JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
3d-printer-header.png
Help, ik heb een 3D-printer gekocht

Help! Ik heb een 3D-printer gekocht!

En ineens heb je dan een 3D-printer in huis. En nu... Hoe begin je? Waar moet je op letten? Met deze kleine korte cursus wordt de weg naar je eerste 3D-print een stukje eenvoudiger.

Waar zet je de 3D-printer neer?

Je hebt alles net voorzichtig uit de verpakking gehaald en je staat voor het eerste probleem: waar zet ik hem neer? Logisch, voor je eerste proefdruk is de keukentafel natuurlijk prima. Die 2 of 3 keer wil je je maaltijd wel eens op schoot eten. Maar dan?

De plek waar je je 3D-printer op gaat stellen is belangrijk, want het kan verschillende invloeden hebben op de kwaliteit van je prints. Tocht zorgt ervoor dat het filament niet goed hecht en een stoffige omgeving kan vuil in je prints veroorzaken of zelfs je printer doen verstoppen.

 

divider_licht_grijs_lang.png

Houd rekening met deze essentiële dingen, bij het neerzetten van je 3D-printer:

ventilatie.png

1. Goede ventilatie

Het filament smelt door hitte en bestaat uit verschillende kunststoffen zoals PLA of ABS. Deze verdampen bij het smeltproces en ook kan er een lichte rookontwikkeling ontstaan bij het invoeren of uithalen van het filament. Zorg dus dat je de ruimte waar je de 3D-printer wilt neerzetten, goed kunt ventileren. Slapen en printen in dezelfde ruimte is dus ook geen goed idee.
Het moet ook weer niet teveel tochten in de ruimte, want dan kunnen er problemen ontstaan met de hechting van de verschillende printlagen. De print kan losraken van het printbed of er komen foutjes in de print.

geluid.png

2. Geluidsontwikkeling

In vergelijking met traditionele machines lijkt een 3D-printer relatief stil, maar is zeker niet geruislooszwar. De verschillende motoren en mechanica zetten niet alleen de extruder (printkop) in beweging, maar aan de hand van de geluiden kun je ook horen of hij bezig is om een cirkel of juist een vierkant te printen. De driverkaarten voor het aansturen van de motoren geven ook vaak hoge pieptonen (vooral bij de voordelige modellen). Ook dit is dus een no go voor de slaapkamer.

hoogte.png

3. Hoogtemeter

Ook al lijkt het misschien het makkelijkst, maar de beste plek voor de 3D-printer is niet op de grond. Zet hem dan liever op een bijzettafeltje of het bureau. Waarom? Omdat in de buurt van de vloer de stofconcentratie het hoogst is. Bij elke stap waait het stof op van de grond, waarna het weer naar beneden zweeft. Stof op je printbed zorgt voor hechtingsproblemen. En als de basis al niet goed is zal de rest van je project niet meer netjes gaan. Een stoffige lucht en dus stof op je filament zorgt voor foutjes in je print en doet de hete kop op den duur verstoppen.

Onze grondstof: kunststof op spoel

1. Als je de beste plek voor de 3D-printer hebt gevonden, kun je eindelijk beginnen. Of toch nog niet?...

Onze grondstof: kunststof op spoel

De objecten die je maakt met een 3D-printer, bestaan hoofdzakelijk uit kunststof. Deze kunststof is op rol verkrijgbaar en wordt ook wel filament genoemd. Als het verhit wordt smelt de kunststof, en wordt middels de printkop fijn gedoseerd in zijn nieuwe vorm gebracht. Kunststoffen zijn ideaal voor verschillende vormen en dus ideaal voor 3D-printen. Maar ze zijn minder stevig dan metalen.

 

PLA

Is het meest gangbare materiaal als het gaat om 3D-printen. Een eenvoudig en ongecompliceerd te verwerken materiaal, dat perfect is voor je eerste ervaringen met het printen in 3D, maar zich minder leent voor componenten die belast moeten worden. PLA is een „biokunststof“ en wordt gemaakt van maiszetmeel of suikerriet, en is dus minder geschikt voor industriële toepassingen omdat het weer composteerbaar is. Het smelpunt van PLA ligt tussen 160 en 190 °C.

ABS

De meest voorkomende kunststof in huishoudelijke en consumentenproducten zoals keukenapparaten, computers, smartphones, maar ook in motorvoertuigen zit ABS. Het smeltpunt ligt tussen 210 en 260 °C beduidend hoger dat van PLA. En de sterke geur die vrijkomt bij het verhitten van het kunststof doet al vermoeden dat inademen van ABS niet echt bevorderlijk is voor de gezondheid. Zover de buitentemperatuur en het weer het toelaten, kun je het best de printer opstellen en gedurende het printproces niet in de kamer aanwezig zijn (natuurlijk moet je wel af en toe de boel controleren).

PVA

Is een in water oplosbaar filament dat hoofdzakelijk bedoeld is voor het maken van steunstructuren. Omdat zelfs de luchtvochtigheid het afbraakproces kan starten, wordt PVA over het algemeen in een verzegelde zak geleverd en dient daarin ook opgeslagen te worden tussen verschillende toepassingen. De kleine droogmiddelzakjes (die je vaak in de verpakking van elektrische apparaten tegenkomt) doe je gewoon in de zak erbij, dan is de opslag geen probleem.

