JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_luchtontvochtigers.gif

Vocht- en schimmelproblemen oplossen

Als je last hebt van schimmels en/of condens in je huis, heb je daar een oplossing voor nodig. Schimmels zijn namelijk erg ongezond. Als je het probleem niet bij de basis aanpakt, blijf je schoonmaken.

Schimmels ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid en door warmte. Te hoge luchtvochtigheid ontstaat door onszelf. Mensen, huisdieren en planten produceren vocht en omdat onze huizen te goed geïsoleerd zijn en wij vaak te weinig goed doorluchten, ontstaat er een te hoge luchtvochtigheid en uiteindelijk schimmel. Beter luchten en luchtontvochtigers, zijn de oplossing voor dit probleem en wij gaan je hier alles over vertellen.

contentheader_2f44

1. Je huis is te vochtig, maar hoe kom je daar achter?

Als de luchtvochtigheid in jouw huis te hoog is kom je daar achter door ramen die vaak beslagen zijn, door vochtige muren of door schimmelplekken aan het plafond. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60% bij kamertempratuur. Dit kun je meten door middel van een luchtvochtigheidsmeter, ook wel hygrometer genoemd.

renkforce-luchtvochtigheidsmeter.jpg

2. Met een luchtvochtigheidsmeter (hygrometer) voorkom je problemen

Je kunt natuurlijk wachten tot de schimmel op de muur of plafond komt, maar dan is het kwaad al geschied. Het is heel lastig deze plekken weer schimmelvrij te krijgen. Vaak moet je het behandelen met dure schoonmaakproducten of in het ergste geval moet een plafond opnieuw gesaust worden.

Meten is weten! Dus om al deze ellende te voorkomen kun je het beste een luchtvochtigheidsmeter aanschaffen. Deze laat je op tijd weten wanneer je actie moet ondernemen. Met deze meter kun je dagelijks het vochtpercentage in je huis meten en bij de luxere meters kun je zelfs een alarm instellen zodat je niet vergeet om een raam open te doen en te luchten.

3. Goed ventileren voorkomt schimmel en vochtproblemen

Als je (water) kookt, afwast, een douche neemt of de was droogt levert dat gemiddeld 15 liter waterdamp per dag op. Als je niet goed ventileert blijft dit dus in je huis hangen, het is dus van groot belang dat je ramen openzet. Vocht houdt niet van frisse lucht, omdat deze de vocht mee naar buiten neemt.

Ruimtes zoals de badkamer en keuken moet je altijd goed ventileren. Zet na gebruik de ramen open of zet het ventilatierooster open als er geen raam aanwezig is. Moderne huizen hebben vaak mechanische ventilatiesystemen die de vochtige lucht afvoeren naar buiten. Heb jij dit niet? Plaats dan zelf bijvoorbeeld een badkamerventilator of buisventilator en het probleem is opgelost.

badkamerventilator.jpg
luchtontvochtigers.jpg

4. Waar gebruik je een luchtontvochtiger
of vochtvreter?

Als ventileren nog niet voldoende is, kun je gebruik maken van een luchtontvochtiger. Ook wel vochtvreters genoemd. Je hebt twee verschillende luchtontvochtigers, en je gebruikt ze beide voor een ander probleem.

De elektrische luchtontvochtiger gebruik je meestal in de grotere ruimtes in je huis of kantoor. Dit kan je badkamer, zolder, kelder of schuur zijn. Een chemische luchtontvochtiger gebruik je meestal in de auto of andere kleine ruimtes.

5. Wat doet een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger, ook wel vochtvreter genoemd, zuigt vochtige lucht aan en condenseert de lucht tussen een graad van 10 tot 16 ̊C. Ook filtert de vochtvreter de lucht, zodat de vuil en stofdeeltjes achterblijven en er schone lucht uitgestoten wordt. Je hebt 2 soorten vochtvreters:
Een chemische luchtontvochtiger en een elektrische luchtontvochtiger.

6. Hoe gebruik ik een luchtontvochtiger?

De vochtvreter zet je op een stabiele, waterongevoelige plek, in de ruimte waar je er last van hebt. Water kan de meubels beschadigen of een elektrische schok geven. Zorg er daarom voor dat hij stevig en stabiel staat, zodat hij niet kan omvallen. Zorg in eerste instantie ervoor dat ie veilig staat.

wat-doet-een-luchtontvochtiger.jpg
auto-luchtontvochtiger.jpg

7. Vochtproblemen in de auto

Je kent het wel. Je gaat ‘s ochtends naar je werk en de hele binnenkant van je auto is beslagen met water/condens. Hierbij is een chemische luchtontvochtiger dé oplossing voor jou. De chemische luchtontvochtiger reinigt, door middel van de calciumchloride korrels, de vochtige lucht die niet uit je auto komt.

8. Welke luchtontvochtiger moet ik hebben?

Je weet welke luchtontvochtiger je nodig hebt als je weet hoe groot de ruimte is die je wilt verschonen. Je gebruikt voor grote ruimtes, zoals de woonkamer, keuken en slaapkamers, meestal een elektrische luchtontvochtiger. Dit omdat het bereik en de capaciteit van de elektrische luchtontvochtiger vele maler groter is dan een chemische luchtontvochtiger. De chemische luchtontvochtigers gebruik je in je auto of in kleine ruimtes in huis zoals kleine halletjes, wc’s en alle kleine vochtige ruimtes.

welke-luchtontvochtiger.jpg

Bekijk hier onze top-3 beoordeelde producten: