JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Weerstation op basis van Open Tempescope

Met Open Tempescope als inspiratie hebben we bij “Fabriken” een weerstation gebouwd dat weergegevens verzamelt vanaf het internet en deze omzet in een weergave in een plexiglas doos. Als het bijvoorbeeld in de box regent, regent het ook buiten. Dit project vergt wel enige tijd en behoorlijk wat soldeerwerk, programmeren en kleine tweaks. Zorg dat u zo nauwkeurig mogelijk werkt en zorg dat de box niet lekt.

Tijdsduur:

16 uren

Moeilijkheid: 

Gevorderden

Wat heeft u nodig?

Benodigde onderdelen:

Stap 1

Begin met het downloaden van de bestanden voor de lasercutter en snij deze ontwerpen uit Plexiglas en Multiplex. Lijm de moeren aan de binnenkant van het Plexiglas met markeringen voordat u het samenvoegt met andere onderdelen. Lijm vervolgens de Plexiglas-delen aan elkaar en zorg er voor dat het geheel waterdicht is. U zou dus kunnen overwegen om wat extra lijm of silicone te gebruiken in de hoeken.

Stap 2

Terwijl het Plexiglas droogt, kunt u beginnen met het solderen van de andere onderdelen. Begin met het uitzagen van een aantal kleine jacks, zodat de relais direct op de kaart gesoldeerd kunnen worden. Wij hebben kant-en-klare 5Vkits gebruikt die af zijn gestemd op 5V microcontrollers. Dit gaf een klein probleem met de Particle Photon dat op 3V werkt. Dit hebben we opgelost met een optocoupler tussen de relais en de microcontroller. Als de controller “high” schrijft, opent de optocoupler waarbij de controlepin van het relais geaard wordt en deze wordt geopend. Als u het aansluitschema volgt zou het moeten kloppen. Soldeer 2 schroefterminals, één voor de aarde en  één voor variabele voltages.

Stap 3

Bevestig de ultrasone vernevelaar en de pomp in de Plexiglas box en trek de kabel door de gaten. Schroef het deksel met een stuk schuim vast. Lijm ook de ventilator en de houder vast zodat er lucht in de box wordt geblazen.  Vul de box met water en zorg ervoor dat het niet lekt. Als dat toch gebeurt, spoor het lek dan op en dicht het met silicone of lijm.

Stap 4

Lijm de houten onderdelen aan elkaar om een mooie kist te krijgen. Wij hebben maskeerband gebruikt om het geheel bijeen te houden tot dat de lijm gedroogd was.

Stap 5

Nu is het tijd om de 2 regelbare voedingen te verbinden. We sturen 24 volt vanuit het lichtnet en stellen een voeding in op 5 volt en de andere op 12 volt. Dit doen we omdat de Particle Photon en de RGB-LED met 5 volt worden aangedreven, de pomp met 12 volt en de ultrasone vernevelaar met 24 volt. Eerst bevestigen we de kabels op de netvoedingen en vervolgens op de printplaat, die verbonden wordt met het schroefterminal.

Stap 6

Lijm en soldeer de RGB-LEDs en verbind ze met de printplaat. Verbind ook de stroomkabel met de voeding en koppel hier ook de regelbare voedingen aan. Verbind de pomp, ventilator en de vernevelaar en koppel deze tussen de relais en de aarde. Op de andere input van de relais koppelen we een stroomkabel naar het schroefterminal met de variabele voltages. Controleer goed of de voltages kloppen.

Stap 7

Zorg dat alle verbindingen correct zijn en dat het juiste voltage op de bijbehorende onderdelen staat. Stop dan de stroomkabel met stekker in het stopcontact en zie hoe de Particle Photon opstart. Volg de instructies op particle.io om te registreren. Als u in het Particle IDE zit (lees hun setup instructies hoe u dit kunt doen) en kopieer onze code. Let wel op dat u nog een aantal veranderingen moet aanbrengen. Verander allereerst "fabrikensparticleweather " in een andere naam. Zorg dat deze nieuwe naam in iedere stap in het proces weer gebruikt wordt. Controleer de code dus goed. Upload vervolgens de code naar uw Particle Photon.

Stap 8

Maak een account aan op https://ifttt.com/.

Kies ”My applets”  en dan ”New Applet”

Klik op "if [+] this" en als  "Choose a service" in beeld komt, zoek dan naar "Weather Underground"

Klik daar op en u zult op "Choose Triggers" komen.

Hier kunt u "Current condition changes to" selecteren en dan een van de weerdiensten in het drop-down menu uitkiezen. Begin met "Clear" en klik dan op "Create Trigger"

Op de volgende pagina klikt u op "[+] then that"

Onder "Choose Action Service", zoek op “particle” en selecteer deze.

Nu krijgt u een nieuwe pagina met 2 keuzemogelijkheden. Selecteer “Publish an event”

Op de nieuwe "Publish an event" pagina dient u de naam in te voeren die u stap 7 heeft gebruikt (wij gebruikten in dit geval dus "fabrikensparticleweather")

Onder "The event includes (Data)" kunt u één van de onderstaande nummers invoeren

Ieder cijfer correspondeert met een animatie voor de RGB-LED in de Particle Photon code. Als het regent ziet u daar een animatie van. Ook triggeren de verschillende animaties de vernevelaar, de ventilator en

1 - Helder weer
2 - Regen
3 - Bewolkt
4 - Sneeuw
5 - Feest!

Herhaal dit voor iedere weersconditie in de bovenstaande lijst. Gebruik dezelfde naam voor het “event” en selecteer een nieuw nummer dat overeenkomt met het weer dat u onder "Current condition changes to" heeft gebruikt. 

Stap 9

Bevestig de printplaat en de voiding op de Plexiglass box en schuif deze in de houten kist. Vul het met water en sluit de stroom aan. Veel plezier!

Disclaimer: Hoewel deze projecten met de grootst mogelijke zorg zijn uitgevoerd en gedocumenteerd, is Conrad Electronic Benelux BV niet aansprakelijk voor (vervolg)schade in welke vorm ook die ontstaat tijdens of na het bouwen van deze projecten. De projecten en het daarvoor benodigde gereedschap dienen alleen te worden uitgevoerd/gebruikt door personen met verstand van zaken die daarvoor de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen in acht nemen.

Naar boven