We adviseren dus om met PLA-filament te beginnen. Kies zelf een leuke kleur uit en we laten geheel aan jou over wat je gaat maken.

Dikte van het filament: 3 of 1,75 mm?

Filament met een dikte van 3 mm is tegenwoordig standaard. Veel materiaal voor een gunstige prijs. Het materiaal is wat dikker en kan bij zeer lichte of zwakke 3D-printers het hot-end vervormen. Bij stevig gefabriceerde modellen met lineairgeleidingen is dit niet het geval. Omdat de hoeveelheid te transporteren materiaal al in de G-code is vastgelegd, maakt het uiteindelijk niet uit of je juist dik of dunner materiaal gebruikt. De vormgeving van de extruder (printkop) is hierin doorslaggevend.

Het dunnere 1,75 mm filament brengt wel een voordeel met zich mee: omdat de hoeveelheid gesmolten materiaal in het hot-end minder is, zorgt het voor minder draden en loopt minder na.

Objecten voor de 3D-printer

2. Objecten om te maken met je 3D-printer

En nu... de printer staat en je hebt het juiste filament gekocht. Maar wat ga je printen? Hoe kom je aan modellen en voorbeelden om te printen? Maak ze zelf, of download bestaande ontwerpen van internet. Dat laatste is de ideale keuze als je beginner bent en nog niet zoveel (of helemaal geen) ervaring hebt met het printen in 3D. Want ook al ziet het er heel simpel uit, het creëren van 3D-objecten op de computer is nog best een uitdaging.

De Engelse zoekmachine Yeggi (www.yeggi.com) is gespecialiseerd op het vinden van printbare 3D-modellen. Geef je zoekterm daar in en je krijgt ontelbaar veel resultaten om te downloaden en te printen. Ook fabrikanten van andere 3D-printers zoals MakerBot onderhouden hun eigen databases waarin ze talloze modellen gratis als download aanbieden. Zelfs op Google vind je met het zoeken naar 3D-prints veel leuke voorbeelden.

En als je zelf je creativiteit wilt gebruiken, kun je aan de slag met een CAD (Computer-aided design) programma op de computer. Bijvoorbeeld Google SketchUp of OpenSCAD.

Object converteren voor 3D-print - machinecode aanmaken

Object converteren voor 3D-print - Machinecode aanmaken

Als je een gaaf project hebt gevonden, moet je deze aanpassen aan je 3D-printer. De eigenschappen zoals de temperatuur van de printkop, de banen en de snelheden, kunnen van printer tot printer (en afhankelijk van het materiaal) verschillen. Slic3er is een gratis programma dat het 3D-model omrekent naar de G-code (machinecode) van jouw 3D-printer. Hier kun je kiezen uit een grote lijst van verschillende modellen en het gebruikte materiaal. Er zijn ook nog expert-instellingen mogelijk, maar dat hoeft niet perse. Met de instellingen kun je je resultaat finetunen. Als het oppervlak van je geprinte object te grof blijkt te zijn, kun je hier correcties in aanbrengen en je printer langzamer laten printen, de temperatuur een tikkeltje hoger te zetten of de doorstroming bijstellen.

Als alle parameters zijn gezet, wordt het 3D-model in een machinecode omgezet, die je als databestand op een SD-kaart of via USB-kabel naar je printer overzet.
Is de G-code aangemaakt en gekopieerd, dan kan het naar de printer.

Nu wordt het spannend: voed het filament

3. Nu wordt het spannend: voed het filament

De SD-kaart is ingevoerd en het filament ligt klaar. Nu moet het nog in de 3D-printer "gevoed" worden, het moet natuurlijk in de extruder komen. Afhankelijk van het model zijn er daarvoor al opgeslagen profielen, of moet je zelf de extruder opwarmen. Eerst schuif je het filament in de toevoer, zodat het tijdens het printen zijn weg naar het hot-end vindt. Zodra de extruder op temperatuur is, schuift de stappenmotor het filament in het mondstuk. Geleidelijk zal het filament dan onderuit het mondstuk vloeien. Zodra er een zuivere draad uitkomt, is het filament volledig geladen en kan het printen beginnen.

Bij elke kleurwissel herhaalt zich dit proces. Maar de oude kleur moet nog wel even leeggedrukt worden, omdat er anders restjes van de oude kleur in de extruder kunnen achterblijven.

 

Klaar voor de start? Print!

4. Klaar voor de start? Print!

Alle voorbereidingen zijn getroffen, nu kun je beginnen. De te printen gegevens kies je op het display, waarna de printer zich opwarmt. Zodra hij klaar voor gebruik is, begint het echte printen in 3D.
Vooral de eerste minuten van het printen zijn bepalend of de lagen goed aan het printbed hechten. Komt het object los, dan kun je de print net zo goed stoppen, want dan gaat het niet meer goedkomen. Het is dan ook vreselijk als je daar pas na een paar uur achter komt, als je je al helemaal verheugd op je nieuwe print. Wacht daarom altijd eerst de eerste paar lagen af , tot wanneer de printer in de hoogte print. Daarna kun je hem gerust alleen laten werken.

Als je printer klaar is met het project moet je 3D-print nog enkele minuten tot zelfs enige uren afkoelen voordat je hem uit de printer kunt halen. Heb je je print losgehaald, dan kun je eventuele hulpstructuren weghalen en ruwe randjes met een vijl of fijn schuurpapier voorzichtig bewerken.