JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Infrarood thermometers
Nauwkeurig de temperatuur meten 

► Meer info

Infrarood-thermometers – Veelzijdig, snel en veilig in gebruik

Wilt u weten waar zich in huis tochtplekken bevinden of welke ramen en muren qua isolatie eens aangepakt zouden kunnen worden? Wilt u snel en eenvoudig de temperatuur van voedsel bepalen? Of wilt u weten welke onderdelen van de meterkast of van uw auto toch wel erg warm worden? In zulke gevallen is een infrarood-thermometer een snelle, eenvoudige en veilige hulp.

Voordelen van een IR-thermometer:

  • Snel: Binnen een seconde de temperatuur van meetobjecten vaststellen
  • Veilig: Omdat u contactloos meet, zijn hoge temperaturen veilig te meten
  • Eenvoudig: Door de laser is het meetpunt goed te zien en met een druk op de knop is de temperatuur te zien

Nadelen van een IR-thermometer:

  • Nauwkeurigheid: Een infrarood-thermometer is minder nauwkeurig dan een contactthermometer
  • Luchttemperatuur: Een IR-thermometer meet alleen de temperatuur van oppervlakken, dus niet van de luchttemperatuur, wat hem dus niet voor alle toepassingen geschikt maakt
  • Materiaal: Bij materialen die sterk reflecteren wijken de meetresultaten af

Veilig temperaturen vaststellen

Omdat de meting contactloos is, kunnen ook objecten met een hoge temperatuur veilig gemeten worden. De meeste infrarood thermometers hebben een ingebouwde laser waarmee u direct ziet waar u meet. Omdat u binnen een seconde het meetresultaat ziet, kunt u ook zeer snel de temperatuur van grotere oppervlakken bepalen.

Enkele veel verkochte en bekende merken van IR-thermometers zijn VoltcraftFluke en Testo. Infrarood-thermometers zijn er in diverse soorten en maten. Het is dus van belang om te weten waar u op moet letten als u van plan bent een IR-thermometer aan te schaffen.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een IR-thermometer?

Het is van belang dat u vaststelt waar u de thermometer voor wilt gebruiken. Als u alleen metingen in huis wilt verrichten op bijvoorbeeld voedsel, isolatie en de verwarming, volstaat een relatief eenvoudig model in de meeste gevallen. Wilt u echter nauwkeurige metingen doen in meterkasten, bij draaiende onderdelen van machines of een heel gebouw, dan zal een duurder en nauwkeuriger model uitkomst bieden.

De werking van een IR-thermometer

Het principe van een infrarood-thermometer is voor alleapparaten gelijk. Vrijwel ieder materiaal stoot aan de oppervlakte een hoeveelheid onzichtbare infraroodstraling uit en hoe meer straling er uitgestoten wordt, hoe hoger de temperatuur van dat materiaal is. Een IR-thermometer analyseert deze infraroodstraling dat van het te meten object
afkomt en stelt de temperatuur binnen een seconde vast.

De belangrijkste specificaties van een IR-thermometer

De belangrijkste verschillen tussen infrarood-thermometers zitten hem in de volgende factoren:

  • Meetbereik: De eenvoudige IR-thermometers kunnen tot een maximum van rond de 250⁰ C meten terwijl duurdere modellen tot wel 1600⁰ C kunnen meten.
  • Richtlaser: De meeste IR-thermometers hebben een richtlaser waarmee u kunt zien waar u precies meet. Eenvoudige meters hebben hierbij één laserpunt terwijl duurdere modellen met twee laserpunten werken, waartussen de temperatuur vastgesteld wordt.
  • Visuele IR-thermometers: In het duurdere segment zijn ook handige IR-thermometers te koop waarmee u op een display met kleurenbeelden direct kunt zien waar de koude en warme plekken te vinden zijn.
  • Optiek: Eenvoudige infrarood-thermometers worden snel minder nauwkeurig als u verder van het meetobject af gaat staan, terwijl duurdere IR-thermometers hun precisie behouden, ook als u verder van het meetobjecten af gaat staan.

Waar moet ik op letten als ik de temperatuur
nauwkeurig wil vaststellen?

Zoals al gesteld, kunnen IR-thermometers enorm verschillen als het gaat om de nauwkeurigheid van de metingen. Als u de thermometer alleen in huis gebruikt, zal een afwijking van één of meerdere graden nog niet zo'n ramp zijn, maar als u professioneel onderhoud pleegt kan een afwijking van een enkele graad al grote gevolgen hebben. Hieronder een beschrijving waar u op moet letten als u zo nauwkeurig mogelijk wilt meten:

Optiek:
De optiek of optische resolutie van een IR-thermometer wordt weergegeven als een
verhouding tussen de afstand tot een object (D) en de diameter van het aftastvlak (S) (de cirkel waarbinnen gemeten wordt). Heeft een IR-thermometer bijvoorbeeld een optiek van 12:1, dan betekent dat dat als u bijvoorbeeld de temperatuur van een stuk muur meet en u staat op 3 meter afstand van de muur, dat de grootte van de cirkel waarover de gemiddelde temperatuur wordt berekend op de muur (3 / 12 =)  0,25 meter is.

Hoe hoger de optiek (dus het eerste getal in de verhouding) hoe kleiner (en dus nauwkeuriger) de cirkel, ook bij grotere afstanden. Als u bijvoorbeeld een gevel of een hele muur nauwkeurig wilt scannen, waarbij u op een behoorlijke afstand staat, is het dus van belang dat u een meter neemt met een hoge optische resolutie.

Enkele of dubbele richtlaser:
Om te kunnen zien waar u precies meet, hebben de meeste IR-thermometers een richtlaser. Zoals u bij de optiek kon zien, wordt de meting als u verder weg gaat staan steeds minder nauwkeurig. Met een enkele richtlaser ziet u een enkel rood puntje op het meetobject. Dit puntje is in dit geval het middelpunt van de meetcirkel (S). De temperatuur op het puntje wordt berekend, maar u kunt dus niet direct zien hoe groot de cirkel is. Bij een dubbele richtlaser ziet u twee puntjes, die de buitenkant van de cirkel weergeven. De gemiddelde temperatuur tussen deze twee puntjes wordt berekend en u ziet dus meteen hoe groot uw cirkel is.

Reflecterend materiaal (Emissiviteit):
Bij sterk reflecterend materiaal (bijvoorbeeld een spiegel, aluminiumfolie of gepolijste metalen) kunnen de meetresultaten enorm gaan afwijken. De mate van reflectie van een materiaal wordt weergegeven in de zogenaamde emissiviteit. Dit is een waarde tussen 0 en 1, waarbij 0 volledig reflecterende is en 1 helemaal niet reflecteert. Zwarte, ruwe oppervlakken reflecteren niet en hierbij zijn dan ook de meest nauwkeurige resultaten te behalen.

Emissiegraad van materialen
Vrijwel alle IR-thermometers hebben een maximale emissiegraadtussen de 0,95 en 1. Bij deze waarden meten ze dus het meest nauwkeurig. Hieronder een overzicht van de emissiviteit van diverse materialen:

Materiaal Emissiviteit
Aluminiumfolie 0,03
Ruw gepolijste metalen 0,05
Glas 0,94
Papier 0,95
Witte verf, hoogglas 0,90
Zwarte verf, mat 0,97

Bekijk hier de emissiviteit van meer metalen.

Mocht u toch een nauwkeurige meting willen doen van een reflecterend oppervlak, dan raden we u aan om altijd een rolletje zwarte isolatietape bij u te hebben en de tape op het te meten oppervlak aan te brengen. Zo wordt de warmte die van het materiaal af komt niet gereflecteerd en krijgt u toch een optimaal meetresultaat. Let er wel op dat u de tape aanbrengt met hittebeschermende handschoenen als u een heet oppervlak wilt gaan meten.

Naar boven