JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

QR-Codes

Wat zijn QR-codes nou eigenlijk?

Een QR-code is een tweedimensionale streepjescode. Als u er een ziet komt het u waarschijnlijk zeer bekend voor. U weet wel, van die rare vierkante blokjes, gevuld met blokachtige patronen. De laatste jaren is deze technologie over de hele wereld sterk in opkomst. De QR ‘streepjescode’ is een betere streepjescode dan de traditionele versie omdat deze meer informatie kan bevatten. De afkorting QR staat voor Quick Response, dit betekent in het Nederlands zoiets als snelle reactie. De oorsprong van de QR code ligt in de auto-industrie. Het Japanse bedrijf Denso-Wave heeft de techniek bedacht om gemakkelijk auto-onderdelen te herkennen. De marketingwereld heeft deze technologie nu opgepakt en het idee verder uitgewerkt.

conradQR

De QR-code van Conrad.nl

huidigepaginaQR

De QR-code van deze pagina

Waarvoor word een QR-code precies gebruikt?

Men is op het idee gekomen QR-codes te gebruiken in advertenties en andere reclame uitingen. Sommige codes hebben ook een informatieve functie. Een QR-code is zo ontworpen dat iedereen met een smartphone de code kan scannen mits je de juiste software geïnstalleerd is.Ook dient men op het moment van scannen verbinding te hebben met het internet. De code zorgt er voor dat de consument binnen een paar seconden de gewenste informatie ontvangt. Dit kan een website zijn maar ook een telefoonnummer of zelfs een SMS-bericht. Dit is dus erg handig voor de consument. Op deze manier wordt voorkomen dat mensen een lastige URL of een telefoonnummer moeten overtypen. Dit verlaagt de drempel om op de advertentie in te gaan. Voor veel adverteerders is dit een zeer positieve ontwikkeling. Zo genereren ze op een goedkope manier meer bezoekers.

Waar komen de codes het meeste voor?

De QR-codes komen al heel veel voor in het Japanse straatbeeld. In Nederland zijn ze voornamelijk te vinden in tijdschriften en bushokjes maar ook op bijvoorbeeld visitekaartjes. Door de QR-code van een visitekaartje te scannen word de ‘scanner’ doorgestuurd naar de persoonlijke gegevens van de persoon waar het visitekaartje van is. Ook is het mogelijk om op deze manier een afspraak in een agenda in te plannen. De QR-code techniek wordt inmiddels ook gebruikt bij treinkaartjes. Via de kaartjes kan men dan reisinformatie opvragen via hun smartphone. Zelfs in de horeca wordt tegenwoordig gebruik van de technologie gemaakt. De klanten kunnen bijvoorbeeld vanaf de menukaart informatie opvragen over de verschillende gerechten.

Een QR-code genereren is volledig gratis!

Aangezien Denso-Wave het patentrecht niet heeft opgeëist, is het maken van een QR-code volledig gratis. Om deze reden is het voor veel adverteerders een zeer interessant onderwerp. Zo kan er dus heel gemakkelijk een linkje in een advertentie geplaatst worden. Mensen naar een website lokken wordt op deze manier veel gemakkelijker. En dat dan ook nog eens voor niets.

QR-codescanner op uw smartphone

Veel smartphones beschikken over de mogelijkheid om een QR code te scannen. Middels een (gratis) te downloaden App leest u deze codes eenvoudig uit om zo naar de achterliggende actie gaan. Zo'n app werkt via de camera, uw camera zoekt de QR-code via de app op. De app herkent de code en stuurt u bijvoorbeeld naar de link die gekoppeld is aan de QR-code. Een internetverbinding is in zo'n geval wel een vereiste. Een paar voorbeelden voor QR-code scanners zijn ; "QR Code Reader and Scanner" voor de iPhone, "QR Droid" voor Android en "QR Code Scanner Pro" voor Blackberry.

QR-codes zijn uitermate geschikt voor het onderwijs

Aangezien vrijwel alle jongeren over een smartphone beschikken, is de QR-code een zeer geschikte toevoeging voor het onderwijs. Een QR-code staat bijvoorbeeld in een schoolboek onder een stukje tekst. Studenten kunnen dan via hun smartphone of tablet extra informatie opvragen over de tekst. Zo kunnen bijvoorbeeld ondersteunende filmpjes bekeken worden. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de tekst voorgelezen te krijgen. Dit is in principe gewoon een audioboek.

 

Naar boven