JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_slim_verwarmen.png

Slimme thermostaten – Slim verwarmen en geld besparen

Met een goede thermostaat kun je veel geld besparen en comfortabeler leven. Diverse onderzoeken wijzen uit dat verwarming voor meer dan de helft van het energieverbruik zorgt. Uiteraard is een lekker warm huis je goed recht maar is het echt nodig dat elke radiator even warm is? En vergeet je ook wel eens de thermostaat omlaag te zetten als je de deur uitgaat of naar bed gaat?

Uiteraard is dit vandaag de dag geen probleem meer met slimme thermostaten zoals Anna, Netatmo, Nest en Toon. Slimme thermostaten die zich aanpassen aan jouw levensstijl en met een hoog comfortgehalte besparen op energiekosten.  Het is misschien een grote investering maar in de loop der tijd zeker interessant qua kosten. Maar ook zonder een grote investering kun jij slim besparen op je energiekosten en toch genieten van een comfortabel warm huis. Zo zijn er al slimme radiatorthermostaten voor nog geen €20,- die flink besparen op jouw energierekening!

Voor elke Tekkie hebben wij dè oplossing om je huidige verwarming te upgraden met slimme apparatuur. Hebben we je warm gemaakt? Lees hier hoe jij je huis comfortabel en slim kunt  verwarmen.

contentheader_2f44

1. Hoe bespaar je met slim verwarmen?

Het is makkelijk uitgelegd en klinkt ook aannemelijk, maar waarin zit de besparing met slim verwarmen precies? We beginnen met de apparatuur. Uiteraard zijn er thermostaten die zijn
uitgerust met een thermische sensor. Deze herkent temperatuur en handelt vervolgens op basis van de door jouw aangegeven instellingen. Een tijdschakelaar is ook een bekend concept. Zo kun je ’s avonds lekker warm genieten op je luie stoel en overdag wanneer je niet thuis bent energie besparen. Maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, helemaal in deze moderne tijd.

Er zijn bijvoorbeeld ook bewegingssensoren die o.b.v. bewegingen een kachel aan/uit kunnen zetten. O lichtsensoren die herkennen wanneer de zon schijnt en de verwarming dan lager zetten. En wat dacht je van een slimme thermostaat die zich aanpast aan jouw levensstijl en ‘leert’ wanneer en wat jouw ideale temperatuur is.

Nu is een uitgebreide kamerthermostaat een redelijk bekend concept maar wist je dat je dit
ook per kamer of zelfs per radiator kan regelen? Zo kun je bijvoorbeeld de radiator bij de eettafel tijdens het eten op een comfortabele temperatuur instellen en de rest van de dag wat milder om energie te besparen. Dit laatste is eenvoudig te realiseren met slimme radiatorknoppen.

Het komt er simpelweg op neer dat de verwarming alleen gebruikt wordt in de betreffende kamer of ruimte wanneer dat nodig is. Al deze toevoegingen dragen bij aan energiebesparing. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te constateren dat je zodoende flink bespaart op je energiekosten. 

afb_02.jpg

2. Alles regelen met kamerthermostaten

Elke huis met een CV-systeem heeft er ééntje, een kamerthermostaat. We kennen 2 klassiekers: de mechanische kamerthermostaat met een draaiknop en de digitale versie. De versie met een draaiknop of de versie met een digitaal scherm. Met deze thermostaten
kun je eenvoudig je temperatuur traploos instellen. Komt de temperatuur onder de ingestelde temperatuur, dan gaat er een seintje naar de CV die warm water laat stromen. Komt de temperatuur er boven, dan gaat er weer een seintje naar de CV en dan stopt het systeem. Dit is natuurlijk niet echt slim verwarmen. Je stelt eenmalig de temperatuur in en je CV handelt hierop totdat je zelf de temperatuur weer veranderd. Vergeet je dit te veranderen (als je de deur uitgaat of naar bed gaat) dan stook je onnodig. De oplossing in dit geval is een kamerthermostaat met dag- of weekprogramma.

Met een dag- of weekprogramma kun je namelijk meerdere waardes instellen. Zo kun je de temperatuur ’s ochtends wat hoger zetten, overdag als je werkt wat lager en ’s avonds weer wat hoger.  Ga je slapen, dan stel je de temperatuur weer lager in zodat je ’s nachts niet onnodig stookt. Dit is al een stuk slimmer. Je hoeft zelf nooit meer aan de verwarming te denken nadat je alles automatisch hebt ingesteld. Maar uiteraard kan dit nog slimmer.

