JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Weerstation met weekvoorspelling

Een weerstation dat naast de huidige weergegevens, ook de verwachting van de komende week laat zien. Geprogrammeerd met Arduino Mega 2560 en een ESP8266 Arduino-shield.

Weergegevens komen van Darksky.net en via GPS-coördinaten kunnen de weergegevens van alle locaties in de wereld worden opgevraagd. Verder is de ESP8266-code geschreven in Arduino C en Arduino Mega-code is geschreven in Bascom-AVR. Ook heb ik een behuizing in 3D geprint.

Tijdsduur:

12 tot 16 uren

Moeilijkheid: 

Gemiddeld

Wat heeft u nodig?

Benodigde onderdelen:
  • HX8357C display (480 × 320)
  • ESP8266 Arduino-shield en connector
  • Converter USB-tx/rx
  • USB-kabel
  • USB-voeding

Van USB naar RX/TX

Zie hiernaast het ESP8266 shield bovenop de Arduino Mega 2560 gestoken. De ESP8266 shield wordt gevoed door de Arduino Mega. De enige koppeling, naast deze voeding, is de RX (receive) en TX (transmit) via het blauwe blokje met twee schakelaars. Deze RX/TX zitten op de Arduino Mega op dezelfde communicatiepoort waarmee ook de Arduino wordt geprogrammeerd. Wil je een programma in de Arduino schieten dan dien je deze twee schakelaartjes op OFF te zetten. Wat je verder kunt zien is bovenin de USB naar rx/tx converter. Deze heb je nodig om vanuit een Arduino IDE het programma in de ESP8266 te schieten. Vanuit de USB converter RX naar TX op de UART connector van de ESP8266 shield. TX naar RX. En ground als laatste.

Op de UART connector van het ESP8266 shield vind je de TX / RX en GND. ESP12E gedeelte, UART, TX0, RX0 en G(nd) aansluiten. Let op de 3,3 volt niet aansluiten. Shield op de Arduino Mega plaatsen en de Arduino van spanning voorzien, waardoor de ESP-shield ook van spanning wordt voorzien.

Het programma voor de Arduino Mega is geschreven in Bascom-AVR. In deze Bascom-AVR code zit ook het script verborgen waarmee de weergegevens worden opgevraagd. We komen later terug op deze software. Bascom-AVR is niet gratis, en het programma is te groot om gecompileerd te worden met de demoversie. Deze kan een bin-file aanmaken van maximaal 4 kilobyte. Dus je hebt of een officiële versie nodig, of je dient de hex-file aangeleverd te krijgen. De eventueel aangeleverde hex-file kan met bijvoorbeeld een programma XLoader in de Arduino worden geschoten. Mocht je overwegen om Bascom-AVR aan te schaffen dan kan dat via www.mcselec.com.

Het programma voor de ESP8266 module is geschreven in Arduino C code. Arduino C is gratis te downloaden.

Voor alle overige informatie en voor het zelf kunnen bouwen van dit weerstation, lees verder op mijn blog

Project ingestuurd door:
Ben Zijlstra

Materialen

{{#if options.showAdditonalSales }}
{{/if}}

Disclaimer: Hoewel deze projecten met de grootst mogelijke zorg zijn uitgevoerd en gedocumenteerd, is Conrad Electronic Benelux BV niet aansprakelijk voor (vervolg)schade in welke vorm ook die ontstaat tijdens of na het bouwen van deze projecten. De projecten en het daarvoor benodigde gereedschap dienen alleen te worden uitgevoerd/gebruikt door personen met verstand van zaken die daarvoor de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen in acht nemen.

Naar boven