bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over roodlichtlampen, infraroodlampen

  • Dit is hoe infraroodlampen werken

  • Er zijn dit soort infraroodlampen

  • Aankoopcriteria: dat hangt af van de selectie

  • FAQ - veelgestelde vragen over infraroodlampen

Dit is hoe infraroodlampen werken

Infraroodlampen

In tegenstelling tot normale lampen genereren infraroodlampen niet primair licht, maar warmte. Maar niet alle warmte is hetzelfde. Een radiator is bijvoorbeeld ook warm in de winter, maar helpt niet per se tegen reuma, omdat hij alleen de omgevingslucht verwarmt en niet het lichaamsmateriaal (tenzij je er tegenaan leunt). 

Op ijskoude maar heldere winterdagen is de zon een praktisch voorbeeld. Zelfs als de temperatuur van de omringende lucht lager is dan 0 ˚C, verwarmen de zonnestralen de huid. Dit komt door de infrarode component van zonnestraling: de luchtmoleculen worden niet beïnvloed door het infrarood, maar materie zoals onze huid dat wel is. Dat is ook de reden waarom je je op ijskoude dagen in sommige straatcafés op je gemak kunt voelen. Dankzij speciale infraroodzenders.

Infrarood is overigens een onzichtbaar onderdeel van het elektromagnetische spectrum. Terwijl zichtbaar licht een golflengte heeft van 640 nanometer (rood) tot 430 nanometer (violet), is de infraroodstraling van de hier gepresenteerde apparaten 780 tot ongeveer 1000 nanometer. Dat infraroodlampen nog steeds rood gloeien, komt door het ingebouwde roodfilter. Het moet ervoor zorgen dat onvermijdelijke restanten van zichtbaar licht worden verzwakt.

Er zijn dit soort infraroodlampen

Alle in de handel verkrijgbare infraroodlampen zijn ontworpen voor gebruik op een tafel. Simpele exemplaren in het prijssegment tot rond de 35 euro zijn optisch en technisch vergelijkbaar met een normale lamp, maar bevatten geen gloei-, halogeen-, fluorescentie- of ledlamp als lichtbron, maar een bijzondere infraroodlamp. De vorm lijkt op die "spotlampen" uit het gloeilamptijdperk en heeft vaak ook hun E27-schroefdraad zodat ze gemakkelijk vervangen kunnen worden. Het vermogen is 100 tot 150 watt. Betere versies van deze lampen in het "spotdesign" hebben een timer. Hierdoor kan de bestralingsduur snel en eenvoudig worden ingesteld, meestal op 5, 10 of 15 minuten.

Aanzienlijk sterker in de emissie van infraroodstraling zijn die lampen die zijn uitgerust met halogeenlampen voor het infraroodbereik. Hun vermogen is 200 of 300 watt, de halogeenbuis is hier meestal ook te vervangen. De lamp is niet rond, maar rechthoekig. Het bestralingsgebied, dat tot 30 x 40 centimeter kan bedragen, is navenant groot.

Aankoopcriteria: dat hangt af van de selectie

Zelfs goedkope infraroodlampen zijn meestal afkomstig van bekende fabrikanten, die de technische veiligheid moeten garanderen. Doorslaggevende aankoopcriteria zijn de prestatie, het stralingsoppervlak en het gebruiksgemak. De meeste in de handel verkrijgbare infraroodlampen voor medische doeleinden zijn ontworpen voor het nabije bereik (= nabij infrarood, NIR), dat wil zeggen voor directe bestraling, afhankelijk van het vermogen, op een afstand van 30 tot 80 centimeter. 

Of een ronde gloeilamp met 100 of 150 watt of een vierkante halogeenspot met 200 of 300 watt beter is, hangt af van het toepassingsgebied. Als er maar een klein gebied moet worden bestraald - bijvoorbeeld de neusbijholten - is meestal een klein model voldoende. Krachtige modellen met halogeenbuizen zijn zeer geschikt voor grotere lichaamsoppervlakken en die waarvan het pijnpunt niet duidelijk kan worden gedefinieerd. Typische voorbeelden hiervan zijn reuma of ischiasklachten.

Qua gebruiksgemak bieden alle infraroodlampen verstelbare hellingshoeken. Bij sommige modellen zijn deze vast, bij andere zijn ze vrij verstelbaar. Zo kunnen de lampen ongeacht de tafelhoogte nauwkeurig op het te bestralen oppervlak worden uitgelijnd. Sommige apparaten hebben ook instelbare elektronische timers met een automatische uitschakelfunctie.

FAQ - veelgestelde vragen over infraroodlampen

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een infraroodlamp?

Als vuistregel geldt: de straling mag niet als onaangenaam worden ervaren. Infraroodlampen zijn van nature erg heet, dus er mag geen brandbaar of hittegevoelig materiaal in de buurt zijn. Merk ook op dat de lamp na gebruik volledig afkoelt. Kleine lampen hebben ongeveer 15 minuten nodig voordat ze kunnen worden gehanteerd en verpakt. Halogeenlampen worden bijzonder heet, daarom hebben deze apparaten vaak een oververhittingsbeveiliging en een koelbox die nog enkele minuten in bedrijf blijft nadat de lamp is uitgeschakeld.

Zijn er medische redenen die infraroodstraling tegenwerken?

De meeste mensen vinden infraroodstraling prettig en nuttig, bijvoorbeeld bij verkoudheid, spier- of zenuwproblemen. Desalniettemin dient u, voordat u een infraroodlamp gebruikt, eerst een arts te raadplegen als u een beperkte of verhoogde gevoeligheid voor warmte heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij diabetes, maar ook bij het nemen van bepaalde medicijnen. In het geval van ontstekingsprocessen kan infraroodstraling zelfs een contraproductief effect hebben, in dit geval mag de straling alleen worden uitgevoerd na overleg met een arts.

Praktijktip

Infraroodlampen worden ook heel vaak op het gezicht gebruikt, bijvoorbeeld bij verkoudheid, acne of neurodermitis. Zodra delen van het gezicht warm worden, moet u de straling stoppen. De ogen zullen minder snel oververhitting opmerken, dus het risico bestaat dat ze beschadigd raken als de behandeling wordt voortgezet. Het is daarom belangrijk om uw ogen over het algemeen gesloten te houden tijdens blootstelling aan het gezicht. Voor krachtige apparaten met een hoog aantal watt wordt ook een veiligheidsbril aanbevolen.