Heb jij ook wel eens een baaldag, zo’n dag dat alles tegenzit en je tot overmaat van ramp door de regen terug moet fietsen naar huis? Hoe fijn is het dan als je thuis komt met een heerlijk warm behaaglijk temperatuurtje in je huis! De techniek denkt met je mee, want tegenwoordig zijn er thermostaten die je met je netwerk kunt verbinden en via internet overal ter wereld kunt bedienen. Thermostaten zoals Netatmo en Anna maken dit mogelijk. Stel je temperatuur onderweg naar huis in. Monitor overal ter wereld de temperatuur in jouw woning. En om het nog slimmer te maken, leert de thermostaat zelf wanneer het warmer en kouder moet worden o.b.v. jouw dagelijkse routine. Het mooiste van dit allemaal is nog wel dat deze thermostaten en hun apps gratis te gebruiken zijn, zonder maandelijkse kosten!

Als je je thermostaat en programma naar wens hebt ingesteld, ben je vrijwel verzekerd van een lekker warm en huis en een lage energierekening, of toch niet? Niet altijd, denk eens
aan de radiatoren boven, of bij die ene tafel waar je bijna nooit zit. Onnodig stoken = onnodig kosten maken, dus upgrade naast je thermostaat ook je radiatoren.

3. Effectief besparen met slimme radiatorthermostaten

Bijna elke radiator heeft een radiatorknop- of thermostaat. De traditionele knop is een simpele ‘kraan’ waarmee je de doorstroom van water kunt reguleren. Dicht is geen doorstroom en volledig open is veel doorstroom. Een radiatorthermostaatknop is iets slimmer. Deze ‘meet’ namelijk de temperatuur rondom de thermostaat en regelt de waterdoorvoer automatisch o.b.v. de door jou ingestelde stand.

Hoewel de thermostaatknop slimmer is , is deze nog ver van slim. Deze traditionele knoppen en thermostaten zijn afhankelijk van de ingestelde temperatuur op jouw kamerthermostaat.

Om een radiator echt slim te kunnen maken heb je elektrische radiatorthermostaat nodig. Deze regelen zelf realtime de temperatuur en laten pas water doorstromen als de temperatuur op die plek echt te laag is. Zo regelt elke verwarming afhankelijk de temperatuur die jij ingesteld hebt. De besparing is hiermee erg groot. De radiatoren krijgen namelijk pas waterdoorstroom als de temperatuur te laag is. Het mooie van elektrische radiatorthermostaten is dat ze universeel zijn. Je draait simpelweg de oude eraf en zet de nieuwe erop met de juiste meegeleverde montagering.  De verwarming afsluiten is niet eens nodig, het binnenwerk van de kraan blijft onveranderd. Zo bespaar je flink op jaarbasis en het is maar enkele minuten werk. De meeste radiatorthermostaten functioneren
standalone. Maar er zijn systemen zoals eQ-3 Max die slimme radiatorthermostaten combineren met een slimme wandthermostaat.

afb_03.jpg

4. Een slim huis met eQ-3 MAX!

Q-3 combineert het beste van twee werelden, een slimme wandthermostaat met slimme radiatorknoppen. Alles in één duidelijke app zodat je overal ter wereld jouw huis tot op de radiator nauwkeurig kunt bedienen. Het idee is simpel: verbind de gateway met je netwerk, de wandthermostaat met de gateway en de radiatorthermostaten met de gateway/wandthermostaat. De apparaten zijn los te koop zodat je kunt uitbreiden maar uiteraard zijn er ook starterkits beschikbaar.

In toevoeging op deze standaard toepassingen zijn er ook raamcontacten beschikbaar. Deze kun je zo instellen dat wanneer het contact verbroken wordt (lees het raam gaat open) de verwarming uitgaat zodat je niet onnodig stookt. Heb je een ruimte zonder radiator? Geen probleem! Er zijn namelijk ook tussenstekkers beschikbaar. Deze prik je in je stekkerdoos,
vervolgens sluit je hier een straalkachel op aan en voilà, ook die kamer zonder radiator is slim verwarmd!

Bekijk hier onze top-3 beoordeelde producten: