JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Licht zoals zonlicht


Iedereen kent de positieve uitwerkingen van natuurlijk zonlicht. Juist in de donkere tijden van het jaar kunnen er gauw tekortkomingen optreden. De Narva Bio Vital spaarlampen zijn een weldaad voor lichaam en geest. Het lichtspectrum is nagenoeg identiek aan zonlicht, met de vitaliserende werking van het UV- gedeelte. Het Bio Vital licht is zelfs als energiebesparende tl-buis verkrijgbaar.

De voordelen van Bio Vital licht

  • Het lichtspectrum is nagenoeg identiek aan zonlicht
  • Uitstekende kleurweergave
  • UV- aandeel in het spectrum

Alle Bio Vital lampen

Het lichtspectrum is nagenoeg identiek aan zonlicht

Deze uitspraak is natuurlijk juist. Echter dienen er enige bijzonderheden over de werking van fluorescentielampen in acht worden genomen. De zon als bron van het natuurlijke daglicht is fysisch gezien een zogenoemde warmtestraler zoals gloeilampen. Om die reden sturen deze lichtbronnen een continu spectrum uit. Fluorescentielampen functioneren volgens een ander principe. Een kwikdamp-ontlading, die plaatsvindt in het UV- gebied, vormt de fluorescerende stof om in zichtbaar licht. Op grond van de fysische gegevens is dit spectrum discontinu. Een echt continu spectrum benodigd een grote hoeveelheid aan verschillende fluorescerende stoffen, zoals deze in onze lampen Narva Bio Vital toegepast worden. Echter bestaat het spectrum van een fluorescentielamp uit het eigenlijke spectrum van het fluorescerende mengsel en de zogenaamde "Kwiklijnen" (spectraallijnen van de kwikontlading). Deze spectraallijnen zijn voor de zeer smalle maxima in het blauwe, groene en rode gebied van het spectrum verantwoordelijk. Hun aandeel van het gehele spectrum is echter gering. Als men deze maxima "uitschakelt", wordt een relatief continu spectrum verkregen.

Zeer goede kleurweergave

Deze uitspraak is eveneens juist. Graag stellen wij u de resultaten van de meting ter beschikking. De maateenheid voor de kleurweergave is de kleurweergave-index Ra. Een Ra van 100 komt overeen met de kleurweergave van het natuurlijke zonlicht. Gebruikelijke fluorescentielampen bezitten een kleurweergave rond de Ra 80 tot 89, wat overeenkomt met een goede kleurweergave. De Ra-waarde voor de lichtkleur Narva Bio Vital ligt boven 90 en ligt daarmee in het gebied van een zeer goede kleurweergave (Ra >90).

UV- gedeelte in het spectrum

Wetenschappelijk is er bewezen, dat een mens voor zijn normale ontwikkeling een bepaalde aandeel UV in het spectrum van het licht benodigd. Vooral bij kinderen is dit belangrijk. In de lichtarme tijden van het jaar en bij langer verblijf in ruimtes zonder natuurlijk daglicht kan een tekort ontstaan. Hier kunnen door lampen met de lichtkleur Narva Bio Vital met extra UV- aandeel in het spectrum deze tekortkomingen verminderd worden.

Kies uw Bio Vital spaarlamp

Naar boven