audiozender sluit u aan op de koptelefoonuitgang van de HiFi-installatie. Deze zendt het signaal draadloos naar de ontvanger van de audiozender, welke u later bij of in de luidspreker installeert. De versterkermodule bouwt u in in uw speaker om zo het signaalverlies op te vangen en het signaal juist te versterken. Bent u er niet vertrouwd mee om dit in uw speaker in te bouwen dan kunt u beter een kleine externe HiFi-versterker gebruiken, zoals hierboven vermeld. De ontvanger sluit u vervolgens via tulp- of jackkabels aan op de versterkermodule of HiFi-versterker. Het enige dat u nu nog moet doen is het standaardvolume van uw versterker bij de luidsprekers instellen. Dit moet niet te hard staan, omdat u het volume via de HiFi-installatie regelt.

HiFi-luidspreker ombouwen naar een Bluetooth-luidspreker

De meest eenvoudige oplossing om uw speakers draadloos te maken, is ze te upgraden naar Bluetooth-luidsprekers. Zo kunt u muziek streamen vanaf uw PC, tablet, smartphone of ander Bluetooth-compatible device. Dit is wat u nodig heeft:

  1. Bestaande HiFi-luidsprekers
  2. Een Bluetooth-ontvanger/HiFi-versterker, zoals bijvoorbeeld de: Marmitek BoomBoom 460 Bluetooth


U koppelt eenvoudig de luidsprekers los van de bestaande HiFi-versterker en sluit de Bluetooth -muziekontvanger aan op de luidsprekers. De ontvanger heeft een ingebouwde versterker, u hoeft alleen nog maar het standaardvolume (volume adjust) te regelen. De speakers harder en zachter zetten gaat via de volumeknop van uw smartphone (of een ander device). Connect nu simpelweg uw smartphone met de ontvanger en u kunt muziek streamen.

HiFi-luidspreker ombouwen naar een WiFi-luidspreker

Bluetooth heeft een beperkte reikwijdte en dat is niet altijd ideaal te noemen. Het zou natuurlijk veel mooier zijn om uw luidspreker draadloos te maken via WiFi. Ook dit is tegenwoordig geen probleem meer met de komst van development-boards en dan in het bijzonder met de Raspberry Pi. Deze kleine alleskunner is in feite een kleine computer, die veel kan op het gebied van home-entertainment. Dit is wat u nodig heeft:

  1. Uw bestaande HiFi-luidsprekers
  2. Een actieve versterkermodule
  3. In plaats van een versterkermodule een HiFi-versterker, bijvoorbeeld de: Renkforce E-SA9 Mini Versterker
  4. Een Raspberry Pi


Dit scenario vergt wel enige kennis van de Raspberry Pi. De Raspberry en de versterkermodule kunt u in de luidspreker bouwen, zodat u alles mooi en netjes weggewerkt hebt. Het enige kabeltje dat u ziet is de kabel die naar het stopcontact gaat, maar dat heeft u met een bestaande WiFi-speaker ook. De Raspberry heeft een 3,5 mm jackplug-audio-uitgang die u met een verloop naar tulp aan kunt sluiten op de versterkermodule. De luidspreker zelf sluit u weer aan op de versterkermodule. De Raspberry is, zoals gezegd, een computer die u kunt programmeren met software. Op internet zijn tal van how-to’s te vinden over hoe u dit het beste kunt aanpakken. Als u dit gedaan heeft, is uw speaker via WiFi te benaderen. Het is aan uzelf hoe uitgebreid u het wilt maken. Bouwt u alleen de speaker of maakt u een compleet audiosysteem dat in alle kamers benaderbaar is via WiFi? De keus is aan u!

Naar boven