JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}
header_afbeelding.png

Tot 30% kosten besparen met een slimme radiatorthermostaat

Dat  verwarming een grote kostenpost is, wijzen onderzoeken keer op keer uit. Maar liefst 50% van het energieverbruik stoken we op, om thuis een behaaglijk temperatuurtje te realiseren. Maar is die 50% echt nodig? Het antwoord hierop is nee! Je kunt tot 30% op je kosten besparen en toch genieten van een lekker temperatuurtje dankzij slimme radiatorthermostaten. Moet je daarvoor een doorgewinterde Tekkie zijn en je cv-systeem van top tot teen opnieuw inrichten? Absoluut niet, na het lezen van onderstaande info kun jij in een mum van tijd jouw radiatoren upgraden en flink besparen op je energierekening.

  • Eenvoudig en zelf je bestaande radiatoren upgraden
  • Nauwkeurig de temperatuur per kamer regelen
  • Tot wel 30% besparen op je energierekening
innoman.png
afb_01.jpg

Wat is een slimme radiatorthermostaat?

Om de vraag hierboven te beantwoorden, het is precies wat het zegt. Het is een thermostaatknop voor je radiator alleen dan slim. Het slimme zit hem in de elektronica. Waar een traditionele thermostaatkraan werkt met standen, werkt de slimme thermostaatknop met temperatuur. Is de temperatuur te laag dan draait de thermostaat de kraan open, is de temperatuur op niveau dan gaat de kraan weer dicht. Zo verwarm je nooit een kamer of ruimte als het niet nodig is en bespaar je flink op de kosten.

Zie het als een kamerthermostaat maar dan voor je radiator. Een kamerthermostaat stuurt een seintje naar de ketel als de temperatuur te laag is. In plaats van een seintje
te sturen draait een thermostaat de kraan open zodat er water door kan stromen.
Het maakt op deze manier dus niet uit of de kamerstaat op de tocht hangt of een
koude plek. De radiatoren laten immers alleen water door als ze dat “zelf” nodig vinden.

Dat je in het weekend later uit bed stapt dan doordeweeks begrijpen deze slimme radiatorthermostaten ook. Zo kun je per dag, weekdeel en zelfs per uur verschillende temperaturen instellen. Ideaal om ’s nachts extra op de kosten te besparen zonder de
kamerthermostaat in de gaten te houden.

Nou zijn er slimme kamerthermostaten op de markt zoals Nest, Anna en Netatmo. Allemaal slimme en zeer effectieve oplossingen om te besparen op energieverbruik, maar niet geschikt voor elke portemonnee.  Een slimme radiatorthermostaat legt de lat
veel lager, je hebt er al één voor nog geen €20,-.

Hoe installeer je een slimme radiatorthermostaat?

We verklapten al dat je geen installateur hoeft te zijn om je verwarming te upgraden en dat is ook zo. In de meeste gevallen is een waterpomptang het enige stukje gereedschap wat je nodig hebt. De slimme thermostaat zet je namelijk over de bestaande kraan heen, je haalt dus alleen de oude knop eraf. Hierdoor hoef je je niet druk te maken om waterschade, drukverlies, ontluchten etc. De thermostaten zijn universeel en passen op de meeste merken kranen dankzij meegeleverde adapterringen.

Stap 1: haal de oude knop eraf
Ondanks dat de radiator niet uit elkaar hoeft is het wel verstandig om de watertoevoer af te sluiten. De thermostaatknop drukt namelijk een pin in welke de kraan van binnen afsluit. Als de knop eraf is gaat deze pin naar buiten en staat de kraan als het ware open.

Als je het water hebt afgesloten draai je de thermostaatkraan volledig open (dit vergemakkelijkt het demonteren). Nu kun je met een waterpomptang de oude knop eraf halen. Dit doe je door de moer los te draaien die direct achter de knop zit.

Stap 2: zet de nieuwe knop erop
Stop de batterijen nog niet in de knop maar zet de nieuwe knop erop net zoals de oude er is afgehaald. Gebruik eventuele adapterringen voor een perfecte pasvorm. Als de knop stevig op z’n plek zit kun je de batterijen erin doen.

Afhankelijk van het merk/type zal de thermostaat zichzelf eerst gaan kalibreren. Als dit klaar is kun je de temperatuur en schakeltijd instellen conform de handleiding.

afb_02.jpg
afb_02.jpg

Radiator- en kamerthermostaten

Nog een slimme en kosteneffectieve manier van verwarmen is je verwarming upgraden
door een slimme kamerthermostaat. Onder de kamerthermostaat verstaan we de centrale thermostaat die vaak in woonkamer hangt. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Nest, Anna en Netatmo. Deze passen zich aan op jouw levenswijze en “leren” hoe ze jouw woning automatisch kunnen verwarmen. Deze thermostaten zijn via smartphone benaderbaar en laten zich van overal ter wereld besturen. Zo kun je op een koude dag met je smartphone de verwarming aanzetten zodat je lekker warm thuis komt.

Goed beoordeelde producten: