JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Kabels en adapters

Maak zelf draadloze luidsprekers

Je hebt een paar goede HiFi-luidsprekers en wilt deze eigenlijk draadloos maken. Hoe doe je dat? Met alle draadloze technieken (WiFi, Bluetooth) van tegenwoordig zou dat niet zo moeilijk moeten zijn. Maar toch is dit, qua techniek, bij gewone luidsprekers iets moeilijker dan je zou verwachten. Simpelweg een audiosignaal door de lucht sturen is niet voldoende. Dan heeft het signaal bij de speaker simpelweg te weinig vermogen om goed geluid uit despeaker te laten knallen. Gelukkig zijn er een aantal handige tools, zoals draadloze audiozenders én -ontvangers waarmee jij je speakers draadloos maakt. Hieronder vind je de beste tips om je speakers draadloos te maken.

Weg met kabels – maak je speakers draadloos!

Zomaar een signaal door de lucht sturen is niet voldoende om je speaker draadloos te maken. Dit komt omdat je te maken hebt met signaalverlies. Een luidspreker is van zichzelf passief en een HiFi-set/-versterker maakt de luidspreker actief. Een HiFi-versterker stuurt namelijk een bepaald vermogen door de kabels, zodat je meer of minder geluid uit je luidsprekers krijgt. Dit vermogen moet je dus nabootsen, ook als je je speaker draadloos wilt maken. Dit doe je bijv. met een draadloze zender én draadloze ontvanger. Wij gaan je uitleggen hoe je een luidspreker draadloos maakt. Bepaal voor jezelf eerst hoe je je speakers draadloos wilt maken. We hebben de 3 meest populaire oplossingen voor je op een rijtje gezet: radiografisch signaal, Bluetooth en WiFi.

Bestaande HiFi-luidsprekers/-installatie draadloos maken

Het meest eenvoudige is om je bestaande speaker via de radiografische band draadloos te maken. Dit wil zeggen dat de HiFi-componenten, zoals de versterker, cd-speler, tuner, enz. het luidspreker-signaal draadloos versturen naar de luidsprekers. Het voordeel is dat je nu geen lange kabels meer langs de plinten hoeft te leggen en dat je alles netjes weggewerkt hebt. Dit is wat je nodig hebt:

  1. Je bestaande HiFi-luidsprekers en -installatie
  2. Een draadloze audiozender, bijvoorbeeld de Marmitek Audio Anywhere 625
  3. Een actieve versterkermodule, bijvoorbeeld deze versterker-inbouwmodules
  4. In plaats van een versterkermodule een HiFi-versterker, bijvoorbeeld de Renkforce E-SA9 Mini Versterker


De draadloze audiozender sluit je aan op de koptelefoonuitgang van de HiFi-installatie. Deze zendt het signaal draadloos naar de ontvanger van de audiozender, welke je later bij of in de luidspreker installeert. De versterkermodule bouw je in je speaker om zo het signaalverlies op te vangen en het signaal juist te versterken. Ben je er niet vertrouwd mee om dit in je speaker te bouwen dan kun je beter een kleine externe HiFi-versterker gebruiken, zoals hierboven vermeld.De ontvanger sluit je vervolgens via tulp- of jackkabels aan op de versterkermodule of HiFi-versterker. Het enige dat je nu nog moet doen is het standaardvolume van je versterker bij de luidsprekers instellen. Dit moet niet te hard staan, omdat je het volume via de HiFi-installatie regelt.

HiFi-luidspreker ombouwen naar een Bluetooth-luidspreker

De meest eenvoudige oplossing om je speakers draadloos te maken is ze te upgraden naar Bluetooth-luidsprekers. Zo kun je muziek streamen vanaf je PC, tablet, smartphone of ander Bluetooth-compatible device. Dit is wat je nodig hebt:

  1. Bestaande HiFi-luidsprekers
  2. Een Bluetooth-ontvanger/HiFi-versterker, zoals bijvoorbeeld de: Marmitek BoomBoom 460 Bluetooth


Je koppelt eenvoudig de luidsprekers los van de bestaande HiFi-versterker en sluit de Bluetooth -muziekontvanger aan op de luidsprekers. De ontvanger heeft een ingebouwde versterker, je hoeft alleen nog maar het standaardvolume (volume adjust) te regelen. De speakers harder en zachter zetten gaat via de volumeknop van je smartphone (of een ander device). Connect nu simpelweg je smartphone met de ontvanger en je kunt muziek streamen.

HiFi-luidspreker ombouwen naar een WiFi-luidspreker

Bluetooth heeft een beperkte reikwijdte en dat is niet altijd ideaal te noemen. Het zou natuurlijk veel mooier zijn om je luidspreker draadloos te maken via WiFi. Ook dit is tegenwoordig geen probleem meer met de komst van development-boards en dan in het bijzonder met de Raspberry Pi. Deze kleine alleskunner is in feite een kleine computer, die veel kan op het gebied van home-entertainment. Dit is wat je nodig hebt:

  1. Je bestaande HiFi-luidsprekers
  2. Een actieve versterkermodule
  3. In plaats van een versterkermodule een HiFi-versterker, bijvoorbeeld de: Renkforce E-SA9 Mini Versterker
  4. Een Raspberry Pi


Dit scenario vergt wel enige kennis van de Raspberry Pi. De Raspberry en de versterkermodule kun je in de luidspreker bouwen, zodat je alles mooi en netjes weggewerkt hebt. Het enige kabeltje dat je ziet is de kabel die naar het stopcontact gaat, maar dat heb je met een bestaande WiFi-speaker ook. De Raspberry heeft een 3,5 mm jackplug-audio-uitgang die je met een verloop naar tulp aan kunt sluiten op de versterkermodule. De luidspreker zelf sluit je weer aan op de versterkermodule. De Raspberry is, zoals gezegd, een computer die je kunt programmeren met software. Op internet zijn tal van how-to’s te vinden over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Als je dit gedaan hebt is je speaker via WiFi te benaderen. Het is aan jou hoe uitgebreid je het wilt maken. Bouw je alleen de speaker of maak je een compleet audiosysteem dat in alle kamers benaderbaar is via WiFi? De keus is aan jou!